banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Nov 2008, 09:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2007, 23:37
zato sto je to oportunitetni trosak!

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 14:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Jun 2003, 01:17
To ni meni nije jasno ali odgovor nisam uspio saznati. Sta je oportuitetni trosak? Ako vlada ima pare (od privatizacije, prodaje droge, pljacke ili nebitno cega) i te pare hoce da plasira stanovnistvu, kakve veze ima euribor i cijena kapitala u Evropi? Laik sam na ovom podrucju ali mi ovo bas i nije logicno. Dok se svi ugrade u kamatu ona naraste do tih 6 posto pa i vise

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 14:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2006, 11:20
miki je napisao:
Ako neko može da mi objasni jednu stvar koja je izgleda tipična prevara...
Dakle, iz Vlade su najavili da su sredstva za kreditne linije IRB RS obezbjeđena privatizacijom. Po toj logici to su sve pare RS.
Kako onda mogu da se pozivaju na EURIBOR i da ga ugrađuju u izlaznu kamatnu stopu? Pa ne kupuju oni pare na tržištu...

Unaprijed zahvalan

Ekstra pitanje..Ni ja se nisam toga sjetio,ako je vec osnovan fond,tj IRB,koji za
izvore svojih sredstva ima pare koje su stigle putem privatizacije TELEKOMA,RAFINERIJE,PETROLA..itd,onda takav fond u plasmanima svojih sredstava
nebi trebao da obračunava EURIBOR...

Jedini logički odg je:

MOJA POLICIJA,
MOJE INSTITUCIJE,
MOJE SUDSTVO,
MOJI LAKTAŠI...SVE MOJE!!!

Neznam dali jos nesto treba da kazem??

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 16:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Nov 2005, 09:39
Kamatne stope koje IRB RS trenutno obračunava su bazirane na EURIBOR-u od 5,29% i to je od 30.09. (T-2)
Prethodni je bio vrijednosti 4,73% od 31.03. a današnji je 4,02%.
Ovo znači da ako bi danas bio dan preračuna sve kamatne stope IRBRS bi bile umanjene 1,27 procentnih poena.
Situacija na tržištu je takva da će sigurno doći do smanjenja kamata IRB RS kada za to dođe vrijeme.

IRB RS ima obavezu da upravlja sredstvima fondova koji su u vlasništvu RS pa samim tim ima i obavezu da ugradi sve mehanizme kako bi zaštitila tu imovinu. Jedna zaštita je valutna klauzula a druga je EURIBOR.

Koncept IRB RS je pravljen da postoji na tržištu dugi niz godina i sa ciljem da pomogne razvoj drage nam Republike. Pored značajne socijalne komponente (ipak IRB RS nudi najpovoljnjije kredite u BiH a i šire) mora se voditi računa i o finansijskoj samoodrživosti banke.

Lično smatram da pored veoma velikog uticaja na kreditno tržište koje IRB RS trenutno ima dosta može učiniti na tržištu kapitala kroz prodršku IPO sistema kao i kroz finansiranje stanogradnje (ne stambenih kredita).

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 16:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2007, 23:37
onda je to nelegalna konkurencija!
mogu oni dati i beskamatne kredite ali u cemu je onda poenta????
prave konkurenciju a to nije cilj kreditnih linija!

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2008, 19:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2006, 11:20
billy je napisao:
miki je napisao:
Ako neko može da mi objasni jednu stvar koja je izgleda tipična prevara...
Dakle, iz Vlade su najavili da su sredstva za kreditne linije IRB RS obezbjeđena privatizacijom. Po toj logici to su sve pare RS.
Kako onda mogu da se pozivaju na EURIBOR i da ga ugrađuju u izlaznu kamatnu stopu? Pa ne kupuju oni pare na tržištu...

Unaprijed zahvalan

Ekstra pitanje..Ni ja se nisam toga sjetio,ako je vec osnovan fond,tj IRB,koji za
izvore svojih sredstva ima pare koje su stigle putem privatizacije TELEKOMA,RAFINERIJE,PETROLA..itd,onda takav fond u plasmanima svojih sredstava
nebi trebao da obračunava EURIBOR...

