Zbog čega ne kupujemo naše? Hmmmm. Pa kad razmislim šta to ima naše, šta se to proizvodi kod nas u RS-u da je dobro i da kupujem. Neko će reći šta pričam. Normalno da ću kupovati hljeb i mlijeko jer smatram da je najsvježije domaće. Po kojim smo proizvodima poznati? - po siru i kajmaku, to kupujem domaće jer naši sirevi su odlični i nikad nisam čuo da neko kaže da nevaljaju.
Mnogo je faktora što se ne kupuje domaće. Nisam neki poznavalac svega toga pa da se upuštam u neke analize ali evo moje mišljenje:
1. Slabo je kvalitetnih proizvoda
2. Strani lobiji su jači od domaćih proizvoda i kompanija
3. Slabo se stimuliše kupovina domaćih proizvoda
4. Nedostatak marketinga!!!
5. Dosta toga je i u našim glavama!!!
Ne znam ljudi, ali meni se čini da ovdje kod nas ako konzumiraš domaće nešto da si ispod nekog nivoa. Kao svi neki nivo ganjaju a nemaju tri čuke u glavi i marke u džepu. Dođem u noćni klub i naručim Nektar i gotivim se, a gledam ljude oko sebe koji piju Tuborg a nemaju kinte u džepu, ali mora se imati za cugu i raju.
Sad se prisjeti jednog slučaja.....
Sjedim jednom u kafiću sa prije jedno godinu dana, i u kafić ulazi mala djevojčica koja prodaje stare novine za 1KM i nudi ih gostima (možda ste je viđali). Prilazi jednom stolu gdje sjedi pet momaka a oni je odbiše nekulturno i rekoše da nemaju. Nakon toga dolazi meni i dajem joj 5KM za malu knjigu koju mi je prodala (nije htjela da uzme 5KM a da mi neda knjigu). Nakon nekog vremena dolazi konobar da naplati piće onim momcima koji su odbili djevojčicu, a od njih sve jedan se hvata za novčanik da plate pivo Tuborg ili nebitno šta, i naravno ostavlja se konobaru bakšiš.
Ljudi ganjaju neki nivo, a nisu ni svjesni toga, dakle mislim da ih je taj nivo uzeo pod svoje i da nekad ne vide prave vrijednosti.
OK, možda je Nektar lošijeg kvaliteta od Tuborga, ali nevjerovatno je kako nas prodavci prave budalama.
Moram još jedno mišljenje reći
Ljudi nemaju marke u džepu, kuka mi svaki dan, i sebi je dosadio kukajući, ali kad izađe subotom on ode u Klub 011 ili nebitno gdje, i plaća Tuborg 4KM. Meni se čini da ovi kafići mogu da povećavaju cijenu pića koliko hoće a da raja i dalje pije isto ali samo više troši.
Apsurdno.
Eto to sam htio da kažem... malo sam više napisao nego što sam planirao ali eto povuklo me i ostalo.
Nemojte zamjeriti