banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 23:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Priča
PostPoslato: 26 Mar 2009, 21:56 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Dva čoveka u veri kreću svaki svojim putem da pridobiju što više osoba za Gospoda. Prvi stariji pročitao je celu biblioteku a drugi mlađi samo par desetina strana iz Biblije.
Stariji piše mnogo tekstova u želji da što više kaže i tako predoči i drugima koliko se toga može naučiti od Boga i koje su sve poruke u Bibliji date.
Mlađi čovek uzima gitaru i na raskršćima kroz mnoga naselja peva o Bogu i ljudi mu prilaze da čuju i odu.
Stariji nudi moštvo tema i mnogo papira i niko ne uzima,zatim poklanja iste ali ljudi nose za loženje ili bace u prvi kontejner.
Stariji ulaže novac u štampanje tema i opet ništa. Nakon više godina starijipiše i na forumima neke teme i nema rezultata.
Mlađi takođe koristi internet i moli ljude dobre volje da se kupi hrana slušaćima pesme o Bogu i stižu paketi sa hranom i odećom.
Nisu više telesno gladni i sad počinju da pitaju zašto hrana besplatno i ko to daje?

Počinje priča o Bogu i veri i delima iz vere.
Ljudi se okupljaju radi obe vrste hrane i razonode.
Dolaze i supruge i deca jer nalaze prijatelja i zabavljača koji im donosi hranu uz sve to.

Čovek stariji veliča sebe kroz teme i spise i bori se protiv vetra i tako prolazi vreme.
Mlađi čovek zapežen od ljudi koji imaju novac dobija mnogo paketa i mnoštvo naroda se okuplja.
Mladi čovek dobija kuću na poklon i od nje pravi crkvu za gladne telesno i duhovno.
Stariji napusta rasprave i uviđa ludost ponosa i ništavilo sveg truda i u beznađu hoda povremeno popustajući svom ponosu koji nije iskorenjen.

Mladi čovek je propovednik i u crkvi ima 100 osoba ali nema ponos već i dalje svira gitaru i ,,svojim'' rečima veliča Boga i uči ljude da menjaju sebe iznutra i svoj život.
Mnogi lopovi i razbojnici slušaju propoved jer ostaviše iza sebe bivši život.

Alkoholičari i rastavljeni nepiju više već su na propovedi sa svojim ženama.
Stariji tek sad uviđa život i put jednostavnosti koji vodi kroz srce a ne kroz razum i hvala Bogu za to.
Mladi čovek nikog nije osuđivao već trpio i pevao a silni u snazi sad su mu poslušni i pitaju šta dalje da čine?
Dugovi se vraćaju, mir je među onima što su bili posvađani a gitara i dalje poziva...

Neki se put čoveku čini prav a kraj ...mu nije dobar.
Zato pustimo da u našim srcima bude ljubav i po njoj se vladajmo jer po razumu padamo u ponos.
Svakog dana umirati sebi, svakog dana živeti za Boga i bližnje a ne za dokazivanje razuma.
Priđimo i dođimo kroz Hrista ponizno da služimo drugima a ne da ih vodimo.

Mudrost je dobra ali je opasno oružje kojim treba znati upravljati.
Nije do onog koji hoće već do onog koji čini. Tako blizu a tako daleko, na dohvat je ruke kao senka a ipak se izmakne.
Bolje je neznati ništa a imati ljubav nego sve znati u ponosu svom.
Braćo budimo sluge da bi duhovno bili veći jer u mnogo reči mnogo je i pogreški zato nebudimo mnogi učitelji već brzi čuti.

Neka bude vama na korist a Bogu na slavu. Amin.

Vrh

Tema posta: Re: Priča
PostPoslato: 27 Mar 2009, 11:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ovo je neka poučna bajka?

