Уништавање ЈА? Не, него сублимација!
''u slavu podaništva'' - А није ли у славу верности?– Верности љубави у коју се Јов осведочио. Коју је искуством спознао као вредност без које не опстаје ништа, ни он, ни било шта око њега. Није ли та осведочена љубав оно без чега Јов једноставно неће да постоји? Не нуди ли он сад, кад види да је све око њега остало без љубави, управо то да собом, својом верношћу љубави, пројави љубав? Суочен са могућношћу апсолутног нихилизма, Јов божански преузима на себе улогу последње одбране љубави. Он не да - да се сломи и распрши љубав... Ако ни због чега другог, бар као носилац сопствене одлуке, Јов може сам себи тај захтев да постави. Мора се признати да је то, без обзира на цену, изузетна могућност.
Али упркос тако високој улози која му се изненада додељује, коју он сам дубином свог бића преузима да носи, Јов не губи осећај реалности, не узноси се и не сматра себе извором и носиоцем љубави. Он зна ко је Извор и Носилац и Гарант љубави. Зато само Њега и тражи. Управо зато што у себи осећа љубав, Јов зна да она има и Власника и зато тражи да се Он појави и разјасни ово надумно збивање. Назвати то ''аутодеструктивним фанатизмом'' је управо аутодеструкција.
''...imperativa bezuslovne ljubavi prema daljnjem...'' Врло добро уочена појава, (лепа и мени драгоцена дефиниција). То је заиста чест вид религиозности. Али у овом случају, Јововом, то не стоји. Овде то није случај наметнуте љубави, него напротив, овде се збива унутрашње недрење, рађање љубави. И само зато што је Јов био способан за такав чин, Бог је и допустио ово кушање.
''...transformiše se u emocionalnog invalida i socijalnu nakazu, kojoj nije potrebno ništa - ni porodica, ni društvo, ni norme, ama-baš ništa osim Božje ljubavi.'' Ово је доста типично гледиште атеиста, у коме се, услед негирања Бога, обавезно нешто друго обоготворава. Верници сматрају да такав став открива недоследност атеистичког мишљења. Верници имају гледиште да је Божја љубав врхунска и коначна реалност, у којој се стиче и све друго па и породица и друштво и све могуће вредности, а да без Оног ко то може да потврди (овери) све је само узалудан, краткотрајан уздах.
Као што неки не могу да верују у Љубав, тако Јов није могао да не верује у Љубав. Није могао да поверује да нема Љубави. Не заборавимо – Јов је праведник. Управо из тог разлога он може своју веру да подигне на ниво виђења и осведочења. Целим бићем, као праведник, он се осведочио у постојање Љубави Божје и сад је то неко ставио на пробу. Била би то Јовова катастрофа, поништавање самог себе, када би поверовао у тријумф зла и безнађа. Међутим, мислим да то и није било могуће, као праведник Јов чак није имао ни чиме да призна и прихвати ма шта друго осим Љубави.
|