banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 21:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Mar 2009, 13:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
KULT MJESECA

Allah- Bog mjeseca; astralne vjere; bog kurejšija;

Ime Allah se spominje prije Muhammeda a.s, da, to je tačno. Poznato je da su paganski arapi imali 300 božanstava, među kojim su obožavali i Allaha. Ono što Talija ne zna a vjerujem da zna ovaj autor teksta, međutim skriva, je to da Allah kratko i jasno znači Bog i nemuslimani npr kršćani na bliskom istoku koriste taj termin za Boga.

na hebrejskom Bog je ELOH/ELAH- na arapskom je ALLAH-; jezici imaju isti korijen te možemo vidjeti sličnosti.

Problem paganskih arapa, djece poslanika Ismaila, je taj što su pored Boga Abrahamovog i Ismailovog ubacili posrednike i druga lažna božanstva, baš kao što su odlaskom Mojsija jevreji počeli obožavati tele zlatno.
Poslanik Muhammed savs je pozivao arape da ostave lažna božanstva koje su njihovi predaci sebi stvorili, da ih odbace i ne pripisuju Allahu nikog ravnim i samo Allaha, boga Ibrahimovog da obozavaju, bas kao u prvoj zapovjedi "ne obozavaj nikog do jednog boga". Ismail i njegov sin kedar su obozavali Allaha / Elaha i otud ime boga prije poslanika Muhammed a.s naravno da je bilo....

Simbol polumjeseca

Taj simbol je korišten u kulturi nekih naroda, kao što i srbi imaju orla na primjer ili hrvati šahovnicu, svejedno. Opet, takva kultura nema nikakve veze islamom niti je bilo kakvom vezom povezana sa vjerom, što znači da je glupost povezivati tradiciju i vjeru. Šta ćemo sa kinezima muslimanima, amerikancima, francuzima itd... da li se kod njih kao muslimana javlja ikakva povezanost sa polumjesecom ?

Molitva prema Mekki ?

Vidim da pisac često podvaljuje neistine, namjerno ili nenamjerno, Bog zna ali sa bozijom voljom bit će otkriven u narednim rečenicama.

DRAGI PRIJATELJI, POGLEDAJTE PODVALE I LAŽI :)

U kabi su bili paganski Bogovi, kipovi poput Lata, Menata, Uzza itd. Međutim, nikad nije nadjen niti poznat kip Allaha, on je kod arapa bio vrhovni bog a ovi ostali su bili pod-bogovi kao.

Kao što sam već pisao arapi su pripisali Allahu drugove i prekršili prvu zapovjed da ne obožavaju nikog do jednog Boga, pa kad je Muhammed as pozivao da se sruše kipovi arapi su govorili " oni nam služe da se približimo glavnom bogu", uzeli posrednike, klasični politeizam. Muhammed je pozivao ostavljanju svih tih lažnih kipova i božanstava i da se obožava samo Allah/ Elah što i u hebrejskom i arapskom znači BOG

Pošto je kaba ( prva bogomolja na svijetu koju je izgradio Abraham sa svojim sinom ) bila ispunjena idolima Muhammed as i muslimani su se molili okrećući se prema Jeruzelemu, što definitivno pobija laž da se muslimani molili nekom kipu. Nakon što je kaba očišćena od idola, koje su uništili muslimani, oni su se počeli moliti okrećući se prema kabi

Draga @talija. hajde što je ovaj tekst pun nastranih laži, gore od toga je što ti u crkvama ne vidiš mnoštvo ikona i idola, crteža božanstava, iako direktno znaš da je druga zapovjed NE GRADI SEBI BOZIJEG LIKA REZANA NITI KAKVE SLIKE, ti dalje posrćeš tražiti idolotariju kod muslimana a znaš da smo čisti od tog. Naše bogomolje su čiste i prazne od slika i kipva u odnosu na crkvu. Čak po židovskom komparativnom fikhu ( a zidovi su monoteisti) njima je dozvoljeno se moliti u dzamiji a nije u crkvi zbog idola, kipova i slika..

Idemo dalje..... pobijanje laži drugog posta

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 27 Mar 2009, 14:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta: Re: Islam
PostPoslato: 27 Mar 2009, 14:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pohlepa poslanika Muhammeda ?

E ovako, poznato je da su muslimani besprijekorno slušali poslanika Muhammeda savs te da je mogao imati u to vrijeme šta je htio, mogao se ponašati kao vladar ali interesantno je to da svi historičari, orijentalisti koji nisu muslimani izčavajući život plemenitog poslanka napisali o njegovom skromnom i siromašnom životu. Par primjera:

Jednom su ashabi vidjeli ožiljke na leđima poslanika Muhammeda koji je spavao na trstici vezenoj pa su se rasplakali rekavši: božiji poslaniče, Herakli rimski vladar, Kisra perzijski vladar spavaju na lijepim mjestima a ti Boziji poslanik na tom pa im on odgovori: zar vam nije dosta onaj svijet naspram ovog.

Mjesec dana nije se vidio dim iz kuce poslanika a.s i njegove porodice ( nisu imali šta jesti praviti), Aiša r.a prenosi da se 2 dana za redom nisu najeli, uglavnom su jeli hurme i vodu pili, često je poslanik a.s viđen da je svezao kamen na stomak da mu stisne crijeva da ne osjeca glad toliku, sve je davao na Allahovom putu

Ušao je Ebu Hurejre r.a. i zatekao jako grubo ćebe ( pokrivač) pa upitah " šta je ovo ovako .. " pa mu biva odgovoreno da je poslanik savs preselio na onaj svijet u tom grubom ćebetu.-

toliko o njegovom bogatstvu....

Muhammed ubijao i pljačkao ?

Gdje dokaz za ovo ? kako možeš tako sirovo pisati bez ikakve osnove ?

