banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 22:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Mar 2009, 12:22 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Mar 2009, 13:55
114_AhmeD je napisao:
malka je napisao:
Na komunikoloskom fakultetu jedne godine je bio seminar vezan za novinarstvo i svima je u isto vrijeme saopstena neka vijest o kojoj su trebali nesto napisati,bila je samo nekolicina onih koji su tekst objavili bez izmjena,vrlo je tesko bilo kakvu vijest prenjeti bas onakvom kakva jeste,bilo da se radi o necem lijepom ili ruznom svi cemo dodati nesto svoje sto ce nakon nekoliko ljudi biti daleko od istine.

ne shvatas ti razliku izmedju Evandjelja i Kur'ana.

Evandjelja su pisali o Isusu i svako je imao svoj pogled, dok Kur'an nije pisan u trecem licu nego su pisane bozije rijeci onakve kakve jesu. De malo procitaj pa ces vidjeti..

Ni jedan dio nije napisan tipa" Onda su oni otsli, vidio sam Muhammeda da radi to... " ne

nego je sve onako kako je objavljeno pisano, ponavljano, pamćeno i direktno npr:

Oni koji ne vjeruju da će pred Nas stati - govore: "Zašto nam se ne pošalju meleki ili zašto Gospodara svoga ne vidimo?" Oni su, zaista, u dušama svojim oholi, a u nepravičnosti su sve granice prešli

I samog Osmana r.a su se stidjeli anđeli koliko je dobar bio, znao je Kur'an na pamet kao i mnogi ashabi te ga često učio

Dakle, Kur'an nije živopis nikakav, niti biografija ičija nego direktni govor Allaha.

Prvo: Razilaženje muslimana oko načina učenja Kur'ana je osnovni razlog zbog kojeg je Osman r.a. tražio da se sakupe rukopisi koji su se nalazili kod Hafse r.a. Nema mjesta sumnji koju izražavaju neki orijentalisti poput Blachera, i drugih koji dovode u pitanje namjeru Osmana r.a. da napravi nekoliko primjeraka, a da ostale spali. Njihova tvrdnja se zasniva na tome da je Osman r.a. to uradio u ime mekanske aristokratije koja je po njemu bila najbolji predstavnik islama.
Ničim nisu uspjeli dokazali ove svoje tvrdnje, i ne postoji niti jedna vjerodostojna predaja koja govori u prilog ovoj tvrdnji. Svako razuman će dati prednost predajama koje je zabilježio čovjek kao što je Buhari, koji nema premca kada se radi o pravednom i pažljivom odabiranju i bilježenju predaja.

Drugo: Komisija koja je trebala da izvrši ovaj zadatak se sastojala od četiri čovjeka. Ako bi izdvojili Zejda ibn Sabita koji je bio iz Medine, vidi se da su svi ostali bili iz Mekke iz plemena Kurejš. Sva četvorica su se smatrala najboljim i najpovjerljivijim ashabima.

Treće: Navedena četvorica, uzimanjem listova koji su se nalazili kod Hafse r.a. kao osnovu ,su se direktno oslonili na temelj koji je postavio Ebu Bekr r.a.

Četvrto: Kur'an je objavljen na jeziku Kurejšija, i to je jezik kojem se daje prednost kada se radi o zapisivanju Kur'anskog teksta, i u slučaju neslaganja između trojice iz plemena Kurejš i Zejda ibn Sabita. Vidjet ćemo da ovo pisanje Kur'ana nije značilo potiranje sedam nariječja na kojima je objavljen Kur'an, jer nije bilo punktirano tačkama, niti je bilo vokalizirano,a kiraeti su bili prisutni u mushafima kada ih nije obuhvatao jedan oblik.

Peto: Osman r.a. je poslao u različite krajeve islamske države mushafe koje su prepisali četvorica ashaba. Smatrao je da je to jedini način da se izbjegne raskol među muslimanima.

