banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 15:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Islam
PostPoslato: 20 Mar 2009, 18:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Allah je stvorio u 6 vremenskih razdoblja, daaavno daaavno.....
Nakon toga, kasnije stvorio čovjeka od ilovače Adema, a od njegovog rebra njegovu suprugu Havu.
Kad covjek umre, dusa mu bude u mezaru/grobu i ceka sudnji dan da joj se presudi. Ovisno kakav je bio moze imati iskusenja i u grobu, npr ako umre kao nevjernik imat ce i tu patnje prije dzehennema/ pakla ili imati lijep prostor ..

Ovo prvo znam jer je identično, a ovo drugo...

Kako može nešto duhovno, eterično kakva je duša, da se zadržava u zemlji? Šta se onda desi kada se iz nekog razloga premjesti grob ili raskopa i sl? Šta se tada dešava sa tom zarobljenom dušom?

Hoćeš da kažeš da je duša umrlog vezana za zemlju i tumara zemljom do sudnjeg dana?

Nije duša zaržana jer ne može od zemlje izici lijepa moja Talijice nego joj Allah stavi " limit" neki.
Duše imaju taj svoj prostor i ograničenja, svako po zaslugi. Kao što će nekome anđeo smrti doći u najljepšem obliku, nekom će u najružnijem.

Nakon što mu bude prvo iskušenje, dolazak 2 meleka koji će ga pitati: ko ti je gospodar? koja ti je knjiga? ko je tvoj poslanik ? nastupa berzah, život poslije smrti

Osim duše šehida, oni lete na pticama rajskim ( vozaju se tako reci) po dzennetu i tako čekaju presudu.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2009, 21:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
,,Izvrši rodbinsku dužnost prema onome ko je tebe napustio, učini dobro onome ko je tebi zlo nanio, i reci istinu pa makar sam sebe osudio " < Muhammed s.a.v.s

Velika misao i korisna!

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2009, 12:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
,,Izvrši rodbinsku dužnost prema onome ko je tebe napustio, učini dobro onome ko je tebi zlo nanio, i reci istinu pa makar sam sebe osudio " < Muhammed s.a.v.s

Velika misao i korisna!

ima ih 300 000 jos takvih :)... To su zapisane rijeci od poslanika a.s, ova je dosla isto u obliku naredbe pa smo obavezni tako postupiti.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 12:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Sep 2004, 21:14
114_AhmeD je napisao:
hakinen je napisao:
Izvinjavam se ako je to vec odgovoreno nisam sve citao,pitao bih jednu stvar.

Kako je u islamu objasnjeno stvarnje sveta,coveka,kada je to bilo,zivot posle smrti...?

Nakon toga, kasnije stvorio čovjeka od ilovače Adema, a od njegovog rebra njegovu suprugu Havu.
Kad covjek umre, dusa mu bude u mezaru/grobu i ceka sudnji dan da joj se presudi. Ovisno kakav je bio moze imati iskusenja i u grobu, npr ako umre kao nevjernik imat ce i tu patnje prije dzehennema/ pakla ili imati lijep prostor ..

Eto u kratko, ako te zanima detaljnije nesto samo naglasi :)

Kolika su ta vremenska razdoblja (dani, mjeseci,godine...) zamolio bi ako moze precizni odgovor :kad je zemlja stvorena,kad covek,njegova prva zena.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 20:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
114_AhmeD je napisao:
Nije duša zaržana jer ne može od zemlje izici lijepa moja Talijice nego joj Allah stavi " limit" neki.
Duše imaju taj svoj prostor i ograničenja, svako po zaslugi. Kao što će nekome anđeo smrti doći u najljepšem obliku, nekom će u najružnijem.

Nakon što mu bude prvo iskušenje, dolazak 2 meleka koji će ga pitati: ko ti je gospodar? koja ti je knjiga? ko je tvoj poslanik ? nastupa berzah, život poslije smrti

Osim duše šehida, oni lete na pticama rajskim ( vozaju se tako reci) po dzennetu i tako čekaju presudu.

