banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 14:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 100 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Nov 2008, 17:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Kamata je bila zabranjena u Jevrejsko vrijeme i o tome mozes citati u bibliji. Druga stvar kako onda objasnjavas da su zapovijedi zrtvovanja zivotinja i drugih obrednih stvari starog zavjeta prosle?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2008, 18:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Prilikom druge velike pobune u Izraelu unisten je hram po drugi put i Zidovi rastjerani po svijetu, to je bio razlog zasto su prestali sa zrtvovanjem. Ako izgrade treci hram mislim da ce zbog vjernosti svojoj religiji koju su pokazali kroz istoriju u vrijeme pogroma i nasilnog pokrstavanja nastaviti sa zrtvovanjem.

Pozdrav!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2008, 12:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
vim je napisao:
Kamata je bila zabranjena u Jevrejsko vrijeme i o tome mozes citati u bibliji. Druga stvar kako onda objasnjavas da su zapovijedi zrtvovanja zivotinja i drugih obrednih stvari starog zavjeta prosle?

tko kaže da su prošle?! židovima je taj zakon dan dovijeka da ga vrše i tko se god požidovi mora opluživati njihov zakon! Bog za sve ljude prinese savršenu žrtvu kroz Isusa Krista! Tko po njemu živi oslobođen je svih zakona i uredbi, pa više nije bitno dali si židov, rob ili slobodnjak!

Evo teksta koji će ti malo pomoći da shvatiš čemu ta uredba.....
10Budući da Zakon ima tek sjenu budućih dobara, a ne sam lik zbiljnosti, on uistinu žrtvama koje se - iz godine u godinu iste - neprestano prinose ne može nikada usavršiti one što pristupaju. 2 Ta ne bi li se prestale prinositi kad bogoslužnici, jednom očišćeni, ne bi više imali nikakve svijesti grijeha? 3 Ali po njima se iz godine u godinu podsjeća na grijehe. Kristova žrtva zamjenjuje izvanjske žrtve 4 Jer krv bikova i jaraca nikako ne može odnijeti grijeha. 5 Zato On ulazeći u svijet veli: Žrtva i prinos ne mile ti se, nego si mi tijelo pripravio; 6 i okajnice ne sviđaju ti se. 7 rekoh: "Evo dolazim!" U svitku knjige piše za mene: "Vršiti, Bože, volju tvoju!" 8 Pošto gore reče: Žrtve i prinosi, paljenice i okajnice - koje se po Zakonu prinose - ne mile ti se i ne sviđaju, 9 veli zatim: Evo dolazim vršiti volju tvoju! Dokida prvo da uspostavi drugo. 10 U toj smo volji posvećeni prinosom tijela Isusa Krista jednom zauvijek.

pozdrav...

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2008, 19:51 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Nov 2008, 19:30
blago onima koji vjeruju......
to nije niti malo lako.....
potrebno je stvarati posebno psihičko stanje da bi se neka religija uopće prihvatila, a dalje da ne govorim.....
neki imaju potrebu da traže smisao, a traženje smisla je besmisleno....život je moguć i bez osjećaja da postoji ikakav smisao.....
ali ako uspiješ ipak pronaći smisao u nečemu, svakako je to pozitivno.....
žalosno je samo kad se počne nešto idealizirati.......jer je onda razočarenje neminovno.....
ali...ja se zbilja divim nekim ljudima na ovom forumu......divim se i ne mogu se nadiviti, jer su uspjeli postići fleksibilnost svoga mentalnog sklopa i što je najinteresantnije fleksibilnost razuma, pa im može biti prihvatljivo što god požele....svaka čast!

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2008, 09:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
A niko meni da odgovori: Mogu li ja ne biti razapet u ovom životu, a ipak uživati sve blagodati Božije?

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2008, 10:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Daljac je napisao:
A niko meni da odgovori: Mogu li ja ne biti razapet u ovom životu, a ipak uživati sve blagodati Božije?

Hm, ja bih ti odgovorio, ali bojim se da se mastermind nece sloziti sa mnom. Preformulisao bih pitanje ovako: ako ne vjerujem u boga ali se trudim da zivim pravednim zivotom, da ljubim bliznje svoje, te se, kad umrem, ispostavi da bog ipak postoji, postoji li sansa da zavrsim u raju? Logika nam govori da postoji, jer ako bi najveci argument bogu da nekog posalje u pakao bilo jednostavno nevjerovanje u njegovu prevelikost (a posto je bog po defaultu mudar dasa, svjestan je cinjenice da njegove manifestacije i nisu bas tog tipa da svakog zadive na nacin da ga utvrde u vjeri u boga), moglo bi se zakljuciti da bog i nije milosrdno bice puno ljubavi, nego neki egomanijak. No, posto u svetim knjigama i u predanju gvore kako bog jeste dobro i milosrdno bice, zakljucujemo da ce oprostiti skepticnom jagnjetu i ipak ga pustiti u raj, jer je to jednostavno neodvojivi dio njegove pririode.

