banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 22:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Da li ste religiozni
PostPoslato: 11 Nov 2008, 10:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2008, 00:09
Da li vjerujete? Koliko često idete u crkvu? Zanima me čisto informativno da vidim kakav je profil ljudi na ovom forumu. A svoj stav ću iznjeti kasnije. Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 12:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

E ovako, mislim da je religija zasnovana na jednom zamišljenom apstraktnom sistemu vrijednosti nametnutom sa strane, odakle? kako ? to je druga tema…

Uglavnom, ljudi ne mogu da izađu na kraj s realnošću pri čemu pribjegavaju ritualnom ponašanju koje je u suštini potpuno iracionalno. Meni to izgleda kao masovna hipnoza, kada jednom uđete nema nazad, kao da je tim ljudima neko ukrao mogućnost racionalnog rasuđivanja.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 14:47 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
u svom drugom postu sve si usrao.

mozda si bio pod hipnozom dok si ga pisao.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 14:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Problem je sto kod vjernika neces naci psiholoski poremecaj niti znakove hipnoze niti psihoanaliticari mogu da postave klinicku dijagnozu koja bi ukazivala na vjeropatogenost :D. Podjimo od toga da svako od nas vjeruje u nesto i u skladu sa time se ponasa. U Isusovo vrijeme su mnogi ljudi vidjeli cuda koja je cinio pa opet nisu povjerovali, neko je bio odusevljen njegovim rijecima i postao je njegov ucenik. Prica o ritualima ima itekako smisla ako ono u sta vjerujes obuhvata obavljanje rituala. Ritual se ne cini podsvjesno, u hipnotickom stanju, vec iz ubjedjenja da tim ritualom ispunjavamo svrhu nase vjere. Ako gledas npr. nosenje olimpijskog plamena, vidjeces gomilu hipnotisanih ljudi kako u transu kliču nekom piromanu koji nema pametnijeg posla nego da trci ulicom sa bakljom i time obavlja iracionalni ritual, ali ipak to i nije bas kako izgleda. Tako je i kod vjere, u molitvi, za ateistu je to ritual bez smisla. ali sta da ti kazem, ne volim ni ja slusati black-metal jer nema smisla.
Treca skola becke psihologije (prva je Freudova, druga je Adlerova) govori o tome da najdublji poriv koji covjeka pokrece jeste teznja za nalazenjem smisla svoje egzistencije. Ako podjemo od toga, Isus Hrist je odlican psihoterapeut. Pa kako da onda ne vjerujem u Njega? :)

Pozdrav!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 15:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rekao bih jos, ja vjerujem da mnogo ljudi koji su postali vjernici ili duhovni su prije toga prosli fazu materijalizma, karijera, uspjeh, itd.. i nekako im je to postalo isprazno, besmisleno, i onda su trazili nesto sa vise smisla, nesto trajnije. Tu se covjek neminovno susrece sa pitanjem smisla zivota i nailazi na duhovnost. Ja licno sam postao imun na dobre ocijene u skoli, uspjeh na poslu, rekao sam sebi da je nemoguce da je to sve, trka za priznanjem, gomilanje uspjeha. Osjetio sam ogromnu dusevnu zedj, kao da je dusa krenula da trazi nesto sto je davno izgubila, jedan dio sebe. To sam ja licno nasao u svemu onome sto je bio i sto jeste Isus Hrist.
Ko zna, mozda ja licno jesam hipnotisan, mozda sam psihijatrijski slucaj, mozda sam "malo ekstremniji". Pa dobro, da vidimo ko ce me izlijeciti, neka istupi ko ima vise da ponudi od onoga sto je vec dao Isus Hrist. :)

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 16:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ljudi su nesigurni, uplašeni i u vjeri traže neku vrstu spasa, zaštite, utjehe i tu ja ne vidim nikakav problem, u odgovarajućim dozama može djelovati i terapijski, ali kada se pretjera i kada se umjesto smirenja u vjeri pronađu vrata za konačno bjekstvo iz realnosti tu onda počinje prava bolest, i jedino je pitanje kakve su posljedice, bilo po pojedinca bilo po njegovu okolinu.