E sad se vraćamo na ono pitanje koje sam te prije pitala, a to je da mi objasniš šta je pisac mislio pod onim "ako naiđeš pored mezara nazovi selam, a umrli će ti odgovoriti" tj da umrli zna da je taj neko došao da ga obiđe. Ti si odgovorio da to nije tačno.

I zašto bi melek pitao "koja je tvoja knjiga"? Zar je bitno koja je knjiga i ko je poslanik?

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2009, 23:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:

E sad se vraćamo na ono pitanje koje sam te prije pitala, a to je da mi objasniš šta je pisac mislio pod onim "ako naiđeš pored mezara nazovi selam, a umrli će ti odgovoriti" tj da umrli zna da je taj neko došao da ga obiđe. Ti si odgovorio da to nije tačno.

I zašto bi melek pitao "koja je tvoja knjiga"? Zar je bitno koja je knjiga i ko je poslanik?

Talija, necemo se povoditi za pricama " rekla kazala". Taj sto je rekao, neka dodje sa nekim dokazom ako vec provaljuje. :)

(Fatir- 21) I nisu nikako isti živi i mrtvi. Allah će učiniti da čuje onaj koga On hoće, a ti ne možeš one u grobovima dozvati,

Jest bitno koja je knjiga i koji poslanik, jer dodđu svakom u nekom periodu. Ovaj zadnji period je od dolaska posljednjeg Bozijeg poslanika i posljednje bozije objave do sudnjeg dana te svako je duzan slijediti ih.

Kaze poslanik a.s : svaki sljedbenik knjige, koji cuje za mene a umre ne povjerujuci u ono cim ja dolazim ce biti od stanovnika vatre.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 13:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Talija, necemo se povoditi za pricama " rekla kazala". Taj sto je rekao, neka dodje sa nekim dokazom ako vec provaljuje. :)

Slažem se da provaljuje, to sam pročitala na sajtu Liječenje Kuranom, a taj koji provaljuje je neki poznati islamski mislilac ili tako nešto. Mrzi me da tražim.

Citiraj:
Citiraj:
Jest bitno koja je knjiga i koji poslanik, jer dodđu svakom u nekom periodu. Ovaj zadnji period je od dolaska posljednjeg Bozijeg poslanika i posljednje bozije objave do sudnjeg dana te svako je duzan slijediti ih.

Što znači da Islam poštuje sve svete knjige, ali takođe ko vjeruje u njih - taj je osuđen na pakao, džehenem? Ili, ko se nije preobratio u novotarnu vjeru ide u pakao? Zanimljivo!

Citiraj:
Kaze poslanik a.s : svaki sljedbenik knjige, koji cuje za mene a umre ne povjerujuci u ono cim ja dolazim ce biti od stanovnika vatre.

Zbog ovakvih stavova ja prezirem sve novotarne vjere.
Oprosti.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 15:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Slažem se da provaljuje, to sam pročitala na sajtu Liječenje Kuranom, a taj koji provaljuje je neki poznati islamski mislilac ili tako nešto. Mrzi me da tražim.

Citiraj:
Citiraj:

Što znači da Islam poštuje sve svete knjige, ali takođe ko vjeruje u njih - taj je osuđen na pakao, džehenem? Ili, ko se nije preobratio u novotarnu vjeru ide u pakao? Zanimljivo!

Citiraj:

Oprosti.

Ma ok je Talija, to je tvoja privatna stvar i postavi se kako hoces.
:wink:

Dužnost je vjerovati da:
je Bog poslao te knjige
da su izmjenjene
da je Kur'an zadnja Njegova objava koja je derogirala prijasnje

Kljuc za raj je " La ilahe ilallah Muhammed Resul Allah", pa kome to bude u srcu moze i u pakao otici jedno vrijeme ali mu je zavrsetak raj.. kad tad...

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 16:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Talija je napisao:
Oprosti.

