banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 19:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Nov 2008, 17:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Милостиви Балија.

И гле ,један вероучитељ устаде да га куша и рече:"Учитељу Спасоје, шта треба да учиним, па да наследим живот вечни?"
А Он му рече:"Шта је написано у Светом Писму? Како читаш?"
А овај одговори и рече:"Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, и свом душом својом,и свом снагом својом , и свом мишљу својом", и " Љуби ближњега свога као самог себе."
Рече му :"Право си одговорио;чини то па ћеш живети."
Он пак желећи да се оправда, рече Спасоју:"А ко је мој ближњи?"
Спасоје прихвати и рече:"Један Србин је ишао ауто-путем(Хоргош -Пожега) из Београда за Нови Сад и на путу га пресретну неки Земунци ,који га извуку из кола истуку ,свуку и опљачкају , аутомобил му узму и оставе га поред пута полумртва и оду. А случајно за њима тим путем , у бесним колима, наиђе један свештеник ,међутим угледавши овог полумртвог јадника, само још дода гас.Исто тако и један народни посланик у скупштини Србије дође на то место, па кад виде прође. А неки балија из Босне шверцер путујући туда кад га виде сажали се , приђе, указа му прву помоћ, преви му ране, па га унесе у свој комби и одвезе га до прве гостионице. Ту му нађе слободну собу плати гостионичару и рече му :"Побрини се за њега , и што гођ болан да потроши док се ја невратим из Суботице , платићу ти ." Шта дакле мислиш који је од оне тројице био ближњи ономе Србину што је пао у руке Земунских разбојника?"
А он рече :"Онај који му је учинио милост."
Спасоје му пак рече:"Иди па и ти чини тако."

Први ученици.

...Сутра дан хтеде да иде у Крајину , и нађе Љубу Коњовића. И рече му Спасоје:"Хајде за мном". А Љубо Коњовић беше из Приједора , из града Каменковог .Љубо Коњовић нађе Богдана и рече му:"Нашли смо онога за кога говораху Тарабићи ,Спасоја из Дрвара."
И рече му Богдан :"Може ли из Дрвара да буде нешто добро?"
А Љубо Коњовић му одговори ."Дођи па види."
Спасоје виде Богдана како иде к њему и рече за њега:"Гле , заиста Србијанац у коме нема лукавства."
Рече му Богдан :"Откуда бре, ти мене знаш?"
Спасоје му одговори:"Пре но што те Љубо Коњовић позва, видех те како си био под шљивом."...

Жена Хрватица.

И уставши Спасоје оде оданде у крајеве између Трста и Ријеке . И ушавши у једну кућу хтео је да нико не дозна, али није могао да буде скривен. Него одмах чу за њега једна жена, чија ћерчица имађаше нечистога духа, она дође и паде пред ноге његове. А та жена беше друге вере, родом Хрватица; и мољаше га да истера демона из њене ћерке. А он јој рече:" Пусти да се најпре нахране деца; јер није добро узети дечији хлеб и бацити псима". 28 Она пак одговори и рече му: "Да, али и пси под столом једу од дечијих мрвица." 29 И рече јој: "Због ове речи иди, изишао је демон из твоје кћери. "30 И отишавши кући нађе дете како лежи на постељи, а демон је изишао.

Неверовање и подвојеност Српска

...Одговорише му Срби и рекоше :"Не говоримо ли ми лепо да си ти луди Босанац ?"...

...Због ових речи опет дође подвојеност међу Србима.Многи од њих говораху :"Демон је у њему и лудује;што га слушате?"
Други говораху:"То нису речи опседнутог човека ; Зар може демон да отвори очи слепих?"...

A bejase gej-parada u Beogradu, i okupise se Srblji da izubijaju nekog geja. A Spasoje stade izmedju njih i rece: 'Koji nema greha, neka ga prvi sutne.'

A ovi istukose i geja i Spasoja.

A prigovarahu Spasoju neki od blagocestivih Srbalja i govorahu: 'Gle coveka izelice i pijanice, drogirasa i izdajnika, nato-sluge i evrounijate, gde sedi sa sidasima i narkomanima, i u kucu ulazi gejevsku, i na ulici zbori sa demonkratama.'

Бизнисмен.

