banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 21:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Sve pocinje sa nama
PostPoslato: 16 Mar 2009, 00:32 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Nov 2008, 14:09
Da li ste stvarno svjesni ove recenice?Kako vi to radite svakodnevno. Nadjoh ovdje www.dobre-vijesti.com tekst o tome posto razmišljam već neko vreme o tome.Neke stvari sam već primenila i stvarno sve vidim drugacije (bolje kao bolje naocari).

Šta vi mislite o ovome?

pozdrav

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2009, 08:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2005, 17:55
Zasto nam uopste trebaju naocari? Zar ne bi trebali vidjeti stvari onakvim kakve jesu?

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2009, 09:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Nisam pročitala sve, ali mi se čini da se sve bazira na tome da je pojedinac centar svemira, da može da utiče na sve... što je po meni loše viđenje realnosti.

Što kaže Fas, zašto će mi te naočari? Hoću da život sagledam u svim njegovim bojama, počevši od crne, sive pa do svjetlijih i veselijih boja.
C' est la vie.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 13:01 
Početnik
Početnik

Pa zasto ne mozemo da vidimo stvari kakve jesu i zasto nam uopste trebaju naocali jeste zbog toga, mislim, zato sto vec imamo naocari koji su nam postavljeni kroz odgoj, okolinu, drustvo.Tako da "realnost" ne postoji sve je stvar percepcije. A koja percepcija nama odgovara ili ne odgovara je na nama da kroz rad na sebi dodjemo do zeljenih rezultata.

Tema teksta nije da je covjek centar svemira ili sl.,nego da svako treba da preuzme svoj dio odgovorinosti da bi nas svijet i svijet oko nas bio bolji, kroz to sto mi bolje i efikasnije funkcionisemo.
Mnogi vide svijet drugacije od vas.Sto je vama dobro njima nije.Ako za nas kradja ili tuci nekoga nije ok, to je za osobu koja je odrasla u takvoj okolini "normalno".To je njegova "realnost", i njegova percepcija, njegove naocari.

Samo podjimo do toga da je u ovom sistemu ok da se mala djeca tuku da bi postali bolji i da slusaju.Mnogi kazu i mene su tukli pa vidi koliki sam narastao.To se sve odrzava u kontinuitetu sa koljena na koljeno i sam sistem to odobrava. Kad tucete nekog odraslog najvjerovatnije je da bi vas mogli prijaviti u policiju i da za to postoje konsenkvencije.A kome djeca da vas prijave i koje konsenkvencije slijede iz toga.Ako se roditelji ravode oni imaju pravo na advokata i psihologa i svasta nesto. Koja prava imaju djeca, ko njih slusa.I ko njih uopste obavjestava o situaciji. Oni moraju da progutaju sve sto im se nametne.

Ima tu vise primjera sta je vasa percepcija stvarnosti i realnosti da nije necija druga.A kad vams je percepcija onda mozete da vidite sve boje.

Pozdrav
Chef

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 13:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
Profesor filozofije je pred studentima, a ispred sebe ima nekoliko predmeta.

Kada je cas poceo, bez reci uzima u ruke veliku praznu teglu od krastavaca i pocinje je puniti kamenjem precnika oko 5 cm. Kada je napunio upitao je studente da li je tegla puna. Slozili su se da jeste.

Profesor onda uzima kutiju sa sljunkom i njega sipa u teglu.
Teglu je malo protresao i naravno, sljunak je, kotrljajuci se, popunio prostor izmedju kamenja. Onda je ponovo upitao studente da li je tegla puna.
Uz smeh su se slozili da jeste.

Profesor sada uzima kutiju sa peskom i sipa ga u teglu.
Naravno, pesak je popunio sve ostale supljine.

"A sada" - kaze profesor, "hocu da zamislite da je ovo vas zivot!"
"Kamenje predstavlja vasu porodicu, partnera, vase zdravlje, decu, prijatelje - sve ono sto bi vas zivot cinilo punim i onda kada bi sve drugo nestalo".
"Sljunak su sve druge stvari koje su vazne kao sto je posao, kuca, auto.
Pesak je sve ostalo. Sitnice.

Ako u teglu prvo stavite pesak, za kamenje i sljunak nece ostati mesta.

Isto vazi u zivotu. Ako sve vreme trosite na nevazne stvari, necete imati prostora za ono sto vam je vazno.

Obratite paznju na ono sto je kljucno za vasu srecu. Igrajte se sa decom. Nadjite vremena da odete kod lekara na kontrolne preglede. Izvedite svog partnera na neko lepo mesto. Druzite se sa prijateljima.
Uvek ce biti vremena za posao, spremanje kuce, popravak auta...

Pobrinite se prvo za kamenje, za ono sto je zaista vazno.
Postavite svoje prioritete. Sve ostalo je samo pesak!"

A onda, jedan student uze teglu, za koju su se i profesor i svi studenti slozili da je puna i natoci konzervu piva u nju. Naravno, pivo je popunilo sve preostale supljine u tegli. Sada je ona zaista bila puna.