Nisu sve novotarne vjere iste. Recimo, u hriscanstvu ima nekih crkava koje su daleko po ucenju ispred pravosavaca i katolika. Pomenimo evangeliste, baptiste, adventiste i sl. Iako i oni imaju puno pogresaka ako proucimo njihova ucenja vidjecemo da ima puno dobroga. Ali kao i kod pravoslavaca, popovi im ogrezose u materijalizam i sebicnost, a neki vjernici u ekstremizam pa se zato cini da svi ne valjaju. Ali budimo realni, vecina vjernika iz ovih crkava ima vise poznavanja biblije nego vecina pravoslavaca. Znaci, nisu sve novotarne vjere lose. Ali kao sto rekoh i oni imaju dosta nedostataka, pa je zato najbolje uzeti iz svake vjere ono sto je dobro a odbaciti sto je lose. Problem je samo imati mudrosti da se razazna dobro i lose i na tome vecina pogrijesi.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 17:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Veliki pozdrav mom bratu VIMU !!! :evil3:

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 18:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mogli bi zidovi reci da je krscanstvo novotarna vjera jer se oni nisu susretali nikad sa trojstvom.

Ljudi to je uvreda, islam nije novotarna vjera nego je vjera monoteizma koja je bila vjera svih bozijih poslanika...

I nemojte da zovete monoteizam novotarnom vjerom kad je bila od postanka covjeka

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 18:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Talija je napisao:
Oprosti.

Nisu sve novotarne vjere iste. Recimo, u hriscanstvu ima nekih crkava koje su daleko po ucenju ispred pravosavaca i katolika. Pomenimo evangeliste, baptiste, adventiste i sl. Iako i oni imaju puno pogresaka ako proucimo njihova ucenja vidjecemo da ima puno dobroga. Ali kao i kod pravoslavaca, popovi im ogrezose u materijalizam i sebicnost, a neki vjernici u ekstremizam pa se zato cini da svi ne valjaju. Ali budimo realni, vecina vjernika iz ovih crkava ima vise poznavanja biblije nego vecina pravoslavaca. Znaci, nisu sve novotarne vjere lose. Ali kao sto rekoh i oni imaju dosta nedostataka, pa je zato najbolje uzeti iz svake vjere ono sto je dobro a odbaciti sto je lose. Problem je samo imati mudrosti da se razazna dobro i lose i na tome vecina pogrijesi.

Ti bi od vjere pravio lakrdiju, nije to pijaca dragi Vime.
Ali, bilo ko da mi kaže da ću zbog vjere u Boga otići u pakao ne zaslužuje moje poštovanje, nego podsmijeh i ja takve djetinjaste gluposti ne mogu uopšte shvatiti za ozbiljno.

I ako bi me i čekao pakao zbog vjere u Boga, zbog svoje pravoslavne vjere - onda i dalje ostajem dosljedna do zadnjeg daha!

U svakom slučaju, ne mislim više da polemišem na ovoj temi, jer sam još jednom sebi dokazala ono što sam i prije znala, a i nemam više pitanja vezanih za Islam, tako da nisu potrebne replike.

P.S. Da, Hrišćanstvo je nakon Judaizma novotarna vjera, ali nigdje nije pisano da će Jevreji otići u pakao ako ne pređu u Hrišćanstvo. Ha ha, kakva budalaština! :D

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 19:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
vim je napisao:
Talija je napisao:
Oprosti.

Ti bi od vjere pravio lakrdiju, nije to pijaca dragi Vime.
Ali, bilo ko da mi kaže da ću zbog vjere u Boga otići u pakao ne zaslužuje moje poštovanje, nego podsmijeh i ja takve djetinjaste gluposti ne mogu uopšte shvatiti za ozbiljno.

I ako bi me i čekao pakao zbog vjere u Boga, zbog svoje pravoslavne vjere - onda i dalje ostajem dosljedna do zadnjeg daha!

U svakom slučaju, ne mislim više da polemišem na ovoj temi, jer sam još jednom sebi dokazala ono što sam i prije znala, a i nemam više pitanja vezanih za Islam, tako da nisu potrebne replike.

P.S. Da, Hrišćanstvo je nakon Judaizma novotarna vjera, ali nigdje nije pisano da će Jevreji otići u pakao ako ne pređu u Hrišćanstvo. Ha ha, kakva budalaština! :D

Problem je što ljudi uzimaju ono što im paše i što vole, a ono što im ne paše neće da uzmu. Tako svako priča da je Bog milostiv, i jest. Ali zašto niko ne spomene da i žestoko kažnjava.

