uzačaranomkrugu je napisao:
jer mi je muka kako naša raja u BL misli da je život u inostranstvu super
I meni je od toga muka
Život na zapadu može imati neke prednosti, istina je da su imali i još uvijek imaju veći standard nego mi iako i njihov rapidno opada.
Zapad je truo, truliji je nego prije 10 i 20 godina. Truliji je nego prije 2 godine. Ovo bi svako trebao da zna, ovo se može vidjeti iz stanja njihove ekonomije, porasta nezadovoljstva u "razvijenim" zemljama, porasta terorizma i života u strahu od terorizma. Moj rođak koji preko 30 godina živi u Švedskoj kaže da sadašnja Švedska nije ništa u odnosu na Švedsku od prije 20 godina. Na moje pitanje da li je to samo u Švedskoj rekao je da je takvo stanje i u ostalim skandinavskim i zapadnim zemljama.
Pričao mi brat koji radi sa Amerikancima da su rekli da koliko god se u USA galamilo na Klintona zbog afere Levinski i drugih stvari tadašnja ekonomska moć Amerike je bila znatno veća nego sada, znatno veća nego puno godina prije toga, čak su kao izmišljali neke olakšice da vraćaju porez ljudima, nešto tako. A sad je mnogo gore. A još kad se USA nasuka na Iraku...
Ovo govorim prvenstveno iz duhovnih izvora iako se to sada može vidjeti i sa čisto svjetovno-intelektualno-ekonomske strane.
Zapad tone, to nije privremeno, to je proces koji će trajati. To je neizbježno.
Sa druge strane stanje kod nas je super kakvo će tek da bude. Stanje kod nas će biti katastrofalno u narednom periodu.
Svima po zaslugama.
Ići odavde je kao preći sa bijednog brodića koji tone u luksuzni brod koji takođe tone, doduše možda nešto sporije.
To je kao da se aprila 1912. godine potopio brod a preživjele pokupio Titanik i onda preživjeli viču: "radujmo se što smo se spasili, i još se nalazimo na cool luksuznom brodu..."
Ali ja lično ne bih mijenjao ovo što ovde imam za neke tamo pare, za njihov poljuljani standard, za njihovu "razvijenost".
To sve zavisi kakvim ko vrijednostima teži. Vrijednosti kojima ja težim mogu imati baš ovde i teško da bih ih igdje drugdje imao više nego ovdje. Rođen sam i živim u najidealnijim uslovima da bih ostvario vrijednosti kojima težim i zbog toga sam prezadovoljan i prezahvalan Ocu Nebeskom.
S druge strane nije mi drago zbog loše situacije kod nas a koja će biti još gora. Da je bilo ono što nije bilo gledali bismo čudo. I sad nije kasno ali...Srbe treba snažno udariti po glavi da dođu sebi, da se probude. Izgleda da tog udaranja nije bilo dovoljno pa će ga u narednom periodu biti jako mnogo.
Dno od danas će nam sutra biti plafon.
A i zapadu će dno od danas sutra biti plafon.
Za neke je najbolje da odu...