banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 00:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Mar 2009, 12:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Mar 2009, 11:22
Trebalo bi mi računalo za obradu videa, zvuka, fotografija...koje bi moglo na kraće vrijeme (kao rezerva) poslužiti i kao server. Napajanje i grafička bi morali imati pasivno hlađenje. Grafička bi još trebala podržavati rad na velikim rezolucijama (~1900x1400) i rad s više monitora. Ne planiram kupovati firegl, pa mijenjati hlađenje. Dosad nisam radio presnimavanje na pc sa magnetoskopa, pa me zanima da li je za to potrebna posebna video komponenta ili se to može preko grafičke (npr. VIVO)? Potrebno mi je više video priključaka i da je prijenos slike kvalitetan (npr. sa s-vhs ili beta na pc). Zbog velike cijene komponenti, mislio sam iskoristiti postojeće, pa su mi najvažniji vaši prijedlozi napajanja, grafičke, matične, ram-a i vivo kabela (ili kartice sa video priključcima). Da ne kupujem novi procesor, mislio sam iskoristiti stari p4 660, pa bi zato trebao matičnu koja podržava taj model procesora (ako postoje dvoprocesorske matične onda bih možda kupio još jedan p4 660). Ne planiram igrati igre na njemu. Predložite komponente koje su po vašem mišljenju najbolje.
p.s. možete predložiti i modele ventilatora i filtera, za slučaj da bude u kutiji prevruće...

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 17:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Skup sport.
Pa, što se tiče montaže i obrade videa, nabitniji ti je proc i ram(tj, što veći mogući data rate). Ako hoćeš mašinu da ti služi i kao server i kao video-montaža to ti je - dual Xeon ploča, dva Xeončića+što više ram-a (znači - pro, ali skupo). Ali, imaš sad i ove kompove za igranje sa dualcima ili četverojezgrenim što rednderuju k'o ludi. Što se tiče capure kartica, čini mi se da su Pinnacle najjeftinije, a Matrox ti je k'o bombona(rasterećuje proc, ima mnoštvo ulaza i izlaza, al' je poskup).
Trebaće ti i realtime izlaz iz monitoringa u programu za montažu (Adobe Premiere, Final Cut na Mac-u) koji ćeš da spojiš na jedan običan TV, da možeš da pratiš rezove i sliku u lošijoj ali realnoj kvaliteti pri uobičajenoj TV distribuciji (color, contrast, rezolucija, field-ovi). Ovo možeš da ostvariš i preko firewira i malog handycam-a koji ima firewire I/O i izlaz za TV, s tim da dobijaš latenciju (kašnjenje). Ako uzmeš capture karticu, taj problem si riješio na pro način.

A možda ti ovo već sve znaš, samo tražiš neka jeftinija rješenja, kao i svi mi uostalom...

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 11:35 
Početnik
Početnik

Puno hvala na odgovoru!

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 15:57 
Početnik
Početnik

Koja su po vašem mišljenju najkvalitetnija pasivna napajanja (stabilan i dugotrajan rad)?

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 13:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Ako želiš ozbiljno da se baviš tim čime si naveo, moja ti je preporuka da se raspitaš o nekom Brand računaru, tipa Dell, HP, IBM.

Budi siguran da će takav računar bolje raditi nego bilo koji sklapan.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2009, 12:30 
Početnik
Početnik

Možda.
Ali ne postoje tako složeni da bi mogli obavljati više namjena, a i ti koji imaju su preskupi. A još postoji problem prestanka garancije ako bih htio dodati još neki dio (oni ga ne žele dodati).
----------------
ps. Jel postoje veće matične od 30x20cm tako da imaju više utora za kartice?

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2009, 12:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
ja bih licno u ovakvom slucaju zaobisao brand name
a sto se tice ploca, sve zavisi od modela i proizvodjaca pa pogledaj koliko koja ploca ima utora

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2009, 18:08 
Početnik
Početnik

Jel bi mi htio preporučiti neki model i marku ploča?
Ako imaš iskustva u tome, onda mi savjetuj koje su jako kvalitetne (stabilan i dugotrajan rad).

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2009, 21:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2008, 00:12
Recimo asus P5Q Deluxe (ili nesto jeftinije P5Q-Pro i P5Q-E) + neki cetverojezgreni procesor.Trebao si napisati koliko novca imas na raspolaganju,ovako mozemo samo lupati.Postoje i potpuno besumna rijesenja(sve pasivno,pa i procesor),ali su veoma skupa.Recimo ovo Zalman kuciste kosta preko 1000 eura:
Kod:
http://www.zalman.co.kr/ENG/product/Product_Read.asp?idx=116

Ako se mislis baviti i obradom zvuka,onda ti treba profesionalna zvucna kartica.Najveci izbor pro zvucnih kartica u Banjaluci imas u Artistu.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2009, 11:14 
Početnik
Početnik

