banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 00:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2003, 15:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
uzačaranomkrugu je napisao:
jer mi je muka kako naša raja u BL misli da je život u inostranstvu super

I meni je od toga muka

Život na zapadu može imati neke prednosti, istina je da su imali i još uvijek imaju veći standard nego mi iako i njihov rapidno opada.

Zapad je truo, truliji je nego prije 10 i 20 godina. Truliji je nego prije 2 godine. Ovo bi svako trebao da zna, ovo se može vidjeti iz stanja njihove ekonomije, porasta nezadovoljstva u "razvijenim" zemljama, porasta terorizma i života u strahu od terorizma. Moj rođak koji preko 30 godina živi u Švedskoj kaže da sadašnja Švedska nije ništa u odnosu na Švedsku od prije 20 godina. Na moje pitanje da li je to samo u Švedskoj rekao je da je takvo stanje i u ostalim skandinavskim i zapadnim zemljama.

Pričao mi brat koji radi sa Amerikancima da su rekli da koliko god se u USA galamilo na Klintona zbog afere Levinski i drugih stvari tadašnja ekonomska moć Amerike je bila znatno veća nego sada, znatno veća nego puno godina prije toga, čak su kao izmišljali neke olakšice da vraćaju porez ljudima, nešto tako. A sad je mnogo gore. A još kad se USA nasuka na Iraku... :roll:

Ovo govorim prvenstveno iz duhovnih izvora iako se to sada može vidjeti i sa čisto svjetovno-intelektualno-ekonomske strane.

Zapad tone, to nije privremeno, to je proces koji će trajati. To je neizbježno.

Sa druge strane stanje kod nas je super kakvo će tek da bude. Stanje kod nas će biti katastrofalno u narednom periodu.

Svima po zaslugama.

Ići odavde je kao preći sa bijednog brodića koji tone u luksuzni brod koji takođe tone, doduše možda nešto sporije.
To je kao da se aprila 1912. godine potopio brod a preživjele pokupio Titanik i onda preživjeli viču: "radujmo se što smo se spasili, i još se nalazimo na cool luksuznom brodu..." :D

Ali ja lično ne bih mijenjao ovo što ovde imam za neke tamo pare, za njihov poljuljani standard, za njihovu "razvijenost".

To sve zavisi kakvim ko vrijednostima teži. Vrijednosti kojima ja težim mogu imati baš ovde i teško da bih ih igdje drugdje imao više nego ovdje. Rođen sam i živim u najidealnijim uslovima da bih ostvario vrijednosti kojima težim i zbog toga sam prezadovoljan i prezahvalan Ocu Nebeskom.

S druge strane nije mi drago zbog loše situacije kod nas a koja će biti još gora. Da je bilo ono što nije bilo gledali bismo čudo. I sad nije kasno ali...Srbe treba snažno udariti po glavi da dođu sebi, da se probude. Izgleda da tog udaranja nije bilo dovoljno pa će ga u narednom periodu biti jako mnogo.
Dno od danas će nam sutra biti plafon.

A i zapadu će dno od danas sutra biti plafon.

Za neke je najbolje da odu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2003, 20:23 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
heheheh rosy

ne cekam ja da muz donosi recimo da imam placeno to dok sjedim kuci sa sinom. Imam pravo da budem sa njim do njegove trece godine kada ce onda moci poci u vrtic. Za tvoju informaciju ( i svih drugih radoznalih) ovdje djeca krecu tek od te 3. godine, a da mi mozda treba da se vratim ponovo u bolnicu, mozda bih i isla raditi odma a za malog bih se snasla ko ce da ga cuva. Ali posto mi je prvenstveno njegovo vaspitanje na prvom mjestu ( djete kako se odgoji do 3. god tako ostaje citav zivot - sve ostalo je stvar slifanja ) sjedicu i dalje kuci i ispijacu kafice sa drugaricama i zezacu se. U medjuvremenu cu da se smislim da li hocu drugo da rodim ili ne. U svakom slucaju moje mjesto na ped. odjeljenju u klinici zvanoj Süd me jos uvijek ceka :lol:

delta vjerovao ili ne plata mu je ne toliko koliko napisah nego zericu veca :P
stas kad je covjek bio marljiv pa ucio za taj fax dok su drugi ladili muda :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2003, 21:38 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Maj 2002, 01:00
aha

