Soja -Zastrasujuca prica o pohlepi velikih korporacija, lošoj znanosti, mahinacijama u donošenju propisa ... i kako nas sve skupa obmanjuju
ELAINE HOLLINGSWORTH
Na temelju onoga što možete vidjeti, procitati i cuti u vecini masovnih i «al-ternativnih» medija pomislili biste da su sveprisutna soja i njezini derivati najcjelovitija, najprirodnija, za srce i op?e zdravlje, vitku liniju i razvoj or-ganizma najpogodnija i op?enito najdivnija namirnica koja je ikad rasla na našoj dobroj Zemlji. Jednostavna grahorica koju je lako uzgojiti, koja spada u sastavni dio prehrane od osvita civilizacije, obe?avaju?i zdravlje i vitalnost onima koji ne podno-se laktozu, novoro?en?adi, starijima, ženama u menopauzi, ljudima slabijeg zdravlja, sportašima, onima koji vode brigu o svom zdravlju, zapravo - svima. Nije skupa, ima je u svim krajevima svijeta, mogu?e ju je na?i kao ?istu soju ili kao važan sastojak u tisu?ama drugih prehrambenih proizvoda poput kruha koji svakodnevno jedemo, kola?a, slatkiša, dje?je hrane, mlijeka i proizvoda koji zamje-njuju meso, u pahuljicama koje jedemo za doru?ak, umacima, grickalicama, tjeste-nini; predstavlja tako?er i bazu u sredstvima protiv sljepljivanja. Naširoko se koristi kao sto?na hrana i hrana za ku?ne ljubimce. Lije?nici, poljoprivrednici, nutricionisti, sportaši, ugledne kompanije ?ija su imena u svakom ku?anstvu postala dio naše kulture, državne vlasti - svi govore o tome kako je ovo ?udo od namirnice sigurno za upotrebu i dobro za o?uvanje zdravlja. Soja je toliko dobra i nema baš nikakvih štetnih u?inaka da se njezina prisutnost u puno industrijski proizvedenih proizvoda ?esto puta ?ak ni ne spominje. A kad je navedena, nije nas briga, svi znamo da je soja sigurna za jelo. Ljudi zaduženi za brigu o našem zdravlju s veseljem prihva?aju jamstva koje im daju kompanije koje ju proizvode i prera?uju, zbog ?ega je dobila status namirnice koju se «op?enito smatra sigurnom za upotrebu» («GRAS», Gene-rally Regarded As Safe) - pa, onda je sigurno tako. Soja se uzgaja na stotinama milijuna jutara zemlje diljem svijeta, osiguravaju?i sigurnu zaradu milijunima poljoprivrednika koji veselo pla?aju namete onima koji
Soju - tu uzasna grahorica su kreirali njezine genetski izmijenjene sorte i pomogli nekima od naših najve?ih multinacionalnih korporacija u širenju mita koji glasi «Soja je dobra za vas». Žalosno je što ve? desetlje?ima ti isti kreatori i korporacije znaju i pritom na-mjerno skrivaju dokaze o tome da dugotrajno konzumiranje soje izaziva rak i bez-brojne druge po život opasne bolesti, uništava kosti, uništava hormonski sustavkako ljudi tako i životinja te potiskuje seksualni nagon. ?ak i da ju se preko no?i ukloni iz naše prehrane, soja je tako duboko usa?ena u prehrambeni lanac i tijela svakoga tko ju je ikad pojeo da ?e njeni negativni u?inci zdravstvenim problemima mu?iti i one koji još nisu ni ro?eni. Istina koja stoji iza napadne komercijalne integracije užasne grahorice u zapad-nja?ku prehranu potresna je pri?a o prijevari, neodgovornosti velikih korporacija, pohlepi, lošoj znanosti, manipulaciji medijima i javnoš?u, korupciji, zastrašivanju, politi?kom oportunizmu, zataškavanju, pravnim makinacijama, nedjelotvornosti kontrolnih mehanizama i nestru?nosti vladaju?ih tijela, tako da se u odnosu na njih kompanije za proizvodnju duhana ?ine poput pravih dobri?ina. Ne možete vjerovati? Možda ?e i vas, nakon što se upoznate s nekim od dokaza za ove tvrdnje, uhvatiti bijes. Ne samo zbog ?injenice što je uop?e dozvoljen uzgoj, prerada i prodaja još jednog u nizu prehrambenih proizvoda za koje je dokazano da su opasni po zdravlje, nego i stoga što su u ovom slu?aju njegovi proizvo?a?i i propagatori od njega stvorili tako uspješan mit da su državni propisi i ljudi zaduženi za nadzor javnog zdravlja o?igledno pokleknuli pred njim, ostavivši proizvo?a?i-ma doslovce potpuno slobodne ruke da nastave dezinformirati, zbunjivati i trovati ne samo one koje su navukli na konzumiranje njihovih pogubnih proizvoda ve? i svakoga tko je bez znanja o tome prisiljen sudjelovati u konzumiranju ove toksi?ne bombe koja se nalazi u svim mogu?im vrstama osnovnih prehrambenih sirovina, te u hrani za stoku i perad predvi?ene za ljudsku prehranu. Pasivno pušenje je jedan