banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 21:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 239 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Ateisti vs teisti
PostPoslato: 30 Jan 2009, 12:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2009, 18:52
:cat: hehe,fala.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2009, 15:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Da Satrun, dobrodosla u klub.

Saturn? je napisao:
Razum ima na sluzbi 5 cula,um ima jedno culo.Culo uma jeste razum.
Razumni su oni ljudi kod kojih razum gospodari culima.
Umni su ljudi visi od razumnih,kao sto su razumni visi od culnih.
Umni su oni ljudi kod kojih um potpuno gospodari razumom,tj.kod kojih samo um prima iskustvo,koje mu donosi razum,kao sirov materijal,koji on pretvara u nesto sasvim drugo,sto i ne lici na razumom donijeto mu iskustvo.Kao sto stomak prima spolja hranu i pretvara je u krv,tj.nesto sto i ne lici na primljenu hranu!
Ljudi pak,kod kojih razum preovlada umom i iskustvo razuma ostane jedini - nesvareni - sadrzaj uma,postaju bezumni. Kao sto se govori o pokvarenom stomaku i nesvarenoj hrani,tako se moze govoriti o pokvarenom umu i nesvarenom - neozivotvorenom iskustvu. I kao sto jedan organizam mora da propadne pri ogromnoj kolicini hrane no bez moci svarivanja,tako i um mora da se pomraci pri ogromnoj kolicini iskustva i znanja,kad izgubi moc kontrole,obim i moc preobracanja ovog u nesto sasvim neslicno.

Dakle,tragedija ljudskog razuma

A ta se tragedija sastoji iz dva cina. Prvi cin se moze nazvati bukvalnost a drugi vratolomnost.
Bukvalnost je kada razum shvati jedan nizi svijet prostranijim od svih visih svijetova tako da smatra sve vise svijetove zbijene i potpuno sadrzane u tom nizem svijetu.
Vratolomnost je kada razum previdi jedan svijet,te vezuje onda prvi sa trecim,ili drugi sa cetvrtim,bez srednje karike.
Bukvalisti i vratolomci su najvece stetocine u covjecanstvu.
Prvi su stijesnili sve vise svjetove u svijet prirodni i tako pokusali identifikovati rijec i smisao rijeci. Prema njihovom shvatanju moralno i duhovno carstvo i sam Bog - sve se sadrzi u potpunosti u carstvu prirodnom. Priroda je,prema tome,i rijec i objekt rijeci,i znak i duh.Slijedi dakle,da nije duh rijeci realnost rijeci,no rijec je realnost duha.Ako si i ti bukvalist,onda je tvoj razum nepismen.Onda ti,prema citanju prirode,licis na dijete koje srice strane rijeci bez znanja smisla tih istih rijeci.
Naravno,da takvom djetetu rijeci su ne samo rijeci(izrazi) nego i predmeti - posljednje realnosti.
Vratolomisti su oni koji,recimo,preskoce moralno carstvo i priznaju prirodno i duhovno carstvo. Ili pak preskoce sva carstva izmedju prirodnog i Boga. Pri ovom skoku,razum se spotice i razbija dva ogledala - nebesko i zemaljsko. Tad po razbijenom zemaljskom ogledalu igraju sjenke nemoralnih bogova i duhova,a po nebeskom razbijenom staklu igraju nemoralni ljudi i zivotinje.
Ako si i ti vratolomist,onda je tvoj razum razrok. Pomjesao si rijeci iz raznih jezika,i slazes pricu koju i sam ne razumijes. Prosuo si nebo po zemlji i razvejao zemlju po nebu,i po tom oblaku prasine tancas.
Ovo su dva glavna cina tragedije ljudskog razuma,uz bezbrojne ostale slike i scene.

I jos ovo vam moram napisati,jer vjerujem u Boga i hvala mu sto sam njegovim sticajem okolnosti tako vaspitana:

Vjera koja je samo teorija,vjera pojmova i silogizama uvijek ima Ikarova krila,uvijek je izlozena sumnji.
Vjera koja je postala nerazdvojni dio dusevnog zivota,koja upravlja svim motivima i svim djelima jednog covjeka,vjera s kojom se zivi - takva vjera ima bolja krila od Ikarovih,takve se vjere sumnja ne dotice.