Sah mat po deseti put.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 12:27 
Početnik
Početnik

Pitanje za Ahmeda.
Vec dugo vremena se bavim proucavanjem religija, poluprofesionalno, nekako trazim sebe sto bi se reklo, pa imam jedno pitanje koje se tice Islama.
Zasto, ako je istina ono sto sam cuo od pojedinih Imama, je nemoguce tacno prevesti Kuran sa arapskog na Srpski, ili bilo koji drugi jezik, da postoje rijeci, odnosno fraze na arapskom koje je nemoguce prevesti na bilo koi drugi jezik i postoji li prevod na neki od nasih jezika koji bi mi ti preporucio za proucavanje?
Hvala.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
resetovani_kuk je napisao:
Pitanje za Ahmeda.
Vec dugo vremena se bavim proucavanjem religija, poluprofesionalno, nekako trazim sebe sto bi se reklo, pa imam jedno pitanje koje se tice Islama.
Zasto, ako je istina ono sto sam cuo od pojedinih Imama, je nemoguce tacno prevesti Kuran sa arapskog na Srpski, ili bilo koji drugi jezik, da postoje rijeci, odnosno fraze na arapskom koje je nemoguce prevesti na bilo koi drugi jezik i postoji li prevod na neki od nasih jezika koji bi mi ti preporucio za proucavanje?
Hvala.

Brate moj.

Nemoguce je prevesti Kur'an jer je arapski jako bogat jezik i na svaku rijec bi trebao biti komentar jer moze znaciti par nasih rijeci te bi cijela recenica onda ti izgledala kao tekst ako bi htio shvatiti kako treba. Opet, ako znas arapski pa pocnes citati na bosanski, srpski ( svejedno) tako osjecas da je osiromasen i kao da imas dio samo. Prave Allahove rijeci ostaju na tom jeziku i ostalo je samo pokusaj pribliznog znacenja, zato mi molitve obavljamo na arapskom jeziku, egzorcizam isto uci se na arapskom ( ucenje Kur'ana) jer ako se prevede na drugi jezik osiromasi se. Ako si procitao gore moj post skontao si da ima vise nacina ucenja kur'ana ( kiraeta) sto nema nigdje drugo.

Evo dat cu ti primjer jedan da ti priblizim

u arapskom jeziku ako vidis slovo M, ovisno od nastavljenog dijela moze biti MA, MI, MU, ME
I vec sam pisao ovaj primjer jer je najlaksi za shvatiti:

neko u molitvi uci:

errahmanirrahimi MAlikijeumiddiiin - milostivog samilosnog, VLADARA sudnjeg dana

a neko:

errahmanirrahimi MElikijeumiddiiin- milostivog samilosnog, GOSPODARA sudnjeg dana

Znaci, nijanske razlike u ucenju u potpuno novi pojam.
Zato nijedne knjige takve na svijetu nema, koja je napisana na tolikom nivou, i koja je pamcena na pamet. A i ako slusas ucenje, vidjet ces koliko utice na covjeka.

Sto se tice prevoda, ovaj ti je sasvim ok

http://www.scribd.com/doc/11701863/Besi ... vod-KURANA

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 13:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
restovani_luk je napisao:
Hvala.

Hajde probaj prevesti Šekspira na srpski jezik. :lol:
Prevod nikad nije originalan jer prije svega treba poznavati istoriju, poznavati način govora ljudi iz tog perioda da bi se nešto prevelo kako treba.

Tako isto mi je glupo kad vidim da je neko nešto napisao na engleskom jeziku, a tiče se hebrejskog ili nekog drugog jezika, pa sa engleskog na srpski.... pfff

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 13:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

EVO I OVDJE CU NAPISATI

LAZ O RAZAPINJANJU

Jer se ovo dogodi, da se ispuni Pismo: "Nijedna kost neće mu se slomiti." ( Ivan 19:36)

Čuva sve udove njegove, ni jedan se od njih ne slomi. ( Psalmi 34:29)

-----------------

i zbog nevjerovanja njihova i zbog iznošenja teških kleveta protiv Merjeme

i zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!” A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,

već ga je Allah uzdigao Sebi. - A Allah je silan i mudar.

I nema nijednog sljedbenika Knjige koji, kada bude umirao, neće u njega onako kako treba povjerovati, a na Sudnjem danu on će protiv njih svjedočiti. ( 4 156- 159 )
------------

Razlicite verzije biblije sad:

Gle, uspjet će sluga moj, popet će se, uzdignut će se, bit će silno uzvišen. ( Isaiah 52:13)

Behold, my servant shall deal prudently, he shall be exalted and extolled, and be very high. (From the King James Version Bible, Isaiah 52:13)"

"Lo, My servant doth act wisely, He is high, and hath been lifted up, And hath been very high. (From Young's Literal Translation Bible, Isaiah 52:13)"

"Behold, my servant shall act wisely; he shall be high and lifted up, and shall be exalted. (From the English Standard Version Bible, Isaiah 52:13)"

"Behold, my servant shall deal prudently; he shall be exalted and be lifted up, and be very high. (From Darby Translation Bible, Isaiah 52:13)

Dokazao sam da stari zavjet podupire istinu a to je da je Isus plemeniti uzdignut i da mu nista nije bilo, nije razapet !