Naravoucenije:
Koliko god da vam je zivot ispunjen, uvek ima prostora za pivo !!!

Ljudi su skloni da se smaraju glupostima i gube dragocjeno vrijeme :D

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 13:26 
Prejako.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 14:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

@Chef

Realnost postoji, bez obzira kao mi percipiramo stvari.

I da, tvrdim da covjek moze da sagleda stvari realno, bez obzira na odgoj i uticaj okoline.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2009, 22:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Jedno je mijenjati percepciju prema sopstvenim željama, a drugo je kada se to radi zato što se nešto nauči. Hoću da kažem kako ne može čovjek da izmašta lijep svijet. (kad smo već na psihologiji, to bi bila jedna moguća definicija ludila: gubljenje svakog kontakta sa svijetom oko sebe)

Ne treba biti naivan. Previše smo ograničeni da bismo mogli da shvatimo 'svu realnost'. Nastojanje da se bude realan je jednako naivno kao i nastojanje da se izmašta svijet.

Ponekad ponešto naučimo. Između ostalog možemo da naučimo različito da se postavimo u nekim situacijama donekle olakšavajući sopstveni položaj.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2009, 23:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mislio sam uglavnom na "jednostavne" stvari koje nas okruzuju.

Primjer ...

Realnost: Pada kisa

Ljudska percepcija: Vrijeme je odvratno.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2009, 00:47 
Početnik
Početnik

Isto tako ako pada kisa nekom drugom kao npr. seljaku koji obradjuje zemlju kisa ponekad jako dobro dodje i on se raduje zbog toga za svoje usjeve.O tim stvarima "obicnim" mozemo na dugacko da razgovaramo.

Stvar je u tome sto sam uvid u svijest ,kakav nam je zivot ,se ocigledno moze sagledati u mislima covjeka.Tj. kakave misli imamo takav nam je zivot.Sto hoce reci da sve oko nas jeste zato sto mi to tako vidimo.A to vidimo tako zato sto smo tako naucili da vidimo tako.Sto znaci da vremenom mozemo nauciti da vidimo drugacije.

Ako zelite da znate kakav vam je zivot pogledajte oko sebe.

Recimo ako pricate o npr. jednoj vrsti auta najvjerovatnije je da cete tu vrstu auta vidjeti svuda oko sebe jer ste ga kroz misli i pricu privukli u svijest, postali ste svjesni toga. Tako da iako je ta vrsta auto vec i bila oko vas ali vi ste ih vidjeli onda kad ste mislili na tu vrstu.

Sto hoce reci da se vratimo na tekst Sve pocinje sa nama sa ovog bloga,da se koncentracijom na ono sta radimo moze mnogo postici.Pogotovo je ovo vazno zbog toga da se ne gubi dragocjena energija.

spoznanje,fokus, vjera i rad/akcija.

pozdrav
Chef

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2009, 00:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2009, 00:28
malka je napisao:
Profesor filozofije je pred studentima, a ispred sebe ima nekoliko predmeta.

Kada je cas poceo, bez reci uzima u ruke veliku praznu teglu od krastavaca i pocinje je puniti kamenjem precnika oko 5 cm. Kada je napunio upitao je studente da li je tegla puna. Slozili su se da jeste.

Profesor onda uzima kutiju sa sljunkom i njega sipa u teglu.
Teglu je malo protresao i naravno, sljunak je, kotrljajuci se, popunio prostor izmedju kamenja. Onda je ponovo upitao studente da li je tegla puna.
Uz smeh su se slozili da jeste.

Profesor sada uzima kutiju sa peskom i sipa ga u teglu.
Naravno, pesak je popunio sve ostale supljine.

"A sada" - kaze profesor, "hocu da zamislite da je ovo vas zivot!"
"Kamenje predstavlja vasu porodicu, partnera, vase zdravlje, decu, prijatelje - sve ono sto bi vas zivot cinilo punim i onda kada bi sve drugo nestalo".
"Sljunak su sve druge stvari koje su vazne kao sto je posao, kuca, auto.
Pesak je sve ostalo. Sitnice.

Ako u teglu prvo stavite pesak, za kamenje i sljunak nece ostati mesta.

Isto vazi u zivotu. Ako sve vreme trosite na nevazne stvari, necete imati prostora za ono sto vam je vazno.

Obratite paznju na ono sto je kljucno za vasu srecu. Igrajte se sa decom. Nadjite vremena da odete kod lekara na kontrolne preglede. Izvedite svog partnera na neko lepo mesto. Druzite se sa prijateljima.
Uvek ce biti vremena za posao, spremanje kuce, popravak auta...

Pobrinite se prvo za kamenje, za ono sto je zaista vazno.
Postavite svoje prioritete. Sve ostalo je samo pesak!"

A onda, jedan student uze teglu, za koju su se i profesor i svi studenti slozili da je puna i natoci konzervu piva u nju. Naravno, pivo je popunilo sve preostale supljine u tegli. Sada je ona zaista bila puna.