Nema sta skidam kapu do poda, da nije ovako dugo stavio bih kopletno kao potpis, ali to bi bio plegijat....svakako dobrodosla ili kako bi to gladijatori rekli :" Pozdravljaju te oni kojima je mrijeti"

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 02:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
Oficiru procitao sam oko petinu dvog teksta, i mnogo mi se dopada.Ostalo cu procitati sutra, pa cu dati konacni sud.
Znas da sam hriscanin, ali i mi na slican nacin dokazujemo naucno da Bog postoji.Iskren da budem meni takvi dokazi nisu potrebni,ali eto radi naucnika je ok.pricao mi je jedan profesor, da je dosao do vjere u Boga kada je bio student, i kad je ucio Biologiju nije mu bilo jasno kako je celija(prva) nastala slucajno kad u njoj ima vise informacija nego na danasnjem racunaru.Sama celija je slozen svijet za sebe, i sanse da nastane slucajno, jednake su sansi da kompjuter nastane slucajno. :lol:

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 08:24 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Sta je jedna celija u odnosu na citav univerzum koji je isto slucajno nastao. :o :)

Kad smo vec kod nauke, preporucujem knjigu "Isusov Zlocin" , ako tu ne nadjete dovoljno opipljivih "dokaza" da je Novi Zavjet vjerodostojan... onda ... trazite sami (kome se trazi) :P .
Ovo "zlocin" ne treba da vas zbunjuje, u originalu se zove "Case" sto b znacilo "slucaj", tako da je prevod malo...vise udaran da bi privukao paznju.

Ako ko hoce knjigu, imam je na kompu.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 11:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Leona je napisao:
Sta je jedna celija u odnosu na citav univerzum koji je isto slucajno nastao. :o :)

Da, recimo zanimljivo je nesto sto sam procitao u jednoj naucnoj knjizi. A to je da bi sva uputstva za pravljenje svemira stala na par listova papira. Dok bi uputstvo za gradnju samo jedne celije zauzelo vise stotina knjiga velicine enciklopedija.
Sto znaci da je samo jedna celija slozenija milione puta od svemira. A samo jedan covjek ima milijarde celija koje su sve povezane i funkcionisu medjusobno. A koliko je ljudi na zemlji i svi su razliciti. A koliko je miliona drugih zivih sastavljenih takodje od celija vrsta od kojih mnoge vrste broje milijarde clanova i opet su svi razliciti i funkcionisu. Kad bi malo proucavali celiju, vidjeli bi da je ona takodje daleko slozenija od kompjutera isto kao sto je kompjuter daleko slozeniji od case recimo.
Ali zasto ond ljudi misle da je sve nastalo slucajno. Pa zato sto vide da se organizmi sami radjaju i rastu, dakle bez pomoci neke inteligencije dok kompjuteri ne nastaju sami. E zato onda ljudi misle da je celija mogl nastati slucajno jer svkodnevno vide kako novi organizmi koji su sastvljeni od celija nastaju uz pomoc prirodnih zakona "sami", dok kompjuter, sto, casa itd., koji su daleko jednostavniji ne nastaju "sami". E u tome je osnovni problem sto ljude vodi na razmisljanje da je to nastalo samo jer sad vide da nastaje "samo od sebe". Dakle, najneinteligentnija zivotinja "napravi" drugu zivotinju koja po slozenosti premasuje slozenost univerzuma milijarde puta, dakle druga zivotinja se rodi bez pomoci ikakve inteligencije, samo zahvaljujuci prirodnim zakonima. A to onda vodi ljude na razmisljanje da je sve nastalo bez ikakve inteligencije, samo zahvaljujuci prirodnim zakonima.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 19:44 
Stara kuka
Stara kuka

A od koga su nastali prirodni zakoni?!

vime, vjerujes li ti da se sve slucajno stvorilo, bez nekog plana?

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 19:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Hajde da sada malo filozofiramo.Ko je stvorio Boga???Jer sve ima početak.........

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 20:00 
Administrator
Korisnikov avatar

Ja nisam ateista ali vi osporavate evoluciju,a crkva je priznaje i toleriše.

Katolička crkva je zvanično priznala teoriju evolucije. Neke protestantske grupe su je takođe prihvatile, i interpretiraju evoluciju kao način kojim je Bog stvorio čoveka “od praha zemaljskog”, a Adama vide kao prvog čoveka koji je imao Bogom-udahnutu dušu. Većina pravoslavnih crkava takođe priznaje evoluciju, mada nijedna još nije zvanično prihvatila teoriju kao istinitu. Velikodostojnici Srpske Pravoslavne Crkve, konkretno, su prilikom debate o uvođenju veronauke ukazivali baš na evoluciju kao primer kako između nauke i vere nema konflikta.

Ali fundamentalističke protestantske grupe – adventisti, Jehovini svedoci, baptisti i ostale grupe koje insistiraju na tome da se Biblija mora doslovno čitati, i da je svaka reč istinita, ne samo što nisu mogle da prihvate istinitost evolucije, vec su se upele da pokažu kako ona nije i ne može biti istinita.

Rezultat je ono što se danas najčešće naziva “kreacionizam”: skup argumenata, kontra-teorija, i dokaza koji pobijaju evoluciju. Ovaj pokret je decenijama bio ograničen na područje Sjedinjenih Američkih Država, gde su fundamentalističke crkve najpopularnije; ali u poslednjih nekoliko godina, pre svega kroz misionarsko delovanje Jehovinih Svedoka i Adventističke Crkve, mnogi njihovi argumenti su se raširili po Evropi, pa i po Balkanu. Njihove argumente je takođe preuzela fundamentalistička islamska grupa, Harun Jahi, čiji se pamfleti i knjige šire sve više i više po Evropi.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 20:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Heheh,fala Oficire gladijatoru :cat:

Zoka pa filozofiramo zar ne vidis? :bom:

Bespotrebno je raspravljati i o celijama i o "nastanku" Boga,jer..mozemo mi sad izbanalizovati ovu temu,ali...zasto bismo?