To što si napisao u drugom postu slažem se 80%, ipak mislim da smisao ne treba tražiti negdje gore, već ovde, u ljudima oko sebe, prijateljima, porodici ... teza da problem možeš riješiti u razgovoru sa bogom, ili da će Isus meni nešto da ponudi kako ti kažeš, je dosta problematična.

Bitno je da formiraš unutrašnji sistem vrijednosti koji postoji nezavisno od spoljinih faktora, i onda si ispunio uslov za kakvu-takvu psihičku stabilnost i normalnost.

Poslednji put menjao Shaolin Drunkard dana 11 Nov 2008, 16:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 16:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sta da ti kazem drugar, volio bih da malo detaljnije obrazlozis svoje misljenje, pravo da ti kazem takve formulacije srecem redovno i uvijek me podsjecaju na stav: "sve, samo ne Bog". Isto tako pokusavam sam sebi da odgonetnem zasto se vjernike smatra uplasenima i nesigurnima. Krstasi su 1099 svi redom bili hriscani dobrovoljci i borili su se protiv Turaka, gladi i umora, samo da bi dosli do Jeruzalema, borili su se protiv nadmocnijeg neprijatelja i uvijek pobijedili. Meni je nemoguce da ih zamislim kao uplasene i nesigurne. A najveci dio te "armije" su sacinjavale zene i djeca ratnika, svi redom vjernici, koji su htjeli da vide grad Kralja. Mozda to ima veze sa time da sa krotkoscu i blagoscu koju obicno vidimo kod kolportera jehovinih svjedoka uvijek asociramo inferiornost i nedostatak samopouzdanja.

Pre neko vece vracam se kuci kasno navece, mukla tisina, cuje se samo hucanje vjetra i sum drveca u mojoj basti. Odjednom mi privuce paznju neobicna buka odozgo, pogledam u nebo i vidim maltene savrsenu trouglastu formaciju jata ptica, putuju na Jug. I pomislim u sebi: "Nemoguce da Bog ne postoji".

Nekome je dovoljan pogled u nebo da povjeruje u Boga, a nekome nije ni Pismo dovoljno :)

Pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Shaolin, molim te promijeni avatar. Odvratan je.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 20:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Izgleda da nisi pažljivo čitao šta sam napisao. Ne mislim da su vjernici bolesni vec u promjenjenom mentalnom stanju. To je, na primjer, nervoza u istoj onoj meri koliko je pušenje cigara vrsta narkomanske zavisnosti.

Krstaši su bili sigurni u sebe zato sto ih je papa oslobodio svih odgovornosti pa su mogli da pljackaju i ubijaju koliko im volja, i to uglavnom hrišćane. Onaj ko je u stanju da aminuje na bilo koju vrstu uopštavanja po kome se ljudi olako svrstavaju na "dobre" i "zle", bez obzira kojim to sopstvenim razlozima da pravda, ima ozbiljan problem bilo sa IQ-om, bilo sa sistemom vrijednosti.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 22:37 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2008, 17:07
Shaolin Drunkard je napisao:
ljudi ne mogu da izađu na kraj s realnošću pri čemu pribjegavaju ritualnom ponašanju
koje je u suštini potpuno iracionalno. Meni to izgleda kao masovna hipnoza, kada jednom uđete nema nazad,
kao da je tim ljudima neko ukrao mogućnost racionalnog rasuđivanja.

Jest kad bi se radilo o ljudima koji na svaki problem padaju u trans i pribjegavaju kompulzivim obrascima,
ali sta sa ljudima koji vjeruju iz ubjedjenja, odnosno identifikuju se sa odredjenim idejama (svijeta,drustva, pojmova)?
Jesu li svi neuroticni, ili...?

Mnogi velikani nauke smatraju da je covjek po prirodi religiozno bice, homo religiosus,
a mnogi od njih su i sami praktikovali neki oblik religioznosti,
da li to znaci da su svi oni iracionalni, hipnotisani, neuroticni, zaludjeni...?