"Talija je bludnica, razvratnica, i djavolje djete ".... Zamisli da ja samo ovo ovako napišem, ovo nije u redu nikako, molim te da u buduće ovakve nebuloze ne pišeš, i ako ćemo raspravljati je li pljackao ili nije - hajde da zajedno dodjemo do zakljucka i daj meni pravo govora a ne odmah da osudjujes tudje svetinje... Nije u redu laz siriti

Židovi osudili Muhammeda zbog žena ?

Nijedan poslanik nije došao židovima da mu se nisu narugali, ismijavali ili čak ga ubili. Oni su poznati po svojoj naravni o čemu i Bog govori... Šta su u talmudu napisali za Isusa: da je sodomiju sa magarcem radio i još puno gore stvari, zašto se čuditi što su muhammedu a.s prigovarali ?

#1) Ajet koji zabranjuje više od 4 žene je došao poslije poslanikove ženidbe
#2Da znaš išta o tim ženama znala bi da su sve bile udovice i starije žene, osim Aiše, i da je poslanik a.s imao toliku strast ženio bi se sa mladim lijepim curama a ne sa udovicama starijim koje nemaju nista i koje danas niko ne bi ženio možda..
#3) Solomon je imao 300 zena i 700 prileznica, sta cemo sa tim ?

O Aiši

Svima je poznato da djeca primaju od roditelja 90% životnih stvari i naravi. Poslanik a.s uopšte NIJE imao odnos Aišom dok je bila mlada. Hadisi koji govore o njenim godinama su DAIF = nevjerodostojni i ne mogu se koristiti kao dokaz. Spominje se samo da je poslanik a.s imao Aišom odnos kad je bila dovoljno stara za to, kad je bila sposobna za takve stvari.
Aiša r.a je nakon smrti poslanika a.s najviše hadisa prenijela od svih, objašnjavala vjeru ljudima u svim segmentima, budući da je živjela poslanikom a.s puno stvari je vidjela, naucila itd. To je i bio razlog zasto je bila sa njim,a Allah najbolje zna zasto mu je naredio to....

Bezgriješnost

Isti slučaj kao i "ubica, pljačkaš" suho pisanje,, on ovo on ono bez ikakve osnove i ne prilike za drugo misljenje.

Poslanik a.s NIJE radio grijehe, svojstvo poslanika je da radi grijehe međutim, poslanik a.s je SAMO čovjek, te je znao pogriješiti u nekim životnim pitanjema. Čovjek nije savršen nijedan. Primjer jedan kad je rekao ljudima da ne praše neke palme pa te godine one nisu ni rodile, on je to rekao bio od sebe jer je mislio da je tako bolje, to nije bio dio objave. Ili postavljanje vojnika na Bedru- pa su mu prigovorili da je bolje drugacije postaviti.

Da skratim:

Poslanik as je bio samo običan čovjek, koga je Allah poslao da bude uzor nama.
NIJE radio grijehe i prelazio Božije granice
JEST znao pogriješiti u životnim stvarima kao što svi mi griješimo

ponovo velika laž i podvala..........

Različite varijante Kur'ana?

Već sam pisao o ovom ili na ovoj temi ili na krscanstvo vs islam. Postoji više kiraeta, načina učenja Kur'ana, više načina učenja tih istiha ajeta poput:

maliki jeumidin = vladara sudnjeg dana ; meliki jeumidin = gospodara sudnjeg dana.

To je jedan od nadnaravnosti Kur'ana, nijanse u izgovoru a dobije se novo značenje ISTOG ajeta.
Jedan je samo Kur'an, a talija 70+ nešto verzija biblije ima :wink:

Fale ajeti,dokinuti stihovi, izmjene, dodani stihovi ?

Dokaz ?... Gdje dokaz za ovo ?. Prvi sakupljen Kur'an postoji, koja laz da nema !
Gdje je prva Biblija, je li ijedna pisana za vrijeme Isusa kao što je Kur'an za vrijeme Muhammeda a.s ?

Možda si mislila na bibliju i neke verzije koje imaju 68 knjiga a neke 73 :)...

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 27 Mar 2009, 14:52, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 14:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

prijatelji moji, nastavljamo dalje sa otkrivanjem laži

Kur'an kopirana biblija i talmud ?

Kao što znamo, islam je vjera svih božijih poslanika, mi muslimani priznamo sve poslanike poslane od Allaha. I nou i abrahama i mojsija i davida i sve da ne nabrajam. Naravno da nam je Allah u nekim djelovima spomenuo te plemenite poslanike pa nam rekao da je mojsije bio u egiptu, imao stap koji se u zmiju pretvarao, da je noa ladju pravio itd tako da mora biti doticnih stvari jer je jedna vjera Allahova.

Ali u Kur'anu imaju stvari koje nemaju ni u bibliji ni u talmudu niti nigdje drugo, stvari koje je Allah rekao kako bi nama dokazao istinitost objave svoje.

gdje u bibliji pise da se 2 mora sastaju a da im se vode ne mjesaju ? A u kur'anu pise ta stvar koja je otkivena tek u 20 st?

gdje biblija kaze da se svemir siri kao kur'an ?
gdje talmud kaze da je svemir nastao iz velikog praska ?

Kur'an je pobio teoriju ljudi tad koji su mislili da nebo na stubovima stoji, gdje je to prije bilo ?

U bibliji stoji da je covjek vidio 4 anđela na 4 ćoška zemljina..

mogu do sutra nabrajati nadnaravnosti Kur'ana koje nigdje nisu bile poznate..

Obožavanje Kabe

Koliko su nalagali, sami su u kontradiktornost svoju ušli. Prije nekoliko su pisali da muslimani obožavaju idole, kipove, lažna božanstva a sad govore da obožavamo kabu.
Moji prijatelji, ovo je čista podvala. Kaba je samo prva bogomolja na svijetu koju je napravio Abraham sa svojim sinom Ismailom. Nema nikakvih kipova u njoj, prazna je. Allah nam je naredio da se prema njoj okrenemo u molitvi i to je sve. Nije nikakav sveti crni kamen niti nista.

