Ilahije i kaside su nesto sto bi Ahmedovi ucitelji rado zabranili bez obzira na njihovu (za nekog) duhovnu vrijednost. Ko zeli i kome prijaju neka slusa, ko ne...pa i ne treba. Dakle ZABRANA u Kur'anu NE POSTOJI!
Peonta je u tome da ne mora niko pjevati ili slusati muziku ali moze-naravno onu koja ne navodi na opijanje, blud...
Sustina cijele ove pisanije je Ahmedova tvrdnja da je muslimanima
zabranjena muzika (ne smijes ni pjevati ni slusati) sto po nekom mom skromnom poznavanju religija, u Kur'anu, knjizi muslimana i kako sam Bog kaze savrsenom hadisu, ne postoji.
Vec se na nekim drugim forumima vodila slicna polemika i niko nikada nije pronasao niti jedan ajet u kojem se muzika zabranjuje muslimanima; to je pokusano "popraviti" kroz hadise (koji su pisani nakon Muhamedove smrti-iako je po tvrdnji nekih Poslanik zabranjivao da se o njegovom zivotu pise-vec samo da se biljezi Objava) zbog trenutne situacije i politickih previranja u samom islamskom narodu-ummetu-u tim turbulentnim vremenima. Problem je sto su se pojedini muslimani, u nedostatku istinskih dokaza, okrenuli slabijim izvorima e da bi potvrdili ono sto im je namjera, zanemarujuci islamski zakon koji stoji u Kur'anu koji JESTE islam.
Pogledaj ovo (ajet iz cetvrte sure, mislim):
Citiraj:
"Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših, i sestre matera vaših i bratične vaše, i sestrične vaše, i pomajke vaše koje su vas dojile, i sestre vaše po mlijeku, i majke žena vaših, i pastorke vaše koje se nalaze pod okriljem od žena vaših s kojima ste imali bračne odnose, - ali ako vi s njima niste imali bračne odnose, onda vam nije grijeh -, i žene vaših rođenih sinova, i da sastavite dvije sestre, - što je bilo, bilo je, Allah zaista prašta i samilostan je".
Ovaj ajet govori o tome koga muskarac ne smije ozeniti i vrlo je detaljan; dakle ovako detaljno regulise ovo pitanje, dakle Bogu ne nedostaje rijeci kad govori sta je haram (grijeh) a muziku (po nekima) naziva lehvel hadisom...mislim...
Neise, neupucenom se moze postaviti sasvim jasno pitanje:
Ili Kur'an nije savrsen - pa su se morali pisati ljudski amandmani na Boziji ustav ili neko "navodi vodu na svoj mlin" i samim tim demantuje sve u sto vjeruje, demantuje da je Kur'an savrsen hadis.
Svi muslimani dobro znaju da ako u Kur'an guraju nekakve fetve dovode svoj sehadet u pitanje.
(Sehadet je uslov za pristupanje u vjeru i svako ko zeli biti musliman treba srcem i jezikom posvjedociti: "Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha, i svjedočim da je Muhammed Božiji rob i Božiji Poslanik" na arapskom jeziku.)
Jos moram napomenuti da je muzika zaista zabranjena u Afganistanu i to dijelu pod talibanima, gdje je takodjer zabranjeno da se zena smije glasno, zabranjeno je drzanje ptica i igranje sa njima-ko prekrsi zabranu ce biti zatvoren a ptice ubijene, zabrana da zena nosi cipele koje proizvode zvuk dok koraca itd....
Ne kazem da Ahmed podrzava sve to sto se desava u tom dijelu Afganistana i ne optuzujem ni za sta samo molim da se ne govore neistine.....
Cini mi se da je Galileo jednom rekao: "Matematika je jezik kojim je Bog napisao Univerzum" a ja bih dodala da je muzika glas tog univerzuma.
Svako dobro