Zaista će On napuniti pakao ljudima i dzinima, svidjelo se vama to ili ne. A onaj ko umre kao nevjernik, nece nikad iz njega ni izici.

A ti talija sa tim stavom si me podsjetila sad na Ebu Dzehla koji je rekao " znam ( Muhammede) da si ti poslanik, da nisi lazov, ali NECU da se pokorim Bogu [ inadzija bio] pa je zavrsio kako je zavrsio....."

Ne valja prilaziti pristrasno nicemu.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 20:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
A ti talija sa tim stavom si me podsjetila sad na Ebu Dzehla koji je rekao " znam ( Muhammede) da si ti poslanik, da nisi lazov, ali NECU da se pokorim Bogu [ inadzija bio] pa je zavrsio kako je zavrsio....."

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ne izvrći moje riječi. Muhamed za mene nije Bog niti će ikada biti. :wink:

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 22:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ne izvrći moje riječi. Muhamed za mene nije Bog niti će ikada biti. :wink:

Nije ni za mene niti se biti. Muhammed je SAMO covjek kao ja i ti, boziji ROB i poslanik koji se molio po svu noc pa su mu cak noge oticale.

Jednom je rekao: Nemojte me poslije moje smrti uzdizati kao sto su krscani uzdigli Isaa sina Merjemina, reci te Muhammed boziji poslanik, i boziji rob.

:)

Nema potrebe za silnim smajlijima tim, molim Allaha da te uputi na pravi put

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 22:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija, nisam ja rekao da je pijaca. Htio sam samo reci da ni jedna crkva koja je nastala kasnije nije nista losija od one koja je nastala prije, tj. da u svakoj ima i dobrih i losih stvari. Naravno, ja ne kazem kao muslimani da se nece neko spasiti ako ne bude u odredjenoj crkvi ili vjeri. Ja sam cak rekao suprotno, da u svim crkvama i vjerama spasice se pravi ljudi. A losi ljudi nece da pripadaju bilo kojoj pa i najpravijoj crkvi. Sjetimo se fariseja. Oni su bili svestenici u tada pravoj crkvi. A sta je Isus rekao za njih? Znaci bitna su prava djela i vjera, a ne pripadnost odredjenoj denominaciji.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 23:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Jednom je rekao: Nemojte me poslije moje smrti uzdizati kao sto su krscani uzdigli Isaa sina Merjemina, reci te Muhammed boziji poslanik, i boziji rob.

Nema potrebe za silnim smajlijima tim, molim Allaha da te uputi na pravi put

Oprosti, ali ovo je najgora hula za moje uši.
Molim i ja Boga da tebi otvori oči.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 23:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slazem se. Isus je sam rekao da je on jedini posrednik izmedju Boga i ljudi. I da je on jedinorodni sin, dakle nema drugoga. Otkud onda da se poslije njega pojavljuju ako nema drugoga? A ima i da ce se pojaviti lazni proroci. Sad ko su lazni proroci, to treba imati mudrost pa razpoznati. :roll:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 23:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Slazem se. Isus je sam rekao da je on jedini posrednik izmedju Boga i ljudi. I da je on jedinorodni sin, dakle nema drugoga. Otkud onda da se poslije njega pojavljuju ako nema drugoga? A ima i da ce se pojaviti lazni proroci. Sad ko su lazni proroci, to treba imati mudrost pa razpoznati. :roll:

Nije teško prepoznati.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 08:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Sep 2004, 21:14
hakinen je napisao:
114_AhmeD je napisao:
hakinen je napisao:
Izvinjavam se ako je to vec odgovoreno nisam sve citao,pitao bih jednu stvar.

Kako je u islamu objasnjeno stvarnje sveta,coveka,kada je to bilo,zivot posle smrti...?

Eto u kratko, ako te zanima detaljnije nesto samo naglasi :)

Kolika su ta vremenska razdoblja (dani, mjeseci,godine...) zamolio bi ako moze precizni odgovor :kad je zemlja stvorena,kad covek,njegova prva zena.

114_AhmeD imas li odgovor na moje pitanje?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]