Rekao je Muhammed savs: bolje da srušite kabu nego da napadnete čast svog brata

Eto toliko o njenoj svetosti....

Muhammed preuzeo iz zoroastrizma i Hinduizma ?

Ja sam čitao o zoroastrizmu i hinduizmu i ništa nisam našao slično islamu. Hindusi imaju 3 vrhovna boga ( trojstvo) i jos bezbroj manjih bogova, da ih tako nazovem. Zoroastrizam je oslobađanje zla na zemlji, Bog ganja đavola, nikakve veze...

Očito naglabanje i podvaljivanje.... :wink:

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 14:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

RAZVRATNI RAJ ?

E ovo mi je najsmiješnije ispalo :lol: ..

Kako to da je ovdje zabranjeno a u raju nije ? Pa lako

Čovjek je ovdje ograničen, ali u raju to neće biti imat će sve šta mu duša zaželi i u tome će uživati. Pored svih ostalih stvari imat će i pića. Šta ako ja uživam u piću, kakav bi to moj raj bio i užitak ako mi Allah ne bi dao ono što volim i bio bi i u raju ograničen ( po tebi talija )

Gdje nastaje greška? Ljudska pamet je ograničena, ljudi uspoređuju sve sa onim što već znaju.

Allah kaže da je za pravovjerne pripremio u raju ono što oko nije vidjeli niti uho čulo.

Ako se spominje piće, ljudi odmah porede sa ovim pićem koje je njima poznato iako je tamo pripremljeno nama nepoznato.

Zaključak:

Talija je našla tekst pun podvala i laži, i ja sam hvala Bogu sve otkrio.

Napisala je da Kur'an nije božija knjiga, ja je pozivam da otvori temu na kojoj ćemo raspravljati o Kur'anu, ja imam milion stvari koji će potvrditi da nije covjek izmislio a ona mi neće ni jedan valjan dokaz donijeti da dokaže neispravnost. Ako misli da će drugačiji ishod biti, talija ja te pozivam da ja i ti samo raspravljamo :wink: :)

O Muhammedu a-s, napisala je da je učio ono što je bilo prije njega, ljudi moji, ovo meni u korist ide. Naravno da je Muhammed ucio ono sto je prije njega, a to je cisti monoteizam kakvog su ucili svi boziji poslanici :) .. Drugim rijecima, Muhammed je dosao monoteizmom i vjerom u jednog pravog Boga i rusenje svih ostalih kipova.

Preuzeto iz moje glave, kao odgovor na lazi iz islamofobicne knjige pune lazi " islamska INVAZIJA " :roll:

Sva hvala i zahvala pripadaju Allahu, gospodaru svijetova. Neka je mir i spas na njegovog posljednjeg poslanika i miljenika Muhammeda savs, njegovu plemenitu porodicu, časne prijatelje ashabe, i na sve one koje slijede put istine do sudnjeg dana.

Esselam Alaikum

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 14:51 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ahmedeeeeeeeeeee, ne rece ti meni sad ko je David o kome Jezekilja govori...

de mani te se vise copy paste... sve sto ti ahmede nadjes negativno za Bibliju, takodje znaj da postoji negativno i za Quran. sve odgovore koje ti nadjes da odbranis Quran, takodje postoje i odgovori za odbranu Biblije. i tako se samo vrtite u ringispilu...

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 14:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
114_AhmeD je napisao:
Simbol polumjeseca

Taj simbol je korišten u kulturi nekih naroda, kao što i srbi imaju orla na primjer ili hrvati šahovnicu, svejedno. Opet, takva kultura nema nikakve veze islamom niti je bilo kakvom vezom povezana sa vjerom, što znači da je glupost povezivati tradiciju i vjeru. Šta ćemo sa kinezima muslimanima, amerikancima, francuzima itd... da li se kod njih kao muslimana javlja ikakva povezanost sa polumjesecom ?

Ne izvrdavaj, polumjesec je simbol Islama, kao što je kod Rimokatolika i Pravoslavnih (i ostalih crkava koje se zasnivaju na Hrišćanstvu) simbol krst, a ne šahovnica niti orao.
Na svim crkvama nalazi se - krst, a na svakoj džamiji se nalazi polumjesec.

Citiraj:
Molitva prema Mekki ?

Vidim da pisac često podvaljuje neistine, namjerno ili nenamjerno, Bog zna ali sa bozijom voljom bit će otkriven u narednim rečenicama.

Nije ti to kontraargument. Svuda na kraju pasusa je navedeno odakle je uzet tekst i naziv literature i ko je pisao. I ti si navodio izvore, pa eto ti izvora.

Citiraj:
DRAGI PRIJATELJI, POGLEDAJTE PODVALE I LAŽI :)

U kabi su bili paganski Bogovi, kipovi poput Lata, Menata, Uzza itd. Međutim, nikad nije nadjen niti poznat kip Allaha, on je kod arapa bio vrhovni bog a ovi ostali su bili pod-bogovi kao.

Kao što sam već pisao arapi su pripisali Allahu drugove i prekršili prvu zapovjed da ne obožavaju nikog do jednog Boga, pa kad je Muhammed as pozivao da se sruše kipovi arapi su govorili " oni nam služe da se približimo glavnom bogu", uzeli posrednike, klasični politeizam. Muhammed je pozivao ostavljanju svih tih lažnih kipova i božanstava i da se obožava samo Allah/ Elah što i u hebrejskom i arapskom znači BOG

Pošto je kaba ( prva bogomolja na svijetu koju je izgradio Abraham sa svojim sinom ) bila ispunjena idolima Muhammed as i muslimani su se molili okrećući se prema Jeruzelemu, što definitivno pobija laž da se muslimani molili nekom kipu. Nakon što je kaba očišćena od idola, koje su uništili muslimani, oni su se počeli moliti okrećući se prema kabi

A šta se nalazi tamo gdje se svi okreću prilikom molitve? Šta znači onaj crni monolit prema kome se svi okreću i klanjaju? Je li to Bog?

