banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 08:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Licni Razvoj
PostPoslato: 28 Nov 2008, 14:13 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Nov 2008, 14:09
Sta ste do sada uradili na vasem licnom razvoju?Imate li neki savjet ili pricu?

havla
pozdrav
Me

Vrh

Tema posta: Re: Licni Razvoj
PostPoslato: 30 Nov 2008, 01:04 
Početnik
Početnik

Evo posto se jos niko ne javlja da pokusam da razjasnim pitanje.

U vasem zivot imate nešto sto vas zabrinjava, bas sada ovoga momenta. Oko ove brige vi ste sagradili vasu realnost.Vecina nas je u konstatnom mentalnom brbljanju. Mi pricamo sami sa sobom čitav dan, ali na zalost ovaj razgovor je često negativan.Vrlo često ovakav razgovor je prozet osjecajem krivice o nasoj proslosti ili strahom o nasoj buducnosti. Ova negativnost može da unisti svako zrno nade koje mi imamo u pokusaju za ostvarivanjem naših snova.

Naše akcije su inspirisane našim mislima. Logicno je onda ako bismo promjenili naše misli da će se naše akcije promjeniti.

„Ako uvijek radis ono sto si dosada radio, još uvijek ćeš da dobijes ono sto si dosad dobijao.”

Kakve korake ste poduzeli u vasem licnom razvoju i kakve rezultate ste dobili od tih akcija?

pozdrav
Me

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 21:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Nov 2008, 15:28
Knjige...

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 21:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Mar 2008, 21:15
sto vise voca i povrca, a sto manje hljeba, utice na moj psihicki razvoj....
a voce skuuupo a hljeba se jos ima, tako da moj razvoj zaostaje ... :D

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 22:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
Procitaj knjigu Tajna ima je kupiti u knjizari Kultura i sigurno ces uraditi nesto sa sobom-meni nije upalilo te misli mi se tesko mijenjaju :( tako da i ja poput entropije zaostajem u razvoju.A mozda je i do voca :D

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2008, 13:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ljudi ne primjećuju da vrijeme prolazi, a da ništa ne mijenjaju... Oni koji su nezadovoljni stalno govore da su nezadovoljni i ništa ne rade po tom pitanju.
Kad vidim da nešto ne štima, sjednem sama sa sobom ( :evil3: ) i dobro promislim... Svaki se problem može riješiti, pa makar imao dublje korijene.
Upravo kako je napisao Chef - ako promijenimo svoje misli, promijenićemo i stvari oko sebe.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2008, 14:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Važno je posmatrati sebe kritički i pokušati proniknuti u svoje mane, definisati ih.
Važno je kritički posmatrati druge ljude i uvidjeti njihove mane da bismo se mogli distancirati kad su štetne po nas.
Treba poštovati sebe i poštovati druge kad to zaslužuju.
Treba odrediti svoju sreću i pokušati je ostvariti.
Prošlost i budućnost uvijek sadrže neke krivice i strahove; treba ih pokušati prihvatiti.

Insistirati na nezavisnosti, braniti svoju slobodu, ne dati se malograđanstvu i gluposti.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2008, 22:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
U principu je najteže definisati šta te koči. Kad to odrediš, onda radiš na otklanjanju istog.
Najteže je prihvatiti sopstvene greške.
Lijepo je znati svoj cilj i raditi na njemu po svaku cijenu i onda biti sretan kad neke stvari urode plodom.
Nije lako riješiti se nekih mana... Al ako se čovjek potrudi i to je moguće... Treba razmišljati...

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2008, 22:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Treba razmišljati pozitivno, tako ćemo i privlačiti pozitivno. Cijeli svijet treba gledati sa ljepše strane. Treba se uvijek osvrnuti oko sebe. Razgledati stvari. Ima toliko toga pozitivnog. Npr: vidite kako je dobro to što postoji internet. Ljudi mogu dobiti i razmijeniti informacije, čuti se sa prijateljima, poslovati... A mnogo ljudi nije u mogućnosti da koristi internet jer nema računar, nema novca za to. Mnogi i ne znaju šta je to internet. Vidite kako ste vi sretna osoba?
I svaka vaša greška ili loše što se desi možda vodi ka nečemu dobrom. I sve loše što se dešava sutra će biti prošlost. I iza svake kiše dolazi sunce. Sve ima uzrok i posljedice, ali kada dođe vaš poslednji dan shvatićete da vam je život ipak bio lijep.

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 01:15 
Početnik
Početnik

Jako mi je drago da ste uzleli vremena da ucestvujete na ovoj diskusiji.Mnogo me interesuje sta ljudi misle o ovome. Vrlo interesantni pogledi i odgovori.

