banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 22:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Mar 2009, 19:21 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Mar 2009, 13:55
dalmi je napisao:
Verujem da ova ćutnja predstavlja pozitivan odgovor,
pa s'toga.Ako uzmemo da verovanje potiče davno pre Muhameda,odnosno Isusa,
odnosno Bude i svih ostalih.Pročitao sam negde da u principu mi svi verujemo u isto
(osim Budista),znači u jednoga Boga.
Iskreno Kur-an je zanimljivo štivo,isto tako i zbornik Vede,kao i Biblija,
ali.Sve to kad saberete,jasno je da svi nešto krijemo.
Odnosno ni jedna od tih "svetih" knjiga nije stvarna celina.
Istorijski je takođe dokazano da je velika mogućnost da su
Muhamed i Mojsije ista osoba i da tu nastaje raskol,ali zadržava se suština,
odnosno ona vera u jednoga Boga.
I na kraju krajeva ako već idemo u tajne i greške,koliko vas je potražilo
stvarni naziv prve žene Adamove.
Znam,svi će reći to je Eva,ali.....

U Islamu Hawa :roll:

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 19:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
ja ne znam bibliju dovoljno, za pravo znanje treba znati hebrejski jezik zar ne, kao i arapski da bi se potpuno razumio Qur'an. Ovako ne moze se prevesti jer su ti jezici bogatiji od drugih

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 19:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
resetovani_kuk je napisao:
Zelis reci da nije moguce da pojedinac prihvati Islam ili bilo koju drugu religiju?
Nisu Turci zacetnici Islama :-? :roll:

Ko je rekao da neko ne može da prihvati Islam, Budizam, Jehovine svjedoke...?
Ko je rekao da su Turci začetnici Islama? Tvoj problem je što selektivno čitaš, tj. ne čitaš svaku riječ i rečenicu nego preletiš i zakačiš se kao čičak za nešto koje nema veze sa kontekstom. Istoriju taman toliko poznajem da bih znala taj banalan podatak.

Citiraj:
Jedno normalno pitanje ''koliko poznajes Islam, Kuran, Hadis i ostalo vezano za Islam pa sebi dajes za pravo da ga kritikujes''?

Kritikujem kritiku! Ne kritikujem vjernika jer se vjernik ne razlikuje mnogo bez obzira kojoj religiji pripadao. Kritikujem kad neko kaže "moje valja, tvoje ne valja" ili "tvoje nije pravilno a moje je zato baš nekako pravilno".
Prevario bi se, mnogo sam čitala i ostale religije, ali se nisam previše udubljivala u to.
Na par mjesta sam pitala zaista ono što me interesuje u vezi Islama, ali niko nije htio ili nije znao da mi odgovori.
Naišla sam na toliko razilaženja u Islamu da mi je prvo pitanje bilo - koliko postoji redova u Islamu? Što su jedni preporučivali drugi su opovrgavali.

Ja vjerujem da je kroz Isusa ispunjen Stari Zavjet, sve se dogodilo kako je pisalo. U to ne sumnjam ni sekunde!

Ne vjerujem da bi ti povjerovao u drugu vjeru koja bi se pojavila iza Islama nego bi se zgražao na to svetogrđe.

A opet ti kažem, bez obzira na vjeru, ako je neko iskren vjernik on je na pravom putu.

U prilog tome ću ti reći jednu priču iz Svetog Pisma:
... A Jovan odgovarajući reče: Učitelju, vidjesmo jednog koji imenom tvojim izgoni demone i zabranismo mu jer ne ide sa nama za tobom.
A Isus mu reče: Ne zabranjujte, jer nije protiv vas, a ako nije protiv vas s vama je.

Ko ima uši neka čuje.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 19:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2008, 17:34
Jeste,ali....to mu je druga žena,odnosno prva dobra,neko vreme.
Da li ste možda čuli za Lilit,ili Lilith,odnosno,ni ona se puno ne spominje.
Zašto?
Zato što "Bog stvori družicu Adamu nalik,njemu sličnu,da ga poštuje i voli,ali ona
ode od Adama.Bog gnevan posla anđele da je traže."
E sad nisam tačno siguran kako se ta tri anđela zovu ali:
"posle duge potrage,pronađoše je u bludu sa đavolima(odbačenim anđelima)
kako se koti i njen plod bejahu succube i incubi."
Kada pogledate u Bibliji,siguran sam da ćete naći da se ona pominje,
ali kao noćna utvara i još nešto slično.
Konstatacija je sledeća:ništa nije onako kako se čini.
Možete da verujete u bilo šta,ali i to je samo deo neke veće i malo mračnije istine.
Usput,kada se već pozivate toliko na jevanđelja,da li ste čitali Jevanđelje po Judi??