И када изиђе на пут приђе један човек пред њега и упита га:"Спасоје , шта да чиним па да и ја задобијем живот вечни?"
Спасоје му рече:"Знаш заповести: Не убиј,не чини прељубе,не укради,не сведочи лажно, не закидај, поштуј оца и мајку.
Но он му одговори:"Све сам ово држао још од своје младости."
А Спасоје га погледа па му рече:" Ипак једно ти недостаје, иди , продај све што имаш и дај сиротињи, па ћеш стећи благо на небу, и узми крст свој па хајде за мном."
А овај се ражалости на ове речи и оде тужан, јер је био успешни бизнисмен.

Спасоје и Балинка

...Када дакле Спасоје сазна да су националисти чули како ОН стиче све више присталица и ученика и како враћа народ Цркви знајући да су против њега , остави Србију и оде опет у Крајину.
А требало је да прође кроз Федерацију (Балијску) .
Тако дође у Балијски град звани Тузла . Спасоје уморан од пута седе крај бунара , било је око подне.
Дође једна жена Балинка да захвати воду.
Раче јој Спасоје:"Дај ми да пијем. "
Ученици његови беху отишли у град да купе хране.
Балинка му рече:"Од куд то да ти - као Србин - тражиш од мене , муслиманке , да пијеш?"
Срби се наиме нису мешали са Балијама.
Одговори Спасоје и рече јој:"Кад би знала дар Божији, и ко је тај који ти говори :дај ми да пијем , замолила би га и он би ти дао воду живу."
Рече му жена:"Немаш ти болан чиме зафатити воду , а бунар је дубок; откуда ти ондак жива вода?"
Одговори јој Спасоје:"Свако ко пије од ове воде опет ће ожеднети а ко пије од воде коју ја дајем неће ожеднети довека.Него ће вода коју ћу му ја дати постати у њему извор воде која увире у вечни живот."
Рече му жена:"Дај ми ту воду, да не жедним и не долазим овамо да захватам воду."
Рече јој:"Иди , позови свог мужа и дођи овамо."
А жена му рече:"Немам мужа."
Спасоје :"Добро си казала да немаш ,јер си имала пет мужева , и кога сада имаш није ти муж,то си истинито рекла."
Рече му жена:"Видим , да си пророк.Наши стари су се молили Богу у оној доље џамији а ви Срби кажете да се треба молити у Цркви."
Спасоје:"Ви се молите ономе што не знате , ми се молимо ономе што знамо , јер спасење долази од Православља.Прави богомољци се моле у духу и истини јер Бог жели такве богомољце.Бог је дух , и који му се моли треба да се моли у духу и истини." ...

Вера америчког капетана

А кад Спасоје дође у Косовску Митровицу ,приђе му један амерички капетан молећи га и говорећи:"Слуга мој лежи парализован код куће и страшно се мучи."
Спасоје рече:"Ја ћу доћи и излечићу га."
А капетан одговори :"Нисам достојан да уђеш под мој кров; него реци реч једну, и оздравиће мој слуга.Јер и ја сам човек од власти и имам под собом војнике , па кад кажем овоме : иди , он иде , и другоме дођи , и он дође и слузи свом учини то и он учини.
А Спасоје чувши то задиви се и рече:"Заиста вам кажем , ни у кога у Српству не нађох толике вере. А кажем вам да ће доћи многи са истока и запада и севера и сести за сто са СВ.Савом и Симеоном и СВ. Кнезом Лазарем у Небеској Србији а синови српства биће избачени у крајњу таму, онде ће бити плач и шкргут зуба."
И Спасоје рече америчком капетану:"Иди, нека ти буде како си веровао.И би излечен у онај час његов слуга."

Скупштина против Спасоја

...Тако многи Срби , који су видели шта је учинио Спасоје, повероваше му, а неки од њих одоше страначким првацима и рекоше им шта је Спасоје учинио.
Тада скупштински посланици и страначки прваци сазваше скупштину Србије и говораху:"Шта ћемо чинити, јер овај човек чини многе чудне знаке?
Ако га тако оставимо, сви ће му поверовати и кренути за њим, а онда ће доћи Американци па ће нас опет бомбардовати и поново ће нам отети Косово(које су у међувремену вратили) и народ(као за време Наташе Кандић)..."
Тако се после оног дана договорише да га убију...

http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=14&t=4731

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2008, 22:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Jel ovo neki vic ili sta je?

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2008, 23:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Skrivena kamera.
Nasmesi se :)

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2008, 23:59 
staromodan
Korisnikov avatar