Za svaki odgovor ili reakciju ovdje sto sam procitala nametnulo mi se jedno pitanje.

Kako to sve sprovesti prakticno?
Odluciti da jedes zdravo (kako izdrzati)
Citati knjige (kako sprovesti to sto pise u knjizi u praksu)
Kako pronaci sta te koci (koje korake tacno treba poduzeti prakticno)
Misliti pozitivno (kako to uraditi i onda kad sve ne ide kako zelite kao to prakticno izvesti)

Sve vase reakcije su neki pocetak, ali posto je covjek "Creature of habits" ili ti Kreatura navika, kako da prakticno ucinimo to da ne "padamo" u nase stare navike. Jer mi imamo zelju i volju i donekle znamo kako i mnoge knjige pisu o tome. I u pocetku covjek krene sa velikom zeljiom i elanom. I ipak polako se ipak varti na svoj prvobitni nacin zivljenja (iako ovaj nije po definicije zdrav i dobra za nas i mi to znamo svjesno).Kako vi prakticno mijenjate patrone i navike u kojima zivite?

pozdrav
Chef

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 13:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
MonaLisa je napisao:
Treba razmišljati pozitivno, tako ćemo i privlačiti pozitivno. Cijeli svijet treba gledati sa ljepše strane. Treba se uvijek osvrnuti oko sebe. Razgledati stvari. Ima toliko toga pozitivnog. Npr: vidite kako je dobro to što postoji internet. Ljudi mogu dobiti i razmijeniti informacije, čuti se sa prijateljima, poslovati... A mnogo ljudi nije u mogućnosti da koristi internet jer nema računar, nema novca za to. Mnogi i ne znaju šta je to internet. Vidite kako ste vi sretna osoba?
I svaka vaša greška ili loše što se desi možda vodi ka nečemu dobrom. I sve loše što se dešava sutra će biti prošlost. I iza svake kiše dolazi sunce. Sve ima uzrok i posljedice, ali kada dođe vaš poslednji dan shvatićete da vam je život ipak bio lijep.

Bez uvrede, ali ova hipi prenemaganja su mi uvijek bila sumnjiva. Ok, treba odrzavati kolicinu pozitivnog stava i pogleda na svijet, ali ne toliko da nam to pomuti rasudjivanje. Istina je, sve lose moze da vodi ka necemu dobrom, i sve lose ce sutra biti proslost (sto ne znaci automatski da i danas nece biti lose). Iza kise dolazi sunce da bi opet dosla kisa. I, ne vjerujem da su bas svi uvjereni da im je zivot bio lijep na dan smrti. Mnogo je ljudi koji umiru sami, nesrecni, u bijedi i siromastvu. Sta njima znace hipi ruzicaste naocale?

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 15:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Popokatepetl je napisao:
MonaLisa je napisao:
...

Bez uvrede, ali ova hipi prenemaganja su mi uvijek bila sumnjiva. Ok, treba odrzavati kolicinu pozitivnog stava i pogleda na svijet, ali ne toliko da nam to pomuti rasudjivanje. Istina je, sve lose moze da vodi ka necemu dobrom, i sve lose ce sutra biti proslost (sto ne znaci automatski da i danas nece biti lose). Iza kise dolazi sunce da bi opet dosla kisa. I, ne vjerujem da su bas svi uvjereni da im je zivot bio lijep na dan smrti. Mnogo je ljudi koji umiru sami, nesrecni, u bijedi i siromastvu. Sta njima znace hipi ruzicaste naocale?

Jasno mi je to što hoćeš da kažeš, i ne ljutim se :D .
Šta reći. Jasno da je nemoguće tako nešto konstantno održavati, jer je čovjek (a i život sam po sebi) takav da uvijek ima uspona i padova. Ali treba se truditi razmišljati što pozitivnije jer tako bolje za nas. Život je previše kratak da bismo ga proveli u brigama zbog nebitnih stvari. A i ako su to bitne stvari u pitanju (pitanje je i to šta je zapravo bitno), uvijek je lakše naći rješenje i izlaz iz neke krize ako razmišljamo u što pozitivnijem smijeru.

Chef je napisao:
Jako mi je drago da ste uzleli vremena da ucestvujete na ovoj diskusiji.Mnogo me interesuje sta ljudi misle o ovome. Vrlo interesantni pogledi i odgovori.

Za svaki odgovor ili reakciju ovdje sto sam procitala nametnulo mi se jedno pitanje.

