banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Avg 2025, 17:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 95 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Vizne olaksice
PostPoslato: 12 Feb 2009, 16:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
@klauss

Da ne citiram sve tvoje postove sada, jer su dugački...

Možda je problem u nama, a ne u EU?

Možda su krivi ovi naši političari zato što nismo na "bijeloj" Šengen listi!
Naši "lideri" i "jači" političari imaju DIPLOMATSKE pasoše! Sa njima im NE TREBA viza za većinu zemalja!
(ako nemaju diplomatske pasoše, lakše dolaze do viza!)

Oni putuju! Oni imaju dnevnice! Njima se plaćaju avionske karte!

Ovim našim političarima se ... za nama! :)
Bitno im je samo da slože "frku" pred izbore i da ih ljudi zaokruže/stave "x" na onom listiću.
Prije svakih izbora jedan kaže da je "za 100% BiH", drugi kaže "ako neko hoće da nas ukine mi ćemo proglasiti nezavisnost"!!!
I onda krene prepiranje.
Ove poruke se mijenjaju, ali je sadržaj uvijek isti!

Najbolje je ljude držati u "toru", zatupljivati ih, mlatiti "praznu slamu"...

Volio bih da ovi iz EU uvedu vize za političare! :wink: (ipak, to se neće desiti)
Da li bi onda oni radili na tome da "stanemo" na bijelu Šengen listu?
Kako bi se oni osjećali kada bi morali putovati u Sarajevo (ili Beograd) i stajati u redu ispred neke ambasade!

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 17:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Feb 2009, 01:51
Pa ti si samo preformulisao/la moje posotve: naravno da je problem u nama, to sam objasnio.Ali sam istakao i negativnu stranu EU, o kojoj se bas puno i ne prica.Da budemo realni, postoji tu i ona poztivan dio price, al to je tema za sebe...
Ne slazem se da nasi politicari nece da rade na ukidanju viza, zato sto imaju diplomatske pasose...Svi oni koji imaju diplomatske pasose jako dobro zive ovdje i nemaju potrebe da prelaze granicu u potrazi trbuhom za kruhom..Krivica za ovakvo stanje sa vizama je posljedica sukoba politickih struja na Balkanu i same nezainteresovanosti EU...Dakle nezainteresovanosti, jednostavno Parlament je prebukiran problemima, cak kad bi imali dobru volju da ove godine stave ex yugu na bijelu sengen listu, nemoguce je zbog pravnih procedura kao i promjene parlamentarnog sastava ubrzo...Sporost i neefikasnost, usput i komplikovanost su odlike evropske diplomatije.
@filozof sa Vrbasa
Ti sad opet uporedjujes 2 sasvim drugacije stvari:Gruziju sa Balkanom...mislim, pogledaj malo kartu..il uporedjujes eto cisto samo da nesto uporedis..Gruzija nema znacaja za EU kao Balkan, bar ne u bliskoj buducnosti...Ona je geografski izolovana i osim granice sa Rusijom nije zanimljiva nikome...Eventualno ako gasovod neki prelazi preko njene teritorije, ali mislim da ne prelazi.Koliko je nezanimljiva EU pokazali su nedavni sukobi koje je EU osudila...ali pazi,samo osudila..Amerikanci su bili efikasniji, njima je potrebna granica sa Rusijom...Kavkaski region kao i zemlje Srednje Azije ( bivse sssr) vise su interesantne amerikancima nego evropljanima...mada gasna kriza tjera EU da uspostavi blize odnose sa Kazahstanom, Azerbejdzanom i Turkemenistanom.Turkemnistan je ogromno leziste prirodnog gasa. Novi gasovod preko Azerbejdzana i Turske koji se planira izgradjivati, promijenice stav EU prema nekim zemljama, posebno prema Turskoj - zemlji koja je kljucna u svijetu na nekoliko zarista:Kurdistan,Irak,Iran,Libanon,Sirija...Ko se spandja sa Turcima ima veliku sansu da saradjuje ( hipoteticki, Turci nisu omiljeni medju radikalnim islamistima) sa naftom i gasom bogatim Iranom,Irakom, itd...Otkaci se ja skroz od teme:) Samo da dodam: energetska politika i donekle ekoloska, krojice politicki zivot cijelog svijeta, a pogotovo EU, koja je ostala bez prirodnih resursa...Nafta se sve teze vadi iz Sjevernog mora, gasa i nemaju, a klimatske promjene ce medju prvima pogoditi Evropu preko Golsfske struje, podizanja nivoa mora na danskoj,holandskoj i belgijskoj obali, itd, itd..Nije dzabe Merkelova toliko skocila za klimatsko lobiranje,zena je zavrsila fiziku upucenija je od ostalih evropskih kvazi-manager-politicara...Eto, kad spomenuh samo neke probleme, onda se vidi koliko je vizna liberalizacija Balkana bitna evropljanima - reakciju evropske diplomatije moze izazvati samo jak pritisak odn udar!