Nešto me ne privlači taj mladi lakrdijaš koji na raskrsnicama tambura po gitari i na "svoj način" propovjeda i skuplja novac (za siromašne).
Mislim da je čitavo čovječanstvo davno došlo u priliku da čuje Božiju riječ i zašto bi trebalo ikoga više prilagođeno uz muziku i internetske fore dozivati pameti i preobraćati?

Novac i materijalna korist su nebitni.
Kad je bogataš dao zlatnike, a udovica komad hljeba - njena žrtva je bila daleko veća, jer "ona dade sve što imade, a on dade od svog viška"

Nego, nemoj misliti da kritikujem tvoju priču, u svakom slučaju znam da si mislio samo dobro. :wink:

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 16:46 
Veteran
Veteran

Eto, lično bih voleo da sam ja taj mladić i da imam 100 ljudi koji poverovaše.

On nije skupljao ništa za sebe već molio za druge i njima pomagao a priča je istinita u celosti.
Svako može da kaže svoje mišljenje pa naravno i ženski rod.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 16:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
lavić je napisao:
Eto, lično bih voleo da sam ja taj mladić i da imam 100 ljudi koji poverovaše.

On nije skupljao ništa za sebe već molio za druge i njima pomagao a priča je istinita u celosti.
Svako može da kaže svoje mišljenje pa naravno i ženski rod.

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 18:38 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Mar 2009, 15:35
Лавићу, иако и овом причом остајеш веран оном старијем, (из своје се коже - тешко - може), ипак си један од оних ретких, који се у мукама рађа, који је будан и коме се нешто догађа.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 18:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Svaka čast laviću, vjeruj mi da ima duša na ovom forumu koje upijaju to što pišeš i osjećaju se mnogo bolje nakon što pročitaju tvoje riječi.

Pozdrav!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 20:49 
Veteran
Veteran

Sva slava i hvala našem Ocu nebeskom za svaku pouku i utehu.
U svoj tuzi današnjeg življenja teško je naći oslonac ili mesto za mir.
Teško je naći utehu u čoveku i reč koja može podići čoveka zato sve nadanje svoje položimo na Onog koji je obećao.
Braćo moja i sestre porođaj još traje i možda je bolan ali znam da posle muke stižu suze radosnice.
Svi smo sluge i zato nemojmo dirati slugu jer svi imamo gospodara.
Ima reč koja vam je poznata i govori o razdiranju svog srca a ne haljina i u njoj je sva mudrost čoveku potrebna.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 21:03 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Mar 2009, 15:35
СА СОБОМ

Тешко је кроз згуснуту питомост кретати се,
себе носити.
Тешко је радосним пољем тугу проносити;
благе погледе презирати;
ћутати.
Тешко је крај обилних извора жеђ чувати,
у свом воћњаку не власниковати...
Мораш, кад те моћна крила понесу,
учинити нешто просто!
Просто !
И неповратно иза тога стати...
Одатле настаје празнина.
То је праг истине; предео кушања;
сусрет са собом …
И из свега само јововски бол, награда за мушкост,
може те избавити…
А страшно је то самообрезивање,
из непреваге издизање,
проношење себе кроз ништа;
то давање целог себе
другом.

д.б.м.

Помислих - ово је место за песму, а у ствари је као и увек, место за дивљење Богу.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 21:40 
Veteran
Veteran

Zahvalan, na lepom tekstu i molim brata ako je slobodno znati ko je autor teksta?
Nekad sam pisao poeziju (ljubavnu) a sad sam skloniji ovoj vrsti.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2009, 20:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Maj 2008, 22:25
Svoju komunikaciju sa dušom i tjelom čuvaj za sebe.
Gospodu se moli u sebi, jer on čuje svaku molitvu i glasnu i onu koju nemoćni u sebi čitaju.
Postoji teza i pitanje koju gospod molitvu bolje čuje, a ti kao religiozno obrazovan laik znaš odgovor. Naravno ponašaj se u duhu tradicije svojih predaka i živi normalan život, normalnog prosječnog čovjeka.
Gospodin ne cjeni ekstremnost kao posebnu disciplinu, niti je posebno nagrađuje. On, samo zahtjeva korektnost između svih učesnika u svakodnevnom životu na zemlji.
S pomoću "sile gospodnje", u bilo kojem aspektu viđenja religije i kroz bilo koju konfesionu pripadnost, pozovite jedni druge na rad, razumjevanje i ljubav sa jednim velikim zadatkom da stvorite blagostanje generacijama koje dolaze.
Odbacite ekstremna shvatanja religije i sile koja nije u rukama čovjekovim!