E sad, koliko si zadovoljan ovakvim odgovorom, to vec ne znam. Bog zna...

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2008, 12:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Više sam mislio da sljedeće: mogu li ja zaslužiti ljubav Božiju čineći dobra djela i radeći dobro, a pri tome ni trenutka ne vjerovati u Hrista i sve ono napisano u Svetom Pismu? Iako znam šta će mi mnogi odgovoriti...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2008, 14:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa mislim da sam otprilike tako i formulisao pitanje...mislim da cak postoji neko takvo pitanje u teoloskim krugovima, jesu li dovoljna samo dobra djela, ili moraju da budu i djela i vjera.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2008, 15:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vidi ovako: vjerujem u Boga, ali ne i u Hrista i sve ono što je zapisano u Svetom Pismu. I sad treba da vjerujem da je taj Bog neki matori rasista, šovinista ili fašista koji određuje ko će u raj, a ko u pakao na osnovu toga da li sam, za života svoga zemna, ljubio Hrista i hodio njegovim stopama? To je demagogija najgore vrste...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2008, 17:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
To sto ti kazes je tacno ali samo za one koji vjeruju crkvama, fanaticima i religijskim vodjama koji su ubili i Hrista i njihovo ponasanje se nije puno promijenilo od tog vremena do danas. Takodje medju tim fanaticima su i oni koji se zalazu da crkva i drzava budu spojeni i da nas takvi fanatici razapinju kao sto su cinili u srednjem vijeku ili vrijeme Hrista. Ali zbog njih ne treba odbacivati Hrista.

Predlazem da pogledas sljedeci video (obrati paznju kako se ponasaju popovi na ovom videu) kako bi shvatio da greska nije u Isusu nego u religiji(tumacenju) i fanatizmu, a i njega su razapeli fanatici i popovi koji su mislili da znaju "sve":

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M9nd0O-2r1M[/youtube]

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2008, 18:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Daljac je napisao:
Vidi ovako: vjerujem u Boga, ali ne i u Hrista i sve ono što je zapisano u Svetom Pismu. I sad treba da vjerujem da je taj Bog neki matori rasista, šovinista ili fašista koji određuje ko će u raj, a ko u pakao na osnovu toga da li sam, za života svoga zemna, ljubio Hrista i hodio njegovim stopama? To je demagogija najgore vrste...

pozdrav prijatelju!

prvo da razjesnimo što znači vjerovati u Boga, pa sam prosudi dali vjeruješ ili ne! kao što je tjelo bez duha mrtvo tako je i vjera bez djela mrtva! vjera se opravdava i usavršuje djelima! da bih znao koja su djela po božijoj volji, a koja nisu moraš poznavati zakon Božiji! Bog nam objavi svoj zakon preko Mojsija u deset zapovijedi i kaže tko vrši zakon u njemu će naći život! dakle da završimo, ako kažeš da vjeruheš u Boga znači moraš vršiti njegove zapovijedi!

A čemu Isusu Krist? Pročitaj ovo pa ćeš shvatit!

14"Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! 3 Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja. 4 A kamo ja odlazim, znate put." 5 Reče mu Toma: "Gospodine, ne znamo kamo odlaziš. Kako onda možemo put znati?" 6 Odgovori mu Isus: "Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. 7 Da ste upoznali mene, i Oca biste moga upoznali. Od sada ga i poznajete i vidjeli ste ga." 8 Kaže mu Filip: "Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je!" 10 Ne vjeruješ li da sam ja u Ocu i Otac u meni? Riječi koje vam govorim, od sebe ne govorim: Otac koji prebiva u meni čini djela svoja. 11 Vjerujte mi: ja sam u Ocu i Otac u meni. Ako ne inače, zbog samih djela vjerujte. 12 Zaista, zaista, kažem vam: Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim; da veća će od njih činiti jer ja odlazim Ocu. 13 I što god zaištete u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu. 14 Ako me što zaištete u moje ime, učinit ću.15 "Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. 16 I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: 17 Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je. 18 Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama. 19 Još malo i svijet me više neće vidjeti, no vi ćete me vidjeti jer ja živim i vi ćete živjeti. 20 U onaj ćete dan spoznati da sam ja u Ocu svom i vi u meni i ja u vama. 21 Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati." 22 Kaže mu Juda, ne Iškariotski: "Gospodine, kako to da ćeš se očitovati nama, a ne svijetu?" 23 Odgovori mu Isus: "Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. 24 Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla. 25 To sam vam govorio dok sam boravio s vama. 26 Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh. 27 Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. 29 Kazao sam vam to sada, prije negoli se dogodi, da vjerujete kad se dogodi. 30 Neću više s vama mnogo govoriti jer dolazi knez svijeta. Protiv mene ne može on ništa. 31 Ali neka svijet upozna da ja ljubim Oca i da tako činim kako mi je zapovjedio Otac.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2008, 22:26 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Nov 2008, 20:14
Molim za izvinjenje sto ovdje ulazim u situaciji kad se, bar mi se tako cini, malo "rasplamsalo" i odstupilo od pocetne teme :)

Zakon Božji vs zakon državni

hmm

Mislim da je naslov teme malo neprimjeren (ostavljam mogućnost i neslaganja sa ovim mojim misljenjem).