Molila bih da mi se ta knjiga posalje na eyecomicvision@live.com. Fala i za to i eto..vrnem se jos,super je tema.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 20:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Ma vidim da filozofiramo.Samo nisu mi jasni ovi što pokušavaju da dokažu postojanje Boga,to se ne treba dokazivati.Treba vjerovati.Ako trebaš dokaze onda ne vjeruješ.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka

_zoka je napisao:
Ma vidim da filozofiramo.Samo nisu mi jasni ovi što pokušavaju da dokažu postojanje Boga,to se ne treba dokazivati.Treba vjerovati.Ako trebaš dokaze onda ne vjeruješ.

Pa to i ja kazem. Ali meni licno ne trebaju dokazi. Ja osjetim da je Bog prisutan. I u mom zivotu i svuda okolo.

Ima i onih koji dokazuju (ili se barem trude da dokazu) nepostojanje Boga, pa onda oni koji znaju da Bog postoji hoce da barem kazu kako znaju da Bog postoji, ovi drugi onda kazu "Ti ne znas nista, to je sve um , psiha, priroda..." i jednu dvije...i nikad kraja.

Uostalom, i ovo "vjerovati" nije dovoljno za neke, kad covjek kaze da vjeruje u Boga dodje opet neko ko ce reci "Pa zasto vjerujes, onaj koji samo vjeruje znaci da sumnja. Treba znati a ne vjerovati..i blabla....." Onaj ko nije osjetio Boziju milost, ljubav ...na svojoj kozi, taj ne moze ni znati sta znaci vjera u Boga. Pa dzaba mu dokazi i protivdokazi.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 00:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Leona ako moze proci posalji mi knjigu na pp, jer me zbilja interesuje.

Za Ihtusa, znam da si hriscanin....tvoje postove sam citao, vecinu i kad si govorio o sebi cini mi se da si spomenuo svoju mrznju prema muslimanima, ja se nadam da ona nije velika, i nadam se da je proslost, jer muslimani imaju vise toga zajednickog opcenito s krscanima nego s Jevrejima, mada i s ovim drugima imamo dosta dodirnih tacaka. Ali bilo kako bilo, veselim se razgovoru s ljudima dobre volje.

_zoka je napisao:
Hajde da sada malo filozofiramo.Ko je stvorio Boga???Jer sve ima početak.........

Odgovoricu s aspekta Islama...

Tvoje pitanje je pogrešno-u njemu nema nikakve zamke našoj tvrdnji.Ti prvo priznaješ Stvoritelja a potom pitaš ko je Njega stvorio,podvrgavajući Stvoritelja zakonima koji vladaju u svijetu stvorenja.
Ta tvoja sofistika naliči lutkama koje se pokreću pomoću zembereka -opruge.Promatra li se u ravni njihovog kretanja ,slijedi da se i čovjek koji ih je napravio ,kreće na principu zembereka.Kada bi kojim slučajem,bilo moguće njima reći da se on kreće sam sobom ,odgovorile bi da je to nemoguće,jer u njihovom svijetu se sve kreće pomoću zembereka.
Tako i ti omeđen i zasvođen sopstvenim svijetom u kome sve što postoji nužno pretpostavlja Tvorca,ne uspijevaš dokučiti da Bog egzistira sam o sebi.
Poznati njemački filozof Emanuel Kant u svom djelu >>Kritika čistog uma<< razvio je misao da se umom ne može obuhvatiti beskonačna istina.Po svojoj prirodi um spoznaje samo dijelove ,a nemoćan je da shvati apsolutno egzistiranje kao što je Božije postojanje... mi Boga shvatamo sviješću a ne umom...naša težnja za pravdom dokaz je postojanju Pravednog,kao što je žeđ za vodom dokaz postojanju vode.
Aristotel je mnogo prije iznio čitav niz uzroka govoreći:stolica je od drveta,drvo od stabla,stablo od sjemenke,a sjeme od sijača...da bi na kraju ukazao kako nas ovako redanje uzroka neizostavno dovodi prvom uzroku.Uzroku koji nema potrebe za uzrokom,pokretaču koji ne treba pokretača,stvaraocu koji nema potrebe za stvaraocem,što odgovara našem poimanju Boga dž.š.
Ibn Arebija smatra da na pitanje ko je stvorio Stvoritelja uopće ne treba odgovarati.Bog dokazuje postojanje i nepravilno je postojanjem dokazivati Boga.Svijetlo dokazuje dan a ne obratno.
Bogu ne treba dokaz,jer On sve dokazuje.On je sam po sebi jasna istina.Bog dž.š. se pokazuje u zakonima,redu,ljepoti...u listu stabla,perju pauna,krilu leptira,mirisu ruže,pjesmi bulbula,povezanosti zvijezda...u simfoniji kosmosa.Kad bismo rekli da je sve ovo nastalo slučajno naličili bismo čovjeku koji smatra da samim bacanjem slova u zrak od njih može nastati niz u kojem bismo našli jednu Šekspirovu pjesmu ,znači pjesmu bez pjesnika.
Kur'an nas oslobađa ovakvih razglabanja jednim veoma jasnim i preciznim iskazom :
>>Reci :Allah je jedan.On je Onaj kome se sve obraća.Nije rodio niti je rođen.Njemu nije niko ravan.<<(Kur'an /Ihlas 1-4)

