banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 21:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Feb 2009, 17:08 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 25 Feb 2009, 16:59
Prateci hrvatske i srbijanske kanale, uocavam da se marketinski podrzava domaca privreda, kupovina domacih proizvoda, samim tim i ekonomija sopstvene zemlje. Posmatrajuci svoje okruzenje znam da veoma mnogo ljudi kupuje uvoznu robu, smatrajuci da je bolja samim tim sto nije proizvedena kod nas. Ja licno se trudim da kupujem proizvode domace proizvodnje, mada to nije uvijek moguce, narocito kada su u pitanju higijenski artikli.
A vi?

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2009, 18:33 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ako postoji domaće onda kupujem domaće (Mlijeko, hljebne proizvode,..) a ako ne postoji domaće onda Srbijansko a ako se ni tamo ne pravi ono što meni treba onda Hr i dalje...

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2009, 18:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Ja uvijek pijem Nektar.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2009, 19:36 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Banjaluka,RS,BH,Srbija............e,nakon toga mi je svejedno.Ustvari nije mi svejedno,ne kupujem Slovenačko,a trudim se da izbjegavam i Hrvatsko.Ne na nacionalnoj osnovi,nego ni oni neće da kupuju naše.............

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 13:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2008, 12:17
_zoka je napisao:
Banjaluka,RS,BH,Srbija............e,nakon toga mi je svejedno.Ustvari nije mi svejedno,ne kupujem Slovenačko,a trudim se da izbjegavam i Hrvatsko.Ne na nacionalnoj osnovi,nego ni oni neće da kupuju naše.............

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 13:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Dec 2008, 10:01
Шта је код нас домаће?

Од којих тачно произвођача треба куповати да би се стимулисала домаћа привреда и економија?

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 13:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
I mene to zanima...
Znam da vitaminku drze Svabe ili Svajcarci, a da je Marbo otkupljen od strane Pepsija.
Ako uzmem neki od tih proizvoda, koliko novca ostaje u BiH, a koliko ide njima u dzep :/

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 14:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Zbog čega ne kupujemo naše? Hmmmm. Pa kad razmislim šta to ima naše, šta se to proizvodi kod nas u RS-u da je dobro i da kupujem. Neko će reći šta pričam. Normalno da ću kupovati hljeb i mlijeko jer smatram da je najsvježije domaće. Po kojim smo proizvodima poznati? - po siru i kajmaku, to kupujem domaće jer naši sirevi su odlični i nikad nisam čuo da neko kaže da nevaljaju.
Mnogo je faktora što se ne kupuje domaće. Nisam neki poznavalac svega toga pa da se upuštam u neke analize ali evo moje mišljenje:
1. Slabo je kvalitetnih proizvoda
2. Strani lobiji su jači od domaćih proizvoda i kompanija
3. Slabo se stimuliše kupovina domaćih proizvoda
4. Nedostatak marketinga!!!
5. Dosta toga je i u našim glavama!!!

Ne znam ljudi, ali meni se čini da ovdje kod nas ako konzumiraš domaće nešto da si ispod nekog nivoa. Kao svi neki nivo ganjaju a nemaju tri čuke u glavi i marke u džepu. Dođem u noćni klub i naručim Nektar i gotivim se, a gledam ljude oko sebe koji piju Tuborg a nemaju kinte u džepu, ali mora se imati za cugu i raju.
Sad se prisjeti jednog slučaja.....
Sjedim jednom u kafiću sa prije jedno godinu dana, i u kafić ulazi mala djevojčica koja prodaje stare novine za 1KM i nudi ih gostima (možda ste je viđali). Prilazi jednom stolu gdje sjedi pet momaka a oni je odbiše nekulturno i rekoše da nemaju. Nakon toga dolazi meni i dajem joj 5KM za malu knjigu koju mi je prodala (nije htjela da uzme 5KM a da mi neda knjigu). Nakon nekog vremena dolazi konobar da naplati piće onim momcima koji su odbili djevojčicu, a od njih sve jedan se hvata za novčanik da plate pivo Tuborg ili nebitno šta, i naravno ostavlja se konobaru bakšiš.
Ljudi ganjaju neki nivo, a nisu ni svjesni toga, dakle mislim da ih je taj nivo uzeo pod svoje i da nekad ne vide prave vrijednosti.