Ako se budete osvrcali na Luku 24:44-48 ( koji je zaista izmjenjen od ljudi) ja vas pitam: GDJE U STAROM ZAVJETU IMATE DOKAZ DA CE ISUS TRECI DAN MRTAV USKRSNUTI !?

A

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 15:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2008, 17:34
Hoćeš reći da su sva čuda Gospodnja trebala biti najavljena da bi se računala u čuda.
Misim batice.....
Al dobro da se sad ne raspravlja......
Isus je po predanju raspet na krst,što se slaže sa činjenicom
da je kazna tog vremena bila raspeće.Nije to bilo samo za njega.
I dajte više.Vera nije napisano pa prapričavanje.
Ako veruješ u nešto tebi je to dobro,nikada i nikome ako si vernik,nećeš
reći ostavi se svoga,jer moje je bolje.
Zašto sve religije sveta imaju struje,odnosno različite tokove.
Pa sam kažeš da Kur'an ne možeš tačno prevesti čak ni na Arapskom,
što znači da su retki oni koji veruju čak i kod vas u iste stvari.
Pa po čemu onda možeš tvrditi da je vaša religija bolja ili istinitja od pravoslavne.
To ti je odma korensko neslaganje vašeg učenja i nema potreba za traženjem
greški u Kur'anu.Po tvom objašnjenju to je knjiga koju svako prevodi za sebe.
Odnosno veruje u ono što hoće.......

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 15:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
Za vrijeme vladavine Osmana r.a. jedan muallim je podučavao druge po jednom kiraetu, a drugi po drugom, i kada bi se sreli učenici od tih muallima, dolazilo bi do neslaganja među njima koje bi se proširilo na njihove učitelje, a kasnije bi jedni druge zbog kiraeta smatrali nevjernicima
Ono što je posebno produbljivalo neslaganje muslimana u kiraetima je i činjenica da se sve više govorilo i o drugim mushafima pored onog koji se nalazio u posjedu Hafse r.a, za koji se znalo od same smrti Poslanika s.a.v.s.
Nije isključeno da je bilo još mushafa za koje se nije znalo i koji nisu bili poznati. Niti jedan od ovih spomenutih mushafa nije sačuvan.
Jedan od rijetkih koji se nije htio povinovati ovoj halifinoj naredbi bio je plemeniti ashab Abdullah ibn Mes'ud, koji je kao što smo ranije spomenuli bio jedan od onih koji su imali svoj vlastiti mushaf.
U početku se protivio i odbio da spali mushaf, međutim, i on se na kraju pridružio Osmanovom r.a. mišljenju i spalio svoj mushaf.Otklanjanje svih uzroka nejedinstva je bio prioritet, i ništa se nije smjelo ispriječiti na tom putu.

Zasto Abdullah nije dao spaliti svoje spise ako je sve bilo isto

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 17:07 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Citiraj:
Dokazao sam da stari zavjet podupire istinu a to je da je Isus plemeniti uzdignut i da mu nista nije bilo, nije razapet !

Ako se budete osvrcali na Luku 24:44-48 ( koji je zaista izmjenjen od ljudi) ja vas pitam: GDJE U STAROM ZAVJETU IMATE DOKAZ DA CE ISUS TRECI DAN MRTAV USKRSNUTI !?

ajde reci ciki naslov knjige koju citas. :D

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 17:11 
Početnik
Početnik

Talija je napisao:
Hvala.

Hajde probaj prevesti Šekspira na srpski jezik. :lol:
Prevod nikad nije originalan jer prije svega treba poznavati istoriju, poznavati način govora ljudi iz tog perioda da bi se nešto prevelo kako treba.