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 19:50 
Početnik
Početnik

Talija je napisao:
Zelis reci da nije moguce da pojedinac prihvati Islam ili bilo koju drugu religiju?
Nisu Turci zacetnici Islama :-? :roll:

Ko je rekao da neko ne može da prihvati Islam, Budizam, Jehovine svjedoke...?
Ko je rekao da su Turci začetnici Islama? Tvoj problem je što selektivno čitaš, tj. ne čitaš svaku riječ i rečenicu nego preletiš i zakačiš se kao čičak za nešto koje nema veze sa kontekstom. Istoriju taman toliko poznajem da bih znala taj banalan podatak.

Citiraj:
Jedno normalno pitanje ''koliko poznajes Islam, Kuran, Hadis i ostalo vezano za Islam pa sebi dajes za pravo da ga kritikujes''?

Ne vjerujem da bi ti povjerovao u drugu vjeru koja bi se pojavila iza Islama nego bi se zgražao na to svetogrđe.

Zasto da ne, ako ta vjera nije svetogrdje neke druge, ako impliciras da je Islam pljuvanje po Krscanstvu onda je to do tebe.
Opet, sta je to lose kod Jehovih svjedoka? Nisu oni vodili krizarske ratove sa namjerom brisanja druge vjere pod krinkom oslobadjanja svetog grada, niti su oni vadili sablje i tjerali ljude da prime drugu vjeru.

Sto se tice turaka, ja samo pokusavam shvatiti kontekst tvoje tvrdnje u kojoj kazes, parafriziram:"Da nisu turci dosli ovdje Ahmed nikada nebi bio musliman".

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 20:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zasto ja ne bi povjerovao u vjeru poslije islama ?

Zato sto Allah kaze da je Muhammed savs posljednji poslanik i pecat svim poslanicima.

Gdje je to Isus rekao? sta vise, nagovjestio je dolazak tog poslanika. A u stvari krscani rade istu gresku kao zidovi, ne vjeruju u Muhammeda as samo zato sto je dosao posije Isaa a.s, a zidovi ne vjeruju u Isaa as zato sto je dosao poslije Mojsija as..

Mi vjerujemo u sve poslanike Allahove, od prvog do zadnjeg

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 20:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Postoji samo jedan Bog,njegovo ime je Alah i govori kroz Muhameda koji je njegov prorok......
Ali nešto tu ne štima.
Ako je Muhamed=Mojsije njegov prorok,a samo je jedan Bog,zar mu onda to ne dođe isto,
samo što se drugačije zovu.To se i sad dešava od istog imena zavisno od predela u kome se koristi ima drugi izgovor..... :lol:
Ujedinite se svi pa da dođe sudnji dan :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 21:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Opet, sta je to lose kod Jehovih svjedoka? Nisu oni vodili krizarske ratove sa namjerom brisanja druge vjere pod krinkom oslobadjanja svetog grada, niti su oni vadili sablje i tjerali ljude da prime drugu vjeru.

Hajde mi nađi samo jedan slučaj gdje je pravoslavni misionar pokrštavao i tjerao nekoga u pravoslavnu vjeru! Pravoslavlje ili Ortodox u svom nazivu objašnjava sve.

Citiraj:
Sto se tice turaka, ja samo pokusavam shvatiti kontekst tvoje tvrdnje u kojoj kazes, parafriziram:"Da nisu turci dosli ovdje Ahmed nikada nebi bio musliman".

Pa šta sad nije jasno? Ko je došao u Bosnu i donio Islam? Arapi možda?

114_AhmeD je napisao:

Zato sto Allah kaze da je Muhammed savs posljednji poslanik i pecat svim poslanicima.

Odlično!
Zašto ja ne bih povjerovala u vjeru poslije Hrišćanstva?

Zato što Bog kaže da je Isus posljednji, "ovo je sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji" i pečat svim poslanicima i prorocima.

Citiraj:
Gdje je to Isus rekao? sta vise, nagovjestio je dolazak tog poslanika.

Gdje je to Isus nagovijestio dolazak poslanika?

Ko je to slušao i pamtio tolike stotine godina?

