banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 86 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Dec 2008, 11:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 17:54
DJ-TC je napisao:
TUZLAK je napisao:
SRPSKO PLEME ?? koje je katoličke i bogumilske religije, i ti sad bulazniš
APSURD /NIĐE VEZE :lol:

Nije uopšte apsurd.

ITek je od devetog vijeka počelo pokrštavanje, i dobar dio Srba, kao Srbi u primorskim krajevima Duklje i Travunije, primili su katoličanstvo. Vukan, sin Stefana Nemanje, bio je katolik i zetski kralj. Zetska kraljevina je u doba svoje nezavisnosti bila katolička zemlja, da bi tek Nemanjići postisnuli katoličanstvo iz primorija, do Neretve. Hrišćastvo koje je dolazilo u Rašku dolazilo je sa vizantijske i bugarske strane, te su obredi bili takvi, a u Bosnu sa ugarske i primorske strane, te su tu bili rimski, što će kasnije značiti svrstavanje uz Rim ili Carigrad. Ništa čudno, ništa neobično. Takav je razvoj vjerskog života kod nas na Balkanu.

zar nije po tebi, čudno, nelogično i nestvarno to da je JEDAN DIO plemena primio pravoslavlje, a DRUGI DIO ISTOG PLEMENA katoličanstvo
valjda je pleme jedinstveno
sve bolan govori protiv tvoje teze da su Bošnjani srpsko pleme, nego da su samostalno pleme došlo u vrijeme naseobine slavena, koje se "skrasilo" na području Bosne i veze nema ni sa srpskim, ni sa hrvatskim plemenom

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 11:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
TUZLAK je napisao:
Hrvati tvrde ovo:

da,da, ovo je presudno. nemoj biti smjesan, sva literatura koju ti uzimas za relevantnu, uz male iznimke, je najobicnija propaganda

drugo, covjek ti je lijepo objasnio:
Citiraj:
I srpsko i hrvatsko pleme, kao i sva ostala plemena, kada su se doselila na ove prostore, nisu bili niti katolici niti pravoslavci, a ta podjela u to vrijeme, uostalom, nije ni postojala; hrišćanska crkva je bila jedinstvena.

Citiraj:
Religija nije odrednica etnikuma. Njega istražujemo na osnovu istorijskog kretanja prema izvorima.

sta ovdje nije jasno?
da bi iole ozbiljnije mogao da tumacis istoriju moras da se bavis citanjem ozbiljnih naucnih radova i sinteza istoricara koji su istoriju temeljili na istrazenim i dokazanim chinjenicama koje su potvrdjene u djelima cija vrijednost traje 50-60-100 i vise godina a ne tamo nekih emigranata tipa: i have a dream... :roll:

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 12:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

manitu uci da svira je napisao:
sta ovdje nije jasno?
da bi iole ozbiljnije mogao da tumacis istoriju moras da se bavis citanjem ozbiljnih naucnih radova i sinteza istoricara koji su istoriju temeljili na istrazenim i dokazanim chinjenicama koje su potvrdjene u djelima cija vrijednost traje 50-60-100 i vise godina a ne tamo nekih emigranata tipa: i have a dream... :roll:

jebeš lafinu
de ti meni konkretno odgovori "na temelju istraženih i dokazanih činjenica :lol: "
šta smo mi Bosanci onda, pripadamo li hrvatskom ili srpskom plemenu :roll:
TI "što se baviš čitanjem ozbiljnih naučnih radova..."
šta kažu knjige :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 14:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Тузлак се нашмрко непрерађене тузланске соли па му сад није добро. Видите какве трипове има :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 15:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

DJ-TC je napisao:
TUZLAK je napisao:
SRPSKO PLEME ?? koje je katoličke i bogumilske religije, i ti sad bulazniš
APSURD /NIĐE VEZE :lol:

Nije uopšte apsurd.