Citiraj:
Draga @talija. hajde što je ovaj tekst pun nastranih laži, gore od toga je što ti u crkvama ne vidiš mnoštvo ikona i idola, crteža božanstava, iako direktno znaš da je druga zapovjed NE GRADI SEBI BOZIJEG LIKA REZANA NITI KAKVE SLIKE, ti dalje posrćeš tražiti idolotariju kod muslimana a znaš da smo čisti od to. Naše bogomolje su čiste i prazne od slika i kipva u odnosu na crkvu. Čak po židovskom komparativnom fikhu ( a zidovi su monoteisti) njima je dozvoljeno se moliti u dzamiji a nije u crkvi zbog idola, kipova i slika..

Ne treba ti dokaz veće idolatrije nego što je ovo što sam ti napisala, kocka kojoj se svi klanjaju.
A o ikonama ti je mnogo puta pisano, ali uzalud. A ovo si izmislio "ne gradi sebi BOŽIJEG lika..."
Kako objasniti platno na kome je ostao Isusov lik, a kojim je bio prekriven nakon skidanja sa krsta? A da, on nije razapet - to se samo pričinilo!

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 15:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
ahmedeeeeeeeeeee, ne rece ti meni sad ko je David o kome Jezekilja govori...

de mani te se vise copy paste... sve sto ti ahmede nadjes negativno za Bibliju, takodje znaj da postoji negativno i za Quran. sve odgovore koje ti nadjes da odbranis Quran, takodje postoje i odgovori za odbranu Biblije. i tako se samo vrtite u ringispilu...

Ja kad tebe pitam bilo sta tvoj odgovor je slijedeci:
-ne znas grcki
-nisi ti shvatio
-ne znas hebrejski
-procitaj ti cijeli chapter

Eto, ja mislim da se odnosi na poslanika Davida, ti me ispravi prijatelju ako grijesim. ( u slijedecem tvom odgovoru da mi kazes koji je to David )

Nema negativnih stvari u bibliji, ja znam da je to bila nekad Bozija rijec ali zasto se ne povodim za njom imam razloge. Ja postujem bibliju !

U predhodnim postovima smo mogli procitati neke hajke na moj racun i racun mojih svetinja:
- Allah je paganski bog mjeseca
- muslimani se molili idolima
- muslimani se mole kabi
- muhammed je : pohlepnik, ubica, razvratnik, lazov itd
- Kuran je prepisana biblija, islam je hibrid zoroastrizma hinduizma i ostalih

Ja nikad necu u svom zivotu reci ni za jednog bozijeg poslanika niti jednu ruznu rijec. Ja apostole isusove i isusa volim vise od samog sebe i to je razlog sto ne vrijedjam a nije razlog sto ja necu da vracam istom mjerom..

Spavacu posto ti znas grcki i hebrejski :) evo napisat cu ti jedan post na krscanstvo vs islam pa da mi odgovoris

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 15:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
gdje u bibliji pise da se 2 mora sastaju a da im se vode ne mjesaju ? A u kur'anu pise ta stvar koja je otkivena tek u 20 st?

gdje biblija kaze da se svemir siri kao kur'an ?
gdje talmud kaze da je svemir nastao iz velikog praska ?

Kur'an je pobio teoriju ljudi tad koji su mislili da nebo na stubovima stoji, gdje je to prije bilo ?

U bibliji stoji da je covjek vidio 4 anđela na 4 ćoška zemljina..

mogu do sutra nabrajati nadnaravnosti Kur'ana koje nigdje nisu bile poznate..

Da možda ne piše i za "big beng"? Sve su to novotarije, uzete od naučnika i astrologa.
I dijete razumije kad neko kaže "na sve četiri strane". Pročitaj Mojsijevu knjigu Postanje.

Citiraj:
Obožavanje Kabe

Koliko su nalagali, sami su u kontradiktornost svoju ušli. Prije nekoliko su pisali da muslimani obožavaju idole, kipove, lažna božanstva a sad govore da obožavamo kabu.
Moji prijatelji, ovo je čista podvala. Kaba je samo prva bogomolja na svijetu koju je napravio Abraham sa svojim sinom Ismailom. Nema nikakvih kipova u njoj, prazna je. Allah nam je naredio da se prema njoj okrenemo u molitvi i to je sve. Nije nikakav sveti crni kamen niti nista.

Rekao je Muhammed savs: bolje da srušite kabu nego da napadnete čast svog brata

Eto toliko o njenoj svetosti....

Pa što je ne sruše? Bog nije tamo ni ovamo, niti samo u jednom pravcu, nego je sveprisutan.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 15:12 
staromodan
Korisnikov avatar

eto ja mislim da se ne odnosi na poslanika Davida. :wink:

sad cu ti takodje reci tvojim jezikom...i ja postujem Quran kao knjigu koja je znacajna uglavnom za islamsku kulturu da bi ujedinila Arape u ono vrijeme, a drzim da je Biblija od Boga i Isus Hristos jedini posrednik izmedju Boga i nas. AMIN. :evil3:

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 15:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Eto, ja mislim da se odnosi na poslanika Davida, ti me ispravi prijatelju ako grijesim. ( u slijedecem tvom odgovoru da mi kazes koji je to David )

Poslanik David? Pa koliko ima tih poslanika?!

Citiraj:
Nema negativnih stvari u bibliji, ja znam da je to bila nekad Bozija rijec ali zasto se ne povodim za njom imam razloge. Ja postujem bibliju !