- Muhamed je bio nepismen.
- Predanje ili osnovi islamske vjere su se prenosili usmenim putem, učeći na pamet.
- Tek mnogo kasnije je to neko zapisao.

(znamo kako sjećanje zna da bude varljivo) :wink:

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 21:22 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
114_AhmeD je napisao:

Gdje je to Isus rekao? sta vise, nagovjestio je dolazak tog poslanika. A u stvari krscani rade istu gresku kao zidovi, ne vjeruju u Muhammeda as samo zato sto je dosao posije Isaa a.s, a zidovi ne vjeruju u Isaa as zato sto je dosao poslije Mojsija as..

Mi vjerujemo u sve poslanike Allahove, od prvog do zadnjeg

i mi vjerujemo ko sto rece Talija od prvog do posljednjeg. Isus rece "ja sam prvi i posljedni" :evil3:

Jevreji napravise gresku u vezi Hrista jer nisu shvatali Mesiju. kad se spominje Mesija u jevrejskom kontekstu ili u njihovim glavama oni su vidjeli Ramba, jel kontas. Bog rekao kakav ce biti Mesija, al njima dzaba to bilo. e sad tvoja paralela da tako hriscani ne vide poslanika Muhameda kao sto jevreji nisu vidjeli Mesiju mos okaciti macku o rep. Biblija ne govori o poslaniku Mohamedu, eto ti sad. :D

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 21:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:

Hajde mi nađi samo jedan slučaj gdje je pravoslavni misionar pokrštavao i tjerao nekoga u pravoslavnu vjeru! Pravoslavlje ili Ortodox u svom nazivu objašnjava sve.

Citiraj:

Pa šta sad nije jasno? Ko je došao u Bosnu i donio Islam? Arapi možda?

114_AhmeD je napisao:

Odlično!
Zašto ja ne bih povjerovala u vjeru poslije Hrišćanstva?

Zato što Bog kaže da je Isus posljednji, "ovo je sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji" i pečat svim poslanicima i prorocima.

Citiraj:
Gdje je to Isus rekao? sta vise, nagovjestio je dolazak tog poslanika.

Gdje je to Isus nagovijestio dolazak poslanika?

Ko je to slušao i pamtio tolike stotine godina?

- Muhamed je bio nepismen.
- Predanje ili osnovi islamske vjere su se prenosili usmenim putem, učeći na pamet.
- Tek mnogo kasnije je to neko zapisao.

(znamo kako sjećanje zna da bude varljivo) :wink:

Greska :) , zapisivan je odmah za vrijeme poslanika .as a skupljen sav nakon sto je on umro. Dalje talija, ako puno ljudi pamte cijelu knjigu na pamet ( sto nije slucaj za nijeddnu drugu na svijetu) koja je vjerovatnoca da ce se svi usaglasiti na greski 8)

A da je tako nasli bi protivrijecnosti puno, kao u bibliji, vise od 100

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 21:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
Za vrijeme poslanika,kako kazes,nije zapisivan nego je kao sto Talija rece bio ucen na pamet a samo su pojedini dijelovi bili zapisivani na razlicitim materijalima.Poslije Muhamedove smrti Osman je naredio prikupljanje svih pisanih dijelova i dovodjenje onih koji su znali na pamet uz 2 svjedoka.Nakon sto se sve sjedinili u jednu knjigu sve zapisano je spaljeno a sta je bilo sa onima koji su znali na pamet nezna se.
Recimo da je sve bas ovako bilo toliko godina pamtiti nesto sto je neko rekao bilo je nemoguce u originalnoj verziji.Cak i kada bi ja tebi rekla nesto ti bi tu dodao nesto svoje i drugome prenio izmjenjeno.Tako je bilo i sa poslanikovim rijecima jer kako kazu bile su prije Osmanove cetiri razlicite verzije Kurana

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 21:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I tako nastal igra gluvih telefona 8)

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 21:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Greska :) , zapisivan je odmah za vrijeme poslanika .as a skupljen sav nakon sto je on umro. Dalje talija, ako puno ljudi pamte cijelu knjigu na pamet ( sto nije slucaj za nijeddnu drugu na svijetu) koja je vjerovatnoca da ce se svi usaglasiti na greski 8)

Eto protivriječnosti. 8)
Ovo je sa muslimanskog sajta, pisac sa ponosom kaže da je on bio nepismen, a napisao dobru knjigu.