I srpsko i hrvatsko pleme, kao i sva ostala plemena, kada su se doselila na ove prostore, nisu bili niti katolici niti pravoslavci, a ta podjela u to vrijeme, uostalom, nije ni postojala; hrišćanska crkva je bila jedinstvena.

BOSANSKO PLEME

viewtopic.php?f=51&t=40111&start=20

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 15:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
E posto prodajes robu? Da napravimo neki bizMis ako bi moglo, ja kao predstavnik Srba a ti kao predstavnik Srba islamske veroispovesti. Jel dogovoreno?

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 16:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TUZLAK je napisao:

pa kroz razgovore sa ljudima, kroz knjige a i medije, moze se zakljuciti da bi za vise od 60-70 % bosnjaka(muslimana) (ne bosanaca, kako si ti napisao) bilo dovoljno istraziti blizu proslost-pet, sest generacija. eno, npr. emir kusturica nasao da je srbin :D

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 16:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

TUZLAK je napisao:

pa kroz razgovore sa ljudima, kroz knjige a i medije, moze se zakljuciti da bi za vise od 60-70 % bosnjaka(muslimana) (ne bosanaca, kako si ti napisao) bilo dovoljno istraziti blizu proslost-pet, sest generacija. eno, npr. emir kusturica nasao da je srbin :D

NAŽALOST tvoju i ovog gore iznad tebe, to su vaši pusti snovi
ali pazi, kad bi već došlo dotle za koga da se opredjelim
ma prije bi da budem HRVAT, ljudi kulturni, poštuju druge, imaju more, bliži smo im jezikom, mentalitetom, teritorijalno...
a vas SRBE svi normalni ljudi praktično mrze, jer ste zadrti, fašisoidni, genocidni, jednom riječju daleko vam kuća bila

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 16:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TUZLAK je napisao:
TUZLAK je napisao:

NAŽALOST tvoju i ovog gore iznad tebe, to su vaši pusti snovi
ali pazi, kad bi već došlo dotle za koga da se opredjelim
ma prije bi da budem HRVAT, ljudi kulturni, poštuju druge, imaju more, bliži smo im jezikom, mentalitetom, teritorijalno...
a vas SRBE svi normalni ljudi praktično mrze, jer ste zadrti, fašisoidni, genocidni, jednom riječju daleko vam kuća bila

ja cjelo govorim da znam s kim imam posla, a ti mi nevjerujes :lol:
ako ovako nastavimo jos malo ces otkriti i planove za napade na rs :lol: :lol:

e sorry, da te pitam: ti bi bio hrvat a tvoji postavishe bombu u fis? slucajno znam neke ljude iz viteza i lasvanske doline, i vjeruj mi, bolje je da ne iznosim kakvo misljenje imaju o bosnjacima-muslimanima

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 16:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
:happy1:

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 17:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

e sorry, da te pitam: ti bi bio hrvat a tvoji postavishe bombu u fis? slucajno znam neke ljude iz viteza i lasvanske doline, i vjeruj mi, bolje je da ne iznosim kakvo misljenje imaju o bosnjacima-muslimanima

NE MISLIM NA BOSANSKE HRVATE, oni su provincijalci, ili narodno rečeno seljaci, šta od njih očekivati, krivo im što "nemaju entitet"
i nemoj da MENI inputiraš "oni tvoji" nisam ja malo-jedno-uman kao ti, evo ja osuđujem taj terorizam, kao i svaki drugi, nek ga uhapse i nek ga maximalno osude, što se mene tiče, debili su debili ma koje nacije