Citiraj:
Ljudi su nesigurni, uplašeni i u vjeri traže neku vrstu spasa, zaštite, utjehe i tu ja ne vidim nikakav problem,
u odgovarajućim dozama može djelovati i terapijski, ali kada se pretjera i kada se umjesto smirenja u vjeri
pronađu vrata za konačno bjekstvo iz realnosti tu onda počinje prava bolest, i jedino je pitanje kakve su posljedice,
bilo po pojedinca bilo po njegovu okolinu.

Pazi, po tvojoj definiciji vjera, odnosno religioznost jeste oblik patoloskog ponasanja, odnosno neurotskog obrasca,
koji moze stoga da se izlijeci psihoterapijom (buduci da vjeru predstavaljas kao puki psiholoski mehanizam odbrane).
Ako uzemeo da je tvoja definicija tacna, onda su svi vjerujuci ljudi postali vjernici iz neuroze, nesigurnosti, krize i straha, te dobijamo vrlo jasan profil vjernika kao covjeka koji je vjeru izabrao kao bjezanje iz realnosti radi psihicke nestabilnosti.

Ali sta onda da radimo sa velikanima nauke, umjetnosti, knjizevnosti itd.
koji su ne samo bili religiozni (svaki na svoj nacin), nego ostavili duboka i potresna svjedocanstva o svojim uvjerenjima
i njihovom znacaju u njihovim zivotima i djelima?

Tvojom racunicom jedan ateista koji redovno posjecuje psihijatra
je na visem duhovnom nivou od recimo jednog Junga, Dostojevskog, Ajnstajna, Hesea, Tolstoja, Rahmanjinova, Paskala itd...???

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 23:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Hvala što si potvrdio moje teze o kolektivnoj neurozi. :D Samo ukratko da te podsjetim, kad kažem da je religioznost neka vrsta neurotičnog ponašanja mislim na nemoć da se sudariš sa realnošću pri čemu bježiš u ritual, u crkvu u sektu u mambo džambo ponašanje koje je u iracionalno, odnosno u slučaju religije zasnovano na jednom zamišljenom apstraktnom sistemu koji očigledno jako dobro funkcioniše.

Sad, što se tiče ateista i tu ima ludaka koliko hoćete. Npr. psihopate. Psihopata nikada ne može biti vjernik u pravom, idealističkom smislu riječi (iako se može predstavljati takvim, pa i sebe ubijediti da to jeste), pošto ne posjeduje savjest i samim ti ne poznaje strah koji dolazi od neke više, apstraktne instance, a nije u stanju ni da se pokaje. (sad sam došao sa jedne političke rasprave, i komunizam zaista posjeduje mnoge odlike religije u čisto formalnom smislu. To važi i za sve vrste rigidnih ideoloških sistema) Pozdrav, opširnije sutra.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 23:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
Istina je da stara poslovica kaze" da bez nevolje nema ni bogomolje",ali je i istina da svaka nevolja prodje a vjera i dalje ostaje.Hriscanska vjera se zasniva na ljubavi a ljubav je prirodna pojava prirodno je i da covjek vjeruje u nesto i kada je srecan i nesrecan psihoze i neuroze i ostala stanja koja se ovdje navode kao "uzrok"vjerovanja nisu bas dobar argument

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2008, 02:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2008, 17:07
E bas vala nek si nam svima tako lijepo objasnio... :roll:

Sto bi rekli nasi stari i pametni ljudi "aj ne k..njaj, matere ti"

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2008, 09:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
pozdrav prijatelju Shaolinu!

Da li vjerujete? Koliko često idete u crkvu? Zanima me čisto informativno da vidim kakav je profil ljudi na ovom forumu. A svoj stav ću iznjeti kasnije. Pozdrav.

ako si čitao moje postove saznat ćeš vrlo lako odgovor na ovo pitanje!

Citiraj:
E ovako, mislim da je religija zasnovana na jednom zamišljenom apstraktnom sistemu vrijednosti nametnutom sa strane, odakle? kako ? to je druga tema…

nisi ni dokraja iznjeo svoju misao, a već si zapeo! da si pročitao bibliju znao bi odgovor na
ovo...odakle? kako?

malo je tema neodređena, pa se može o ovom svašta pisat! svi mi vjerujemo u nešto. pa je stoga i pitanje da li ste religiozni besmisleno! potrebno je samo pronaći vjerovanje koje nas vodi u život! mogu samo za sebe reći da me traženje istine dovelo do Isusa Krista!

pozdrav...

