Leona ako moze proci posalji mi knjigu na pp, jer me zbilja interesuje.
Za Ihtusa, znam da si hriscanin....tvoje postove sam citao, vecinu i kad si govorio o sebi cini mi se da si spomenuo svoju mrznju prema muslimanima, ja se nadam da ona nije velika, i nadam se da je proslost, jer muslimani imaju vise toga zajednickog opcenito s krscanima nego s Jevrejima, mada i s ovim drugima imamo dosta dodirnih tacaka. Ali bilo kako bilo, veselim se razgovoru s ljudima dobre volje.
_zoka je napisao:
Hajde da sada malo filozofiramo.Ko je stvorio Boga???Jer sve ima početak.........
Odgovoricu s aspekta Islama...
Tvoje pitanje je pogrešno-u njemu nema nikakve zamke našoj tvrdnji.Ti prvo priznaješ Stvoritelja a potom pitaš ko je Njega stvorio,podvrgavajući Stvoritelja zakonima koji vladaju u svijetu stvorenja.
Ta tvoja sofistika naliči lutkama koje se pokreću pomoću zembereka -opruge.Promatra li se u ravni njihovog kretanja ,slijedi da se i čovjek koji ih je napravio ,kreće na principu zembereka.Kada bi kojim slučajem,bilo moguće njima reći da se on kreće sam sobom ,odgovorile bi da je to nemoguće,jer u njihovom svijetu se sve kreće pomoću zembereka.
Tako i ti omeđen i zasvođen sopstvenim svijetom u kome sve što postoji nužno pretpostavlja Tvorca,ne uspijevaš dokučiti da Bog egzistira sam o sebi.
Poznati njemački filozof Emanuel Kant u svom djelu >>Kritika čistog uma<< razvio je misao da se umom ne može obuhvatiti beskonačna istina.Po svojoj prirodi um spoznaje samo dijelove ,a nemoćan je da shvati apsolutno egzistiranje kao što je Božije postojanje... mi Boga shvatamo sviješću a ne umom...naša težnja za pravdom dokaz je postojanju Pravednog,kao što je žeđ za vodom dokaz postojanju vode.
Aristotel je mnogo prije iznio čitav niz uzroka govoreći:stolica je od drveta,drvo od stabla,stablo od sjemenke,a sjeme od sijača...da bi na kraju ukazao kako nas ovako redanje uzroka neizostavno dovodi prvom uzroku.Uzroku koji nema potrebe za uzrokom,pokretaču koji ne treba pokretača,stvaraocu koji nema potrebe za stvaraocem,što odgovara našem poimanju Boga dž.š.
Ibn Arebija smatra da na pitanje ko je stvorio Stvoritelja uopće ne treba odgovarati.
Bog dokazuje postojanje i nepravilno je postojanjem dokazivati Boga.Svijetlo dokazuje dan a ne obratno.
Bogu ne treba dokaz,jer On sve dokazuje.On je sam po sebi jasna istina.Bog dž.š. se pokazuje u zakonima,redu,ljepoti...u listu stabla,perju pauna,krilu leptira,mirisu ruže,pjesmi bulbula,povezanosti zvijezda...u simfoniji kosmosa.Kad bismo rekli da je sve ovo nastalo slučajno naličili bismo čovjeku koji smatra da samim bacanjem slova u zrak od njih može nastati niz u kojem bismo našli jednu Šekspirovu pjesmu ,znači pjesmu bez pjesnika.
Kur'an nas oslobađa ovakvih razglabanja jednim veoma jasnim i preciznim iskazom :
>>Reci :Allah je jedan.On je Onaj kome se sve obraća.Nije rodio niti je rođen.Njemu nije niko ravan.<<(Kur'an /Ihlas 1-4)
_zoka je napisao:
Rezultat je ono što se danas najčešće naziva “kreacionizam”: skup argumenata, kontra-teorija, i dokaza koji pobijaju evoluciju. Ovaj pokret je decenijama bio ograničen na područje Sjedinjenih Američkih Država, gde su fundamentalističke crkve najpopularnije; ali u poslednjih nekoliko godina, pre svega kroz misionarsko delovanje Jehovinih Svedoka i Adventističke Crkve, mnogi njihovi argumenti su se raširili po Evropi, pa i po Balkanu. Njihove argumente je takođe preuzela fundamentalistička islamska grupa, Harun Jahi, čiji se pamfleti i knjige šire s
_zoka je napisao:
Njihove argumente je takođe preuzela fundamentalistička islamska grupa, Harun Jahi, čiji se pamfleti i knjige šire sve više i više po Evropi.
ve više i više po Evropi
"Kreacionizam" nastaje od dvije grupe. Prva ima naziv "mlada Zemlja" a druga kreacionisti "Inteligentnog dizajna".
