medi je napisao:
1) Декларисану брзину пакета на aDSL-у никад нећеш постићи, за разлику од кабловског и бежичног приступа
2) Ако узмемо у обзир учестаност којом ТЕОЛ мијења пакете и њихове цијене, врло вјероватна је ситуација у будућности у којој други провајдери нуде далеко боље и повољније пакете а теби остаје или да чекаш нове пакете ТЕОЛ-а, код којих се изнова временски обавезујеш, или да чекаш n мјесеци да ти уговор истекне.
Ако узмемо у обзир бахатост, непрофесионалност, неозбиљност,... ТЕОЛ-а, имамо сасвим довољно разлога да се ТЕОЛ отпише као озбиљно рјешење.
Hm, s obzirom da nemam obicaj da pricam napamet, posljednjih 10ak dana uradio sam neke male testove. U saradnji s komsijom koji zivi u mom ulazu, 2 sprata ispod mene, ima na teol-u konekciju 1Mb, i ima isti asus router (kupio na moju preporuku) koji koristi za download. Od prilike ovako su se kretale brzine (prosjecne brzine downloada od minimalno 24sata):
astra-web usenet: elta 116-118 kB/s - teol 121 kB/s
giganews: elta 116-120 kB/s - teol 121-122 kB/s
rapidshare: elta 110-112 kB/s - teol ~115 kB/s (ovo on kaze, ja nisam provejravao)
Dakle, razlike su minimalne i nisu vrijedne spomena. Ono sto mene lagano brine, brzine na Elti su u laganom padu. Doduse, nije nista znacajno, al eto brojevi su tu. Da napomenem, ovo naravno vazi za moj konkretni slucaj, kako je u drugim dijelovima grada, ne znam.
Sto se tice poredjenja adsl/kablovski i bezicni internet, u realnom radu, neozbiljno je.
A drugo... koliko sam ja upucen, ljudi kojima je istekao ugovor na teol-u prije uvodjenja ovih novih paketa, nisu morali potpisivati novi ugovor da bi presli na njih. Nisam nikoga konretno to pitao, niti sam obracao paznju, pa neka me neko ispravi ako grijesim?
Upravo mi je politika cijena ono sto mi je sad zasmetalo. Eto, ponavljam, s korisnicke strane, jel ima smisla da se dodatnih 256 kb/s downloada placa 28km? Nisam mnogo upucen u politiku formiranja cijena isp-ova, al da probam ovako to da objasnim... zar nebi prosjecna cijena 1kb/s, trebala biti niza na brzim i skupljim paketima?
Sto se tice teol-a, oko njihove profesionalnosti nemam iskustva. Al znam, pa bar nekolicinu ljudi koji su njihovi korisnici... i niko se nikad nije nesto pozalio na kvalitet veze. Kod sestre, gdje imam pristupu routeru, u nesto vise od mjesec dana bio je jedan prekid konekcije, kad je nestalo struje.
Sad, sto se mene konretno tice, zelim konekciju od 1Mb i ne bih volio preci na "dark side of the Force" ili ti teol. Ali s ovim zapostavljanjem skupljih paketa, kao sto Vader rece, stice se utisak da se elta pokriva koliko je dugacka... i to za mene dovodi u pitanje njihovo predstavljanje kao "dobrocudne" firme koja je tu da izadje u susret korisnicima. A ako ista ne podnosim, to je licemjerje.
Da imam uslove, najradije bih se vratio na blw/navigo, bez obzira na cijenu i cesce problemcice... ali bar znam da placam ljudima koji daju maksimum, a ne samo onoliko koliko treba da bi privukli korisnike.