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2009, 20:25 
Veteran
Veteran

Prijatelju povredih li te ja čime?
Ako da izvinjavam se.
Ako ne zašto na sve moje reči pastiraš isti tekst i šta želiš ugušiti?

Ti slobodno omogućavaj bolji život budućim generacijama u materijalnim dobrima niko ti ne brani moj moto je da će se sve raskopati a da će samo ljubav ostati zato živ i zdrav ti meni brate bio.

,,Svoju komunikaciju sa dušom i tjelom čuvaj za sebe.''

Radije ću pet reči reći umom i ohrabriti braću u veri u Isusa nego čuvati sebično za sebe jer Isus treba da se veliča a mi da budemo braća i sluge.

,,Gospodu se moli u sebi, jer on čuje svaku molitvu i glasnu i onu koju nemoćni u sebi čitaju.
Postoji teza i pitanje koju gospod molitvu bolje čuje, a ti kao religiozno obrazovan laik znaš odgovor.
''

Moliću se i u sebi i glasno jer Isusu dolikuje slava i hvala.

,, Naravno ponašaj se u duhu tradicije svojih predaka i živi normalan život, normalnog prosječnog čovjeka.''

Živeću u Duhu Božije reči i njemu jedinom služiti jer ako slepac za slepcom ide u jamu upada.

''Gospodin ne cjeni ekstremnost kao posebnu disciplinu, niti je posebno nagrađuje. On, samo zahtjeva korektnost između svih učesnika u svakodnevnom životu na zemlji.''

Stefan je bio korektan kao i Petar i sve sluge Božije a ekstrem je bio Juda Iskariotski.

''S pomoću "sile gospodnje", u bilo kojem aspektu viđenja religije i kroz bilo koju konfesionu pripadnost, pozovite jedni druge na rad, razumjevanje i ljubav sa jednim velikim zadatkom da stvorite blagostanje generacijama koje dolaze.''

Meni je jasno zašto pišeš malim slovom i silu i titulu pa još pod navodnicima.
Nudiš narodu mir i blagostanje u novcu za jedno poklonjenje da bi se odrekli sile i prilepili novcu, ne ljubav zbog novca nego ljubav Božija u srcima njegove dece a Bogu na slavu.

,,Odbacite ekstremna shvatanja religije i sile koja nije u rukama čovjekovim!''

Bog nam pomaže i daje svoju silu i oproštenje i pokorava svojim SVETIM imenom svaku tamu i svako zlo. Isuse Hriste smiluj se na tu dušu i oslobodi je po milosti tvojoj velikoj.
Bog te blagoslovio.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2009, 21:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2009, 20:54
Бог је метафизичка форма силе коју човјек није објаснио из разлога што нема моћ интердимензионалног схавтања простора.
Неоспорна је сила и слава господња, али онај који себе назове Лавић, метаформно у оквиру никнаме индентификације, иште ватру словом разума.
Лав је звјер страшна која господари силом звјеринском. Што имплицира у даљем размишљању да би Лавић био религијски покорна душа звјеринске спремности да се у вјери доказује.
Начин је чудан и више логиком Хегеловски него вођен апостолским учењем.
Марљиво сам прегледао више од двадесет твојих постова и немам коментара.
Разлог је да стално држиш једну исту инстанцу, мало брдашце не познавања основне религијске културе, коју браниш парафразирањем на теолошки одбаченим темама-постулатима.
Покушај да себи обезбједиш основни сиже историје религија и религије коју пратиш како би могао да умом обезбједиш рјеч и упутиш је другима. Чињеница да као и човјек религија има своју историју. Наравно почни негдје од заратсутре и његових учења јер он је отприлике претеча философије коју заступаш. Паганске форме теолошке мисли су незаобилазно градиво у свакој озбиљној религији јер оне уче нечему. Да глава није празна, а душа да буде истински на мјесту, учини себи услугу или прихвати свијет са свим својим манама у понуђеној форми или одустани. Пронађи мјесто толико велико да је веће од мисли како си исправан у схватању религије, мислим да нудиш православно хришћанство, како би слободан дух био слободан од притиска мисли коју шаљеш неисправном трасом.
Мисао је божански напитак за душу, одустани од екстремног схватања да си ти вриједност на коју господин рачуна, него учини себе достојним молитве у духу рјечи господина својега.