_zoka je napisao:
Rezultat je ono što se danas najčešće naziva “kreacionizam”: skup argumenata, kontra-teorija, i dokaza koji pobijaju evoluciju. Ovaj pokret je decenijama bio ograničen na područje Sjedinjenih Američkih Država, gde su fundamentalističke crkve najpopularnije; ali u poslednjih nekoliko godina, pre svega kroz misionarsko delovanje Jehovinih Svedoka i Adventističke Crkve, mnogi njihovi argumenti su se raširili po Evropi, pa i po Balkanu. Njihove argumente je takođe preuzela fundamentalistička islamska grupa, Harun Jahi, čiji se pamfleti i knjige šire s
_zoka je napisao:
Njihove argumente je takođe preuzela fundamentalistička islamska grupa, Harun Jahi, čiji se pamfleti i knjige šire sve više i više po Evropi.
ve više i više po Evropi

"Kreacionizam" nastaje od dvije grupe. Prva ima naziv "mlada Zemlja" a druga kreacionisti "Inteligentnog dizajna".

Kreacionizam" predstavlja ideologiju zato što njeni zagovarači iz pokreta mlade Zemlje insistiraju da je njihova tzv. naučna interpretacija prvog i drugog poglavlja Knjige o postanku jedina ispravna interpretacija. Oni insistiraju da svi naučni dokazi moraju biti interpretirani u svjetlu njihovog dogmatskog vjerovanja u šestodnevno stvaranje koje se zbilo prije nekih 6000 godina. Zbog toga, oni bi insistirali, evolucija novih vrsta nije se nikada dogodila i kosmos ne može biti milijarde godina star. Argument kreacionista "Inteligentnog dizajna" predstavlja jednu vrstu "epizodnog kreacionizma": kao da je Bog u povijesti života s vremena na vrijeme morao intervenirati kako bi promjene među vrstama bile moguće. Kao i kreacionisti mlade Zemlje, i oni miješaju nauku sa vjerskom ideologijom

_zoka je napisao:
Njihove argumente je takođe preuzela fundamentalistička islamska grupa, Harun Jahi, čiji se pamfleti i knjige šire sve više i više po Evropi

Dakle izvjesni Turski publicist, naucnik i filozof imenom Adnan Oktar, a pise pod pseudonimom Harun Jahja (Aron Jovan), medjutim zaoka moram da te ispravim ali njegova djela nisu fundamentalisticka niti je on vodja kakve islamske grupe. Njegova djela govore o podvalama teorije evolucije na koju temu je napisao i knjigu (jednu od mnogih). Knjige su mu prevedene na nekoliko svjetskih jezika.
Harun Jahja nije preuzeo ucenje niti od pokreta "mlada Zemlja" niti od kreacionista "Inteligentnog dizajna", nego njegovo ucenje ima temelje u Islamu i islamskom tumacenju same evolucije, te nije ispravno govoriti da mi evoluciju odbijamo jer ...

Ucenje o stvranaju i ucenje o evoluciji su dva jako suprotstavljenja ucenja.
Ona se, medjutim mogu pomiriti kroz islam.
Treba imati na umu ajet u kome Allah kaze: mogu umjesto vas druga stvorenja dovesti.
Na koji nacin, kojim putem, kojom brzinom, kojim procesima? To je nama gajb - tajna. Odnosno jos je gajb.
Kada govoriomo o evoluciji posmatramo samo ziva bica. Ma na koji nacin se ziva bica razvijala, ona sva podlijezu Zakonu koji je Bozji.
Na danasnjem stupnju nasega razuma, mozemo "pomiriti" bez problema evoluciju i Stvaranje. Ukoliko evoluciju posmatramo kao prijalogdjavanje stvorenih, zivih bica na okolnosti u kojima borave.
Ukoliko se uzme Kur`ansko vrijeme Stvaranja, a radi se o set perioda vremena, za koja nije definirano ni koliko su duga ni da li su jednaka, onda nema nikakvih problema "mirenja" s evolucijom.
Medjutim, teorija evolucije koja izuzima Stvoritelja, dakle koja govori o slucajnom postanku pojavnog, zivog i nezivog svijeta, pripada ljudima koji nemaju pameti.
Ne moze se Stvaranje izuzeti od one beskrajne Energije, i ne moze se nijekati Inteligincija Konstruktora Svemira!
Ono sto nauka nece da kaze, kada je u pitanju pojava covjeka, da nedostaje nekih 200 miliona godina u lancu razvoja od majmuna ka covjeku.
Neko je isao logikom da spoji dijagrame uspona.
Vjernici znaju da je Allah stvorio covjeka i zenu, Adema i Havvu (Adam i Eva). Kao sto je stvorio i sve druge vrste: cak viruse, bakterije, amebe, .... ili atome, molekule....
Vazno je znati da je Allah upostavio Zakone po kojjima se sve dogadja u Svemiru.
"Bog vlada Svemirom" - XL:15 -- Nista se ne dogadja bez Allahove Volje i Dopustenja- Kaze Kur'an