Sve je relativno. Ako je neki dio stvarno jako kvalitetan, onda ću još raditi pa skupiti novaca za njega (i ako mi je stvarno potreban). Ja već radim par godina na slaganju komponenti za to računalo i još uvijek nisam uspio sve složiti. Npr. došli su novi brži dijelovi, pa se na kraju ispostavilo da su sporiji od starih, a oni novi koji su i bili stvarno brži ti su i kraće trajali.
Zvučna koju imam je m 2496 (ne planiram koristiti više od dva kanala kod kuće, a samo mi treba računalo za obradu višekanalnog zvuka, ne i za presnimavanje na višekanalne uređaje). Ovaj zalman sam već vidio i odustao, jer su mogli još bolje riješiti problem hlađenja, pogotovo za tako veliku cijenu. Najpotrebnije mi je pasivno napajanje, a za ostale dijelove ću se snaći.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2009, 14:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Dobra je 2496(za montažu), ne treba ništa bolje za tu namjenu. Ja je imam kod kuće, a već godinama se bavim video+audio montažom i nikad nije iznevjerila. Mislim, ona je već profi, samo je dvokanalna i jako je ograničenog dinamičkog opsega(+još neki nedostaci vezani za usnimavanje itd, nevažno). Tek nedavno sam kupio nešto moćnije, ali to je samo zato što mi treba za snimanje živih bendova. Znači - 2496 rules for the money.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 11:10 
Početnik
Početnik

Evo svote koja je previše za mene: Naišao sam na jednu karticu koja je bila savršena (brzina, kvaliteta izrade, pasivno hlađenje, ustvari hlađenje nije bilo ni potrebno), bila je oko 1/4 veličine ostalih kartica koje su puno sporije i nekvalitetnije, pa sam mislio da će zbog toga biti i jeftinija, ali nije, čak je i skuplja više od 4 puta, košta oko 4000 eura!!! p.s. dobro sam napisao brojku, stvarno košta toliko, vrijedi toliko ali to je ipak previše za kućnu upotrebu. Kad sam išao čitati shvatio sam da taj uređaj čak nije ni profi, nego još veće kvalitete izrade, za upotrebu samo u studijima...
--------------------------------------------------
Jedino 2496 ne balansirani priključak, a većina starih snimača zvuka to isto nema, pa zato nije ni potrebno, a za balansirano služi m 192 koja nije puno skuplja, tako ako mi zatreba...

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 14:58 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Koliki ti je budzet za ovo?
Profesionalna obrada videa se radi obicno na high-end procesorima. U tvom slucaju to je Intel Core i7 trenutno. Treba ti ram, 6 ili 12gb DDR3 tripple channel bi bilo sasvim dovoljno.
Sad ove komponente mozes naci kod nas ali je sve to skupo. Opcija narucivanje iz USA ti je dosta povoljnija. Uzimanje procesora koji je npr i7 920 i overclockovanje bi bilo idealno jer manje kosta a dobijes brzinu procesora koji kosta daaleko vise. Isto vazi i za ram.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2009, 08:53 
Početnik
Početnik

Nisam ljubitelj novih dijelova. To me podsjeća na doba kada sam počeo birati komponente za ovo računalo. To je bilo prje nekoliko godina. Odrabrao sam si dijelove, a drugi su mi savjetovali sve i svašta. Na kraju sam odlučio pričekati nove intelove matične i procesore. A kada su došli...bilo mi je čudno kako su tako jeftini (u usporedbi s prošlom generacijom), a kada sam ih isprobao kod onih koji su ih imali, onda sam se razočarao. Pričekaj dok dođu usavršene verzije jer svaki dio na početku malo zeza, rekli su mi. I čekam ja i čekam i ništa, sve gore i gore, a starih dijelova više nema nigdje za kupiti...
Novci nisu toliko važni, ako neki dio vrijedi tih novaca, onda ću još zaraditi, važnija mi je kvaliteta izrade, čak više i od brzine rada...
Vidio sam već ovu verziju koju mi je preporučio LaMpiR. Nije baš lijep osjećaj kada se nakon nekog vremena ddr3 sprži (bez overclockovanja)...
Overclockovanje sam odavno prekrižio.
Draža mi je starija generacija, a većina programa koje imam je i prilagođena baš za njih.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2009, 10:00 
Početnik
Početnik

jel bi mi htio još netko savjetovati koje pasivno napajanje da uzmem?

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2009, 13:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nemas ti nekog izbora,uzmi koje nadjes.Ja u BL nisam vidio da neko prodaje pasivna napajanja,a ni na Webshopovima IT firmi u BiH.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2009, 14:51 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
jedino sto sam vidio je cooler masterovo pasivno napajanje u Pinu

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2009, 15:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ako u obzir dolazi naručivanje pogledaj ovaj sajt koji prodaje tihu opremu za kompjutere, imaš tu i napajanja i svašta nešto, znam više osoba odavde koji naručuju sa tog sajta

http://www.quietpc.com/gb-en-gbp/products

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2009, 11:38 
Početnik
Početnik

Razmišljao sam da bi možda ipak uzeo matičnu za overclockovanje. Koji bi model i marka po vašem mišljenju bili najbolji za intel lga775, ddr2 800MHz i ati grafiku? (kvalitetan = izdržljiv)

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2009, 14:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

DFI LanParty Ultra UT P45-T3RS (DDR3 memorija)
DFI LanParty Ultra UT P45-T2RS (DDR2 memorija)
Asus 5PQ DeLuxe
Gigabyte GA-EP45-DQ6 (ploca ima 4x LAN :banghead:)

Ako ti je ovo preskupo,onda biraj od ovih:
Gigabyte GA-EP45-DS4
Asus 5PQ Pro
Gigabyte GA-EP45-UD3R

Jos jeftinije:
Gigabyte GA-EP45-DS3
DFI Blod Iron P45-T2RS

Eventualno:
Gigabyte GA-EP45-DS3L
Gigabyte GA-EP35-DS3L

Ako ti je i ovo skupo,imas u Genelecu BIOSTAR TP43D2-A7 za 157 KM i BIOSTAR TP35D2-A7 za 145 KM.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]