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2003, 05:31 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Nov 2002, 23:18
Mozda tvoj muz Banjalucanko ima 6000 EU, sto znaci 12000 DM u Njemackoj ako je član vlade ili gigolo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2003, 13:47 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Ja sto ste ljubomorni :lol: .
STA JE DA JE, IZGLEDA DA COVJEK DOBRO RADI SVOJ POSAO.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2003, 16:03 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Nov 2002, 23:18
Ma ni trunke ljubomore, samo nisam još čula da neko u Njemačkoj ima platu 12000 KM, pogotovo ako tamo živi četiri godine, tek poslije faxa i sa tako malim radnim iskustvom. Tesko za povjerovati. Ali ako je tako onda mi je drago. Sretna sam za sve naše ljude koji fino žive u inostranstvu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2003, 19:49 
Pripravnik
Pripravnik

zacarana pile ajde jos jednom dobrooooooooo procitaj sta ja napisah o sebi

ja sam 4 god on je rodjen ovdje :P

sto se tice plata raspitaj se malo koliko prima jedan treasur-er :wink: ako imas koga ako nemas nikom nista, tvoje je da ne vjerujes :lol: ja od hvaljenja nemam nista :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2003, 20:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Mar 2002, 01:00
U Njemackoj ima preko 4 miliona nezaposlenih,ali tko ima malo u glavi moze dobro zaraditi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2003, 20:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Vader je napisao:
jer mi je muka kako naša raja u BL misli da je život u inostranstvu super

I meni je od toga muka

Život na zapadu može imati neke prednosti, istina je da su imali i još uvijek imaju veći standard nego mi iako i njihov rapidno opada.

Zapad je truo, truliji je nego prije 10 i 20 godina. Truliji je nego prije 2 godine. Ovo bi svako trebao da zna, ovo se može vidjeti iz stanja njihove ekonomije, porasta nezadovoljstva u "razvijenim" zemljama, porasta terorizma i života u strahu od terorizma. Moj rođak koji preko 30 godina živi u Švedskoj kaže da sadašnja Švedska nije ništa u odnosu na Švedsku od prije 20 godina. Na moje pitanje da li je to samo u Švedskoj rekao je da je takvo stanje i u ostalim skandinavskim i zapadnim zemljama.

Pričao mi brat koji radi sa Amerikancima da su rekli da koliko god se u USA galamilo na Klintona zbog afere Levinski i drugih stvari tadašnja ekonomska moć Amerike je bila znatno veća nego sada, znatno veća nego puno godina prije toga, čak su kao izmišljali neke olakšice da vraćaju porez ljudima, nešto tako. A sad je mnogo gore. A još kad se USA nasuka na Iraku... :roll:

Ovo govorim prvenstveno iz duhovnih izvora iako se to sada može vidjeti i sa čisto svjetovno-intelektualno-ekonomske strane.

Zapad tone, to nije privremeno, to je proces koji će trajati. To je neizbježno.

Sa druge strane stanje kod nas je super kakvo će tek da bude. Stanje kod nas će biti katastrofalno u narednom periodu.

Svima po zaslugama.

Ići odavde je kao preći sa bijednog brodića koji tone u luksuzni brod koji takođe tone, doduše možda nešto sporije.
To je kao da se aprila 1912. godine potopio brod a preživjele pokupio Titanik i onda preživjeli viču: "radujmo se što smo se spasili, i još se nalazimo na cool luksuznom brodu..." :D

Ali ja lično ne bih mijenjao ovo što ovde imam za neke tamo pare, za njihov poljuljani standard, za njihovu "razvijenost".

To sve zavisi kakvim ko vrijednostima teži. Vrijednosti kojima ja težim mogu imati baš ovde i teško da bih ih igdje drugdje imao više nego ovdje. Rođen sam i živim u najidealnijim uslovima da bih ostvario vrijednosti kojima težim i zbog toga sam prezadovoljan i prezahvalan Ocu Nebeskom.

S druge strane nije mi drago zbog loše situacije kod nas a koja će biti još gora. Da je bilo ono što nije bilo gledali bismo čudo. I sad nije kasno ali...Srbe treba snažno udariti po glavi da dođu sebi, da se probude. Izgleda da tog udaranja nije bilo dovoljno pa će ga u narednom periodu biti jako mnogo.
Dno od danas će nam sutra biti plafon.

A i zapadu će dno od danas sutra biti plafon.

Evo da kazem kao neko ko je bio u YU pa otisao u inostranstvo...
Lakse imam osnovne stvari. Ne gledam da li cu imati sutra 20 maraka u dzepu ili ne. Istina je da je ekonomija na trulom zapadu otisla, ali je jos uvijek bolje nego u YU/BiH.