Odakle dolazimo?

"allah ce te vratiti na onaj svijet" XXVIII:85

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 12:00 
Administrator
Korisnikov avatar

Ne tvrdim ja da je Boga neko stvorio,to je čisto da vidim šta drugi misle.Što se tiče onoga Turčina,nisam znao,samo sam naišao na taj podatak na internetu.

Meni kreacionizam lično smeta jer mi inače smetaju ljudi koji naturaju samo svoje "ispravno" viđenje stvari.Vidim da je takvih dosta i na ovome forumu,forsiraju nešto,a nisu u pravu.Što se vjerovanja tiče,ja sam za potpunu slobodu,vjeruj kako kod ti želiš i u šta god ti želiš.
Zbog ovoga što ću sada napisati neki će osuti drvlje i kamenje na mene ali neka........
Bio sam ateista,nisam kršten ali je nešto nedostajalo u meni.Religija me je interesovala iz čisto istorijskog aspekta.Onda sam njuškajući naišao na gnosticizam.Potragu za znanjem.
Po njemu,Boga ćeš spoznati ako istinski spoznaš sebe,ne trebaju ti razni popovi,svećenici,hodže.......bitno je da živiš i poštuješ Božije zakone,da vjeruješ.Ne treba ti krštenje ili neki drugi obred inicizacije.Sumnjam u božansku prirodu Isusa Hrista.Smatram da je on samo još jedan prorok u nizu koji je dodirnut od Boga probao da promjeni stvari.Crkva u nastajanju je rakla da je on Božiji sin iako se do tada to nije spominjalo u Bibliji.Ta ista crkva je izabrala četiri jevanđelja i napravila Novi zavjet a naredila da se ostala jevanjđelja spale,uništivši tako vrijedne dokaze i Božju istinu.Sve u svrhu privlačnosti hrišćanstva širokim narodnima masama.Izolovali su iz pokreta bitne ljude,koji su do tada bili Isusovi najbliži saradnici,jer oni nisu težili stvaranju nove religije nego evoluciji judeizma.Biblija kakvu mi poznajemo je marketing.Ali ne treba je sada uništavati i podcjenivati jer i takva kakva je ona pomaže milionima da preguraju dan,daje im neku nadi i propovjeda ono najbitnije........ljubav i toleranciju.Ljubav prema Bogu i ljudima.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 12:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
@ Oficir s ružom
Bez uvrede ali tvoji postovi me najviše posdjećaju na Kuzanskog i njegovu negativnu metodu dokazivanja Boga, odnosno "Mi ne znamo šta Bog jeste, ali znamo šta nije pa se ravnamo po tome". I sve se tvoje svodi na ono "ja vjerujem", te na ono "čovjek je naesavršen da spozna Boga". Po tebi ko priznaje teoriju evolucije on je manje-više glup, zato što je ograničen na čulne dokaze.
Evolucija se od religije razlikuje u dokazima, evolucija ima dokaze, dok religija ima vjeru. I šta da se pronađe ta karika koja nedostaje između čovjeka i majmuna? Ja iskreno smatram da se broj vjernika ne bi smanjio niti bi se broj ateista povećao.
I zaista žašto ne možemo postaviti pitanje nastanka Boga? Da li On podlježe ikakvim zakonima ili je Bog tipično Avgustinovski izvan svih zakona? Koja je svrha Boga? Da li je Bog dobar ako je zlo stvorio? Ako je sve već određeno od Boga zašto grešnici odlaze u pakao kad ih je Bog načinio grešnim?
Ja ne tražim dokaze da bih vjerovao u Boga već hoću da vidim da li vjernici imaju dokaze za vjeru u Njega, ili se to ipak samo svodi na vjeru.
Usput onaj tekst na početku teme... onaj ko je imalio povjerovao u njega, ili u njemu vidio neki smisao, mora ozbiljno preispitati svoje vjerske temelje.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 14:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Leona je napisao:
A od koga su nastali prirodni zakoni?!

vime, vjerujes li ti da se sve slucajno stvorilo, bez nekog plana?