Znači, Bog je sklon greškama, pa se ispravio? Što nekad poručio, sada se ne važi?

Citiraj:
U predhodnim postovima smo mogli procitati neke hajke na moj racun i racun mojih svetinja:
- Allah je paganski bog mjeseca
- muslimani se molili idolima
- muslimani se mole kabi
- muhammed je : pohlepnik, ubica, razvratnik, lazov itd
- Kuran je prepisana biblija, islam je hibrid zoroastrizma hinduizma i ostalih

Ništa manje loše nego kad apišeš da se svima pričinilo da je Isus razapet, da Isus nije jedinorod sa Bogom, da Sveti Duh ne postoji.

Citiraj:
Ja nikad necu u svom zivotu reci ni za jednog bozijeg poslanika niti jednu ruznu rijec. Ja apostole isusove i isusa volim vise od samog sebe i to je razlog sto ne vrijedjam a nije razlog sto ja necu da vracam istom mjerom..

Pa kako ćeš moći naći grešku kada mu nisu mogli naći ni njegovi savremenici grešku, pa i Pilat od toga pere ruke, jer ne nađe ni jedne greške.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 15:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

"Ne izvrdavaj, polumjesec je simbol Islama, kao što je kod Rimokatolika i Pravoslavnih (i ostalih crkava koje se zasnivaju na Hrišćanstvu) simbol krst, a ne šahovnica niti orao.
Na svim crkvama nalazi se - krst, a na svakoj džamiji se nalazi polumjesec"

Nije tačno, vidim da si neupućena u to pa smatram da iskreno komentarišeš. Simbol islama je " nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je njegov poslanik " i to je zastava islama i muslimana. Pod tom zastavom je i sam boziji poslanik bio, nikakvi polumjeseca nije bilo

Slika

Na svakoj džamiji ? O da, na balkanu i u turskoj samo :roll: .. Imaš li ikakav dokaz za to ili ćeš i dalje mješati tradiciju i vjeru ?

"A šta se nalazi tamo gdje se svi okreću prilikom molitve? Šta znači onaj crni monolit prema kome se svi okreću i klanjaju? Je li to Bog?"

Da nas Allah sacuva tog, to je isto jedna laz kojom se baca prasina ljudima u oci da nas smatraju idolopoklonicima. Taj kamen ( haddzul esved) je slijedio poslanika a.s dok je bio na miradzu, nebeskom putovanju - kad ga je Allah uzdigao bio. Bio je na pocetku bijel ali je pocrnio od ljudskih grijeha. On stoji tamo gdje i pao i to je to. Nema nikakvu vrijednost, odi udari ga nogom nece ti niko nista reci. Obican kamen kao i svi. U kabi se ništa ne nalazi, prazna je
:wink:

"Ne treba ti dokaz veće idolatrije nego što je ovo što sam ti napisala, kocka kojoj se svi klanjaju.
A o ikonama ti je mnogo puta pisano, ali uzalud. A ovo si izmislio "ne gradi sebi BOŽIJEG lika..."
Kako objasniti platno na kome je ostao Isusov lik, a kojim je bio prekriven nakon skidanja sa krsta? A da, on nije razapet - to se samo pričinilo!"

Već sam ti za kabu napisao, ne klanjamo se kocki, prema njoj se okrecemo u molitvi, to je prva bogomolja koju je Ibrahim a.s napravio.. ponovit cu opet. Da sam idolopoklonik, imao bi sliku kabe kod kuce i klanjao se njoj, ne radi se o tome, to je samo pravac
Nisam izmislio drugu zapovjed: 2 Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovjedi. :roll:

Kako objasniti platno na kome je ostao isusov lik ?

Daj mi dokaz da je to Isus ? Puno ljudi je kaznjavano razapnucem u to vrijeme od strane rimljana. Jos jevrejii su crni -tamnoputi, u crkvama vidimo cesto da je Isus neki plavi zelenooki covjek, ko da je šved a ne jevrej :roll:..

A ja te sad pitam ( posto znam da je isus cist od tog), gjde i kad je isus ikad rekao " ja sam bog" molite se meni ? I to tacno da je on rekao direktno !
Nemoj mi luke, mateja, ivana,, ovaj onaj rekao za njega,, daj mi tacno gdje je Isus trazio da se njemu moli, a ja cu ti naci gdje se ogradjivao od tog da ga zovu dobri ( a kamoli bog), da je rekao da sam od sebe nista ne moze itd...

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 15:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

"Poslanik David? Pa koliko ima tih poslanika?!"

Ja kazem da je David, i rekao sam da me ispravite ako grijesim, ali vazno je da je " david" zauvjek sa nama kao utješitelj a davno umro. O tome se i radilo.

"Znači, Bog je sklon greškama, pa se ispravio? Što nekad poručio, sada se ne važi?"

Ne, bog ne pravi greske i savrsen je kao sto i sama znas. Poslao je savrsenu knjigu vodilju ljudima koju su pokvareni ljudi izmjenili da bi neznatnu korist dobili. Židovi su napisali sami neke stvari i to rabiji ( koje isus naziva zlobnicima) pa su postali nepravednici nakon sto je Mojsije umro. Isus je dosao da ih vrati na pravu stazu, da vrati ljubav medju njima i pravdu nakon sto su zastranili... Allah nije sklon greskama, ali pokvarene ruke sto pisu jesu..

"Ništa manje loše nego kad apišeš da se svima pričinilo da je Isus razapet, da Isus nije jedinorod sa Bogom, da Sveti Duh ne postoji."

Ne, ni blizu, ti vrijedjas muhammeda savs najgorim stvarima a ja isusa volim- samo sto na drugi nacin vjerujem u njega i njegovu plemenitu majku. Eto razlike izmedju nas..

