Religija ne negira nauku niti su religijske knjige naucne knjige.
Lucifer je napisao:
Kur'an i bibliju nije napisao bog nego covjek, tako da ih to cini ni manje ni vise od zbirke tih "FAR FAR AWAY" prica...
Bibliju prepustam braci krscanima da odgovore da li ju je covjek napisao ili ne,
Ali za Kur'an

, ocito ne poznajes sta je Kur'an a sta Mushaf....
Kur'an nije napisao covjek...kazem ti da si slabo citao islamsku literaturu, jer zbog izjave "Kur'an je napisao covjek" i slicne njoj, islamski mislilac i osnivac hambelijskog mezheba je proveo godine da dokaze da to nije tacno i naravno da je uspio, ali u duhu dalje filozofske rasprave s tobom o tome ko je "napisao" Kur'an toplo ti preporucujem da se prvo upoznas s Ahmed ibn Hambelom
Religija i nauka su kolerati....istovremene i nadopunjujuce pojave...opet kazem nauka odogovara kako i zasto a religija ko i zbog cega.
Lucifer je napisao:
Vidim da si ovde potpuno svoju argumentaciju sveo samo na negiranje teorije evolucije i time kao nauku uopste.
Evolucija Lucifere nije temelj nauke, evolucija je jedna teorija koja je jos u fazi stabiliziranja.
Razlika izmedju teorije evolucije i teorije recimo relativiteta je ta sto je bar ova druga matematicki dokaziva, naravno postoje i ogledi za nju ali to je druga prica, sto se tice evolucije niti je:
METEMATICKI MOGUCA
niti
STATISTICKI VJEROVATNA
ali ljudi su takvi da ce se prije drzati za 1.2 % slicnosti da su nastali od majmuna nego da ce prihvatiti da su i majmun i covjek dvije zasebne vrste, a slicnost....pa za Boga Milog pa zivimo na istoj planeti.
Lucifer je napisao:
Vec sam naveo da, iako klasicne religije potpuno odbacujem, ne vjerujem u potpunosti ni u naucna istrazivanja.
Ko sad nije otvoren, ja niti klasicne nauke potpuno odbacujem niti odbacuje svoju religiju. Ajnstajn bi rekao : "Nauka bez vjere je osakaćena,a vjera bez nauke je slijepa .“
Buduci da ti klasicne religije potpuno odbacujes po ovoj Ajnstajnovoj si osakacen.
Ja ne krecem od tog da je svaka nauka pogresna nego nastojim da uocim greske odredjenog ucenje sto uglavnom rezultira da su upravo te greske uzrok ne prihvatanja Islama kao univerzalne vjere, kad se greske otklone putem same nauke dobijamo kolerat vjere i nauke ili potvrdu nauke da je vjera ispravna.
Lucifer je napisao:
Razlika, osnovna, najveca je u tome sto religija se drzi jednih tvrdnji i bez obzira na sve dokaze koji su protiv ona nece promjeniti svoj stav i misljenje.
Opet netacno, religija ponekad moze da promjeni svoj stav i misljenje i da odstupi od doslovnog tumacenja teksa i da prihvati metaforicko tumacenje.
Lucifer je napisao:
To je u neku ruku i opravdano, jer ako se religija temelji na bogu, koji je bezgresan onda ni njihova religija nema greske i priznavanje greske znaci da je i bog pogresio, zato to ni ne smije biti.
Interpretacija odredjenih religijskih tekstova moze da sadrzi greske, jer je interpretiraju ljudi.
Bog nije pogrijesio u objavi u kojoj objasnjava nastanak zivota, covjeka, svemira, jer i sama nauka potvrdjuje dokazima a ne teorijama upravo ono sto je i Stvoritelj objavio...
Lucifer je napisao:
Nauka pokusava da objasni stvari koje se dogadjaju oko nas da da odgovore na neka pitanja, ali religija na sve pitanja ima isti odgovor: to je bog
Opet pogresno nije "to Bog" nego zakoni koje je Bog stvorio.
Lucifer je napisao:
A jos mi je bolje kada pokusavaju da logicki dokazu da bog postoji, ali iz vec same pretpostavke da bog postoji, koju uzimaju kao istinitu
Tvoj je problem sto ne prihvatas uopste rijec APSOLUT a i na momente kad Ga prihvatis nastojis iz da Ga iz apsolutnog dovedes u realno da bi ga relanim dokazima pobijao da On uopste postoji...dakle zelis Boga dovesti na Zemlju da bi ga negirao ili zanijekao.
Lucifer je napisao:
Religija se toliko trudi da negira nauku da joj to sada izgleda kao glavni cilj
Islam ne nastoji da negira nauku, to nije zadaca Islama niti vjerujem bilo koje druge religije.
Islamska maxima je Nema Boga sem Allaha.
Uzevsi u obzir prvi dio "Nema Boga..." mogu reci da si vec 50 % musliman...
Lucifer je napisao:
kako religije objasnjavaju fosile nadjene u zemlji? Bogu ostale neke kosti od rucka pa nije znao gdje ce vec ih stavio u zemlju?