Činjenica da čovjek, koji je rođen i živio u zemlji koja je bila odvojena od civilizovanog svijeta, koji nije znao čitati ni pisati, nije mogao posjedovati znanje o drugim razvijenijim religijama, niti je mogao napisati knjigu takve vrijednosti, koja treba da zadovolji sve moralne i duhovne potrebe čovječanstva zauvijek,svjedoči i dokazuje da je časni Kur’an Božija knjiga, a hazreti Muhamed, s.a.v.s., Božiji poslanik.To ustvari i jeste najveće čudo i prednost hazreti Muhameda, s.a.v.s., nad svim drugim vjerovjesnicima, što je on bio nepismen a donio je najbolju knjigu svih vremena.

Link: http://blog.islamski.org/je-li-muhammed ... ismen.html

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 23:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo nova stvar od Ahmeda:

"Here is my servant, whom I uphold,
my chosen one in whom I delight;
I will put my Spirit on him
and he will bring justice to the nations. ( Isaiah 42-1)

Muhammed savs je dosao sa Allahovim zakonom ( bozijim) koji treba da sudi svim ljudima, dosao je porusiti lazna bozanstva i staviti Allahovu rijeci iznad svega, svih laznih bozanstava, sistema i zakona. Poslan svim ljudima.
Danas se muslimani jedini bore da sruse demokratiju, komunizam, socijalizam i sve lazne zakone i da se sudi po Allahovom zakonu. Islamsko carstvo je prije sudilo po šerijatu/ Bozijem zakonu a ne ljudskom

Isus je rekao DIREKTNO:

24 On reče: "Ja sam poslan samo k izgubljenim ovcama kuće Izraelove." ( Matej 15:24)

he will not falter or be discouraged
till he establishes justice on earth.
In his law the islands will put their hope." ( Isaiah 42:4)

Isus je prihvacen o nekolicine židova i nije mogao suditi po Tori dok je Kur'an prihvacen od svih nacija.

"I, the LORD, have called you in righteousness;
I will take hold of your hand.
I will keep you and will make you
to be a covenant for the people
and a light for the Gentiles, ( Isaiah 42:6)

On reče: "Ja sam poslan samo k izgubljenim ovcama kuće Izraelove." ( Matej 15:24)

To open eyes that are blind,
to free captives from prison
and to release from the dungeon those who sit in darkness. ( Isaiah 42:7)

Poslanik savs je izveo idolopoklonike pagane u svijetlo monoteizma

"I am the LORD; that is my name!
I will not give my glory to another
or my praise to idols ( Isaiah 42:8)

Muhammed savs dok je pozivao ljude oni su bili idolopoklonici i mali 100 Bogova koje su napravili od kamena ( idole). Dok ih je pozivao suprostavljali se a Isus kad je pozivao idolopoklonike nisu mu se suprostavljali

See, the former things have taken place,
and new things I declare;
before they spring into being
I announce them to you." ( Isaiah 42:9)

Muhammed savs je donio nove stvari, novi zakon koji je derogirao Toru a Isus je rekao da je dosao dopuniti Toru, ne unistiti je.

Sing to the LORD a new song,
his praise from the ends of the earth,
you who go down to the sea, and all that is in it,
you islands, and all who live in them. ( Isaiah 42:10)

Nova uzanica Ishmaela

A SAD NAJVAZNIJI DIO, PAZLJIVO VIDITE !

Let the desert and its towns raise their voices;
let the settlements where Kedar lives rejoice.
Let the people of Sela sing for joy;
let them shout from the mountaintops. (42:11 Isaiah)

KEDAR JE BIO SIN OD ISMAELA, Muhammed a.s je njegov potomak a Isus nikakve nema veze sa njima. Naselje Kedara je Mekka, on je zivio tu, a SELA su stanovnici mekke koji zive oko kamena Raja koji se cuva u Mekki

The LORD will go forth like a warrior,
He will arouse His zeal like a man of war

He will utter a shout, yes, He will raise a war cry
He will prevail against His enemies. ( isaiah 42:13)

ISUS NIKAD, NIKAD NIJE BIO COVJEK BORBE i vjernici do njegovog vremena su uvjek bili ugnjetavani i u manjem broju do pojave Muhammeda savs koji je potegao za mačem i njegovim dolaskom vjernici su pobijedili i bili nadmocniji i gornji. Srusili kipove i stavili Allahovu rijec iznad svega. Muhammed as je taj poslanik koji je vodio ratove protiv nevjerstva, Bozijih neprijatelja

I have kept silent for a long time,
I have kept still and restrained Myself.
Now like a woman in labor I will groan,
I will both gasp and pant. ( Isaiah 42:14)

Bog je naredio Muhammedu savs da se bori protiv pokvarenjaka i podlaca. Naredio mu borbu- Dzihaad !