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 18:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

I da filozofe zaboravih ovo: nametanje viznog rezima nije isto sto i objava rata...vidis mi smo pod viznim rezimom, pa nismo u ratu sa EU...super saradjujemo, stalno se rukuju po Briselu i Strassbourgu...

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 18:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ti nisi mene shvatio. Ono što je EU za nas , to je Ruska Federacija za Gruziju. Rusi su od raspada Sovjetskog Saveza izgubili teritorijalni prilaz Crnom Moru i njihovoj crnomorskoj floti.

Gruzijci su se počeli kurčiti i Rusi su im zauzvart izuzeli dio teritorije. Ako se mi počnemo kurčiti EU će okrenuti ploču prema Balkanu i tu bi stvar bila gotova.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 18:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Rusija ima pristup Crnom moru i bez Gruzije.Crnomorksa flota nikada, cak ni za vrijeme bivseg SSSR-a nije bila locirana u Gruziji vec u Ukrajini, najvise u Odessi...Rusija je tek najavila da ce u Abhkazii poslati flotu..Crno more i nema neki znacaj - svo Crno more se skupilo u Turskoj, na Bosforu!
Gruzijci se jesu kurcili, i dobili su svoje - jer Abhkazia, i J,Osetija su razlicite kulture i imali su neformalnu autonomiju u Gruziji koja je to pokusala im oduzeti..
Ne mozes porediti probleme u Gruziji i reakciju ove zemlje u obliku minobacaca i tenkova, naspram eventualnog nametanja viznog rezima od strane Balkana prema EU..Meni je to - nespojivo!

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 18:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Rusija nema teritorijlni pristup Crnom moru, ima jednu luku u Ukrajini. Za bilo kakav prolaz, mora tražiti dozvolu od Ukrajine.

Čuj Crno more nema značaj, sada kada su Rumunija i Bugarska u NATOu zajedno sa Turskom, samo je pitanje vremena kada će Ameri početi da pune Crno more sa svojim ratnim brodovima.

Poenta priče jeste da male zemlje ne mogu niti smiju uslovljavati velike.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 19:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
filozof sa vrbasa je napisao:
Rusija nema teritorijlni pristup Crnom moru...

:roll:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:View_ ... ck_sea.jpg

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 20:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Malo sam se prekontao, ali da je tako jednostavno davno bi ruski brodovi napustili Ukrajinu.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 20:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Malo sam se prekontao, ali da je tako jednostavno davno bi ruski brodovi napustili Ukrajinu.

Nema potrebe da napustaju, kad Rusija i Ukrajina imaju ugovor o zakupu luka ili bi luke na Crnom moru, za koje opet tvrdim da nema previse znacajan geopoliticki polozaj osim za sitne ramirice izmedju priobalnih zemalja..

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 21:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
BL4ever je napisao:
Volio bih da ovi iz EU uvedu vize za političare! :wink: (ipak, to se neće desiti)
Kako bi se oni osjećali kada bi morali putovati u Sarajevo (ili Beograd) i stajati u redu ispred neke ambasade!

Pa oni nebi ni stajali vec bi im viza dosla gotova. Drugo, imaju tolike plate da mogu platiti nekog da stoji u redu za njih cak i kad bi morali cekati. I trece oni nebi imali problema sa dobijanjem viza jer imaju para i dobar posao sto je osnovni uslov da se dobije viza koji oni ispunjavaju. Tako da to nebi puno uticalo na njih.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 21:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

vim je napisao:
BL4ever je napisao:

Pa oni nebi ni stajali vec bi im viza dosla gotova. Drugo, imaju tolike plate da mogu platiti nekog da stoji u redu za njih cak i kad bi morali cekati. I trece oni nebi imali problema sa dobijanjem viza jer imaju para i dobar posao sto je osnovni uslov da se dobije viza koji oni ispunjavaju. Tako da to nebi puno uticalo na njih.

Ts ts ts
nisi dobro pročitao cijeli post.
obrati pažnju:
BL4ever je napisao:
Možda su krivi ovi naši političari zato što nismo na "bijeloj" Šengen listi!
Naši "lideri" i "jači" političari imaju DIPLOMATSKE pasoše! Sa njima im NE TREBA viza za većinu zemalja!
(ako nemaju diplomatske pasoše, lakše dolaze do viza!)

Shvataš šta želim reći?
Ako im ukineš neke privilegije, možda se i potrude. Ili, ako ih ne natjeraš da nešto urade, oni će raditi sve isto kao i do sada...
Boli ih ona stvar za običnim ljudima!