Селам!!!

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2009, 16:27 
Veteran
Veteran

Konjovođa:

,,Бог је метафизичка форма силе коју човјек није објаснио из разлога што нема моћ интердимензионалног схавтања простора.
Неоспорна је сила и слава господња, али онај који себе назове Лавић, метаформно у оквиру никнаме индентификације, иште ватру словом разума.
Лав је звјер страшна која господари силом звјеринском. Што имплицира у даљем размишљању да би Лавић био религијски покорна душа звјеринске спремности да се у вјери доказује.
Начин је чудан и више логиком Хегеловски него вођен апостолским учењем.
Марљиво сам прегледао више од двадесет твојих постова и немам коментара.
Разлог је да стално држиш једну исту инстанцу, мало брдашце не познавања основне религијске културе, коју браниш парафразирањем на теолошки одбаченим темама-постулатима.
Покушај да себи обезбједиш основни сиже историје религија и религије коју пратиш како би могао да умом обезбједиш рјеч и упутиш је другима. Чињеница да као и човјек религија има своју историју. Наравно почни негдје од заратсутре и његових учења јер он је отприлике претеча философије коју заступаш. Паганске форме теолошке мисли су незаобилазно градиво у свакој озбиљној религији јер оне уче нечему. Да глава није празна, а душа да буде истински на мјесту, учини себи услугу или прихвати свијет са свим својим манама у понуђеној форми или одустани. Пронађи мјесто толико велико да је веће од мисли како си исправан у схватању религије, мислим да нудиш православно хришћанство, како би слободан дух био слободан од притиска мисли коју шаљеш неисправном трасом.
Мисао је божански напитак за душу, одустани од екстремног схватања да си ти вриједност на коју господин рачуна, него учини себе достојним молитве у духу рјечи господина својега.

Селам!!!

Prijatelju!
Pisao si ćirilično odpozdravio kao Musliman a zaključio da sam zagovornik Pravoslavlja tako je lako skrivati se ili bar pokušati.
Koji ti je predhodni pseudonim bio kad si čitao 20-tak mojih tema i gde si čitao kad su obrisane?
Krasi te istina i želja da drugima pomogneš i ohrabriš braću u veri otuda i veliko poštovanje pišući Gospod malim slovom kao i tvoj predhodnik.

Kako vam je ime i koliko vas ima, poznajem vas kao što i vi poznajete mene iako smo na suprotnim stranama.
Vašu filozofiju nudite onima u kojima ste meni je dovoljan Isus Hrist Otkupitelj kome SLAVA u svu večnost.
Znate da moj rat nije sa oružjem ljudskim i zašto vam neki drugi zapisi ne smetaju?
Molim te Isuse Hriste oslobodi i ovu dušu i pomiluj po milosti tvojoj velikoj i zbog imena tvoga SLAVNOG. Amin.

Evo šta je u tvom srcu!

