banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 20:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Apr 2009, 19:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
A, jesam glup, pa samo sam trebao ubaciti CD sa windowsom, a ja kontam opet mi ne detektuje disk. Idem sad opet probati.

Update: Probao, i ne ide. Tj. podesio boot devices redoslijedom: CD, SCSI, other enabled, ubacio windows cd, iskopcao stari disk, stavio driver za PCI karticu na kojoj je sata disk na floppy, kad se pokrenula instalacija windowsa sa F6 instalirao drivere sa floppy-ja, odabrao particiju na koju ce instalirati windows, kopirao potrebne fajlove i restartovao racunar.
Dakle sve kao na ovom uputstvu sto si mi stavio
Kod:
http://www.ucionica.net/novosti/Instalacija-Windows-XP-operacijskog-sustava/37/
ali poslije 11. koraka umjesto da mi nakon restarta pokaze ovo pod 12, ja dobijem ovo:
Slika

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 20:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2008, 00:12
Nisi odgovorio da li u BIOS POST-u dobijas opciju da pritisnes neku tipku da bi usao u podesavanja BIOS-a RAID kontrolora.Mislim da bi to trebalo pisati poslije onog "Press Del.." Mozda je i prije toga,zaboravio sam.Ako bude pisalo,pritisni tu tipku koju trazu,pa u BIOS-u Raid kontrolora podesi da butuje sa te grane na kojoj je HDD.Mozes i u BIOSU maticne ploce podesiti First Boot SCSI,posto su fajlovi kopirani na disk

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 20:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Poslije onog Press Del ... pise Press Alt+F2 to enter AWDFLASH utility i kad stisnem trazi da ubacim disk. Mislim da to nije to sto trazis.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 21:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

To je za flashovanje BIOS-a maticne ploce.Brzo proleti,pa mozda ne vidis.Sad sam gledao kod sebe i pojavi se poslije "Press Del" i u ovaj integrisani se moze uci na dva nacina:Ctrl + S ili F4.
Postoji mogucnost da nema BIOS-a (mada mi onaj chip sa srebrnom naljepnicom lici na BIOS chip),a u tom slucaju kartica nije bootabilna i tu nema pomoci.Citao sam na drugim forumima i vecina kartica sa tim chipom je bootabilna,doduse nisam vidio komentare za taj model sa USB kontrolorom.Moguce da upravo zbog USB-a nije bootabilna.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 21:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne reaguje na F4. Mislim da ipak nema, ne bi moglo tako brzo proletiti da se ne primjeti da barem nesto pise, taman da se ni ne stigne procitati sta. A ja bas izabrao ovu zbog USB portova.
Laka druze, ja odoh spavati jer ustajem sutra u 5, moram na put. Ako ti opet sutra uz jutarnju padne jos neka dobra ideja ti napisi, ja cu vidjeti navece kad dodjem kuci. Hvala ti za pomoc! Zasluzio si barem picem da te pocastim za strpljenje. A mogao bi i Grunfa pozvati, pa ako ste zainteresovani - ne salim se.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2009, 16:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

laka je napisao:
Postoji mogucnost da nema BIOS-a (mada mi onaj chip sa srebrnom naljepnicom lici na BIOS chip),a u tom slucaju kartica nije bootabilna i tu nema pomoci.Citao sam na drugim forumima i vecina kartica sa tim chipom je bootabilna,doduse nisam vidio komentare za taj model sa USB kontrolorom.Moguce da upravo zbog USB-a nije bootabilna.

Bio si u pravu. Ja im u komentaru napisao da nisam mogao instalirati HDD na nju kao primary master i oni mi poslali mail da pitaju zasto. Dosli smo do istog zakljucka:
As the PCI card does not have bios in the ROM so you cannot use it as a boot drive.
If you really want to do that you can mod bios to the ROM (for the VIA VT6421A)
But we are strongly do not recommend you to do this. Because it may possibly damage the card.
Ne bih se upustao u ovo. Radije cu uzeti onaj adapter sto si mi preporucio.
Hvala ti jos jednom za pomoc, a i ostalima!

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2009, 21:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nasao sam na netu da je tip rijesio isti problem modifikacijom BIOS-a maticne ploce i to tako da je integrirao firmware VIA6421 kontrolora u BIOS maticne ploce.Na taj nacin se SATA kontrolor ponasa kao da je integrisan na maticnoj ploci.Problem je sto je ovo veoma rizicno i postoji mogucnost da ploca ne bude radila sa tako modifikovanim BIOS-om.Morao bi je vracati u zivot upucavanjem originalnog BIOS u chip uz pomoc programatora ili Hot Flash metodom.Da sam kupio Willem programator kad sam razmisljao o tom,sad bi mogli to pokusati bez bojazni da ces ostati bez ploce.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 06:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma neka, ne bih se upustao u to. Od ove kartice meni dovoljno i 4 USB porta koje sam i tako namjeravao kupiti jer mi je falilo. Radije cu naruciti ovaj adapter iz Tuzle sto si mi dao link. Izadje 22KM sa PDVom i postarinom.
Samo mi nije jasno gdje sam se zeznuo kod formatiranja novog diska. Prvo sam napravio jednu particiju za operativni sistem od 50GB, pa je ispala malo manja zbog mnozenja/dijeljenja sa 1024 (a ja ukucao okruglo). Onda sam je obrisao i napravio novu da bude okruglo 50GB, a ostatak uzeo za drugu particiju onako kako mi je napisao da je ostalo, bez prepravljanja te cifre. Sad mi prijavljuje ukupno 465GB (50+415). Znaci fali mi 35 GB. Nije da mi nesto posebno trebaju, samo ne kontam gdje sam ih izgubio. Da fali oko 48 rekao bi da je ta particija koju sam obrisao ostala neiskoristena, ovako ne kontam.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 09:21 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Opet dijeljenje sa 1024. Tvoj HD ima 500 milijardi bajtova što ustvari predstavlja 465.66 GB (zato fali cca. 35 GB).

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 13:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aha, tako znaci. Pa oca im j...m mangupskog, sto onda ne kazu da prodaju 450-60, a ne 500, kad vec izrazavaju u GB. Ali dobro je, barem ovaj put nije do mene.
Zvao sam onu radnju u Tuzli, kazu da je onaj adapter za prikljucivanje ATA diskova na sata plocu, a ne ovo sto meni treba.
Naletih sad na E-bay na onaj adapter sto sam uzimao pa vratio, isti ovaj
Kod:
http://cgi.ebay.com/SATA-TO-IDE-100-133-HDD-CD-DVD-Converter-Adapter-9593_W0QQitemZ350162146990QQcmdZViewItemQQptZPCA_Cables_Adapters?hash=item350162146990&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72:1234|66:2|65:12|39:1|240:1318|301:0|293:1|294:50#ebayphotohosting
i isto sam ga ovako kacio. Doduse nisam ja probavao na njemu sa F6 i flopy-jem, ali valjda jeste momak u servisu, pa je rekao da ga ploca ne prepoznaje.
Evo vidi sta pise za njega an drugoj ponudi: This is a brand new IDE/PATA motherboard connector to SATA (Serial ATA) hard drive upgrade kit. By plugging this device into an open IDE connector on your motherboard, you can connect high-speed SATA hard drives without the cost and effort of upgrading your IDE (Parallel ATA) motherboard.
Najbolje da uzmem onaj dvosmjerni, evo nasao sam ga.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Sva vremena su u UTC [ DST ]