lavić, Talija je mislila nešto drugo (lavic = Eli, ako se ne varam)

Ali mislim da nije tako Talija, postoje indikatori

Evo ja bih rekao par riječi u vezi toga kako ja na to gledam.
Isus kad kaze da ne zovemo nikoga ocem ne kaze da svog tjelesnog oca oslovljavamo imenom a ne sa "tata" ili "oce". On nam time ne daje zapovijest, vec nam skrece paznju na to da je nas pravi otac onaj nebeski, koji nas je stvorio. Ako je Isus nama zaista dao zapovijest, onda bi mi morali u Pismu naci dokaze za to u smislu da se nikad ne naglasava pripadnost ili vezanost za zemaljskog oca. Ali to nije tako. Sličan primjer je recimo kad Isus kaže da ga ne zovemo dobrim. On time samo daje slavu Bogu. Ali Pismo na mnogo mjesta, čak i apostoli koji su čuli te Hristove riječi, na mnogo mjesta kaže odnosno kažu za nekoga da je dobar.
Jedan tuzan primjer je da se jedan moj prijatelj "odrekao" svog zemaljskog oca upravo zbog takvog tumačenja tih riječi u vezi očinstva.
Pismo kaže: "poštuj svog oca i svoju majku". Ako ocem smijemo samo Boga zvati, onda se sa ovom rečenicom misli na Boga, ali to naravno nije tako, svi znamo to. Problem je po mom mišljenju, što uzimamo pojedine riječi i krenemo da ih analiziramo i dolazimo do zaključka koji se kose sa osnovnom porukom Pisma. Ali sve što Isus kaže zasniva se na milosti i ljubavi, i njegove riječi ne mogu da shvatim kao zapovijest nama, jer ta zapovijest: "ne zovite nikoga ocem, jer imate samo jednog Oca" se kosi sa principom ljubavi koja je Hrist bio, to bi bilo poput nametanja zabrane, nerazumljive i neprihvatljive za razum, dok znamo da je sve što izlazi ih Hristovih usta za naše dobro.
Da sumiram, ja mislim da Isus na zahtijeva od nas da se odreknemo oca niti trazi da ne koristimo tu riječ kad se obraćamo zemaljskom ocu, vec zeli da znamo ko je nas pravi Otac-Tvorac, a on i dalje trazi da postujemo svog zemaljskog oca, a da li je vazno kako cemo zvati zemaljskog oca?

Poenta nije u riječi "otac", "oče" već u spoznaji ko je naš pravi Otac