Konjovođa
Post subject: Re: Vampiri. Gdje su danas i šta rade?
Posted: 10.03.2009. 12:53

Početnik
Našao sam nešto na jednom engleskom sajtu o tom crnom stevanu, odnosno ima neki Steve the Black koji luta po planeti i glumi profesora van Helsinga. Najviše voli da luta po tropskim krajevima (to će razočarati balkance) i tamo traži paranormalna bića.
Vampira je, po njemu, teško pronaći jer je to sofisticirana vrsta. Pronalazi duhove i tome slično. Piše tamo da je bio nekoliko puta u okolini mjesta Bajina Bašta u srbiji (mora da je obilazio hidrocentralu), radi upoređivanja nekakvog mitološkog termina. Ima valjda jedna priča u britanskoj literaturi starija od glišićeve, a gotovo indentična.
Jel ima ikakav opipljiv dokaz o ovoj temi nisam pronašao.
Samo narodna predanja i tako nešto.
Mogu da se uporede priče.
Kada budete imali vremena napišite nešto što vam je neko ranije ispričao.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2009, 18:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2009, 20:54
Онај који прихвати имало религијског образовања схватио би димензију поста који се извлачи из контекста.
Да празноумље буде јаче и смјешније мјеша географију и религију.
"Мало слово је огледало покорности у корелацији са величином"!
Писати о књижевности и темељу модерног приповједања чија је перјаница Глишић, није ништа што није нормално.
Одбацивати сопствену митологију зарад страхобојазности није ништа до шиизофрено-манјакална визија.
Избацивањем правописа, слова-писмена, граматике избачена је и славенска логика из живота балканских народа. Германска ћирилица и азијатска перцепција стварности корјен су неразумјевања тјела и ума (душевног понора).
Судбинско питање је оно које одбацује наук и пропагира моћ слободне одлуке у оквиру понуђених праваца-путева.
Урлањем по виртуалној сили-злих намјера која , видим, изгледа попут опсене шизоманије.
Није тешко позвати се на судбину у оквиру модерне физике, јер који је основни закон када надмашимо брзину свијетлости!?
Тешко је издржати живјети у оквиру своје традиције? Због непоштовања традиције својих претходних генерација и догађа се да неко, било ко, крене у екстремни наук и философијама без рекреативности мисли покушава тврдо ријешити животни одговор.
Селам (поздрављам) је арапско словено мултикултурално-религијско употребљена. Иста је судбина и ријечи амин- (нека буде тако). Само ограниченост у сферама образовања може изазвати љутњу код особе која жели експресију претворити у духовну поруку.
Понављам да Хегеловским наступима није могуће бранити исправност култа-религије.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2009, 21:14 
Veteran
Veteran

Primljeno k znanju.
Pseudonim je izgovorio neko veoma davno svome sinu na samrti i ne gledam na njega kao na životinju već kao na Judu kroz čije koleno stiže obećanje.

Neznam u kojem tekstu sam te povredio da si morao onako da mi napraviš postavku?
Ovaj tekst je OK.
To kako ćeš pozdravljati mi ne smeta i kako vidiš svet mi ne smeta čak ni religija kroz tvoj fokus mi nije teška za razumeti ali čemu napad...?
Niko ne traži da se složiš sa mojim razmišljanjem niti je meni lično smetalo tvoje interesovanje za nešto što ja ne podržavam dok nisi krenuo u pogrešnom pravcu.

Imaj mir i ne brini se za ljutnju rekao bih da su to iznete činjenice a ne govor mržnje.
Ti si izneo svoje reči moje je bilo samo da ih prikažem.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2009, 18:49 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Apr 2009, 21:35
Imajte mir sa svima koliko je do vas pa iz tog razloga promenih pseudonim lavić u DUGA jer nekima smeta bivši pseudonim gledajući ga kao svog i onda razočaranje i gnev zato sam pod ovim pseudonimom koji se iz daleka vidi i posle kiše kao divni znak da zemlja više neće biti pusta.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]