problem, prisilna konzumacija odre?enog proizvoda nešto je posve drugo. Kako je moje zauzimanje za sigurne i prirodne alternative brojnim industrijski dobivenim prehrambenim proizvodima i zdravstvenim postupcima u Australiji po-stalo naširoko poznato, sada mi svakodnevno pristižu o?ajni?ke molbe za pomo? ili pri?e o užasnim osobnim tragedijama koje su izravno povezane s upotrebom soje. Psihološko pustosenje I da, ima nekoliko ljudi koji mi govore da sam sve krivo shvatila i koji mi šalju kopije ?lanaka iz ?asopisa s citatima «pouzdanih znanstvenih dokaza» koji «potvr?u-ju» kako je soja prekrasna i sigurna za sva?iju upotrebu, ili me uvjeravaju da je «Sa-nitarium ne bi prodavao kad ne bi bila dobra». ?ini mi se da im nije palo na pamet, ili ih za to možda nije briga, da gotovo sve ove «dokaze» i «istraživanja» na kojima se temelje navedeni ?lanci objavljuju, a ?esto puta i financiraju, iste one korporacije koje proizvode i prodaju sojine proizvode. Ili da stalno proizvode mitove tipa «svi znaju» koji se tako dobro uklapaju u privla?na novinarska razmišljanja nesputano razbacana po stranicama masovnih medija, a koje, na žalost, ponavljaju i mnogi na zdravlje usmjereni alternativni ?asopisi koji bi trebali biti bolje informirani! Zato se - ubrajate li se me?u one koji se osje?aju dužnima održati mi duga?ki govor o tome kako je «dobro poznata ?injenica» da Azijci stolje?ima žive na soji -još malo strpite i pripremite da ?ujete kako je tek neto?na ova «pri?a». To je jedna od najšire prihva?enih «znanstvenih ?injenica» koju propagiraju zagovornici soje, i jedan od najboljih primjera koliko su uspješni u ispiranju mozga javnosti. Puno potresnije su u «pouzdanim znanstvenim dokazima» proizvo?a?a nikad spo-menute pri?e koje gotovo svakodnevno ?ujem od roditelja ?ije su male djevoj?ice dobile menstruaciju, stidne dla?ice, neugodan miris ispod pazuha, ili su im narasle grudi u dobi od svega ?etiri ili pet godina. Ili pri?e roditelja ?iji se sinovi u pubertetskoj dobi toliko srame da se ne zele tuširati u prisutnosti svojih vršnjaka jer su im narasla prsa veli?ine ženskih, ili im se nisu razvili spolni organi. Na primjer, nakon što sam u kolovozu 2002. gostovala u jutarnjoj televizijskoj emisiji Dobrojutro na asutralskom Kanalu 7, naš su ured preplavili telefonski pozivi i e-mailovi koji podupiru moja upozorenja o opasnostima od soje. Najpotresnije su pri?e majki ?ija djeca pate od uobi?ajenih simptoma koje im je prouzro?ila soja, a daleko najgore je svjedo?anstvo šokirane majke koja je opisala tragi?no djetinjstvo svog sina. Ona je tijekom trudno?e pila velike koli?ine sojinog mlijeka, ne znaju?i da pritom truje svog sina ženskim hormonima. Kasnije, obzirom na to da joj je estrogen oštetio reproduktivni sustav, nije mogla dojiti dje?aka pa je on iz pripravka sojinog mlijeka za dojen?ad koji joj je preporu?ila njezina lije?nica dobio dodatni estrogen (svaki dan u koli?ini koja je identi?na pet tableta za kontracepciju). Spolni organi njezina sina nisu se razvili ali njegove dojke jesu, pa je odbijao i?i u školu dok mu nije u?injena obostrana mastektomija. Ne znaju?i što je uzrok zdravstvenih pro-blema, ova je obitelj nastavila piti sojino mlijeko; sada, u dobi od 21 godine, njezin sin mora oti?i na još jednu obostranu mastektomiju ali nemaju dovoljno novaca za taj zahvat. Propagatori soje, koji to?no znaju kako njihovi proizvodi djeluju na ljude, uni-štili su mu život kao i živote milijuna drugih nesretnika - ali, kladim se da bez obzira na to i dalje mirno spavaju! Istina, ovakve katastrofalne posljedice ne poga?aju svako dijete koje jede soju. Ali to isto tako nisu rijetki, jedinstveni ili izmišljeni slu?ajevi. To su dokumentirane, raširene, u?estale i u mnogim slu?ajevima predvidljive posljedice hormonske nerav-noteže izazvane asimilacijom velikih koli?ina estrogena. A odakle taj estrogen? Iz hrane za male bebe i sojinih napitaka kojima svoju djecu hrane njihovi brižni rodi-telji - ?esto puta napreporuku stru?nog lije?ni?kog savjeta. Vjerojatno je rije? o istoj vrsti «stru?nog» savjetovanja koje o?ito ne vidi nikakve kontradikcije u preporuci da se potpuno istim sastojkom koji se prepisuje ženama u menopauzi, kako bi se utjecalo na razinu njihovih hormona, može pouzdano hraniti novoro?en?ad!