"Pa kako ćeš moći naći grešku kada mu nisu mogli naći ni njegovi savremenici grešku, pa i Pilat od toga pere ruke, jer ne nađe ni jedne greške."

ima, i vidjet ces ih ako ne budes slijepo pristrana. I to ne dokazuju da nije Bozija rijec bila, nego definitivno dokazuje da je izmjenjena

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 15:47 
staromodan
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
[i]

1 ----Daj mi dokaz da je to Isus ? Puno ljudi je kaznjavano razapnucem u to vrijeme od strane rimljana. Jos jevrejii su crni -tamnoputi, u crkvama vidimo cesto da je Isus neki plavi zelenooki covjek, ko da je šved a ne jevrej :roll:..

2---A ja te sad pitam ( posto znam da je isus cist od tog), gjde i kad je isus ikad rekao " ja sam bog" molite se meni ? I to tacno da je on rekao direktno !
Nemoj mi luke, mateja, ivana,, ovaj onaj rekao za njega,, daj mi tacno gdje je Isus trazio da se njemu moli, a ja cu ti naci gdje se ogradjivao od tog da ga zovu dobri ( a kamoli bog), da je rekao da sam od sebe nista ne moze itd...

za tacku 1--- samo cu reci da si glup i nekulturan... :D

za 2---cu slatko da ti se :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: razlog jer si kontradiktoran samom sebi. znaci trazis od mene da ne citiraj Jevandjelja u kojima se govori da je Isus Bog, dok je tebi dozvoljeno da ih citiras da bi rekao da Isus nije Bog.... :lol: :lol: :lol: :lol:

evo opet ti kazem da se ne govori o Davidu na kojeg ti mislis, nego ti fino procitaj jednog dana citavu Bibliju..u ovom slucaju vezano za Davida vec sam ti rekao procitaj komplet knjigu Jezekilje, Osiju...

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 15:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
114_AhmeD je napisao:
[i]

1 ----Daj mi dokaz da je to Isus ? Puno ljudi je kaznjavano razapnucem u to vrijeme od strane rimljana. Jos jevrejii su crni -tamnoputi, u crkvama vidimo cesto da je Isus neki plavi zelenooki covjek, ko da je šved a ne jevrej :roll:..

2---A ja te sad pitam ( posto znam da je isus cist od tog), gjde i kad je isus ikad rekao " ja sam bog" molite se meni ? I to tacno da je on rekao direktno !

za tacku 1--- samo cu reci da si glup i nekulturan... :D

za 2---cu slatko da ti se :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: razlog jer si kontradiktoran samom sebi. znaci trazis od mene da ne citiraj Jevandjelja u kojima se govori da je Isus Bog, dok je tebi dozvoljeno da ih citiras da bi rekao da Isus nije Bog.... :lol: :lol: :lol: :lol:

evo opet ti kazem da se ne govori o Davidu na kojeg ti mislis, nego ti fino procitaj jednog dana citavu Bibliju..u ovom slucaju vezano za Davida vec sam ti rekao procitaj komplet knjigu Jezekilje, Osiju...

Evo prijatelji znao sam da će ovako doći vrijeme kad krene uvredama, to je jednostavno tradicija. Pogledajte kako je krenuo kad nema argumenata :). Ti si uzvišeno božije stvorenje i ja tebi neću ružne atribute davati.

A prije su mi rekli da sam i bogohulnik i da vrijedjam samo sto sam iznio stavove o Isusu ( kojeg jako volim) da je poslanik, samo zato sto vjerujem drugacije. A za uzavrat poslanik Muhammed savs je nazvan: ubicom, pljackasem, pohlepnikom, lazovom itd

Tražio sam da citiraš gdje je isus DIREKTNO rekao ili tražio da mu se moliš, a ja ću tebi naći njegove riječi gdje se ograđivao od ikakvog vida obožavanja ili hvalisanja..

Bilo kako bilo prijatelju, nema veze koji je David, vazno je da je " David" umro a rečeno da će vječno ostati sa nama. Baš kao i Muhammed savs " utješitelj koji će ostati vječno sa nama" a umro :wink: ... Jer ti, prijatelju bježiš od glavne stvari a to je david sa nama zauvjek iako je mrtav, a bacaš prašinu pa pitaš " koji David " zar je važno ? Da ponovim stih:

They will live in the land I gave to my servant Jacob, the land where your fathers lived. They and their children and their children's children will live there forever, and David my servant will be their prince forever. Ezekiel 37:25

Postavio sam ti pitanje na kršćanstvo vs islam temi, jako lijepo pa cekam tvoj odgovor.

Želi ti sve najljepše tvoj " glupi" :wink:

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 16:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Nije tačno, vidim da si neupućena u to pa smatram da iskreno komentarišeš. Simbol islama je " nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je njegov poslanik " i to je zastava islama i muslimana. Pod tom zastavom je i sam boziji poslanik bio, nikakvi polumjeseca nije bilo
Na svakoj džamiji ? O da, na balkanu i u turskoj samo :roll: .. Imaš li ikakav dokaz za to ili ćeš i dalje mješati tradiciju i vjeru ?

Sad mi ništa nije jasno, jesi li ti na balkanu ili si gdje? Koliko onda pravaca ima i kome pravcu ti pripadaš? Čuj, ima ovdje, nema tamo????
Odričeš se ovog znaka?

Slika

Citiraj:

"A šta se nalazi tamo gdje se svi okreću prilikom molitve? Šta znači onaj crni monolit prema kome se svi okreću i klanjaju? Je li to Bog?"

Da nas Allah sacuva tog, to je isto jedna laz kojom se baca prasina ljudima u oci da nas smatraju idolopoklonicima. Taj kamen ( haddzul esved) je slijedio poslanika a.s dok je bio na miradzu, nebeskom putovanju - kad ga je Allah uzdigao bio. Bio je na pocetku bijel ali je pocrnio od ljudskih grijeha. On stoji tamo gdje i pao i to je to... Obican kamen kao i svi.