Ovo je 10000 % prorocanstvo za Muhammeda savs

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 06 Mar 2009, 23:31, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 23:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Eto protivriječnosti. 8)
Ovo je sa muslimanskog sajta, pisac sa ponosom kaže da je on bio nepismen, a napisao dobru knjigu.

Činjenica da čovjek, koji je rođen i živio u zemlji koja je bila odvojena od civilizovanog svijeta, koji nije znao čitati ni pisati, nije mogao posjedovati znanje o drugim razvijenijim religijama, niti je mogao napisati knjigu takve vrijednosti, koja treba da zadovolji sve moralne i duhovne potrebe čovječanstva zauvijek,svjedoči i dokazuje da je časni Kur’an Božija knjiga, a hazreti Muhamed, s.a.v.s., Božiji poslanik.To ustvari i jeste najveće čudo i prednost hazreti Muhameda, s.a.v.s., nad svim drugim vjerovjesnicima, što je on bio nepismen a donio je najbolju knjigu svih vremena.

Link: http://blog.islamski.org/je-li-muhammed ... ismen.html

Donio simbolicno,,, sa njim je Kur'an dosao od Allaha :D

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 23:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

malka je napisao:
Za vrijeme poslanika,kako kazes,nije zapisivan nego je kao sto Talija rece bio ucen na pamet a samo su pojedini dijelovi bili zapisivani na razlicitim materijalima.Poslije Muhamedove smrti Osman je naredio prikupljanje svih pisanih dijelova i dovodjenje onih koji su znali na pamet uz 2 svjedoka.Nakon sto se sve sjedinili u jednu knjigu sve zapisano je spaljeno a sta je bilo sa onima koji su znali na pamet nezna se.
Recimo da je sve bas ovako bilo toliko godina pamtiti nesto sto je neko rekao bilo je nemoguce u originalnoj verziji.Cak i kada bi ja tebi rekla nesto ti bi tu dodao nesto svoje i drugome prenio izmjenjeno.Tako je bilo i sa poslanikovim rijecima jer kako kazu bile su prije Osmanove cetiri razlicite verzije Kurana

Gdje ti to iskopa :D ?

Prvo, muslimani STALNO ponavljaju Kur'an u molitvi
Drugo, Mnogi ga pamte na pamet
Trece, Zapisivan je za vrijeme poslanika A.s
Cetvrto, Imamo orginalan primjeran prvog Kurana
Peto, Nikad se nije pojavila niti jedna druga verzija

To o cemu ti pricas sekice moja je kiraet, odnosno nacin izgovaranja pojedinih rijeci a i tu eto ti nadnaravnosti. Deset nacina ucenja i svaki ima drugacije znacenje. Evo ti primjer jedan

Neko uci u molitvi:

Maliki jeumiddiin - vladara sudnjeg dana

a neko:

Meliki jeumiddiin - gospodara sudnjeg dana

Nema nikakve sanse da je makar slovo promijenjeno.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 01:04 
Početnik
Početnik

malka je napisao:

Svi ajeti su bili zapisivani za zivota Muhameda, ali nisu sastavljeni u knjigu, t.j. Kuran, poslije je Osman r.a. naredio da se svi ajeti skupe u jednu knjigu Kuran, u sito vrijeme se i ucilo napamet jer nisu svi bili pismeni.
Razmak izmedju pojedine objave i pisanja iste NIKADA nije bila duza od nekoliko dana, ako se izuzme perion nakon posjete Muhameda pecini odakle je i pocela objava, taj period je bio nesto duzi. :evil3: :evil3:

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 09:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Zasto je onda Osman spalio sve zapisane djelove osim onoga sto je imala Hafsa,zasto Abdullah nije dao spaliti svoje zapise koji su potekli u isto vrijeme kad i ovi prethodni,zasto ni jedan original nije sacuvan a zna se da su za sigurno postajala 3 a sumnjalo se da ih ima vise zasto unistavati orginale nesto sto je sveto,zasto je dolazilo do raskola unutar samih muslimana koji su poducavali kuran prije nego li je Osman,bas zbog raskola, naredio da se sve sakupi i poslozi u jednu knjigu(neki smatraju po volji mekanske aristokratije jer su tada oni bili smatrani najboljim predastavnicima islama),