Jedini logički odg je:

MOJA POLICIJA,
MOJE INSTITUCIJE,
MOJE SUDSTVO,
MOJI LAKTAŠI...SVE MOJE!!!

Neznam dali jos nesto treba da kazem??

Pogriješio sam i ispraviću sam sebe..
EURIBOR je ovde u ulozi da zastiti vrijednost novca..
Inače bi inflacija "pojela" taj novac,zbog toga se obračunava EURIBOR.
NADAM SE DA SAM OVAJ PUT U PRAVU.

BTW. stihovi neka ostaju,imaju radi čega..

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2008, 12:26 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 20 Avg 2003, 17:45
Citiraj:
Situacija na tržištu je takva da će sigurno doći do smanjenja kamata IRB RS kada za to dođe vrijeme.

E vidiš tu smo došli do još jedne prevare...Naime, kad se potpisuje ugovor za dobijanje kredita iz linije IRB na ugovoru piše da "ukupna kamatna stopa nikada ne može biti manja od one koja je u tom trenutku"...

Ovo praktično znači ako u trenutku potpisa ugovora EURIBOR bude npr. 5% ukupna kamata će biti npr. 8%. Ukoliko EURIBOR skoči na 5.5% ukupna kamata ti skače na 8.5%, ALI...ukoliko EURIBOR padne na 4.5% ukupna kamata ti neće biti 7.5% već 8%, jer u ugovorima kažu da kamate ne mogu biti manje od one koju si imao u trenutku sklapanja ugovora...

Bravo Mile, tvoja kuća Srpska

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2008, 13:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

E miki ti zaista nemaš pojma šta pišeš.

Kamatna stopa IRBRS se formira na bazi EURIBORA što znači da će se kamatna stopa mjenjati u skladu sa promjenom EURIBOR-a.

Ako npr pričamo o kreditima za privredu trenutna osnovna K.S. je 6.59% na vrijednost EURIBOR-a od 5,29%. Kada EURIBOR padne na 4,50% K.S. će biti 5,80%. Uz umanjenja ova kamatna stopa može biti i 5,30%.

Ono što ti nikako nećeš razumjeti je da ako EURIBOR padne ispod 4,30% K.S. IRBRS neće za ove kredite padati ispod 5,60% odnosno sa umanjenjima ispod 5,10%.

Ovo iz razloga što su propisane minimalne kamatne stope.

Minimalna K.S. IRBRS za privredu iznosi 2,3% (- 0,5 za umanjenja ko ih ispunjava) jer ispod toga nije isplativo raditi odnosno neće se pokriti ni osnovni troškovi. Provizija poslovnih banaka je 3,3% što pokazuje minimalnu K.S. Poslovne banke mogu da umanje svoju proviziju ali to je teško za očekivati u nekom značajnijem broju slučajeva.

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2008, 13:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

pierredevil je napisao:
onda je to nelegalna konkurencija!
mogu oni dati i beskamatne kredite ali u cemu je onda poenta????
prave konkurenciju a to nije cilj kreditnih linija!

Nije mi jasno šta je nelegalna konkurencija?
IRB RS je investiciona banka a ne komercijalna ili poslovna.

Poslovne banke su provajderi (isporučioci) usluga.
IRBRS je fasilitator (posrednik koji upravlja, usmjerava i kontroliše korištenje sredstava) usluga.
Vlada RS i njeni fondovi su finansijeri odnosno vlasnici sredstava.

Osnovni cilj poslovnih banaka je maksimiziranje profita koristeći ova sredstva a OSNOVNI CILJ IRBRS, VLADE R.S. je maksimiziranje korisnosti za R.S. od ovih sredstava.

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2008, 15:22 
Majstor
Majstor

Citiraj:
Kamatna stopa IRBRS se formira na bazi EURIBORA što znači da će se kamatna stopa mjenjati u skladu sa promjenom EURIBOR-a.

Ti stvarno nemaš pojma ili ne čitaš sve što sam napisao...