Naravoucenije:
Koliko god da vam je zivot ispunjen, uvek ima prostora za pivo !!!

Ljudi su skloni da se smaraju glupostima i gube dragocjeno vrijeme :D

nema sta car si... :))))

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2009, 13:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
Recimo ako pricate o npr. jednoj vrsti auta najvjerovatnije je da cete tu vrstu auta vidjeti svuda oko sebe jer ste ga kroz misli i pricu privukli u svijest, postali ste svjesni toga. Tako da iako je ta vrsta auto vec i bila oko vas ali vi ste ih vidjeli onda kad ste mislili na tu vrstu.

Ovo apsoultno nema smisla, bez uvrede :)
Svjestan sam auta iako mu ne znam vrstu, svjestan sam drveta kao drveta iako nemam pojma koja je vrsta. Ne moram cak ni pricati o tome da bi ga privukao u svijest. Nije nam potreban koncept, jer ako znas koja je vrsta, samo ces stvoriti mentalnu sliku. A to sto su ljudi lijeni da primjete nesto ako ne znaju karakteristiku, to je njihov problem. Sve je to rezultat mentalne lijenosti.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 15:19 
Početnik
Početnik

Evo iz tvog odgovora se vidi kako ljudi stvari vide drugacije i da realnost ne postoji da je sve stvar percepcije. ja nisam mislila ovdje na lijenjost. Ovdje se radi potpuno o svijesti i mogucnosti opazanja (kako) i mogucnosti spoznanja.Sve se svodi na mogucnost vidjenja neceka (percepcija) koja je opet takva kakva jeste zbog ranog programiranja (djetinjstvo,okolina i ostalo).
Na zalost ne moze svako da "skonta"odmah ali zato rad na sebi je btan i sve pocinje od nas. kao sto tekst na www.dobr-vijesti.com kaze. Sve zavisno kako neko nesto vidi u kakvom se stanju(bilo koje vrste) nalazi.

Svako dobro
pozdrav
Chef

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 09:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Razumijem sta ti hoces da kazes, ali ipak mislim da grijesis u nekim stvarima. Naravno, necemo se raspravljati, imas pravo na svoja misljenja i stavove.

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 16:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Pa to je valjda od momenta. Kad sam neraspoložena onda mi je sve bzvz, tuđa priča glupa, ljudi su mi ružni, a kad sam dobro raspoložena onda mi je sve super.
Pošto ne postoji period da mi je sve bez veze, a ni da je sve dobro - to dođe na neku uopštenu svakidašnjcu.

U posebnim raspoloženjima mojim tadašnjim opažajima ne pridajem nikakvu važnost jer ih ne ispoljavam.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 21:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
Evo i jedan komentar na predstavu Zijaha Sokolovica

Cabares Cabarei
"Kako to misliš 'Ja nisam važan'? Tko je važan, ako ti nisi važan?!?!? Budalo, pogledaj se!!!!! Pa nitko, nitko na ovome svijetu nije važniji od tebe!!!!!

POČNI ŽIVJETI SADA, NE ČEKAJ BUDUĆNOST, JEDINO ŠTO TE ČEKA U BUDUĆNOSTI JE SMRT!!!!!!"

Uzalud je Zijah skakao i vrištao po pozornici. Nije mu ništa pomogao paničan izraz lica, ozbiljnost kojom je to govorio svakome u publici.

Publika je urlala, vrištala od smijeha, bračni parovi ismijani njegovom predstavom brisali su suze iz očiju, držali se za trbuhe, previjali se na stolicama...

A on im je opet, kao što to čini već godinama, govorio da vrijeme prolazi. Da ga uzalud troše ne čineći ništa da žive sretno. Da žive tuđe živote, a ne svoj. Da za neuspjeh okrivljuju sve druge, samo ne sebe. Da su se grčevito, u strahu od mraka, uhvatili za obitelj koja ih ne voli i koju ni oni, u stvari, ne vole, samo im je to teško priznati.

Zašto je sve to tako smiješno? Zašto ga nitko ne čuje iako viče iz sve snage, potpomognut mikrofonom i zvučnicima?

Zar je stvarnost toliko beznadna da nam kao jedina alternativa tom beznađu ostaje ciničan smijeh i izrugivanje nad vlastitom sudbinom?

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 21:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ako ne zive SADA I OVDE, onda su vec mrtvi svakako :)

Cak ni zato im ne treba buducnost.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 23:21 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Jul 2008, 15:36
Chef je napisao:
Sto znaci da vremenom mozemo nauciti da vidimo drugacije.

Kako? Shvatam sve sto si napisala ali mi nije jasno kako da promenim svoje vidjenje stvari tj misli.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 18:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pokusaj sagledavati stvari tako sto ces se "dezidentifikovati od sebe", onda ce ti biti jasno. Znaci, posmatrati svoje misli i dogadjaje kao da se desavaju nekome drugom. To je tesko objasnjavati, probaj sam.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 20:09 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Jul 2008, 15:36
ne mogu, ne ide, kako to?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]