Ako ćemo gledati u negativnosti i manjkavosti koje su oko nas, onda ćemo ih bez sumnje i pronaći. Jer, ljudi smo.

Ipak, kao vjernik sa jedne i kao osoba koja se bavi pravom sa druge strane, znam da je iznad svakog drzavnog zakona ono što se zove Ustav. To je jako mala knjizica koja sadrzava temeljne principe prava i pravicnosti iz koje proizilaze svi ostali zakoni koji ne smiju biti nista drugacije doli u sustoj saglasnosti sa ustavom.

E sad, ako uzmemo za primjer Deset Božijih zapovijedi da li bismo se mogli sloziti sa time da su oni prvi zemaljski ustav koji je plod Božijeg nadahnuca?
Ja bih se slozio s tim :)

"Ne ubij!"
Nije li to, hajde da ga tako nazovem "članak tog ustava" iz kojeg je proizaslo citavo krivicno zakonodavstvo?
Ja mislim da jeste :)

Necu da duljim, htio sam samo ukazati na poentu da je su ispravni drzavni zakoni utemeljeni na nepogrešivim Božijim zakonima i da bismo stvari trebali gledati u tom ozracju :)

A manjakvosti i primjere nase grijesne ljudske prirode uvijek mozemo pronaci ukoliko ih trazimo. :)

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 00:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pub je napisao:
Molim za izvinjenje sto ovdje ulazim u situaciji kad se, bar mi se tako cini, malo "rasplamsalo" i odstupilo od pocetne teme :)

hmm

Mislim da je naslov teme malo neprimjeren (ostavljam mogućnost i neslaganja sa ovim mojim misljenjem).

Ako ćemo gledati u negativnosti i manjkavosti koje su oko nas, onda ćemo ih bez sumnje i pronaći. Jer, ljudi smo.

Ipak, kao vjernik sa jedne i kao osoba koja se bavi pravom sa druge strane, znam da je iznad svakog drzavnog zakona ono što se zove Ustav. To je jako mala knjizica koja sadrzava temeljne principe prava i pravicnosti iz koje proizilaze svi ostali zakoni koji ne smiju biti nista drugacije doli u sustoj saglasnosti sa ustavom.

E sad, ako uzmemo za primjer Deset Božijih zapovijedi da li bismo se mogli sloziti sa time da su oni prvi zemaljski ustav koji je plod Božijeg nadahnuca?

"Ne ubij!"
Nije li to, hajde da ga tako nazovem "članak tog ustava" iz kojeg je proizaslo citavo krivicno zakonodavstvo?

Necu da duljim, htio sam samo ukazati na poentu da je su ispravni drzavni zakoni utemeljeni na nepogrešivim Božijim zakonima i da bismo stvari trebali gledati u tom ozracju :)

A manjakvosti i primjere nase grijesne ljudske prirode uvijek mozemo pronaci ukoliko ih trazimo. :)

Ne bih rekao! Odnosno ne prosto da nije, nego je ovaj "clanak" postojao u slicnom obliku u drustvenim zajednicama i prije pisanja Biblije, jer se time stiti osnovno covjekovo pravo-pravo na zivot. I recenice tipa "prvi zemaljski ustav koji je plod Božijeg nadahnuca" su takodje diskutabilne. Sve te zapovijesti su u ovom ili onom obliku postojale i ranije.

U prethodnoj poruci koristis lijep metod naglasavanja jedino onih cinjenica koje idu u prilog tvojoj tezi. Mislim da ne bi trebalo da gledamo stvari u "ozracju" koje si opisao, jer je, pored "ne ubij", "ne ukradi" jedina zapovijest koja u danasnjem zakonodavstvu ima ekvivalent. Ostale su samo fine moralne pouke, ali za njihovo krsenje nije predvidjena zakonska sankcija. Slozicu se s tobom kada analiziras svih deset zapovijesti, i pokazes kako su iz njih proizasli neki moderni zakonski sistemi (ili barem neki njihovi dijelovi). Dotad... 8)