Ne vjerujem da je sve slucajno se stvorilo, ali vjerujem da postoji moucnost da Bog nije sve stvorio odjednom kako to tvde kreacionisti, nego da je stvorio prirodne zakone i onda se priroda kroz dugi niz godina razvijala. I onda imamo pomirene obe strane, naucni dokazi ostaju a i vjera ostaje. A ako uzmemo evoluciju koja ima odredjene naucne dokaze bez Boga imamo problem objasniti toliku slozenost. Isto ako uzmemo Boga bez evolucije imamo problem objasniti naucne cinjenice i dokaze o starosti Zemlje i svemira. Tako da je najvjerovatnije da je Bog stvorio prirodne zakone i onda ostavio da sve ide svojim tokom uz mozda neke uticaje. Ali moguce je da su mnoge zivotinjske vrste i covjek stvoreni odjednom, ali ne mozemo negirati cinjenicu da imamo mnoge organizme izmedju kao i to da je evolucija dokazana na mnogim primjerima. Ali evolucija u odredjenoj mjeri nikako ne mora da negira postojanje Boga. Naravno, klasicna evolucija kao i klasicni kreacionizam su dvije krajnosti koje same za sebe ne mogu objasniti puno stvari. Ali ako uzmemo kombinaciju oboje onda dolazimo do zadovoljavajucih rezultata.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 16:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Dzontra Volta je napisao:
@ Oficir s ružom
Bez uvrede ali tvoji postovi me najviše posdjećaju na Kuzanskog i njegovu negativnu metodu dokazivanja Boga, odnosno "Mi ne znamo šta Bog jeste, ali znamo šta nije pa se ravnamo po tome".

Dzontra uopste se nisam nasao uvredjen, nego sam onako malo iznenadjen nekima od vas poput Lucifera, tebe iz razloga sto sam ocekivao kvalitetnije sagovornike. Jer izuzevsi onaj uvodni post s ove teme svi moji postovi su uglavnom po 2-3 stranice, medjutim kod vas se stvari sloze tako da vi mahnete rukom i kazete :" Ma jok" mi mislite da ste dali najbolji kontra argument. Negativnu metodu Kuzanskog nisam citao, ali kao sto mozes da vidis iz mojih postove da nemam potrebe upste da uzimam tu metodu ni pod tackom razno.

Po tebi ko priznaje teoriju evolucije on je manje-više glup, zato što je ograničen na čulne dokaze.

Iz mojih se postva to mozda moze izvuci ako izvucemo recenice izvan konteksta, necu reci da su takvi ljudi glupi, jer vecina naucnika koji se upravo bavi s terojama evolucije su vjernici bilo da su krscani ili muslimani. Da ima i muslimana koji se bave proucavanjem teorija evolucije, medjutim kao sto rekoh ako cemo gledati teoriju evolucije kao takvu bez Stvoritelja onda kazem da su takve osobe slijepe, a ne glupe. Nemojte mjesati babe i zaba, jer nauka o evoluciji govori kako i zasto a ne ko.
Dzontra ako smijem primjetiti da ti pokusavas s evolucijom negirati postojanje Boga, ali ne mozes jer kao prvo evolucija ne govori o Bogu, niti postojanju niti negiranje Njegovom. Nauka o evoluciji ti je skup teorija koju interpretiraju naucnici po sistemu vjerovatnoce.
Inace zasto se "teorija evolucije" jos uvijek zove samo "teroija evolucija" iskreno ne znam mnogo knjiga koje nose naziv " cinjenice evolucije"....kao sto postoje ostale teorije npr "teorija fosilnih goriva", ali dokazati da je u krajnosti nafta nastala od folsila usljed talozenja i pritiska to jos niko nije uspio, jer cak i poneki naucnici iz OPEK-a su demantirali ovu teoriju i smatraju je nedokazivom.

Evolucija se od religije razlikuje u dokazima, evolucija ima dokaze, dok religija ima vjeru.

Dakle evolucija ima dokaze, ok. ali nema dokaze da nema Boga nego dokaze koje idu u prilog evoluciji. Medjutim evolucija ne odgovara ko je stvorio kauzalite, zakone, odnose, nacine, volju, motive itd itd. jer to nije podrucje kojim se ona bavi.
Putem dokaza evolucije mogu dokazati postojanje Boga, ali putem tih istih dokaza dokazi ti nepostojanje.Moras priznati da je vise pitanja nego odgovora od evolucije.

I zaista žašto ne možemo postaviti pitanje nastanka Boga? Da li On podlježe ikakvim zakonima ili je Bog tipično Avgustinovski izvan svih zakona? Koja je svrha Boga? Da li je Bog dobar ako je zlo stvorio? Ako je sve već određeno od Boga zašto grešnici odlaze u pakao kad ih je Bog načinio grešnim?

Naravno da mozemo sva ta pitanj postaviti Dzontra brate, ali ne mozemo dopustiti da evolucija odgovara na njih , nego osobe i nauke koje se upravo bave svim ovim pitanjima i dakako da postoje odgvori na svaka od njih, ali je do covjeka da li da ih prihvati.