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 17:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TUZLAK je napisao:
NE MISLIM NA BOSANSKE HRVATE, oni su provincijalci, ili narodno rečeno seljaci, šta od njih očekivati, krivo im što "nemaju entitet"
i nemoj da MENI inputiraš "oni tvoji" nisam ja malo-jedno-uman kao ti, evo ja osuđujem taj terorizam, kao i svaki drugi, nek ga uhapse i nek ga maximalno osude, što se mene tiče, debili su debili ma koje nacije

oni tvoji je vise figurativno, nisu svi bosnjaci teroristi i ja za razliku od tebe imam drugacije misljenje. ti mrzis sve srbe, pise ti u postovima. osim toga, besramno djelis hrvate na hrvate i bosanske hrvate a za njih ta podjela nema apsolutno nikakav znacaj a povrh svega, rodbinski sam vezan sa zagrebom (nisu srbi :D ) i takodje imaju identichno misljenje. jel ima razlike izmedju srba u bosni i srbijanskih srba? :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 17:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

oni tvoji je vise figurativno, nisu svi bosnjaci teroristi i ja za razliku od tebe imam drugacije misljenje. ti mrzis sve srbe, pise ti u postovima.
:

ovo ti je glupost žešća, iz prostog razloga što vidiš da ne razmišljam kao ti(naveo ti)jedno-malo-umno, a to znači da mislim da ima puno "normalnih" srba (u nekoj od tema u pdf-događaji i dešavanja, razglabo o tome-pogledaj) koji su NAŽALOST u manjini, tj. većina je fašistički nastrojena
osim toga, besramno djelis hrvate na hrvate i bosanske hrvate a za njih ta podjela nema apsolutno nikakav znacaj a povrh svega, rodbinski sam vezan sa zagrebom (nisu srbi :D ) i takodje imaju identichno misljenje. jel ima razlike izmedju srba u bosni i srbijanskih srba? :lol:
[/quote][/quote]
tješi se ti koliko ti drago, kad odeš u srbiju ti češ za njih biti samo "glupi bosanac"
ista stvar i sa hrvatima, baš kao i ti imam ovdje u TZ drugarica-hrvatica, koje često posjećuju ZG pa isto tako osjećaju aroganciju s njihove strane prema njima (a iste su nacije) jer ih smatraju takođe seljacima, baš kao i tebe u srbiji

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 18:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tvoji postovi govore o tebi vishe od rijechi :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 19:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Буди ти пре подне Хрват, а поподне Турчин и мирна Босна. :wink:

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 19:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
Citiraj:
tješi se ti koliko ti drago, kad odeš u srbiju ti češ za njih biti samo "glupi bosanac"

...poneko zaista i pomesa...to je posledica dugotrajnog suzivota...al sve ih je manje jer su i u srbiji komunisti vrsta u izumiranju...al glupi bosanci ce zaista ostati malo juznije... od bochca recimo...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 01:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
TUZLAK je napisao:
navodiš da su SRBI u kraljevini Bosni živjeli samo u području istočne hercegovine i podrinja, a onda tvrdiš su skoro svi Bošnjani katolici i bogumili SRPSKO PLEME
pa onda bi bilo logično da ništa ne razdvajaš, jednostavno kažeš, sve su to bili srbi :roll: :roll:

Ne, ne, čekaj. Rekao sam kako je pravoslavlje dopiralo do Drine i Neretve, ali srpsko pleme se po svemu sudeći naselilo i na bosansku zemlju, tj. na zemlju gdje se formirala stara Bosna kao država.

Svi kad su se tu doselili, i Srbi i Hrvati, svi imaju istu religiju: staroslovensku, pagansku. Tek kasnije primaju hrišćanstvo, ali ne na osnovi narodnosti, nego prema geografsko-političkim okolnostima: oni bliži Rimu primaju rimski obred i dogmu, oni bliži Vizantiji grčki, dok neki, opet, prihvataju bogumilsko učenje, onako kako ono prodire iz Bugarske, preko Starog Vlaha, do stare Bosne: u Srbiji ga Nemanjići iskorjenjuju, a u Bosni ga vlastela prihvata, te ono ostaje.