Kako to sve sprovesti prakticno?
Odluciti da jedes zdravo (kako izdrzati)
Citati knjige (kako sprovesti to sto pise u knjizi u praksu)
Kako pronaci sta te koci (koje korake tacno treba poduzeti prakticno)
Misliti pozitivno (kako to uraditi i onda kad sve ne ide kako zelite kao to prakticno izvesti)

Sve vase reakcije su neki pocetak, ali posto je covjek "Creature of habits" ili ti Kreatura navika, kako da prakticno ucinimo to da ne "padamo" u nase stare navike. Jer mi imamo zelju i volju i donekle znamo kako i mnoge knjige pisu o tome. I u pocetku covjek krene sa velikom zeljiom i elanom. I ipak polako se ipak varti na svoj prvobitni nacin zivljenja (iako ovaj nije po definicije zdrav i dobra za nas i mi to znamo svjesno).Kako vi prakticno mijenjate patrone i navike u kojima zivite?

pozdrav
Chef

Kao prvo, čovjek treba biti sam načisto sa sobom. Treba imati dovoljno jaku želju i motivaciju da nešto promijeni.
Pr.1. čovjek koji puši. On zna da je pušenje štetno jer mu to društvo govori, a i dokazano je činjenicama. Ali on lično ne osjeća tu štetnost pušenja, ne doživljava i nije mu bitno koje su to posljedice. Zato će nastaviti da puši jer nema potrebnu motivaciju. Tek kada dobije motivaciju (npr. sasluša neko efektivno predavanje, čuje za neki efektan primjer, zgade mu se cigare iz nekog razloga...) on će možda imati tu motivaciju.
Pr.2. osoba koja želi da omršavi. Nema neku kritičnu kilažu koja ozbiljnije utiče na zdravlje, ali svjesna je da ima nepotrebnog viška. Društvene norme propisuju da trebamo biti vitki da bi dobro izgledali. Ta osoba želi da omršavi zbog tih normi, ali ona sama podsvjesno nije opterećena svojom kilažom i ustvari se osjeća sasvim ugodno. Jedino onaj kome suvišna kilaža zaista šteti, taj vjerovatno osjeća na sebi posljedice i zato će pokušati da omršavi. Samo je potrebno opet imati dovoljnu motivaciju i biti svjestan šta će se desiti ako ne promijenimo to stanje.
Zato s vremena na vrijeme treba odvojiti vremena za sebe i samo razmišljati. Sagledati stvari i sa objektivne i sa subjektivne strane. I za svaku akciju osmisliti dobar plan na kraju koga će stajati cilj koji mi zaista želimo i moramo postići. Tako ćemo naći šta je to što nas koči, želju i motivaciju za promijenom, način da u tome istrajemo.

Kako misliti pozitivno?

Možda nije pravi način, ali mene lično uvijek loše u životima drugih podsjeća na to koliko je meni moj život vrijedan. Kad se desi nešto loše uvijek sebi kažem: ,,Pa to je mogao biti i neko meni drag, to sam mogla biti i ja. Šta bih ja da se to desilo nekome ko je meni blizak? Tako sam sretna što imam ljude koje volim i ljude koji me vole.'' Treba cijeniti ono što imamo a ne žuditi za nečim što nemamo. Nemam dovoljno noca, ali zato imam ono što neki sa novcem nemaju - sretnu porodicu, prijatelje, zdravlje...
Jedna moja prijatlejica kaže da uvijek kad se loše osjeća čita Dostojevskog. Nakon silnog pesimizma pisca i same takve radnje, ona se osjeća bolje jer shvati koliko je njoj u stvari lakše nego likovima Dostojevskog. Malo neobično, ali tako je.
Svako ima neki svoj način, neke misli koje ga vode, samo ih treba pronaći.

Malo sam pretjerala u filozofiji, nemojte zamjeriti. :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 21:46 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 22 Nov 2008, 14:39
Sta sam uradio?
Uradio sam sve, sve sto se moglo, ali tesko je ovdje ostati konzistentan, ostati normalan, ostati opusten.
Samo brutalno i beskompromisno, prvo prema sebi a i prema drugima, ako je to potrebno, jedini nacin da se nesto promjeni, iz letargije nece proizaci promjena vrijedna pomena.
Mijenjaj sve, mijenjaj sebe, a druge pusti da trunu u svom ignorantnom licemjerju :fist: :fist: :fist:

LIVE AND LET DIE!!!