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 09:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Na komunikoloskom fakultetu jedne godine je bio seminar vezan za novinarstvo i svima je u isto vrijeme saopstena neka vijest o kojoj su trebali nesto napisati,bila je samo nekolicina onih koji su tekst objavili bez izmjena,vrlo je tesko bilo kakvu vijest prenjeti bas onakvom kakva jeste,bilo da se radi o necem lijepom ili ruznom svi cemo dodati nesto svoje sto ce nakon nekoliko ljudi biti daleko od istine.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2009, 12:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

malka je napisao:
Na komunikoloskom fakultetu jedne godine je bio seminar vezan za novinarstvo i svima je u isto vrijeme saopstena neka vijest o kojoj su trebali nesto napisati,bila je samo nekolicina onih koji su tekst objavili bez izmjena,vrlo je tesko bilo kakvu vijest prenjeti bas onakvom kakva jeste,bilo da se radi o necem lijepom ili ruznom svi cemo dodati nesto svoje sto ce nakon nekoliko ljudi biti daleko od istine.

ne shvatas ti razliku izmedju Evandjelja i Kur'ana.

Evandjelja su pisali o Isusu i svako je imao svoj pogled, dok Kur'an nije pisan u trecem licu nego su pisane bozije rijeci onakve kakve jesu. De malo procitaj pa ces vidjeti..

Ni jedan dio nije napisan tipa" Onda su oni otsli, vidio sam Muhammeda da radi to... " ne

nego je sve onako kako je objavljeno pisano, ponavljano, pamćeno i direktno npr:

Oni koji ne vjeruju da će pred Nas stati - govore: "Zašto nam se ne pošalju meleki ili zašto Gospodara svoga ne vidimo?" Oni su, zaista, u dušama svojim oholi, a u nepravičnosti su sve granice prešli

I samog Osmana r.a su se stidjeli anđeli koliko je dobar bio, znao je Kur'an na pamet kao i mnogi ashabi te ga često učio

Dakle, Kur'an nije živopis nikakav, niti biografija ičija nego direktni govor Allaha.

Prvo: Razilaženje muslimana oko načina učenja Kur'ana je osnovni razlog zbog kojeg je Osman r.a. tražio da se sakupe rukopisi koji su se nalazili kod Hafse r.a. Nema mjesta sumnji koju izražavaju neki orijentalisti poput Blachera, i drugih koji dovode u pitanje namjeru Osmana r.a. da napravi nekoliko primjeraka, a da ostale spali. Njihova tvrdnja se zasniva na tome da je Osman r.a. to uradio u ime mekanske aristokratije koja je po njemu bila najbolji predstavnik islama.
Ničim nisu uspjeli dokazali ove svoje tvrdnje, i ne postoji niti jedna vjerodostojna predaja koja govori u prilog ovoj tvrdnji. Svako razuman će dati prednost predajama koje je zabilježio čovjek kao što je Buhari, koji nema premca kada se radi o pravednom i pažljivom odabiranju i bilježenju predaja.

Drugo: Komisija koja je trebala da izvrši ovaj zadatak se sastojala od četiri čovjeka. Ako bi izdvojili Zejda ibn Sabita koji je bio iz Medine, vidi se da su svi ostali bili iz Mekke iz plemena Kurejš. Sva četvorica su se smatrala najboljim i najpovjerljivijim ashabima.

Treće: Navedena četvorica, uzimanjem listova koji su se nalazili kod Hafse r.a. kao osnovu ,su se direktno oslonili na temelj koji je postavio Ebu Bekr r.a.

Četvrto: Kur'an je objavljen na jeziku Kurejšija, i to je jezik kojem se daje prednost kada se radi o zapisivanju Kur'anskog teksta, i u slučaju neslaganja između trojice iz plemena Kurejš i Zejda ibn Sabita. Vidjet ćemo da ovo pisanje Kur'ana nije značilo potiranje sedam nariječja na kojima je objavljen Kur'an, jer nije bilo punktirano tačkama, niti je bilo vokalizirano,a kiraeti su bili prisutni u mushafima kada ih nije obuhvatao jedan oblik.

Peto: Osman r.a. je poslao u različite krajeve islamske države mushafe koje su prepisali četvorica ashaba. Smatrao je da je to jedini način da se izbjegne raskol među muslimanima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]