banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Avg 2025, 14:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 1400 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 70  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Nov 2008, 11:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Znaci propast-uopste nije moguce popuniti standardnu uplatnicu sa podacima iz ove eltine....

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2008, 19:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Postoji ideja da se omoguci stampanje vec ispunjenih uplatnica direktno iz bilinga. Ko ima printer, moze sebi da isprinta a ko nema neka prepise podatke sa pdf uplatnice....

Naravno, tako isprintana uplatnica je validna jedino ako je ovjerena u banci...

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2008, 14:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
mangia je napisao:
Postoji ideja da se omoguci stampanje vec ispunjenih uplatnica direktno iz bilinga. Ko ima printer, moze sebi da isprinta a ko nema neka prepise podatke sa pdf uplatnice....

Naravno, tako isprintana uplatnica je validna jedino ako je ovjerena u banci...

To bi bilo najpametnije... taman uplacujem u banci, nek je usput i ovjere... ovo sa slanjem uplatnica je postalo vise smijesno, raspitao sam se i nisam jedini koji nije dobio uplatnicu za oktobar...

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2008, 23:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
U zadnjih desetak dana, ping na Elti kabelu, u Prijedoru, u vecernjim satima je dosta los kod mene, a i kod drugih korisnika. Ping ide i preko 1400 ms a ima i izgubljenih paketa.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 09:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Nov 2008, 12:56
korisnik je napisao:
U zadnjih desetak dana, ping na Elti kabelu, u Prijedoru, u vecernjim satima je dosta los kod mene, a i kod drugih korisnika. Ping ide i preko 1400 ms a ima i izgubljenih paketa.

I u Banja Luci je ista priča. Sumnjao sam čak i u router, ali sam primjetio da čak i kada se direktno konektujem na modem ping zna da "luduje" u određenom periodu, u glavnom, večeri.
Prije mjesec-dva je bio serviser iz Elte i ustanovio je samo da je signal prejak. Ne znam da li su to riješili i da li to može da uzrokuje ove probleme.

Inače sam u glavnom zadovoljan Eltom. (U svakom slučaju sve je bolje od nesretnog blic-a...) Kada sam prijavio problem niko nije postavljao nikakva suvišna pitanja niti je optuživao viruse ili šta ti ja znam (dobro znana blicovska praksa...) a serviser je došao u roku od par sati tako da, sa moje strane, svaka pohvala za momke iz Elte...

Još samo kada bi riješili povremene, sporadične, probleme sa pingom, bilo bi više nego super.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 11:28 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Okt 2007, 19:30
Jedini nacin da rijese je da uzmu veci link. Sada su vec nabacili previse korisnika, i agregacija je prevelika. I naravno, u vecernjim satima kada je opterecenje najvece, dodje do ispustanja paketa.

Ja sam umjereno zadovoljan, ali cinjenica je ukoliko ne povecaju link, a potom i brzine korisnicima, da ce vrlo brzo izgubiti na konkurentnosti. Takvo je ovo trziste. Sad vec jitter (varijabilnost kasnjenja) ide i preko 100 ms, sto znaci da bi koristenje voip programa (skype...) uskoro moglo postati veliko mucenje.

Bilo kako bilo, valjda nesto rade na tome da povecaju kapacitete, jer ovo je doslo do same granice funkcionalnosti. Jos malo, i nastupice problemi.

A da ne govorimo o tome kako su kod nas cijene, u poredjenju s normalnim svijetom, astronomske:
http://arstechnica.com/news.ars/post/20 ... -year.html
Slika

Bilo kako bilo, mnogo toga zavisi i od telekoma, jer i njihove cijene iznajmljivanja linkova su bezobrazno visoke, pa samo zato, donekle, opravdam ovo sto rade iz elte. Ali nece tako daleko... valjda se uozbilje.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 11:42 
Veteran
Veteran

ziggy je napisao:
Sad vec jitter (varijabilnost kasnjenja) ide i preko 100 ms, sto znaci da bi koristenje voip programa (skype...) uskoro moglo postati veliko mucenje.

Bilo kako bilo, valjda nesto rade na tome da povecaju kapacitete, jer ovo je doslo do same granice funkcionalnosti. Jos malo, i nastupice problemi.