Jednostavno re?eno, premda za neke medicinske stru?njake o?ito ne dovoljno jed-nostavno: hranjenje malih beba hranom na bazi soje jednako je kao da im dajete pet kontracepcijskih tableta dnevno. lli, rije?ima Švicarske zdravstvene službe: «koli?ina estrogena u 100g sojinih bje-lan?evina odgovara koli?ini estrogena sadržanoj u jednoj kontracepcijskoj tableti», Ovu nepobitnu ?injenicu potvr?uje i veliki broj drugih istraživanja, objavljivanih još po?etkom šezdesetih godina pa nadalje. Mnogi dobro obaviješteni znanstvenici i medicinski stru?njaci tvrde da kontinuirana upotreba soje u pripremanju dje?je hrane predstavlja oblik genocida budu?i su ovi u?inci poznati jer se o njima unutar znanstvenih krugova piše ve? desetlje?ima. U poglavlju Drugim rije?ima..., na kraju ove knjige, prona?i ?ete detaljno razra?en ?lanak prof. dr. sci. Thea Colborna pod naslovom Mir koji iznosi razloge zašto ni jedna majka nikad ne bi smjela staviti na kocku zdravlje svog nero?enog djeteta jedu?i kemijske supstance poput onih koje se nalaze u soji. ?vrsto vam preporu?am da ga pro?itate. «Nisam znala...» Pijenje sojinog mlijeka za vrijeme trudno?e, kao i u prethodno opisanom slu-?aju, ?esto blokira stvaranje maj?ina mlijeka što zatim dovodi do hranjenja novo-ro?en?eta dje?jom hranom napravljenom od soje. Tragi?no je da se tako velik broj najgorih slu?ajeva ošte?enja prouzro?enih sojom za koje sam osobno ?ula odnosi na žene kojima se dogodilo upravo to. Dok govore o užasnim zdravstvenim proble-mima od kojih pate njihova djeca, ove žene ?esto ne uspijevaju zadržati suze. Uvijek mi ponavljaju isto: «Nisam znala, jednostavno nisam znala. Lije?nik mi je rekao da pijem sojino mlijeko za kosti i da njime hranim svoju bebu.» Ukratko, jedan od glavnih krivaca zašto je soja toliko opasna krije se u ?injenici što njezino zrno sadrži velike koli?ine aluminija kojeg je upilo iz tla na kojem raste. Godine 1997. ni manje ni više nego Odbor za prehranu Ameri?ke akademije za pe-dijatriju izvijestio je da «u maj?inom mlijeku ima od 4 do 65 ng/ml aluminija dok dje?ja hrana napravljena od soje sadrži izme?u 600 i 1.300 ng/ml». Sli?no tome, nedavno istraživanje provedeno na sveu?ilištu Californija-Irvine pod vodstvom prof. dri. sci. Francis Crinelle, profesorice pedijatrije, ukazalo je na pove?ani rizik od izraženih problema u ponašanju poput ADHD-a, a koje je pota-knula visoka koncentracija mangana u dje?joj hrani od soje. Prema Crinelli, «proi-zvodi sojinog mlijeka sadrže oko 80 puta više mangana nego što ga ima u maj?inu mlijeku, što novoro?en?ad izlaže riziku da ?e u prvim tjednima života primiti pre-više mangana.» Osim narušavanja njihova osjetljivog hormonalnog sustava, sad je ve? naširoko raširena i pojava da male bebe koje piju sojino mlijeko pate od ozbiljnih gastrointe-stinalnih poreme?aja.
|