Dakle, još jednom, uslovi koje propisuje IRB RS su lihvarski i kamata ti ne može biti manja od one koja ti je obračunata na dan potpisivanja ugovora sa komercijalnom bankom. Dakle, MANJA NE MOŽE BITI, ALI MOŽE BITI VEĆA...

Konkretno, danas je kamatna stopa na stambene kredite iz osnovne grupe 6,39% na osnovu EURIBOR-A od 30.09. Ko god uzme ovaj kredit do 30.03.2009. kad se uzima nova vrijednost EURIBOR-a imaće minimalnu kamatnu stopu od 6.39%. Ako EURIBOR kasnije padne za 2% taj jadnik će i dalje otplaćivati stopu od 6.39% jer ispod nje ne može, ali ako EURIBOR poraste lihvarski IRB RS će uredno reagovati i podići kamatnu stopu sa 6.39% na neku novu vrijednost.

U propisima IRB-a jasno piše da je minimalna stop 6%, a zašto sada minimalnu stopu računaju 6.39%, to ne znam i volio bi da mi se objasni.

Usput, ako je već propisana minimalna stopa, zašto nije propisana i maksimalna, pa da država malo zaštiti svoje građane. Uostalom, već smo utvrdili da je vezivanje EURIBOR-a za kredite IRB RS jedna velika prevara, tako da i ne čudi ovakav način rada IRB, koji je počeo da funkcioniše u maniru komercijalnih banaka, tj. krajnje lihvarski.

Poslednji put menjao miki dana 27 Nov 2008, 15:32, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2008, 15:23 
Majstor
Majstor

Citiraj:
Osnovni cilj poslovnih banaka je maksimiziranje profita koristeći ova sredstva a OSNOVNI CILJ IRBRS, VLADE R.S. je maksimiziranje korisnosti za R.S. od ovih sredstava.

Misliš maksimiziranje koristi za RS preko leđa njenih građana...

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2008, 16:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Tebi je izgleda lakše utjearati metar u g..... nego centimetar u glavu.

Sada je osnovna K.S. za stambene kredite 6,39%. Kada 31.03.09 EURIBOR padne za 2 posto dolazi do smanjenja K.S. za kredite IRBRS. K.S. neće biti smanjenja za 2% već do minimalnog iznosa t.j. za ovu kreditnu liniju na iznos od 6%. Eventualno poslovna banka može da smanji svoju maržu pa da bude ispod 6%.
Molim te da navedeš bilo koju banku koja trenutno daje ovu vrstu kredita po ovoj cjeni bilo gdje u okruženju.

Građani Republike Srpske zahvaljujući IRBRS imaju mogućnost da koriste najjeftinije kredite u čitavoj regiji znači jeftinije nego u FBIH, Srbiji, Hrvatskoj itd.

Činjenica je da su krediti za start-up i individualne poljoprivredne proizvodjače nešto skuplji ali će i to biti rješeno početkom sledeće godine.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 08:29 
Majstor
Majstor

S obzirom na tvoje površno razmišljanje ne bi me iznenadilo da si zaposlen upravo u IRB-u, a s obzirom kako barataš činjenicama realno bi mogao biti portir ili noćni čuvar...

Citiraj:
Molim te da navedeš bilo koju banku koja trenutno daje ovu vrstu kredita po ovoj cjeni bilo gdje u okruženju.

Lako je tuđim kurcem gloginje mlatiti, rekao bi naš narod. Dakle, lako je rasporodati sve što je bilo u našem zajedničkom vlasništvu i onda dijeliti te pare po nekim kreditima i pritom varati narod vezivanjem kamate za EURIBOR, dakle prevara kakva ne postoji.
Drugo, da si pismen kao što nisi, uzeo bi neki ugovor koji je neka komercijalna banka skoro sklopila sa nekim klijentom, pa bi vidio da jasno piše da kamatna stopa ne može biti ispod 6.39%.

Dalje, mehanizmi obezbjeđenja koje traže komercijalne banke za kredite IRB RS su zastrašujući. Sad ćeš ti (kao što i svi portiri vole) da se praviš pametan pa da kažeš, ali to nema veze sa IRB. Ima u toliko što je IRB trebaal propisati pravila igre u cilju da pomogne svim ljudima kojima treba kredit, a od politike tipa 'evo vam kredit za 6%, a vi založite sve što imate pod hipoteku' nema neke sreće.