Pitanje nastanka Boga sam vec odgovorio.

Bog ne podlijeze nikakvim zakonima jer je on taj koji je stvorio zakone ne za Sebe nego za stvorenja. Kad kazem "stvorenja" ne mislim samo na ono sto dise nego i na ono sto se krece, dakle na komletan Univerzum, vidjeno i nevidjeno, cujno i necujno, dokucivo i nedokucivo.

Pitanje svrhe Boga....malo smijesno ali Bog je Sam Sebi dovoljan, ali ljudima je potreban. Ako gledas samo kroz ovaj zivot onda gledas parcijalno i tad ti se moze ciniti da je Bog bez svrhe, i da je potpuno nepotreban ljudima (ateisticki pogled), no medjutim ako gledam po pitanjima koja sam sebi mogu da postavim : Od kud sam, Gdje sam , Da li cu zivjeti vjecno, Kud poslije.
Dakle period predrodjenja, majcina utroba, bivanje na ovom svijetu, onaj svijet....tek tad je to cjelovita slika i takvo pitanje "svrha Boga" je nepotrebno, jer je Bog Nuznost.

Ja ne tražim dokaze da bih vjerovao u Boga već hoću da vidim da li vjernici imaju dokaze za vjeru u Njega, ili se to ipak samo svodi na vjeru.

Ja sam vjernik i imam dokaze da vjerujem u Boga, a isto tako pretpostavljam da ima dokaze i svaki onaj ko sebe smatra vjernikom, a to sto ti pokusavas da vidis da li vjernici imaju dokaz, neces uspjeti to vidjet jer ma koji dokaz da ti vjernici predstave taj dokaz neces moci vidjeti sve dok ti je zavjesa pred ocima.
Ne mozes imati ateisticko ubjedjenje i traziti od teista da ti daju dokaz postojanja neceg ili nekog u koga ili u sta ti uopste ne vjerujes....nije li to nelogicno, bilo koji dokaz da ti daju za tebe ce to biti i dalje gomila gluposti, i na sve dokaze neces moci naci kontraargument jer ces odgovoriti ono univerzalno..."ma sve je to glupo"....i mislices da si razumio, dokucio, shvatio....

Ako je "sve je to glupost" argument onda su budale ljudi najpametniji, za njih je sve glupo, a sami oni ne znaju da su glupi, jer da znaju imali bi dvije pameti.

Usput onaj tekst na početku teme... onaj ko je imalio povjerovao u njega, ili u njemu vidio neki smisao, mora ozbiljno preispitati svoje vjerske temelje

A ja cu napisati ovako :

Usput onaj tekst na početku teme... onaj ko je imalio povjerovao u njega, ili u njemu vidio neki smisao, mora ozbiljno preispitati svoje ateisticke temelje
------krasno receno. :D

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 16:59 
Administrator
Korisnikov avatar

Meni je isto onaj tekst na početku malo glup i uzimati njega za neki parametar da li neko treba preispitati svoja stajališta je glupo jer jednako ubjedljivi tekstovi se mogu napisati ZA i PROTIV.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 17:39 
Stara kuka
Stara kuka

Oficir s ruzom je napisao:

Ja sam vjernik i imam dokaze da vjerujem u Boga, a isto tako pretpostavljam da ima dokaze i svaki onaj ko sebe smatra vjernikom, a to sto ti pokusavas da vidis da li vjernici imaju dokaz, neces uspjeti to vidjet jer ma koji dokaz da ti vjernici predstave taj dokaz neces moci vidjeti sve dok ti je zavjesa pred ocima.

Upravo tako. To je isto kao kako slijepome opisati zelenu boju!
Ako vjernici daju dokaze, vi kazete "Ko zna i vjeruje, netrebaju mu dokazi", ako pak neko nece da se razbacuje dokazima, onda se kaze "Nemate nista za dokazati. Nauka ima..." I cemu nas vodi sve to. Apsolutno nicemu. Igranje ping-ponga, ti meni ja tebi. Ko vjeruje - vjeruje, i pravog vjernika je tesko razuvjeriti od vjere koju osjeca i zivi, a ko ne vjeruje-ne vjeruje, ima sansu da pocne vjerovati ako to zaista hoce i zeli, a ne mora ako nece. Niko vas ne tjera da idete u bilo koju crkvu i da slusate predavanja. U tome i jeste sva vjera, da covjek iz srca odluci sta je dobro za njega i da krene Putem Istine .