Ako bi religija sve objasnjavala potanko a time i te kosti koje spominjes...a sta bi onda radila nauka?????
Bog ne jede kosti za rucak, Bog nema svojstvo potreba za hranom....okani se lijepljenja realnog Apsolutnom. please
Lucifer je napisao:
Religija pokusava da negira nauku, ali iz kog razloga?
Opet se ponavljas pa moram i ja... Religija ne negira nauku jer da je tako cemu onda hadis :"Trazite
znanje pa makar u Kini" Kina je prije 1 400 godina bila pojam daljine, cemu onda da se trazi znanje i nareduje ako bi ono u stvari odvodilo od Boga, znanje upravo vodi ka Bogu ukoliko covjek ne blokira svjesno sam sebe,
Zatim drugi eser govori :" Tinta
ucenjaka se poredi s krvlju ratnika"
Kur'an kaze:" A Allaha se boje od njegovih robova
uceni"
Zatim : "Nisu isti
oni koji znaju i oni koji ne znaju..."
Lucifer je napisao:
Nauka je najveca prijetnja religiji, jer ako nauka daje objasnjenja i dokaze za sve ono sto je kroz istoriju smatrano bogom (vatra, grom...) da ce jednoga dana se razviti toliko da ce moci objasniti sta je ono sto danas smatraju bogom, a to religije ne smiju da dozvole.
Nikako da prezvaces izjavu da nauka ne prijeti religiji pogotovo Islamu, vatra po Islamu a koliko znam i po krscanstvu nikad nije smatrana bogom niti gromovi, a kad dodje taj dan da cemo naucno odnosno putem cula moci dokazati Boga vjerovatno cemo ja i ti stajati pred Njim, ja se pripremam a ti ...????
Nauka nikad nece moci objasniti pojam onog sto je poznato kao Bog jer nauka ne moze da zadje u Apsolutno jer nema ( u narodu bi rekli "kila"). Bog se kroz nauku moze upoznati putem Njegovih svojstava koja nisu u protivrijecnosti s naucnim cinjenicama, a teorija evolucije ne predstavlja nauku niti je uopste cinjenicno dokazana, niti empirijski.
Temelj nauke nije teorija evolucije niti je evolucija jedina nauka.
Lucifer je napisao:
Zato nauku ne smatram kao jednom i jedinom istinom, vec vise kao metod koji ce nas dovesti do istine, sto se i pokazalo kroz istoriju.
E ova ti zlata vrijedi, tako je nauka, je metod kojom se dokazuje ispravnost vjerovanja.
Dakako i tebi pet postenih, dobar si sagovornik, postujem ono sto zastupas i koliko god budem mogao boricu se da to i kazes, jer nisi ti sam (bar ne ovdje gdje se ja nalazim) koji tako razmislja. Vidimo se na nekoj drugoj temi, oprosti zbog crvenih slova i uvecanja teksta svi smo mi samo ljudi, ali ipak ja mislim da to nije velik problem ukoliko nije bilo neke uvrede, ja se nadam da nije bilo s moje strane a ukoliko i jest ljudski se izmiriti....
Bilo mi je zadovoljstvo...i dakako...ateist ili teist....niko nije savrsen.
Da li je tvoje razmisljanje ovakvo kao sto Kur'an govori :
""Postoji samo naš život zemaljski, živimo i umiremo, jedino nas vrijeme uništi" - govore oni" (45:24)
"Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti? Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo." (Kur'an prije 1400 god. spominje i posebnost svake osobe po jagodicama prstiju njenih).
Ne samo da ce covjek ponovo prozivljen biti nego ce kad bude prozivljen imati iste jagodice kakve je imao prije smrti.
Zar je onaj koji zna da je istina ono što ti se objavljuje od Gospodara tvoga kao onaj koji je slijep? A pouku samo razumom obdareni primaju. Razuman čovjek prepoznaje razuman govor i zna ga cijeniti. Ako čovjek ima oči, on sigurno pravi razliku između lijepoga i ružnoga. Ako nema oči, neće praviti nikakvu razliku. Zbog toga Kur'an vjeru predstavlja kao put znanja i spoznaje. Što god više bude čovjek posjedovao znanja i spoznaje, više će i uživati te okoristiti se vjerom i poslanicima. U skladu sa ovim principom, vjera svu svoju snagu i mogućnosti koristi da bi ljude upoznala sa vjerskim zbiljama, a udaljila ih od praznovjerja i zanemarivanja Istine. Koliko god nauka napredovala, ljudi bivaju obavješteniji. Kada se znanje proširi, vjera stječe više pristalica, jer sve što vjera nudi jeste znanje i ispravna logika.
Cjelokupna vjera je korisno znanje, dobra djela i moralne vrline. Reci: “Ovo je put moj, ja pozivam ka Allahu, imajući jasne dokaze, ja, i svaki onaj koji me slijedi, i neka je hvaljen Allah, ja Njemu nikoga ne smatram ravnim.” (Kur'an)