quote="Lucifer"]...da nicemu, ali nije slican ni religijskom bogu. Pocev od Platonove vrhovne ideje dobra, Aristotel - nepokretni pokretac, pa su kasnije to sholasticari tako protumacili da su ovi filozofi ustvari mislili na njihovog boga sto nije ni blizu. Hegelov apsolutni duh, Spinozin panteizam, pa i Dekart je imao boga koji je samo bio pokretac svega, ali ni u kojem slucaju to nije neka osvescena, intelektualna sila koja nas sve gleda, kako je u svim religijama. Ni jednoj od tih sila koje je jedan filozof definisao ovako ili onako ne treba nasa poslusnost, pokoravanje, dizanje spomenika... Vidim da znas ponesto o filozofiji, ali nisi dovoljno upucen u njihova razmisljanja i stanovista, inace ne bi ovo rekao za filozofe...
Dalje ovde navodis kako sve te tri religije imaju istog boga, a onda mi navodis sve one stvari koje sam naveo za razloge zbog cega se one nikada nece sloziti oko pojedinih stvari Sad ko je ovde pogresio, vi u tumacenju svoje religije? Onda znaci da nijedna crkva nije prava... Pogresio je bog? Uuuuuu, to tek nevalja...[/quote]
Bog nije nicemu slican to je jedna od osnovnih atributa Boga, sve cemu je u nasoj masti Bog slican, Bog upravo nije takav i ne slici tom zamisljenom. Boga niko nije vidio, ali Boga se moze spoznati na osnovu atributa i svojstava koje ima Bog. Ne ulazim u atributa niti svojstva onakve kakvim je Bog Sam Sebe opisao nego govorim upravo o onim atributim kakvim su Boga opisali svi poznati filozofi...a opet su to oni isti atributi kakvim je Bog Sebe opisao u vjerskim knjigama.
Dakle bez obzira na vjerske knjige ljudi su dosli putem razuma do postojanja Boga...Jednog Jedinog.
Krscani kazu :""Credo in unum Deum" -Ja vjerujem u Jednog Boga
Muslimani isto tako:"La ilahe illa llah" -Nema bozanstva osim Boga
Znaci i kod filozofa i kod vjernika je sljedeca stvar :
1) Bog postoji
2) On je Jedan
Ja vas nikako ne kontam buduci da ste vi razumni ali ne shvatate niti zelite priznati niti prvi niti drugi postula, a za argument uzimate sve one ljude koji su zivot proveli u pisanju i oba postulata.
Gledanje Boga postoji ali to gledanje nikako ne nalikuje gledanju koje ljudi posjeduju niti nalikuje ljudskoj percepciji...mozda zi u proucavanju filozofije zastao kod Dekarta ali pokusaj nastvaviti tamo gdje su oni stali...pokusaj kod El-Gazalija, Ibn Arebija, Ibn Sinaa, Ibn Halduna, Ibn Miskivejha,Ibn Rusda, Husejna el-Dzisra...
Lucifer je napisao:
Ni jednoj od tih sila koje je jedan filozof definisao ovako ili onako ne treba nasa poslusnost, pokoravanje, dizanje spomenika...
I filozofi su i tad bili u pravu a i ti si u pravu a i ja sam, i ne vidim u cemu je problem, jer Bogu Uzvisenom doista ne treba nasa poslusnost, pokoravanje, dizanje spomenika....(ovdje ti ulazis u nesto sto se zove obredoslovlje ili nacin kako se sta radi u odredjenoj religiji, ali ja i ti o tome ne mozemo pricati jer jos nismo razjasnili i dosli na zajednicku platformu da Bog ima i da On postoji). Iz religijskih knjiga se jasno zna da je pokoravanje Bogu potrebno covjeku a ne Bogu inace bi takav bog bio manjkav, jer bi mu pridruzili epitet "onaj kojemu je nesto potrebno" pa makar se radilo i o pokravanju, slizenju...mislim da si propustio velikio dio filozofa koji upravo ne govore nista o bogosluzenju, pa ja ne znam zasto to uopste ovdje spominjes.
