Jos bih malo o religiji. Sta je u stvari sustina religije. Sustina religije bi trebala biti cinjenje dobra. Medjutim u sta se pretvorila religija. Pretvorila se u neka moranja, norme, pravila, obicaje, gluposti, ratove i sta sve jos ne. U sve se pretvorila, a sustinu koja je cinjenje dobra ni jedna religija ne spominje. I to sve religije bez izuzetka. Ja se zaista pitam cemu idenje u crkvu, dzamiju ili sta vec, pjevanje duhovnih pjesama, kadjenje, krstenje, itd., kad smo se odrekli onoga sto je najpreteznije, a to je cinjenje dobra i dobrih djela. Vidjecete vecinu vjernika (a popova i religijskih sluzbenika jos vise jer su oni u prosjeku daleko gori od prosjecnih vjernika) kako izadju iz crkve(dzamije i sl) gdje su pjevali, molili se i iduci se svadjaju, ogovaraju, prolaze pored gladnog, brane politicare koji vole rat itd. Tako da se ja sa pravom upitah sta je u stvari smisao religije danas? Apsolutno nista. Danas od religije ima vise svadja, ratova i stete nego dobra. A zasto zato sto zaboravismo sustinu. Jer Isus kaze: "trebalo je to ciniti, a ovo ne zaboravljati" Dok danas se samo cine obredi, obicaji, pjevanje, idenje u crkvu, a zaboravise ono sto je najpreteznije-ljubav. Zato mozda Isus kaze, "a sin covjecji kad dodje hoce li naci vjeru na zemlji". Jer vjera nije idenje u crkvu ngo cinjenje bogu ugodnih djela, a Bog kaze "koji ucini najmanjem meni uciniste". Medjutim danas ovo "vjernici" ne spominju. Bitno je ici u crkvu, pjevati, komentarisati, ogovarati, jesti govna, sta sve vec ne, samo ono sto treba to se ne radi.
_________________ Filozofija...
|