To da kamen nekoga slijedi je normalno, a da je Isus razapet - to se sma pričinilo?

Citiraj:
to je samo pravac

Šta će mi pravac da se Bogu molim, kad je Bog sveprisutan?

Citiraj:
Nisam izmislio drugu zapovjed: 2 Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovjedi. :roll:

Maloprije si napisao "ne pravi lika Božijeg niti mu se klanjaj..."
Inače 10 zapovjesti ide ovako:

1. Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene.
2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti.
3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega.
4. Sjećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvojemu.
5. Poštuj oca svojega i majku svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.
6. Ne ubij.
7. Ne čini preljube.
8. Ne kradi.
9. Ne svjedoči lažno na bližnjega svojega.
10. Ne poželi ništa što je tuđe.

Citiraj:
Kako objasniti platno na kome je ostao isusov lik ?

Daj mi dokaz da je to Isus ? Puno ljudi je kaznjavano razapnucem u to vrijeme od strane rimljana. Jos jevrejii su crni -tamnoputi, u crkvama vidimo cesto da je Isus neki plavi zelenooki covjek, ko da je šved a ne jevrej :roll:..

Ako je ovo Šveđanin... onda... svaka ikona MORA BITI IDENTIČNA, a ikonopisanjem se ne može baviti bilo ko.

Slika

Citiraj:
A ja te sad pitam ( posto znam da je isus cist od tog), gjde i kad je isus ikad rekao " ja sam bog" molite se meni ? I to tacno da je on rekao direktno !

Isus, dok je bio na zemlji Sin Čovječji, imao je ljudska obilježja a svojim ponašanjem je bio model ponašanja drugima.
Dok je bio u tijelu bio je jednim dijelom čovjek, samim tim nije nikada rekao da je Bog, a nije nikad ni porekao.
Dok je bio u tijelu, nikada nije pravio čuda osim imenom Božijim.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 16:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nema to veze pravcima Talija, znas li sta je tradicija uopste ? Ako neki musliman u rusiji nosi šubaru što moram i ja ? Ista stvar, mogu ti referat napisati odkud taj znak i u cijoj se kulturi nasao ali opet nije vezan za islam.

Odeš npr u Medinu, vidiš dzamiju Allahovog poslanika savs, nema nigdje nikakvih mjeseca

Slika

Ne odričem se ja sad tog znaka jer je i u tradiciji bošnjaka donekle, ali nije nešto extra ni vezan za mene pa da mi nešto znači...

"To da kamen nekoga slijedi je normalno, a da je Isus razapet - to se sma pričinilo?"

Sve slavi Allaha uzvisenog, i biljke i zivotinje i sva stvorenja Njegova osim ljudi. Taj je kamen krenuo za poslanikom savs kad mu je Allah pokazivao svoje kreacije " dzennet, dzehennem,,, sve "--

"Šta će mi pravac da se Bogu molim, kad je Bog sveprisutan?"

A Allahov je i istok i zapad; kuda god se okrenete, pa - tamo je Allahova strana. - Allah je, zaista, neizmjerno dobar i On sve zna ( 2-115)

Allah je svojim moćima i znanjem svugdje, ali je bićem iznad Nebesa.

Maloprije si napisao "ne pravi lika Božijeg niti mu se klanjaj..."
Inače 10 zapovjesti ide ovako"

Svejedno talija, misli se na jednu stvar, zabranjeno pravljenje idola Boga, itd ; pravite likove od drveta na krstu i crtate ih..

Isus, dok je bio na zemlji Sin Čovječji, imao je ljudska obilježja a svojim ponašanjem je bio model ponašanja drugima. Dok je bio u tijelu bio je jednim dijelom čovjek, samim tim nije nikada rekao da je Bog, a nije nikad ni porekao. Dok je bio u tijelu, nikada nije pravio čuda osim imenom Božijim.

Isus nije imao biološkog oca čovjeka te nije sin covjeciji ( osim ako uzmes u obzir Adema a.s, sin Ademov) Bog ga je bez oca stvorio u utrobi Marije djevice. On je običan čovjek koga je Allah stvorio i koji je bio Allahov poslanik. Nije mogao ništa sam uraditi nego je Allahovom voljom čuda radio i nadnaravnosti ( lijecio gubavca ozivio mrtve itd..) da bi dokazao da nije lazov nego da je Allahov poslanik. Svaki poslanik Allahov je imao tako nesto s cim je dokazao poslanstvo svoje. Eto ti jasne istine..

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 16:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Isus nije imao biološkog oca čovjeka te nije sin covjeciji ( osim ako uzmes u obzir Adema a.s, sin Ademov) Bog ga je bez oca stvorio u utrobi Marije djevice. On je običan čovjek koga je Allah stvorio i koji je bio Allahov poslanik. Nije mogao ništa sam uraditi nego je Allahovom voljom čuda radio i nadnaravnosti ( lijecio gubavca ozivio mrtve itd..) da bi dokazao da nije lazov nego da je Allahov poslanik. Svaki poslanik Allahov je imao tako nesto s cim je dokazao poslanstvo svoje. Eto ti jasne istine..

Zaista bih se sada trebala nasmijati, mada mi i nije smiješno.
Zar žena nije čovjek? Božija Riječ ovaploćena u ljudskom tijelu (po Duhu Svetom), tijelo čovjeka = Sin Čovječji.
Priznaješ da je bezgrešno začet, ali da je ipak običan čovjek?
A zašto je bezgrešno začet?
Zašto Muhamed nije bezgrešno začet?

Priznaješ Isusa ali ne i njegovu ulogu?