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 08:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

pozdrav1

Pub je napisao:

hmm

ma nismo se udaljili od teme! sve ovo o čem pričamo je manje-više bitno da bih se shvatila suština ovog o čem pričamo!
Citiraj:

"Ne ubij!"

ovo što ti navodiš da se državni ustav slaže sa Božijim zakonom je površno gledanje stvari! na prvi pogled se to tako čini, ali kada malo dublje uđemo u državni ustav uvidimo da nije tako! ti ovdje navodiš zapovijed "ne ubij"! državni zakon kaže ne ubij, ali ako te netko napadne imaš ga pravo ubiti iz samoobrane, a Isus kaže..."pljusne li te tko po jednom obrazu okreni mu i drugi"! Iz ovog jednostavnog primjera se vidi da to baš nije tako kako ti misliš! Mogao bih ti još puno stvari reći o ovome "ne ubij", ali neću duljiti sa postovima! ovo će ti bit dosta da shvatiš suštinu stvari!

pozdrav...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 14:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Moram ponaosob odgovarati svakome od vas, tako je najlakše...

vim,

video koji si postavio ne dokazuje ništa, osim da reditelj filma ima svoju viziju onoga što se dešavalo. Moje pitanje glasi: mogu li ja zaslužiti ljubav Božiju i bez vjere u Hrista? Mogu li ja biti "pravovjeran", a da ne vjerujem ni u jedno jedino slovo zapisano u Svetom Pismu? Da ne idemo sad u to zašto ja ne vjerujem sada u to... Mene zanima prevashodno: ima li iko pravo da kaže da ću ja ići i tamnicu najkrajnju gdje se čuje plač i škrgut zuba samo zato što ne vjerujem da je postojao neki Hrist za koga se ne zna ni ko je ni šta je? Mene interesuje odgovor na ovo pitanje...

mastermind,

tebe već moram citirati :D

Citiraj:
prvo da razjesnimo što znači vjerovati u Boga, pa sam prosudi dali vjeruješ ili ne! kao što je tjelo bez duha mrtvo tako je i vjera bez djela mrtva! vjera se opravdava i usavršuje djelima! da bih znao koja su djela po božijoj volji, a koja nisu moraš poznavati zakon Božiji! Bog nam objavi svoj zakon preko Mojsija u deset zapovijedi i kaže tko vrši zakon u njemu će naći život! dakle da završimo, ako kažeš da vjeruheš u Boga znači moraš vršiti njegove zapovijedi!

Bog nam objavi svoj zakon preko Mojsija, kažeš ti. A imaš li ti neki papir kojim se meni garantuje da je to Bog napisao?

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 15:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Daljac je napisao:
Moram ponaosob odgovarati svakome od vas, tako je najlakše...

vim,

video koji si postavio ne dokazuje ništa, osim da reditelj filma ima svoju viziju onoga što se dešavalo. Moje pitanje glasi: mogu li ja zaslužiti ljubav Božiju i bez vjere u Hrista? Mogu li ja biti "pravovjeran", a da ne vjerujem ni u jedno jedino slovo zapisano u Svetom Pismu? Da ne idemo sad u to zašto ja ne vjerujem sada u to... Mene zanima prevashodno: ima li iko pravo da kaže da ću ja ići i tamnicu najkrajnju gdje se čuje plač i škrgut zuba samo zato što ne vjerujem da je postojao neki Hrist za koga se ne zna ni ko je ni šta je? Mene interesuje odgovor na ovo pitanje...

mastermind,

tebe već moram citirati :D

Citiraj:

Bog nam objavi svoj zakon preko Mojsija, kažeš ti. A imaš li ti neki papir kojim se meni garantuje da je to Bog napisao?

imam! Stari Zavjet!

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 15:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Daljac je napisao:

Heh Daljac, mislim da je veci problem nas ljudi kako da povjerujemo u Boga ako ga i svojim ocima vidimo. :) Pa cak i da nam se donese potvrda sa sedam pecata, kao da je zbog toga pisano Pismo, da bi potvrdilo samo sebe pred skepticima :)

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 15:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Znao sam da će odgovor biti takav! Šta meni onda brani da ja uzmem bilo kakvu knjigu i proglasim je za Božiju riječ?

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 15:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ama bas nista. Problem nastaje ako ti rijeci iz Pisma nisu dovoljne da vjerujes pa to uzimas kao dovoljan razlog da je proglasis neautenticnom. Ne mislim konkretno na tebe Daljac.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 15:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Daljac je napisao:
Znao sam da će odgovor biti takav! Šta meni onda brani da ja uzmem bilo kakvu knjigu i proglasim je za Božiju riječ?

a kakav bi trebao biti! ne namjeravam na ovoj temi voditi raspravu o autentičnosti Biblije! imaš na internetu o tome koliko hoćeš, pa se malo potrudi ako te to zanima!

pozdrav...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 100 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]