Kreacionizam" predstavlja ideologiju zato što njeni zagovarači iz pokreta mlade Zemlje insistiraju da je njihova tzv. naučna interpretacija prvog i drugog poglavlja Knjige o postanku jedina ispravna interpretacija. Oni insistiraju da svi naučni dokazi moraju biti interpretirani u svjetlu njihovog dogmatskog vjerovanja u šestodnevno stvaranje koje se zbilo prije nekih 6000 godina. Zbog toga, oni bi insistirali, evolucija novih vrsta nije se nikada dogodila i kosmos ne može biti milijarde godina star. Argument kreacionista "Inteligentnog dizajna" predstavlja jednu vrstu "epizodnog kreacionizma": kao da je Bog u povijesti života s vremena na vrijeme morao intervenirati kako bi promjene među vrstama bile moguće. Kao i kreacionisti mlade Zemlje, i oni miješaju nauku sa vjerskom ideologijom
_zoka je napisao:
Njihove argumente je takođe preuzela fundamentalistička islamska grupa, Harun Jahi, čiji se pamfleti i knjige šire sve više i više po Evropi
Dakle izvjesni Turski publicist, naucnik i filozof imenom Adnan Oktar, a pise pod pseudonimom Harun Jahja (Aron Jovan), medjutim zaoka moram da te ispravim ali njegova djela nisu fundamentalisticka niti je on vodja kakve islamske grupe. Njegova djela govore o podvalama teorije evolucije na koju temu je napisao i knjigu (jednu od mnogih). Knjige su mu prevedene na nekoliko svjetskih jezika.
Harun Jahja nije preuzeo ucenje niti od pokreta "mlada Zemlja" niti od kreacionista "Inteligentnog dizajna", nego njegovo ucenje ima temelje u Islamu i islamskom tumacenju same evolucije, te nije ispravno govoriti da mi evoluciju odbijamo jer ...
Ucenje o stvranaju i ucenje o evoluciji su dva jako suprotstavljenja ucenja.
Ona se, medjutim mogu pomiriti kroz islam.
Treba imati na umu ajet u kome Allah kaze: mogu umjesto vas druga stvorenja dovesti.
Na koji nacin, kojim putem, kojom brzinom, kojim procesima? To je nama gajb - tajna. Odnosno jos je gajb.
Kada govoriomo o evoluciji posmatramo samo ziva bica. Ma na koji nacin se ziva bica razvijala, ona sva podlijezu Zakonu koji je Bozji.
Na danasnjem stupnju nasega razuma, mozemo "pomiriti" bez problema evoluciju i Stvaranje. Ukoliko evoluciju posmatramo kao prijalogdjavanje stvorenih, zivih bica na okolnosti u kojima borave.
Ukoliko se uzme Kur`ansko vrijeme Stvaranja, a radi se o set perioda vremena, za koja nije definirano ni koliko su duga ni da li su jednaka, onda nema nikakvih problema "mirenja" s evolucijom.
Medjutim, teorija evolucije koja izuzima Stvoritelja, dakle koja govori o slucajnom postanku pojavnog, zivog i nezivog svijeta, pripada ljudima koji nemaju pameti.Ne moze se Stvaranje izuzeti od one beskrajne Energije, i ne moze se nijekati Inteligincija Konstruktora Svemira!
Ono sto nauka nece da kaze, kada je u pitanju pojava covjeka, da nedostaje nekih 200 miliona godina u lancu razvoja od majmuna ka covjeku.
Neko je isao logikom da spoji dijagrame uspona.
Vjernici znaju da je Allah stvorio covjeka i zenu, Adema i Havvu (Adam i Eva). Kao sto je stvorio i sve druge vrste: cak viruse, bakterije, amebe, .... ili atome, molekule....
Vazno je znati da je Allah upostavio Zakone po kojjima se sve dogadja u Svemiru.
"Bog vlada Svemirom" - XL:15 -- Nista se ne dogadja bez Allahove Volje i Dopustenja- Kaze Kur'an
Odakle dolazimo?
"allah ce te vratiti na onaj svijet" XXVIII:85