Znaci Bogu nije nista potrebno jer je On postoja i prije nas i nasih pokoravanja, spomenika, sluzenja, a postojace i poslije nas.
Lucifer je napisao:
Vidim da znas ponesto o filozofiji, ali nisi dovoljno upucen u njihova razmisljanja i stanovista, inace ne bi ovo rekao za filozofe...
-da to je tacno vrlo malo znam o filozofiji, na zalost sam prvo citao arapske i andaluske filozofe koji su usput prevodili djela starih grka a kasnije tek dolaze evropljani u dodir s tim prevodima i pocinju svoju evropsku filozofiju . Ja mislim da si preskocio arapske i to ti je karika koja nedostaje u razumijevanju filozofije.
Lucifer je napisao:
Dalje ovde navodis kako sve te tri religije imaju istog boga, a onda mi navodis sve one stvari koje sam naveo za razloge zbog cega se one nikada nece sloziti oko pojedinih stvari Sad ko je ovde pogresio, vi u tumacenju svoje religije? Onda znaci da nijedna crkva nije prava... Pogresio je bog? Uuuuuu, to tek nevalja...
Opet masis poentu razgovora, nije u pitanju razilazenje unutar tri nebeske religije vec njihovo jedinstvo u postojanju Jednog Jedinog Tvorca.
Ali da ti rijesim tu zagonetku na primjeru sljedecem:
Mi u Islamu kazemod a niti ijedna crkva nije ispranvna, ali opet odredjeni ljudi u odredjenoj crkvi u krscanstvu govore da nit ijedna druga crkva nije ispravna a pogotovo Islam...ali cudo je u tome sto smo svi slozni u Postojanju Jednog Boga...znaci svi smo se slozili zajedno s filozofima da :
1) Bog postoji
2) da je Jedan
i nema problem, i sam Uzviseni u Kur'anu navodi da je Htio da ljudi budu svi iste vjere On bi to i ucinio, ali On to nije htio, to je Volja Njegova.
Tebi za informaciju Bog nikad ne grijesi, samo grijese ljudi u interpretaciji. Ali Bog ne moze pogrijesiti.
Lucifer je napisao:
Razumom... vjerovatno na isti nacin kako funkcionisu BSE i Dzontra Volta
Pa i mi vjernici funkcioniramo razumom, niste ti i BSE i Dzontra nista bolji niti gori. No ti imas jedan problem kod razuma a on se ogleda u sljedecem tekstu od Seyyda Husejna Nasr koji kaze:
Dvije primarne crte ljudskog bića su robovanje Bogu i namjesništvo na zemlji. Biti pasivan prema Nebu u pokornosti/predanosti Božijoj Volji, s jedne strane, i biti aktivan kao Božiji namjesnik i provoditi Njegovu Volju u svijetu, s druge strane. Štaviše, Adem je podučen svim imenima, što znači da je
Bog pohranio u ljudsku prirodu jedno znanje koje je središnje i koje je sredstvo pomoću koga čovjek može saznati sve stvari. To također znači da su ljudska bića sama također jedna teofanija, ili vidljiva manifestacija, svih Božijih Imena. U principu ne postoji granica ljudskom znanju u spoznavanju naravi stvari (pitanje spoznaje Božanske Esencije je nešto sasvim drugo),
osim ukoliko ne postoji neka smetnja koja sprečava ljudsko znanje da ispravno funkcionira. Tu je razlog zašto muslimani vjeruju da će bilo koje normalno i zdravo znanje biti dovedeno do potvrde Božije Jedinosti,(tu smo se slozili s vecinom filozofa i svim krscanima) te ne mogu shvatiti kada racionalistički skeptici odbacuju prihvatiti pojam Jednoga (
većina ljudi nije svjesna zapreka u duši takvih skeptika koji reduciraju znanje na analitički razum i koji onemogućuju znanje da funkcionira u svoj svojoj punini)
Ja mislim da bi gornji tekst u potpunosti mogli prihvatiti i krscani.