Vec je postalo mucenje.
Meni vise ni gtalk ne moze da radi kako treba. Pojavljaju se oni klasicni problemi zbog velikog pinga i izgubljenih paketa pa je stvarno prica preko gtalka mucenja, a on jos uzima najmanje protoka od svih messengera. Vidio sam da je isti slucaj i kod komsije.
Sad vidim da je i po danu ista prica, jer je isto kao i navece...ping je sa poprilicnim brojem izgubljenih paketa i cesto je preko 1400 ms. Po danu sam na poslu pa nisam imao pojma da i po danu ovako lose radi eltin internet.
Dobro je sto u Eltinom ugovoru nema nikakve klauzule o vremenskom koristenju njihovog interneta pa covjek bar u vezi toga ne treba da brine, posto ga moze odjaviti kad zeli.

Poslednji put menjao korisnik dana 15 Nov 2008, 11:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 11:56 
Pripravnik
Pripravnik

Imali su nekakav link od oko 70 Mbps, a korisnika blizu 1500... to je agregacija 1:9, uz prepostavku prosjecne brzine oko 400 Kbps... toliko ce biti najjeftiniji i najslabiji paket od prvog decembra. Znaci, agregacija je jos gora. Bolje nije ni za ocekivati. Gledao sam cijene telekoma, i stvarno je jako tesko nesto zaraditi, prodajuci flat pakete od 25 maraka, a da agregacija bude bolja. Tako da, tesko... Kvanititet je ocigledno stavljen ispred kvaliteta, pa vidimo... ja radje platim koju marku vise za kvalitet, nekom drugom provajderu, a za ostale ne znam.

Ja licno mislim, da su pametni, trebali bi ici na to da cak i sa gubicima posluju, i da tako trziste zauzmu, i stvore bazu zadovoljnih korisnika. To bi se vrlo brzo vratilo, za godinu-dvije... ovo trenutno nije bas najbolji smjer. Linkovi, megabiti, kamioni, avioni... ce smijesno jeftini postati i kod nas relativno brzo. A broj korisnika je ogranicen, na ionako malom trzistu... Ovo razlikuje prave firme od kokosarskih, koje samo gledaju na brznu da otmu saku maraka, a onda okace tablu "ne radimo vise", na ulazna vrata "firme"...

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 12:04 
Veteran
Veteran

ziggy je napisao:
Imali su nekakav link od oko 70 Mbps, a korisnika blizu 1500... to je agregacija 1:9, uz prepostavku prosjecne brzine oko 400 Kbps... toliko ce biti najjeftiniji i najslabiji paket od prvog decembra. Znaci, agregacija je jos gora. Bolje nije ni za ocekivati. Gledao sam cijene telekoma, i stvarno je jako tesko nesto zaraditi, prodajuci flat pakete od 25 maraka, a da agregacija bude bolja. Tako da, tesko... Kvanititet je ocigledno stavljen ispred kvaliteta, pa vidimo... ja radje platim koju marku vise za kvalitet, nekom drugom provajderu, a za ostale ne znam.

Ja licno mislim, da su pametni, trebali bi ici na to da cak i sa gubicima posluju, i da tako trziste zauzmu, i stvore bazu zadovoljnih korisnika. To bi se vrlo brzo vratilo, za godinu-dvije... ovo trenutno nije bas najbolji smjer. Linkovi, megabiti, kamioni, avioni... ce smijesno jeftini postati i kod nas relativno brzo. A broj korisnika je ogranicen, na ionako malom trzistu... Ovo razlikuje prave firme od kokosarskih, koje samo gledaju na brznu da otmu saku maraka, a onda okace tablu "ne radimo vise", na ulazna vrata "firme"...

Na poslu imamo ADSL i radi odlicno tj. savrseno. Kakav je u vecernjim satima taj njihov ADSL nemam pojma jer sam navece kod kuce a ne na radnom mjestu. Ali taj ADSL ima mali upload tako da nemam zelje da predjem na njega.