Kažeš da pišemo uvrede (nisam se ni obazrela kada si upoređivao, npr. Talija bludnica, ali kada si napisao, bez obzira čija je to misao "rimsko kopile" e to je nešto što ne mogu ni ponoviti od Božijeg straha.

P.S. Nisi mi odgovorio, da li ti na ikoni (a sve su iste) Isus liči na Šveđanina?

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 16:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Zaista bih se sada trebala nasmijati, mada mi i nije smiješno.
Zar žena nije čovjek? Božija Riječ ovaploćena u ljudskom tijelu (po Duhu Svetom), tijelo čovjeka = Sin Čovječji.
Priznaješ da je bezgrešno začet, ali da je ipak običan čovjek?
A zašto je bezgrešno začet?
Zašto Muhamed nije bezgrešno začet?

Priznaješ Isusa ali ne i njegovu ulogu?

Kažeš da pišemo uvrede (nisam se ni obazrela kada si upoređivao, npr. Talija bludnica, ali kada si napisao, bez obzira čija je to misao "rimsko kopile" e to je nešto što ne mogu ni ponoviti od Božijeg straha.

P.S. Nisi mi odgovorio, da li ti na ikoni (a sve su iste) Isus liči na Šveđanina?

Da, naravno da je bezgriješno začet. Allah može napraviti još milion Isusa ako hoće to je njemu lako. Adem je veće čudo stvaranja Allahovog od Isusa, njega je i bez oca i bez majke stvorio pa sta...

On je stvoritelj nebesa i Zemlje, i kada nešto odluči, za to samo kaže: "Budi!” - i ono bude. ( Kur'an 2-117)

Zašto je bezgriješno začet, zato što Allah tako hoće, zašto sam ja ovakav kakav jesam ?
Zašto je Muhammed kao Mojsije i ostali poslanici normalno začet ? Zato što tako Allah hoće

Priznajem ja Isusa i njegovu ulogu ali za razliku od tebe Ja Allahu ne pripsujem nikakvog druga, Isus je Mesija ne Bog niti boziji sin, to sto ga je Allah stvorio bez oca ti ne daje za pravo da prozivas da mu je Allah otac.

Allah kaze u 113toj suri:

Reci: "On je Allah - Jedan!
Allah je Utočište svakom!
Nije rodio i rođen nije,
i niko Mu ravan nije!"

Evo ovaj Isus nije jevrej:

http://struggleswithfaith.files.wordpre ... jesus7.jpg

ovo je kip , zar ne. Ima u crkvi ovih
http://carboncopy.hobix.com/archives/wo ... 0cross.JPG

Ja ovo ne pravim niti crtam. I ne možeš mi prigovoriti da ne priznajem Isusovu misiju kad priznajem, i to smatram se na njegovoj vjeri i vjeri svih božijih poslanika koji Allahu nisu ništa pripisivali i nikom mu ravnog nisu smatrali. I mene i tebe je stvorio isti jedan jedini Bog, razlika u nama je što ja Isusa ne smatram Bogom za raliku od tebe.

Vi ste nesvijesno prekršili drugu zapovjed.

Za to "talija bludnica" itd dao sam primjer, napisao sam: " šta misliš da ja tebi sad to napišem, bez ikakvog dokaza, kao što ti pišeš za poslanika a.s " on je bio ... to i to ".

A kad sam citirao talmud i ono šta on kaže za našeg plemenitog poslanika Isaa a.s / Isusa, uradio sam to jer sam se čudio kako mogu smatrati židove božijom djecom a oni su takvog stava ( da je Isus radio sodomiju magarcem da je corav na jedno oko i sebao, da je kopile rimsko itd... ) a mi muslimani volimo Isusa a.s i njegovu majku, smatramo ih plemenitim i jednim od Bogu najbližih, optuživani smo da smo sotonska djeca, da smo krvolocni itd..

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 27 Mar 2009, 17:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 17:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

evo stablo svih poslanika koji su pomenuti u Kur'anu:

http://kamarz.com/wp-content/uploads/20 ... y_tree.gif

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 17:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Da, naravno da je bezgriješno začet. Allah može napraviti još milion Isusa ako hoće to je njemu lako. Adem je veće čudo stvaranja Allahovog od Isusa, njega je i bez oca i bez majke stvorio pa sta...

On je stvoritelj nebesa i Zemlje, i kada nešto odluči, za to samo kaže: "Budi!” - i ono bude. ( Kur'an 2-117)
Zašto je bezgriješno začet, zato što Allah tako hoće, zašto sam ja ovakav kakav jesam ?
Zašto je Muhammed kao Mojsije i ostali poslanici normalno začet ? Zato što tako Allah hoće

Znači, to nema nikakvog smisla? Zašto je bezgrešno začet? Zato! Htjelo se Bogu.
Sve ima svoj smisao.

Citiraj:
Priznajem ja Isusa i njegovu ulogu ali za razliku od tebe Ja Allahu ne pripsujem nikakvog druga, Isus je Mesija ne Bog niti boziji sin, to sto ga je Allah stvorio bez oca ti ne daje za pravo da prozivas da mu je Allah otac.

Figurativno rečeno Otac ili Sin, to je jedna ista suština Boga! Kroz Isusa Bog govori, kroz Svetog Duha Bog čini. To je jedna neraskidiva cjelina.

Citiraj:
Evo ovaj Isus nije jevrej:

Ovo je crtež, nije ikona.

Citiraj:
Za to "talija bludnica" itd dao sam primjer, napisao sam: " šta misliš da ja tebi sad to napišem, bez ikakvog dokaza, kao što ti pišeš za poslanika a.s " on je bio ... to i to ".

Ti pišeš šta si pročitao, ja sam napisala šta sam pročitala i ostavila izvore.

A ovo plavo neću ni komentarisati i ne moraš više citirati šta tamo neko kaže, ako već kažeš da cijeniš Isusa. Zaista prestani s tom praksom.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]