TUZLAK je napisao:
zar nije po tebi, čudno, nelogično i nestvarno to da je JEDAN DIO plemena primio pravoslavlje, a DRUGI DIO ISTOG PLEMENA katoličanstvo
valjda je pleme jedinstveno

Ne. Zašto bi bilo?

Zar je "logično" što je jedan dio Iračana sunitsko, a drugi šiitsko krilo Islama? Da je jedan dio Njemaca ostao katolički, a drugi otišao u luteranstvo? Što su Irci podijeljeni na katolike i kalviniste? Kakve veze ima?

Već sam rekao, srpskim primorskim zemljama kao što je Duklja dominiralo je katoličanstvo, jer su, naravno, u primorskim gradovima bile crkve pod jurisdikcijom Rima, pa je onda potisnuto. Ne zato što je došao "novi narod", nego, prosto, katolička dinastija i crkve su bile srušene, a pravoslavne sagrađene, pod novom, pravoslavnom dinastijom.

To je uobičajena stvar u srednjem vijeku.

TUZLAK je napisao:
daj neke citate (nek ti ne bude mrsko kucat) iz te ČUVENE KNJIGE koju stalno spominješ, da vidimo šta se tu pametuje
uostalom evo i njega na wikipediji, kojoj ti ne vjeruješ

Nemam je pri sebi.

Ali bi ti mogao reći sledeće: iako akademik, član SANU, on je bio jedan od rijetkih što su odbili potpisati Memorandum. Inače je izrazit antifašista po ličnom opredjeljenju.

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 10:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

žaoka je napisao:
Citiraj:

...poneko zaista i pomesa...to je posledica dugotrajnog suzivota...al sve ih je manje jer su i u srbiji komunisti vrsta u izumiranju...al glupi bosanci ce zaista ostati malo juznije... od bochca recimo...

ponavljam i tebi i ovima gore
ostat ćete za Srbijance, pogotovo Beograđane, samo srbi-"glupi bosanci"(ispravka) a sad će vas još manje poštovati jer im se ulizujete, to je uvjek takav odnos ulizice i onog kome se uvlačiš

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 12:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

DJ-TC je napisao:
TUZLAK je napisao:
navodiš da su SRBI u kraljevini Bosni živjeli samo u području istočne hercegovine i podrinja, a onda tvrdiš su skoro svi Bošnjani katolici i bogumili SRPSKO PLEME
pa onda bi bilo logično da ništa ne razdvajaš, jednostavno kažeš, sve su to bili srbi :roll: :roll:

Ne, ne, čekaj. Rekao sam kako je pravoslavlje dopiralo do Drine i Neretve, ali srpsko pleme se po svemu sudeći naselilo i na bosansku zemlju, tj. na zemlju gdje se formirala stara Bosna kao država.

Svi kad su se tu doselili, i Srbi i Hrvati, svi imaju istu religiju: staroslovensku, pagansku. Tek kasnije primaju hrišćanstvo, ali ne na osnovi narodnosti, nego prema geografsko-političkim okolnostima: oni bliži Rimu primaju rimski obred i dogmu, oni bliži Vizantiji grčki, dok neki, opet, prihvataju bogumilsko učenje, onako kako ono prodire iz Bugarske, preko Starog Vlaha, do stare Bosne: u Srbiji ga Nemanjići iskorjenjuju, a u Bosni ga vlastela prihvata, te ono ostaje.

imaš li ti kakav odgovor na tezu o postoajnju bosanskog plemena koje sam u drgoj temi iznijeo i kao dokaz, citate iz knjiga

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 13:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
DJ-TC je napisao:

Ali bi ti mogao reći sledeće: iako akademik, član SANU, on je bio jedan od rijetkih što su odbili potpisati Memorandum. Inače je izrazit antifašista po ličnom opredjeljenju.

Офтопик...
Ко је, када и гдје потписао Меморандум САНУ?

Poslednji put menjao shoole dana 08 Dec 2008, 13:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 86 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]