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2008, 12:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Iako vjerujem svim svojim bićem, nikako ne mogu reći da sam religiozan :D

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2008, 13:31 
staromodan
Korisnikov avatar

Hvala što si potvrdio moje teze o kolektivnoj neurozi. :D Samo ukratko da te podsjetim, kad kažem da je religioznost neka vrsta neurotičnog ponašanja mislim na nemoć da se sudariš sa realnošću pri čemu bježiš u ritual, u crkvu u sektu u mambo džambo ponašanje koje je u iracionalno, odnosno u slučaju religije zasnovano na jednom zamišljenom apstraktnom sistemu koji očigledno jako dobro funkcioni

cigare, kafa, alkohol, zar to nisu rituali, nemoc da bi se sudario sa realnoscu. :wink:

koja je tvoja poenta ove debate? imas vec stav da Bog ne postoji, da je sve zamisljeno, da je religija glupa.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2008, 18:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

mirkoSa je napisao:
E bas vala nek si nam svima tako lijepo objasnio... :roll:

Sto bi rekli nasi stari i pametni ljudi "aj ne k..njaj, matere ti"

Hold your horses man, ili što bi rekli stari pametni ljudi, drži svoje kurve.

Da bi formirao svoj sistem vrijednosti moraš se prvo naučiti razmišljati svojom glavom, ništa ne prihvatati zdravo za gotovo a naročito se kloniti uticaja ideologija svih vrsta. Samo tako otvorenog uma možeš steći neke osnovne predstave o tome kako svijet oko tebe funkcioniše, i razviti KRITIČKU SVEST, smisao za preispitivanje svega. ja nisam još pao pod ničiji uticaj možda mogu da se vadim da nemam baš puno godina ali to ne mijenja suštinu.

Molim te nemoj da interpretiraš moje mišljenje, nek svako pročita i donese svoj zaključak.

I šta me briga za Junga, Dostojevskog, Ajnstajna i ostale... nisam im ja kriv što su bili u zabludi :D

Ja se nisam bavio psihologijom , nešto malo se razumijem u filozofiju, a ti me podsjećaš na one koji boga dokazuju preko Aristotela zamjenom teza, tj, dva osnovna Aristotelova zakona logike ukrštaju i prave nedozvoljenu kombinaciju koja, nažalost, kod većine prostog svijeta prolazi kao nesumnjiva istina.
Naime, drugi Aristotelov zakon logike glasi da su od dvije suprotne izjave jedna mora biti pogrešna, a druga mora biti tačna; treći zakon glasi da od dvije različite izjave jedna mora biti pogrešna, a druga NE MORA biti tačna.
Dakle, vjerski zlonamjernici dokazuju postojanje Boga na osnovu toga što mi ne možemo da dokažemo da Bog ne postoji. Kažu: "Dokažite da Bog ne postoji, Ne možete. Dakle, Bog postoji."

Ili ovo: "Biblija piše da je život težak, velika patnja i mučenje za čovjeka. Je li tako? Jeste. Dakle Biblija je istinita. Biblija kaže da Bog postoji, a pošto smo iz prethodnog zaključili da je Biblija istinita, Bog postoji"... i tako u beskraj.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2008, 22:43 
staromodan
Korisnikov avatar

posto se nesto malo razumijes u filozofiju evo sta Biblija kaze

Kolosanima posl 2;8
"Braco!Cuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prijevarom po kazivanju covjecijemu, po nauci svijeta, a ne Hrista" :wink:

eh umalo zaboravi. nista mi ne rece da li one tri stvari u prethodnom postu mogu biti rituali, bijeg od realnosti.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2008, 00:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Shaolin, molim te promijeni avatar. Odvratan je.

Domaćice manje zbori da ti ručak ne zagori. :D

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2008, 00:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Citiraj:
Kolosanima posl 2;8
"Braco!Cuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prijevarom po kazivanju covjecijemu, po nauci svijeta, a ne Hrista"

Hipnotisanje masa i mentalno programiranje baš imaju dugu istoriju :D :D :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]