Za sve probleme je zakon konkurencija i jedino ona moze natjerati provajdere da postanu odgovorni i da ima pruzene usluge budu na zadovoljavajucem nivou.
I ja cu uvijek radije platiti vise novca za zadovoljavajucu uslugu nego za male pare ko fol imati nesto a ustvari nemati.
Evo npr. sad mi ne moze do kraja da otvori b92 stranicu. Sta ce tek biti 1.12.2008 :)
Ali ovako los internet je dobar za odvikavanje od interneta jer covjek izigubi volju da koristi internet :)

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 12:20 
Pripravnik
Pripravnik

Teol je skoro ubacio link od 1 Gbps preko hrvatske, a mogu bez ikakvih problema jos par dodati, kad god im se prohtije... nemaju oni tih problema. Njihov je problem maloumni menadzment, koji misli da je zauvijek se uvalio u fotelju i da je firma privatno vlasnistvo par pojedinaca. A mijenjaju se kao na traci, i svaki misli da je on novi bog. I zato nista od telekoma dok se ne proda. Deutsche telekomu, vjerovatno...

Njihovi cijene imaju u vidu upravo jednu stvar: da onemuguce voip na jeftinim paketima. minimalac za imalo pristojan voice codec je u praksi oko 100 Kbps (G.711 PCM), sto nije izvodljivo cak ni na paketu sa upload-om od 128 Kbps (zbog overheada je to znatno manje), tako da je 192 Kbps donja prihvatljiva granica... Zato su onakvi oni njihovi smijesni paketi. Oni bi bez po muke mogli i duplo jeftinije to da prodaju, a da opet zarade. I zapisaju trziste. Al' kratka je pamet ljudu koji telekom vode. Iliti, bolje receno, mandat direktorski.

xDSL tesko da ce moci da se nose s brzinama preko 10 Mbps. Kablovski net ide i do 1 Gbps, novim DOCSIS 3.0 standardom, i naravno ostaje optika (FTTx). telekomu ostaje optika kao jedina perspektiva u ne tako dalekoj buducnosti, a trenutno je aktuelna zajebancija da telekom rukovodioci grade ovu infrastrukturu po principu: Fiber To The my Home, iliti srpska varijanta FTTmH...

Malo nas je, al' sma zato govna... davno neko pametan rece.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 12:48 
Veteran
Veteran

Telekom srpske je posebna prica :)

Ne treba nikad hvaliti nekog provajdera koji je tek poceo nuditi internet usluge jer su na pocetku svi bili dobri kad je bilo malo korisnika :)

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 16:14 
Stara kuka
Stara kuka

Što se tiče Elte u Prijedoru, Dubici i Naviga u BL, problem nije do uskog linka nego do velike nepouzdanosti Metroneta kao nadprovajdera.

Problemi traju već 15-ak dana i postali su sve više primjetni. Manifestuju se prvo porastom pinga i nakon 3-5 visokih pingova, nekoliko njih ne prođe uopšte. Nakon 30-ak sek. se sve vrati u normalu. Ne trebam pričati šta ovo znači za gejmere ili ljude koji pokušavaju telefonirati preko net-a (Skype)

Žalbe su uložene odmah isti dan i očekuje se rješenje problema za koji dan. (Tako su obećali)...

Navigo je ovaj problem objavio na sajtu još prije 5-6 dana. Zašto Elta nije, ne znam.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 16:18 
Veteran
Veteran

mangia je napisao:
Što se tiče Elte u Prijedoru, Dubici i Naviga u BL, problem nije do uskog linka nego do velike nepouzdanosti Metroneta kao nadprovajdera.

Problemi traju već 15-ak dana i postali su sve više primjetni. Manifestuju se prvo porastom pinga i nakon 3-5 visokih pingova, nekoliko njih ne prođe uopšte. Nakon 30-ak sek. se sve vrati u normalu. Ne trebam pričati šta ovo znači za gejmere ili ljude koji pokušavaju telefonirati preko net-a (Skype)

Žalbe su uložene odmah isti dan i očekuje se rješenje problema za koji dan. (Tako su obećali)...

Navigo je ovaj problem objavio na sajtu još prije 5-6 dana. Zašto Elta nije, ne znam.

E jeste, tako se manifestuju problemi.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 16:23 
Stara kuka
Stara kuka

Najbolje je da pratite stranice provajdera jer tamo možete naći nasvježije informacije o servisima (trebali bi barem naći :) )

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 16:39 
Pripravnik
Pripravnik

Ovako je trenutno u BL cijeli dan, tako da ta informacija bas i nije tacna. Plus, server za autentifikaciju ne radi, svako malo. Kako je bilo prethodne sedmice ne znam, jer sam bio na putu.