Tako isto mi je glupo kad vidim da je neko nešto napisao na engleskom jeziku, a tiče se hebrejskog ili nekog drugog jezika, pa sa engleskog na srpski.... pfff

Ne razumijes moje pitanje koje tebi na kraju krajeva nije niti upuceno zato kus.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 17:22 
staromodan
Korisnikov avatar

resetovani pa ne moras navoditi vodu na vlastitu vodenicu.

budi kulturan prema djevojci.

posto je kus veoma ruzna rijec,nekomunikativna - onda konju glupi :D malo se smiri.

dobio si odgovor u vezi prevoda.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 18:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne brini druže, ne dotiče me, ionako restovani_luk uvijek kaže malo a glupo.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 18:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
Citiraj:

ajde reci ciki naslov knjige koju citas. :D

Ima literature da pokrijes cijeli svijet listovima, jos na netu ne bi izbrojao nikad.
Nesto i znam vise, nesto manje, u glavnom treba mi podsjetnik kao svakom
A knjiga i sluzi da se covjek podsjeti ali respect, ja zaboravio da ti sve iz glave cupas :D .. A i protudokaz ti je na mjestu :tongue7:

Evo ljudi da dodam, jos koju rijec:

de smirite se malo luk, talija, spavac, ne vodi to nicemu. I spavac nekad ima seljacku retoriku ali kako poslanik a.s kaze: " blago onom koga njegove mane pozabave od gledanja tuđih"

PEACE !

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 19:41 
staromodan
Korisnikov avatar

evo i tebi malo mudrosti za tvoju taktiku, seljacino. :D

"Ko opravda krivog i ko osudi pravog, obojica su gad Gospodu." :wink:

sto se tice protudokaza za tvoje pitanje, prelistaj prethodne teme ili procitaj neku hriscansku knjigu koja daje odgovor. :evil3: pa ih onda fino uporedis.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 23:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
114_AhmeD je napisao:
U islamu je muzika zabranjena

Ahmede izvini ali ovo nije istina. Nemoj siriti dezinformacije.

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 00:45 
Početnik
Početnik

spavac je napisao:
resetovani pa ne moras navoditi vodu na vlastitu vodenicu.

budi kulturan prema djevojci.

posto je kus veoma ruzna rijec,nekomunikativna - onda konju glupi :D malo se smiri.

dobio si odgovor u vezi prevoda.

Jesam i to od osobe kojoj pitanje nisam niti postavio, osnovna kultura je ipak, osnovna kultura, kome je poznata poznata je a kome nije vrijedjace se. :cat:

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 00:47 
Početnik
Početnik

Talija je napisao:

A vi ne odgovarate na pitanja, pa vam dodje na isto :cat:

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 01:50 
staromodan
Korisnikov avatar

kako da ti odgovorim na nesto kad vec postoje odgovori. jedno te isto. bilo ove godine, bilo prosle, pretprosle, i sve tako u zadnjih 6 godina. :D

prelistaj stare teme. :evil3:

BorgQueen, hvala na iskrenosti.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 12:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bORGqUEEN je napisao:
114_AhmeD je napisao:
U islamu je muzika zabranjena

Ahmede izvini ali ovo nije istina. Nemoj siriti dezinformacije.

Jest zabranjena, tako mi Boga. To so to je neki novotari slusaju nije dokaz validan. Ja ti mogu napisati text od " 100 MB " dokazi koji zabranjuju slusanje muzike.

Ako si upucena u nauku hadisa i ajeta i vaganje misljenja i govor ucenjaka ja cu ti rado napisati ako zelis, samo reci :wink:

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 12:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Talija je napisao:

A vi ne odgovarate na pitanja, pa vam dodje na isto :cat:

A šta si to ti mene pitao srećice? :D
Šta si ti smisleno napisao, bilo kao pitanje ili kao temu?
Pojaviš se "s neba pa u rebra", imaš par postića i ti meni kažeš da ja pljujem po Muslimanima i nazivam ih pogrdnim imenima? Razgraniči snove od jave.
Samo se ubacuješ sa kratkim besmislenim komentarima i kao muva pljuckaš po forumu.
Imaš li ti imalo poštovanja prema članovima koji su ovdje prije nego si ti znao šta je internet?

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 14:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2007, 14:16
Posto se Islam uopsteno posmatra kao jedna veoma ujedinjena religija i kao toboze svi svakoga stite, zasto onda tako malo razgovaraju o siitima, i o tome kako ih proganjaju i kako ovi ne mogu da odu na hadz, zasto se ne pricaju o ugnjetavanju zena, pedofiliji i bigamiji u zemljama u kojima je vecinka vjera islam i u kojima zive sunitski muslimani. Po cemu su to suniti ispravniji od siita, a pogotovo zasto ovi ovdasnji muslimani imaju prezimena koja vecinom zavrsavaju na ic.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]