Znaci, od plate mozes da platis kiriju, gorivo, deo kredita i par sitnica koje ti cine zadovoljstvo...

M.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2003, 21:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
banjalucanka: prvo, 76. si god a oslovljavas ovde druge sa pilicima :)), nisi ni ti mnogo starija...

drugo,nemam razloga niti da ti ne vjerujem niti vjerujem, meni je drago ako neko ima mjesecnu platu od 6000 EU. No znam da recimo struke poput ljekara, advokata mogu da pricaju o sestocifrenim godisnjim primanjima(izrazenim u markama a ne u EU), recimo u USA, gdje su primanja veca u odnosu na Evropu.
Sto se tice med. struke znam da su plate najjace u At, Ch, Sw...

No opet kazem u tudji novcanik i krevet se ne zaviruje, prema tome drago mi je ako ima ...

Medolino: cmokenzi tebi i dragoj od R&D :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2003, 21:45 
Pripravnik
Pripravnik

rosy pile :P ma ja tako svima to mi ko neka uzrecica ( podjetinjila sam uz sina) opet ja moram reci nisam pricala za moju platu nego za muzevu moja je sitna oko 1500 eu :evil: ako su i nocne u pitanju + sto imam losiju poreznu klasu :cry:
ako te ikad put nanese u moje krajeve cu ti pokazem i novcanik i krevet :P :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 14:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
delta je napisao:
Misko,zbog lose platezne moci ljudi drzava je,siguran sam,svjesno omugucila izbjegavanje placanja poreza i carine na automobile do 30000 KM.Zasto onda to placati ako ne moras?

Ja sam gore par puta trazio da navedes konkretne cifre. Ako ne znas o cemu pricam procitaj prethodne postove.

delta je napisao:
Samo informaticari,eventualno masinci...

A takvih nema ovde?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 14:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

delta je napisao:
6000 eura plata? :D :D
Hajde da se kladimo u tih 6000 eura da je to laz.

Imas li ti cime to da dokazes?
Znas li nju i njenog muza?
Niko u DE nema platu 6000E ??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 15:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A ako u nesto sumnjam valjda imam pravo, imam pravo isto kao i ostali ovde, a na diskusijama sam

Imas pravo da sumnjas ali ne da tvrdis suprotno ukoliko nemas nekih osnova za takvu tvrdnju. Ne poznas ni jednu od "sekica" koje su pisale a tvrdis da to sto one govore da nije tacno.
Odakle ti to pravo ?

Imam oko sebe puno ljudi koje cijene to sto sam postigla i to kako se sama borim u tudjini, daleko od svojih.

Pa sto onda ne ostanes da se boris vec se vracas porazena A?

Pravo da ti kazem tvoji komentari prema meni su mi dojebali, ali vidis koliko sam tolerantna i kulturna i vaspitana da te ne napadam. Ali ti ces sigurno opet osjetiti neki ton i napad. Opet tvoj problem.

Ove rijeci ne idu jedna s drugom. DA.. sta je to kultura ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:

Da, na tom luksuznom koji sporo tone, ces da prozivis svoj mali zivot a na ovom bijednom ces da umres i da te ne nadju.

Vader je napisao:

Ok, samo ti njemu zahvaljuj a drugi nek zive od svog rada i vjestine.

Vader je napisao:
ali...Srbe treba snažno udariti po glavi da dođu sebi, da se probude. Izgleda da tog udaranja nije bilo dovoljno pa će ga u narednom periodu biti jako mnogo.

Pa stani ispred zida i pocni.

Vader je napisao:

A za neke da ostanu i cekaju da ih udaraju po glavi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 15:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

banjalucanka je napisao:
heheheh rosy
ne cekam ja da muz donosi recimo da imam placeno to dok sjedim kuci sa sinom. Imam pravo da budem sa njim do njegove trece godine kada ce onda moci poci u vrtic. Za tvoju informaciju ( i svih drugih radoznalih) ovdje djeca krecu tek od te 3. godine,

Da, isto kao kod nas 3 .... mjeseca .!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 15:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mozda tvoj muz Banjalucanko ima 6000 EU, sto znaci 12000 DM u Njemackoj ako je član vlade ili gigolo...

Je'l znas ti nju i njenog muza?
Je'l znas cim se bavi ?
Odakle ti pravo da negiras njene stavove a pojma nemas !