OK, možda je Nektar lošijeg kvaliteta od Tuborga, ali nevjerovatno je kako nas prodavci prave budalama.
Moram još jedno mišljenje reći
Ljudi nemaju marke u džepu, kuka mi svaki dan, i sebi je dosadio kukajući, ali kad izađe subotom on ode u Klub 011 ili nebitno gdje, i plaća Tuborg 4KM. Meni se čini da ovi kafići mogu da povećavaju cijenu pića koliko hoće a da raja i dalje pije isto ali samo više troši.
Apsurdno.
Eto to sam htio da kažem... malo sam više napisao nego što sam planirao ali eto povuklo me i ostalo.
Nemojte zamjeriti
:D

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 14:12 
Pa sve zavisi od kvaliteta, a ima i u glavi kao sto kazes.

Ja npr ne pijem nektar, pogotovo recimo ako nestane jelena tek onda nema sanse da pijem nektar...tu je stvar ukusa npr, dok ovi moji (alkosi sa kojima se druzim) mogu piti samo nek je alkohol i nek je jeftino...jbg...

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 14:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Dec 2008, 10:01
Ја само за једну могу да претпоставим да је наша, она натура вита. млијеко, сир, јогурт... и да је има у продавницама. Нектар је страњски (?), Витаминка... Бањалучка и Дубичка мљекара су ваљда Латеа, исто нечије...

Занима ме како је могуће да толике године нисмо успјели покренути било какав погон за прераду меса, јбт.. на овим просторима би имали пролаз. некад је била она Левита, данас не знам да има и једна. Та Левита је у пропасти, као и фарма у Новој Тополи, то је ваљда била иста фирма.. Било је неких покушаја, она реклама ''Мејд ин РС'' и фазони, али ништа што ће се пробити на тржиште и остати на полицама у свим градовима у РС.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 14:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ima sad jedna firma za koju ja znam a da je odlična i bavi se preradom mesa i proizvodnjom mesnatih proizvoda - Orion Banja Luka. Oni prve one proizvode ORION -Zvijezda kvaliteta, i moram reći da su im odlični, u zadnje vrijeme u kući kupujemo sve njihove mesne proizvode. Ljudi ubiše posao. Ko god drži domaće životinje, svinje ili ne znam nija šta a nema kome prodati neka se javi njima - otkup je zagarontovan, i to koliko god imate. Samo im donesite.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 14:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Farma u Topoli nije propala.
A Impro Prijedor ima proizvodnju mesa.
Leder Bijeljina isto!
Rakitno Posusje
ima jos.... :wink: :wink:

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 14:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

nemz je napisao:
Ima sad jedna firma za koju ja znam a da je odlična i bavi se preradom mesa i proizvodnjom mesnatih proizvoda - Orion Banja Luka. Oni prve one proizvode ORION -Zvijezda kvaliteta, i moram reći da su im odlični, u zadnje vrijeme u kući kupujemo sve njihove mesne proizvode. Ljudi ubiše posao. Ko god drži domaće životinje, svinje ili ne znam nija šta a nema kome prodati neka se javi njima - otkup je zagarontovan, i to koliko god imate. Samo im donesite.

ORION - proizvodi IMPRO a.d. Prijedor!
isti gazda

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 14:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

da znam da je Impro Prijedor, ali ljudima je poznatiji naziv kao Orion - Zvijezda kvaliteta

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 14:38 
Imaju li kakav web sajt ili neshto slicno?

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 14:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

www.leder.ba

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 15:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Djonime je napisao:
Prateci hrvatske i srbijanske kanale, uocavam da se marketinski podrzava domaca privreda, kupovina domacih proizvoda, samim tim i ekonomija sopstvene zemlje. Posmatrajuci svoje okruzenje znam da veoma mnogo ljudi kupuje uvoznu robu, smatrajuci da je bolja samim tim sto nije proizvedena kod nas. Ja licno se trudim da kupujem proizvode domace proizvodnje, mada to nije uvijek moguce, narocito kada su u pitanju higijenski artikli.
A vi?