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2008, 08:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
Ja trenutno citam nesto sto odgovara ovoj temi..

http://en.wikipedia.org/wiki/Stoic

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2008, 14:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2007, 13:48
Frieda je napisao:
Važno je posmatrati sebe kritički i pokušati proniknuti u svoje mane, definisati ih.
Važno je kritički posmatrati druge ljude i uvidjeti njihove mane da bismo se mogli distancirati kad su štetne po nas.
Treba poštovati sebe i poštovati druge kad to zaslužuju.
Treba odrediti svoju sreću i pokušati je ostvariti.
Prošlost i budućnost uvijek sadrže neke krivice i strahove; treba ih pokušati prihvatiti.

Insistirati na nezavisnosti, braniti svoju slobodu, ne dati se malograđanstvu i gluposti.

Лијепо речено :) , дијелим мишљење. "Бити исти, бити посебан, бити слободан, бити само свој..." И још понешто. Како то остварити, питање је које си постављам врло врло често. Одговор који би важио за све вјероватно не постоји, јер је сваки човјек посебан. Ипак, оно што ми се чини да је битно и да може бити од помоћи јесу подршка и циљ, јасан, на који жарко желимо стићи.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2008, 15:39 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 22 Nov 2008, 14:39
Kao sto rekoh, samo brutalno i beskompromisno grabimo naprijed :fist:

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2008, 22:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Trudim se da posmatam svijet 's pleća džinova'. Konkretno, nabavljam knjige s temama koje su sociološke, antropološke i filozofske. Čitao sam i neke koje su psihološke, ali sam na kraju došao do zaključka da su previše 'skučene'.

Moj stav je nešto drugačiji od već navedenog (budi svoj, slobodan i valjda jedinstven). Mislim da je to naivno jer pojedincu pripisuje groteskne sposobnosti. Mnogo je stvari koje nas 'pritišću' i koje ne zavise od naše volje. Npr., 'mrsko' društvo koje oblikuje pojedinca.
Po meni, jedina sloboda koja se može naći leži u upoznavanju svih tih sila koje djeluju na tebe. Banalan primjer, ne možeš da plivaš tako što ćeš grčevito da mlatiš rukama i nogama. Postoje sile i zakoni koji vladaju u datoj okolini i možeš da se krećeš samo ako ih poštuješ.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2008, 12:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2007, 13:48
blue je napisao:
Trudim se da posmatam svijet 's pleća džinova'. Konkretno, nabavljam knjige s temama koje su sociološke, antropološke i filozofske. Čitao sam i neke koje su psihološke, ali sam na kraju došao do zaključka da su previše 'skučene'.

Moj stav je nešto drugačiji od već navedenog (budi svoj, slobodan i valjda jedinstven). Mislim da je to naivno jer pojedincu pripisuje groteskne sposobnosti. Mnogo je stvari koje nas 'pritišću' i koje ne zavise od naše volje. Npr., 'mrsko' društvo koje oblikuje pojedinca.
Po meni, jedina sloboda koja se može naći leži u upoznavanju svih tih sila koje djeluju na tebe. Banalan primjer, ne možeš da plivaš tako što ćeš grčevito da mlatiš rukama i nogama. Postoje sile i zakoni koji vladaju u datoj okolini i možeš da se krećeš samo ako ih poštuješ.

Бојим се да сам са социолошком, антрополошком и филозофском литературом на ви, тако да дефинитивно не могу бити одговарајућа саговорница. Поређење с пливањем ми дјелује претјерано, само без питања зашто молим :), не умијем објаснити :).

Иначе тежим поједностављивању ствари, барем што се ове проблематике тиче, чини ми се да ми је тако лакше.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2008, 21:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Može biti da sam pretjerao. Lični razvoj bi bilo učenje o sebi i drugima, o svijetu. S tim što smatram da je iznad sposobnosti čovjeka da izmisli samog sebe, i svoj svijet. Odnosno, iznad njegovih sposobnosti je da sve to izmisli, i onda sprovede u djelo kao da je on sila koja komanduje svijetom.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2008, 13:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Ja slobodu posmatram kao prepoznavanje potreba i identiteta koje se pojedincu nameću i nastojanje tog pojedinca da im ne robuje. Zvuči uopšteno, ponekad i neostvarljivo, to je proces koji nema svoj kraj. Isto tako, pod slobodom podrazumijevam i distanciranje od "mišljenja drugih ljudi", pa sam u tom smislu spomenula i malograđanstvo i glupost, čega je oko nas toliko da čovjeku prijeti da izgubi sebe.
I naravno, ostvarivanje svoje sreće - i to je neka vrsta slobode za koju se, bar u našim uslovima, često treba grčevito boriti.
To su stvari o kojima ja razmišljam i koje za sebe definišem, a drugi za sebe vjerovatno imaju neke druge prioritete i shvatanja, zavisno i od okruženja u kojem žive.

:)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]