Ovo je stvarno ljubomora i zloba.!
Ako neko uspije i napravi od zivota nesto cak i u materijalnom smislu - to onda nije moguce, laze, radi ko zigolo, i sl....
A ako neko radi na gradjevini, onda je jadan, ovakav - nikakav
To je bas malogradjanski .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 15:41 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Najsmijesnije od svega je poredjenja plata i FAZON - ostaje nam isto za zivota.
Pa kad malo bolje skontam i nije neka razlika izmedju 3000 i 300 :lol: .
delta,
Citiraj:
Ova nasa boranija ne prebacuje 3500 pa makar radila svaku drugu noc trecu smjenu.

Bas kao da je 3500 malo.
Jebote - koje podcjenjivanje :o . Hejde delta otkrij nam svoju tajnu - KOLIKO TI ZARADJUJES ?????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 16:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Okt 2001, 01:00
Rosy je napisao:
Balkan Express
Drago mi je i za tebe, i kroz tvoju pricu zakljucih da bi uspio i iole se snasao u inostranstvu, moras da imas papir tj. zavrsenu dobru skolu, da bi mogao nesto da ocekujes.

Naprimjer,medicinu je tesko verifikovati bilo gdje, cula sam da su mnogi ljekari otisli odavde, pa rade na poslovima srednje medicinske skole, iako su ovde bili istaknuti specijalisti.
Sa stomatologijom i farmacijom je nesto blaza situacija, no ni to se ne priznaje svagdje.
Mi, studenti ovde, mnogo ucimo i vrlo vise znamo teorijski, upoznala sam par ljudi, stranaca, koji su dosli u Bosnu a inace studiraju medicinske struke u svojim zemljama, oni od teorije vrlo malo znaju kroz razgovore sam se uvjerila,uce iz skracenih knjiga, ali im se vecina faxa svodi na praktican rad, dakle to je ono sto nama nedostaje.
Ja na 4. god. faxa prvi put stavljam plombu zivom pacijentu, dok negdje u inostranstvu bi to vjerovatno mnogo ranije pocela raditi.
Hocu da kazem, svijet ima dosta pametnih stvari koje od njih treba uzeti i pokusati ovdje uspostaviti, i onda ..gdje bi nam bio kraj ?? :D :D

NAravno Rosy da je sa skolom mnogo brze i lakse doci do uspjesnijeg zivota, mada sam svjedok da osobe sa " zlatnim rukama" uspjevaju isto prilicno dobro.

Ja znam da je medicinu jako tesko verifikovati, ali to nije slucaj samo sa medicinom. Ja nisam studirala medicinu vec ekonomiju i zamisli ovdje su mi priznali skoro dvije zavrsene godine iako tu nisam imala zavrsen fakultet. Priznavanje tih predmeta mi je jako ubrzalo dobivanje diplome ovdje jer sam za cetiri godine skolovanja isla samo dvije i jos nesto malo.

Kazes da studenti tu uce mnogo vise teorije nego u drugim zemljama. Uzmimo za primjer medicinu u USA. Prve cetiri godine su cista teorija. Studenti koji zele studirati medicinu obicno upisu prrve cetiri godine biologiju i hemiju. Zamisli samo da bi se upisao u MEd. School moraju imati cetiri godine fakulteta i to ne bilo kakvog fakulteta. Zaista dovoljno teorije , zar ne? No to nije sve, sada kada vec idu u med. school ponovo imaju par godina teorije da bi tek na kraju imali par godina prakse, naravno to je placeno. Nisam sigurna kako stvari stoje u ovom zadnjem djelu samo znam da im teorije ne fali sigurno.

Fakultet na koji sam ja isla mogu ti reci da smo isto imali dosta teorije. Iako sam stidirala International Business imala sam semestar istoriju i naravno strani jezik, dva semestra engleskog,sociologiju itd. Dakle ne svodi se sve na samo usko poznavanje svoje struke kako tu vec kruze price o ovdasnjem skolovajnu.

Poslednji put menjao ljepota poroka dana 03 Feb 2003, 16:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2003, 16:19 
Pripravnik
Pripravnik

misk0 hvala na podrsci mada ju u principu i ne trebam , ali ipak hvala :wink:

nisam imala potrebu nikome da se dokazujem ni dok sam dole bila a kamo li tek sada :P

postoje ljudi sa ovog foruma koji me licno poznaju, ko sam i sta sam i kako mi u zivotu ide :oops:

svi ostali komentari koji pokazuju tipicnu ljubomoru i malogradjanstinu me apsolutno ne zanimaju 8)

samo se slatko ismijem i to je sve :oops: :lol: :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]