Citiraj:
Ping statistics for 209.85.135.147:
Packets: Sent = 734, Received = 590, Lost = 144 (19% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 62ms, Maximum = 304ms, Average = 81ms

Inace, dok sve i radilo koliko toliko prihvatljivo, oko 2% paketa se gubilo, a ping skakao sa 60 - 150 ms... sto je, bilo kome ko se imalo razumije u mreze, savrseno jasno da je mreza pred pucanjem, i da je opterecenje poprilicno. U jutarnjim casovima ping savrseno stabilan, oko 60 ms, bez ispustenih paketa... itd, itd... Nema se tu sta pametovati i muljati, ili ce se link povecati, nabaviti kvalitenija i pouzdanija oprema ili ovo nije ni za koji qrac, vrlo brzo.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 16:46 
Veteran
Veteran

ziggy je napisao:
Ovako je trenutno u BL cijeli dan, tako da ta informacija bas i nije tacna. Plus, server za autentifikaciju ne radi, svako malo. Kako je bilo prethodne sedmice ne znam, jer sam bio na putu.

Citiraj:
Ping statistics for 209.85.135.147:
Packets: Sent = 734, Received = 590, Lost = 144 (19% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 62ms, Maximum = 304ms, Average = 81ms

Inace, dok sve i radilo koliko toliko prihvatljivo, oko 2% paketa se gubilo, a ping skakao sa 60 - 150 ms... sto je, bilo kome ko se imalo razumije u mreze, savrseno jasno da je mreza pred pucanjem, i da je opterecenje poprilicno. U jutarnjim casovima ping savrseno stabilan, oko 60 ms, bez ispustenih paketa... itd, itd... Nema se tu sta pametovati i muljati, ili ce se link povecati, nabaviti kvalitenija i pouzdanija oprema ili ovo nije ni za koji qrac, vrlo brzo.

U Prijedoru je jos gora situacija.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 19:22 
Stara kuka
Stara kuka

ziggy je napisao:
Plus, server za autentifikaciju ne radi, svako malo. .

Postoje nekoliko mogucih uzroka i nacina kako ih rijesiti:
- modem ima probleme sa povezivanje na mrezu i los signal (pozvati tehn. podrsku, prenijeti iskustva. Svaki kor. modem se nadzire 24/7 i momcima nece biti tesko da lociraju problem)
- pokusavao si u toku prosle noci u periodu poslije ponoci kada su bili najavljeni radovi na mrezi
- nisi platio racun pa si iskljucen
- unosis pogresan username i/ili pass

Ovo govorim zato sto znam 100% da "server za autentifikaciju" radi

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 20:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2004, 01:39
I meni se od sinoc svako malo gubi veza...restartam modem pa cekam nekih 5-25 minuta da se mogu ponovo konektovati...Nadam se da ce uskoro uraditi nesto po tom pitanju... :roll:

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 20:16 
Veteran
Veteran

I ja se nadam da ce uskoro popraviti jer je stvarno sramota da ovako lose radi internet.
Ovo nije wireless na 2.4 ghz, nego kablovski internet tako da ne postoje objektivne okolnosti koje se ne mogu otkloniti da bi internet poceo raditi normalno.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2008, 22:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Nov 2008, 12:56
Meni se nekako čak čini da mi nsc radi bolje nego elta, mada nsc imam na poslu pa ga koristim samo preko dana, ali tek sam vrlo rijetko primjetio da nešto slabije radi internet i to samo u periodima kada je to bilo i najavljeno.

Što se elte tiče, kod mene te "trzavice" traju nešto duže, ali nije mi to nešto presudno za korištenje interneta (ne koristim skype i sl. a COD4 tek ponekad zakuvam.. :-) ) tako da sam u suštini zadovoljan mada, naravno, se ne bih bunio da bude i bolje. :D

Što se pucanja veze tiče, ne sjećam se da mi je na elti ikada pukla veza skroz, možda dva ili tri puta za proteklih, evo već, devet mjeseci. Dešavalo se da malo uspori i da se ping poveća, ali da pukne skoro nikada, a i to kada je možda bilo došla bi za maksimalno nekoliko minuta...

I da, čudna je situacija skroz sada sa ovim računima. Imam plaćen 11. mjesec a 10. nije plaćen. :D

Bilo bi super da se izorganizuje nekako da se u ovakvim situacijama račun može skinuti sa net-a i odštampati, ovako treba uhvatiti vremena (i volje :D ) pa kupovati, popunjavati i gnjaviti se sa uplatnicama...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 1400 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 70  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]