Citiraj:
Građani Republike Srpske zahvaljujući IRBRS imaju mogućnost da koriste najjeftinije kredite u čitavoj regiji znači jeftinije nego u FBIH, Srbiji, Hrvatskoj itd.

Ovo je notorna glupost i sam sebi skačeš u usta, jer su svi krediti IRB RS vezani za EURIBOR i zbog toga nemamo pojma šta će biti za godinu, tri ili pet.
Povoljnije kredite imaš u hrvatskoj PSŠ, a čak i u ZB imaš fiksnu kamatu od 6.5% što nije daleko od ovih 6.39%.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2008, 15:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2004, 11:18
nikson je napisao:
Tebi je izgleda lakše utjearati metar u g..... nego centimetar u glavu.

Sada je osnovna K.S. za stambene kredite 6,39%. Kada 31.03.09 EURIBOR padne za 2 posto dolazi do smanjenja K.S. za kredite IRBRS. K.S. neće biti smanjenja za 2% već do minimalnog iznosa t.j. za ovu kreditnu liniju na iznos od 6%. Eventualno poslovna banka može da smanji svoju maržu pa da bude ispod 6%.

Činjenica je da su krediti za start-up i individualne poljoprivredne proizvodjače nešto skuplji ali će i to biti rješeno početkom sledeće godine.

Kume,ovaj ima da kasni "kod tebe" na trecoj rati. Sve se nesto nadam da ce zaglaviti kod tebe,pa ce kod mene da se chupa :D .

Got to pass the test first time, yeah
I know that people talk about me
I hear it every day
But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2008, 16:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Izgleda da je upravo takav slucaj.

Samo da nije obrnuto. Dobio kod "tebe" od "mene".

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2009, 16:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2001, 01:00
u kakvoj li ste vi to sprezi :D :D

nego, koliko shvatih, nikson, ti radis u IRBRS? reci mi oce li u nekom doglednom periodu biti kakvog prosirenja aktivnosti, il ce se sve zadrzati na finansiranju razvojnih projekata i upravljanju imovinom u tih par fondova

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2009, 08:58 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 05 Feb 2009, 08:54
Drago društvo imam jedno pitanje , pa ako bi neko mogao da mi odgovori bio bih mu veoma zahvalan.

Naime, dobio sam kredit od IRB-a po kamatnoj stopi od 6% (nepovlaštena grupa). U međuvremenu sam se oženio, a supruga je završila fakultet. Ono što mene zanima je, da li ja mogu otići u IRB i dopuniti postojeću dokumentaciju, pa da mi se izvrši promjena kamatne stope na nižu stopu (5.2% čini mi se). Unaprijed zahvalan

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2009, 14:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Avg 2008, 20:02
drava je napisao:
Drago društvo imam jedno pitanje , pa ako bi neko mogao da mi odgovori bio bih mu veoma zahvalan.

Naime, dobio sam kredit od IRB-a po kamatnoj stopi od 6% (nepovlaštena grupa). U međuvremenu sam se oženio, a supruga je završila fakultet. Ono što mene zanima je, da li ja mogu otići u IRB i dopuniti postojeću dokumentaciju, pa da mi se izvrši promjena kamatne stope na nižu stopu (5.2% čini mi se). Unaprijed zahvalan

jedan kratki odgovor : "Nije moguće!"

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2009, 19:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 23:07
Maloprije vidjeh na tv-u Dodik je svim svojim vladajućim crvendaćima odobrio kredite u IRB-RS, svom 19 godišnjem sinu je dodijelio kredit od 3miliona maraka, bratu kredit od 5miliona... Opština Laktaši 17miliona... Pojedine crvendaćke glavonje su uzele kredite za pogrebna preduzeća u visini od 900000 maraka... Pa zar smo tolike životinje da smo ustanju istrpiti ovoliku nepravdu i pljačku?

So Dance Your Own Dance, And Never Forget!

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2009, 19:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
ma treba malom za izlaska......kafa poskupila :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]