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 19:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Ateistički "ma jok" argument je ist kao a vjernički "ja vjerujem" argument...nema razlike
Upravo je sve poenta ovog...niko od nas ne želi da promjeni svoje stavove, vama ne trebaju dokazi da bi vjerovali, meni ne trebaju dokazi da bi vjerovao, ali kad su već dokazi tu morate priznati da oni vuku na našu stranu.
Ko prihvata evoluciju NE MOŽE ni pod tačkom raznog biti vjernik...
Citiraj:
Moras priznati da je vise pitanja nego odgovora od evolucije

Upravo žbog toga većina se okreće vjeri, manje pitanja manje razmišljanja o njima (ovo shvatite bez uvrede)
Citiraj:
Ne mozes imati ateisticko ubjedjenje i traziti od teista da ti daju dokaz postojanja neceg ili nekog u koga ili u sta ti uopste ne vjerujes....nije li to nelogicno, bilo koji dokaz da ti daju za tebe ce to biti i dalje gomila gluposti, i na sve dokaze neces moci naci kontraargument jer ces odgovoriti ono univerzalno..."ma sve je to glupo"....i mislices da si razumio, dokucio, shvatio....

De mi reci ovako: Ti si muliman, a da ti neko iznese 100% tačne dokaze da je budizam prava religija da li bi se probratio? (ovo je ono šta bi bilo kad bi bilo pitanje).Ja lično bih prihvato budizam ali ne iz vjere nego iz znanja, što je gore nego vjerovanje, jer da sam ja vjernik meni ne bi trebali dokazi.
I ateističke temelje naravno,jer ko povjeruje u poruku priče ne može biti ateista, ali komentar je bio na račun vjernika. Uzeću samo primjer, parafraziram Bog je stvorio zlo da bi se to zlo bavilo stvaranjem i rješavanjem zla na zemlji. Jer ako božiji kontrapart (učena riječ) je zaslužan za zla na svijetu zašto bi ga on želio iskorijeniti?
i koje to poslove Bog završava posredstvom zla? Istorija nas uči da iz zla samo veće zlo može niknuti... To nas dovodi do dva moguća odgovora.1. Zlo je greška Bezgrešnog 2. Bog ima čudan smisao kad je stvorio zlo radi zla. Da li i jedan od ova dva odgovora ima vjerski smisao?
Što se tiče onog dijela o Piltdownu...koja poenta toga? Ljudi lažu? Iskreno ja kad bih napravio takvu neku smicalicu ne bih to tržio da opovrgnem Boga već da bi stekao bogatstvo, možda su za to ljudi lažirali dokaze? Koliko samo crkava smatra da baš oni posjeduju koplje sudbine? ja sam gledao nešto na TV-u njih četiri vjeruje da ga imaju. Jel sada to dokazuje postojanje Boga?
Onaj dio s obrezivanjem? Ko zna možda se djeca u budućnosti budu rađala obrazovana jer evolucija uči da postupci promjene traju stotinama hiljada godina. A zašto bi se djeca rađala obrezana? Evolucija nastaje ne iz navike nego iz potrebe.Da li čovjek ne smije biti ljut ako mu neko koga poznaje umre...To bi bilo kao kad bi tebi neku umro (bez ikakve ljutnje samo radi poređenja) zbog medicinske greške ili nesposobnosti na doktora.Da li bi se ti ljutio na njega? Šta bi mu uradio kad bi ti on odgovorio "jebi ga desilo se ali ne ljuti se smrt je sastavni dio života". "Islam nas uči da razlikujemo dobro od zla". Super, ko mene tome uči? Možda me nesvjesno uči islam? Ili možda ja svjesno činim dobro zato što Sokratovski "znam šta je dobro pa ga činim". Ja smaram da postoji grijeh ali ne u vjerskom smislu, već od ja činim zla zato što tako hoću. Ne posoji zakonik dobrog i lošeg, postoji uobičajeno shvatanje dobrog i lošeg, nešto što nastaje iz naših običaja. Većina nas vjeruje da kad ubije nekog da je načinio zlo? Ako mi vjeruješ, kad bih ja ubio nekog slučajno i kad bi me zakon pod nekom olakšavajućom okolnosti pustio, ja bih se još uvijek osjećao loše. Mene su običaji naučili da je to loše i ja po tim običajima živim. Ateizam na priznaje "božije zakone", ateizam priznaje "čovjekove zakone", jer po logici ako po ateizmu sve dolazi od čoveka onda i zakoni dolaze te bi bilo logično njih poštovati. Grupa vjernika i grupa ateista i ko širi zlo? Molim te pa zar se svi danas u ratovina ne pozivaju na Boga, zar se i kroz istoriju nisu pozivali na Boga. Koliko znam postoi čak i termin "vjerski ratovi" postoje i "Zvjezdani ratovi" ali ne i "ateistički ratovi". Ko kaže da ateisti čine zlo? Da li si za ovo vrijeme na forumu primjetio da je ili možda Lucife napadamo ljude, vrijeđamo ih prijetimo im? Nisi,isto tako niko od vjernika nije nama ništa tako napravio (osim možda mastermind). Šta ti to govori? Možda nastavim kasnije moram se sad malo za ispit pripremati.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 21:37 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Hm,cini li mi se,ili neki od vas govore o crkvi i religiji sa katolickog aspekta?
Nemam vremena sve pomno citati,ali pregledavajuci ove postove zapitala sam se..znate li i koliko o pravoslavlju?
Kako mislite da pravoslavlje gleda na to sve?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 239 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]