Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Talija je napisao:
Umro je 1671. godine, a njegove čudotvorne i celebne mošti i njegov grob čuvaju se do današnjeg dana. U njihovu moć iscelenja i utehe veruju podjednako i hrišćani i muslimani.
odkud ti ovo ?
Kao ne znaš za to?
Ne znaš za iscjeljenja koja se dešavaju pored ćivota sveca?
Možeš pronaći ovako nešto:
6. maja 1964. godine. muslimani Asib Gušo i Ševka Zajko dovedoše teško bolesnu. takođe muslimanku, Fatimu. Fatima je bila težak bolesnik. Od nekih strahovitih grčeva u celom telu patila je punih pet godina. Bolovi su je bacali u nesvest te je u tim mukama vikala, ružila i svoje najmilije. Za tih pet godina teške bolesti, koja je prelazila u ludilo, sa bolesnicom su obišli sve lekare, vračare i travare, ali leka i pomoći nije bilo. Čuli su za isceljenja od takvih bolesti u Ostrogu, pa su bolesnu Fatimu njen rođak Asib i komšinica Ševka doveli u Gornji manastir. Kada su je doveli pred crkvu u kojoj leži telo Svetog Vasilija, bolesnica je iz glasa vikala" Neću tamo da ulazim". To je ponovila nekoliko puta, uz ludačke trzaje da se vrati nazad. Čuvar ćivota otvorio im je crkvu, malo kasnije i ćivot Svetog Vasilija, i pomogao da bolesnicu privedu Svetitelju. Sa velikom mukom u tome se na kraju i uspelo. Rodbini bolesnice pošlo je za rukom da je ubede i da celiva Svetitelja, što je ona i učinila. U tom trenutku nju snađe neko užasno grčenje i drhtanje, da je to bilo strašno i gledati. Pošto se malo smirila, bolesnici je pročitana molitva. Po svršenoj molitvi nju tek tada uhvati neka jeziva muka i trzaji, od kojih je spopade takvo znojenje, da je za kratko vreme bila sva mokra. To stanje ne potraja dugo. Neočekivano, na očigled svih nas, nju iznenadno obuze neki mir i spokojstvo, koje se jasno odražavaše na njenom licu. Ona se potpuno smiri, kleče kod ćivota Svetitelja i otpoče da se moli. Ne potraja dugo, ona ustade sva ozarena i reče svima nama: "Hvala Bogu i Svetom Vasiliju, ja ozdravih. Ništa me ne boli". To izgovori pa pripade celivati ćivot Svetitelja. Prisutni, zadivljeni ovakvoj milosti Božijoj, zahvališe Bogu i Njegovom Ugodniku za ovo čudno isceljenje. Tu noć bolesnica je sasvim mirno provela u Ostrogu, a kada je svanulo prva je došla na jutrenju, da još jedanput zablagodari Bogu, koji je molitvama Svetog Vasilija isceli.
Imao sao curu prije, pravoslavka je bila i spomenula mi je jednom tog Vasiliju i da su mnogi tu ozdravljali ali nisam znao da su i neki bošnjaci išli (zbog ne poznavanja islama) na takva mjesta se "liječiti".
Kako sam pročitao tekst to je klasičan primjer opsihrene/opsjednute osobe. Grčenje tijela, histerično ponašanje, vibriranje, znojenje.. Vidio sam lično puno tih primjera.
Naravno, nakon što je pristala učiniti širk/smrtni grijeh (koji je drag šejtanu), zahvalila nekom mimo Allaha Stvoritelja, u ovom slučaju nekom posredniku tagutu zvanom "Vasilije", pustio ju je na miru. Iako samo Allah moze otkloniti nesto i dati nesto jer je on Bog svemoguci. Ako te Allah cuva nista ti niko ne moze, ako te ostavi nista ti pomoci ne moze.
Uopšte me ne čudi, čak po smislu bi se i mogla desiti ta priča lako.
A kome dzini i sejtani mogu stvarat sliku ispravnosti skrenuo je sigurno.
Isto kao da je iz zene sejtan rekao: budizam te moze spasiti, moli budhu i nakon sto zena postane nevjernik, pusti je sejtan i ostavi u njenom ubjeđenju da luta ka putu u dzehennem - a to mu je i primarni cilj od Ademove djece napraviti.
Bismillahir rahmaanirrahiiim / UTJEČEM SE ALLAHU OD PROKLETOG ŠEJTANA
Kul eauzu birabbil felek -
Reci: "Utječem se Gospodaru svitanja min šerri ma halek -
od zla onoga što On stvara, ve min šerri gasigin izza vekab -
i od zla mrkle noći kada razastre tmine, ve min šerri nefassati fil 'ukad -
i od zla smutljivca kad smutnje sije, ve min šerri hasidin izza hassad -
od zla zavidljivca kad zavist ne krije!" ( Kur'an - Al Feleq )
kul euzubirabbin nas -
Reci: "Tražim zaštitu Gospodara ljudi, melikin naas -
Vladara ljudi, illahi nnas -
Boga ljudi, min šerri ves'vasil hannas -
od zla šejtana napasnika, ellezi juvesvisu fiSu durrin nas -
koji zle misli unosi u srca ljudi - minnel dzinnetil ven nas -
od džina i od ljudi!" (Kur'an - An Nas )
Eto, ko hoce da nema problema kao pomenuta žena, neka traži utočište kod Allaha od prokletnika, pored ostalog učenjem ove dvije sure.
pozdrav