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 21:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/ceski- ... sr-om.html :o

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 23:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Cime se vi ljudi zanosite? Vole nas, ne vole nas, ma daaaj...
Od kad je "nas voljeni" Alija dao drzavljanstva stotinama, ako ne i hiljadama, Arapa, otisli smo u 3 p.m. BiH spada u zemlje "povisenog rizika" i to jos dugo nece da se promijeni. (Sad ce da me napadnu ovi multi-nacionalni :D )
Druga, takodje bitna, stvar je da je cinjenicno stanje takvo kakvo je. Dobar dio mladih ljudi bi otisao negdje u UE i radio na crno. Pa skoro svi imamo nekog rodjaka ili prijatelja vani, zar ne? A pored Turaka, Arapa, Siptara i svacega necega, jos im samo i mi trebamo...
Drugim rijecima - nista od viznih olaksica dok se ekonomsko-politicki ne "trznemo" :(

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2009, 12:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=2&vijest=18362

Evo mi koji imamo i državljanstvo Srbije za 400 KM možemo dobiti i biometrijski pasoš. Međutim meni je skup i ovaj što će koštati 100 KM. Ali ko ne može da čeka, a ima državljanstvo Srbije i ne žali 400 KM.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2009, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Nebi zalili 400km da su im ukinute vize, ali posto nisu onda ti je ista stvar, tj. ne mozes ici nigdje kao i sa bosanskim pasosem koji dobijes 10 puta jeftinije.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2009, 15:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=2&vijest=18362

Evo mi koji imamo i državljanstvo Srbije za 400 KM možemo dobiti i biometrijski pasoš. Međutim meni je skup i ovaj što će koštati 100 KM. Ali ko ne može da čeka, a ima državljanstvo Srbije i ne žali 400 KM.

Kako 400 KM?

Ovdje u BL se ne izdaju biometrijski pasoši.
Dakle, moraš u BG-u da to uradiš.
Tako da će te sigurno izaći ispod 400 KM!
Tamo izdaju po cjenovniku za "lokalce".
Osim ako nešto nisu promijenili u zadnja dva-tri mjeseca!

Uostalom, zar nije Vuk Jeremić najavio jedinstvenu cijenu u svim DKP-ima Srbije tj. izjednačavanje cijene sa onom u Srbiji.
Dakle, uskoro bi trebali biti sigurno jeftiniji!

vim je napisao:
Nebi zalili 400km da su im ukinute vize, ali posto nisu onda ti je ista stvar, tj. ne mozes ici nigdje kao i sa bosanskim pasosem koji dobijes 10 puta jeftinije.

Tačno!
Samo, u nekim Ambasadama je jednostavnije izvaditi vizu sa BiH pasošem, a negdje sa pasošem "matice" Srbije...

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2009, 20:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nisam bas siguran, al ne kosta biometrijski pasos 400 km, vec je to cijena Srbijanskog drzavljanstva...a pasos je jeftiniji ( mada nisam siguran u ove informacije, ako neko zna?)
Ne vidim prednost Srbijanskog pasosa, cak naprotiv...mislim da Srbijanci dobijaju Sengen vize sa jednim ulazom, a BH drzavljani sa vise ulaza, tako da smo po tom pitanju u prednosti..Izdavanje biometrijskih pasosa ce uskoro krenuti i kod nas, najvjerovatnije u junu...Srbijanci jos uvijek imaju one komunisticke licne karte, za razliku od ovih nasih supermodernih ha ha...Zivio sam u Srbiji, al nikad ne bih uzeo njihovo drzavljanstvo...Matica, ha ha - ovo je prejako

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2009, 21:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kod nas će tek biti cirkus. Ako već postoje afere sa CIPS projektom ko može garantovati, da tih afera neće biti i sa biometrijskim pasošem.
Šteta koju neki zlonamjernik napravi sa CIPS ličnom kartom je daleko manja, nego da neki sa BH biometrijskim pasošem digne u vazduh neku zgradu u Parizu, Briselu...

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2009, 22:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Pored političke volje EK i država članica EU, uslov za ukidanje viza je to da država može garantovati identidet nosioca putne isprave. BiH to nažalost ne može. CIPS je bio odlična prilika da se uvede red u zemlji, da kao svaki dobar domaćin znamo šta sve imamo u kući, ali tu smo priliku propustili. Kao ilustracija, u Srbiji prilikom prijave prebivališta, potrebno je priložiti dokaz o pravnom osnovu korištenja stana, kuće na kojoj je neko prijavljen. U BiH nije takav slučaj, pa je daleko teže ući u trag pojedincima.

U Srbiji se već neko vrijeme izdaju nove lične karte koje su istog formata kao u BiH.

Slika

Otisak prsta se uzima i prilikom predaje zahtjeva za za dokumenta, kao i prilikom podizanja dokumenata. Znači, da bi se dokument aktivirao (aktivirao čip), potrebno je lično prisustvo i otisak prsta vlasnika dokumenta.

Srbija jeste pod strogim viznim režimom, kao uostalom i BiH, ali je na polju sigurnosti i pouzdanosti dokumenata otišla dalje od BiH (barem što se tiče ovih novih ličnih karata i pasoša).

Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2009, 23:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
Van Evrope sa BiH pasosem su potpuno druga iskustva. Npr. BiH je jedna od 5 zemalja u cijelom svijetu koja dobija besplatne vize za Kinu. Takodje u 2 godine putovanja nisam nikakvo ruzno iskustvo imao.(za razliku od druga Makedonca kojem na granici nisu mogli pronaci zemlju pa su ga 2 sata zadrzali)

E pa vidis, ja sam morala platiti vizu za Kinu, a isli smo kao reprezentacija BiH. Tako da nije besplatno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 95 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]