Ja sam usvojila to pravilo - samo domaće.

A što se tiče higijenskih artikala (od deterdženta, šampona za kosu, regeneratora, kao losiona za tijelo i sl) njih obavezno kupujem od domaćih proizvođača (ili eventualno iz Sr ili Hr) jer je taj svaki proizvod testiran i provjeren, a strani proizvod je pitanje da li je original ili ko zna gdje ga ko pravi.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 17:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
domace, sto valja ja kupujem, a ima dosta toga, ne mora biti sve iz uvoza. tacno je sto neko rece, neki se proizvodi kupuju radi nekog ko fol prestiza, tipa necu kupiti domace mlijeko, kupicu dukatovo,a to sto je mlijeko isto nema veze, ili sto je bila zabrana na uvoz mlijeka u hrvatsku, to isto nema veze.
dosta nasih proizvoda moze da konkurise uvozu, ali nas narod ko telad, ubijedjeni da je nase dno a sve sto dolazi sa strane to je sve provjereno i valja. treba neku kampanju ili nesto slicno pokrenuti, ali ono da se u to bas ulozi i da lici na nesto.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 19:43 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 25 Feb 2009, 16:59
Evo da i ja malo prokomentarisem, kad vec naceh temu. Meni je licno veoma vazna, jer se trudim da kupujem domace. Evo nekih artikala i firmi koje niste pomenuli, cisto orjentacije radi, da mozete obratiti paznju kad kupujete.
Deterdzent za sudje *Mega Piatti*, proizvodi i puni Eko-biohem Lakstasi, 5oo ml boca samo 0,75 feninga. *Aleksandrija* Eko-krem (eurokrem) gotovo identican izvornom proizvodu, a jeftiniji, kao i Milly lada. Mislim da Aleksandrija proizvodi i kekse i ostalo kao i Mira Prijedor. Vrlo dobru cajnu (to sam probala) proizvodi ZP komerc Bijeljina, usput je i 16 KM po kilogramu, a i ostale mesne preradjevine. Levita proizvodi, ali smanjenim kapacitetom, sve od hrenovki, nareska do kulena.Kafe iz domacih przionica, secer *Kockica* S.Slatina-samac. Banjalucka so, i da ponovim, svi Vitaminkini proizvodi, ali i Bonito Prnjavor. Ulje Agragold, Brcko. Ono u cemu je problem su higijenski proizvodi, ali valjda ce i to da se promijeni. Neko je pomenuo strane kupce firmi, ne treba zaboraviti da porez ostaje u nasoj drzavi i da nase komsije, prijatelji i ostali zaradjuju plate u tim fabrikama.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 22:20 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
nemz je napisao:
Z ali nevjerovatno je kako nas prodavci prave budalama.

:D
Hajde ti sad meni objasni kako te prodavci prave budalom?
Citiraj:
Banjalucka so, i da ponovim, svi Vitaminkini proizvodi, ali i Bonito Prnjavor. Ulje Agragold, Brcko. Ono u cemu je problem su higijenski proizvodi, ali valjda ce i to da se promijeni. Neko je pomenuo strane kupce firmi, ne treba zaboraviti da porez ostaje u nasoj drzavi i da nase komsije, prijatelji i ostali zaradjuju plate u tim fabrikama.

Banja Luka nema soli,to je so iz uvoza samo je So komerc pakuje.Ako hoćeš domaću so uzmi tuzlansku.Agragold ulje je isto uvozno,samo je puni u BiH.
Nije mi jasno kako Vitaminkini proizvodi nisu domaći?Pa ne rade Austrijanci u Vitaminci.Isto i za Nektar,Lateu.
lilyx je napisao:

ORION - proizvodi IMPRO a.d. Prijedor!
isti gazda

Kupujem i ja Impro proizvode ali ima tu jedna caka............to je prije Oriona bio MAKROPROMOV proizvod.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]