banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 22:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Okt 2008, 13:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Tisuću ti vafli, Maran Ata 2!
Biće veslo...

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2008, 13:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
ikone su poput slava,postuju se i slave svetci a ne slika ili dan,postuju se kao neko ko je Gospodu mio,postovati njih znaci postovati samog Gospoda.Sveti su nam uzor a gospoda ne treba traziti on je svuda oko nas,on je u nama samima,a ikone nas podsjecaju kakvi bi trbali biti i koliko moze da napreduje ljudsko bice u Gospodu

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2008, 14:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
pozdrav svima!

upravo sam razmisljao stavit ovu temu, a ono mi se odjednom pojavi pred očima, a nisam ni znao da postoji na ovom forumu...onda da nastavimo uz Božiju milost....

stojim iza brata sintora i svake riječi koju je napisao, jer upravo do toga spoznanja do čeg je on došao Božijom milošću ponukan Duhom Istine dođoh i ja...

prvo bih htio malo da nešto kažem o "svecima"....kako je moguće da mi nekoga proglasimo svetim?....zar se to ne protivi onome što kaže Isus...."Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se."...a Pavao ovako kaže...."Zato ne sudite ništa prije vremena dok ne dođe Gospodin koji će iznijeti na vidjelo što je sakriveno u tami i razotkriti nakane srdaca. I tada će svatko primiti pohvalu od Boga."....neznam stvarno odakle nam pravo da se stavljamo u ulogu Svevišnjeg i određujemo tko je svet tko nije....zar nije naš sud pristran i zar možemo suditi čovjeka po negovom srcu?!.....ja ipak mislim da je za to sposoban samo onaj koji najbolje pozna naše srca, a to je Svevišnji (vječna i savršena ljubav i pravednost)....

samim time odredivati sebi nekog zagovornika ili zaštitnika pred Bogom nema svrhe kada samo Gospodin znade tko je zaslužio spasenje, a tko nije....ali to nam nije ni potrebno kada preobilno zadobismo milost i spasenje po Isusu Kristu i znamo kojim putem trebamo ići da budemo zajedno s Njim u vječnoj slavi...

inače idem svaki dan u crkvu i užasno me pogodilo kada je župni svećenik odlučio da se devetnica Sv. Leopoldu B. Mandiću moli pred njegovim kipom...nemam ništa protiv brata Leopolda, ali zar je to potrebno kada imamo svoga zagovornika i zaštitnika pred Bogom Isusa Krista!!

žao mi je što nisam bio prisutan kad se vodila glavna rasprava na ovu tematiku i kad je brat sintor bio na meti napada, pa ga pozivam ako je još aktivan na forumu da se javi....

pozdrav svima i mir s vama....

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2008, 07:07 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 10 Okt 2008, 12:15
Ali ja stvarno pitam za S.Srkulj i za njegova povjest. Molim vas, recite mi ko je taj?

p.s. Ko je ovde pravoslavan?

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2008, 12:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Ja sam! :D
Doduše, ja mnogo više čitam nego što pišem, a i kad pišem uglavnom pišem gluposti, tako da slaba vajda od mene. Al eto...

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2009, 19:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
Koristi se primjer, heruvima na kovcegu da bi se potkrijepilo postovanje ikona i Bozijih ljudi.Ali znamo da su se ti heruvimi mogli vidjeti samo jednom u godini, i to je mogao samo prvosvestenik.Bog je takodjer zapovjedio da se napravi zmija od mjedi, ali su se ljudi poceli klanjati tome.U NZ imamo primjer gdje se neki ljudi klanjaju apostolima, a ovi ih ispravljaju, govoreci da su i oni ljudi i da ustanu.
Kopao sam po starim temama, pa evo na brzinu nesto da prilozim, pozdrav svima

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 06:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Svako od nas ima pravo na svoj izbor i svoju slobodnu volju. ISTINA JE SAMO JEDNA, a putevi koji do nje vode su mnogobrojni, za svakog drugačiji i posebni, već prema njegovoj mjeri koliko je Bog dao da se čuje i razumije. Kakvo bi to čovječanstvo bilo kada bi se svi isto odijevali, isto razmišljali, iste kuće gradili. Jednostavno nemoguće je. Meni ikone ne smetaju, one su mi nadahnuće i ohrabrenje da neko običan kao ja, ukoliko to umije i želi, može postradati za Boga i njegovu riječ. One su nada, da za nas obične smtrnike ipak ima izbavljenja. Isus je Bogočovjek, bezgriješno začet, za mene nedostižni san, strah da nemam dovoljno snage da svoj život ispravno vodim. A žitja svetitelja mi pružaju ohrabrenje da i ja u grijehu začeta imam nadu na izbavljenje, Ikone su podsjednik da i ja moram i mogu svoj život ispravno voditi.
Svake godine na dan Slave svoga svetitelja, moja porodica se podsjeti njegovog žitija i stradanja Gospoda radi... Sveto pismo je iznad svega, molitve su najvažnije, a ikone i žitija i stradanije svetitelja i Bogougodnih ljudi nada za sve smtrnike. Tako to ja vidim i takav to uticaj na mene ima. Npr. život Svete Petke, Prepodobne mati Angeline itd. su meni ohrabrenje kako sve nevolje i skušenja u životu trebam izdržati iako sam daleko, daleko od njih.
Na mene imaju pozitivan uticaj, mislim da sam i bolji i jači čovijek sa tim saznanjem. a mnogi se bave samo Svetim pismom, a sude u osuđuju, sebe i svoje spoznaje uzdižu... ISTINA JE JEDNA, A PUTEVI SPOZNAJE RAZLIČITU ZA SVAKOG OD NAS PREMA NJEGOVOJ MJERI i potrebi koje samo Bog zna... A Hrišćani ne smiju zaboraviti, da nemaju samo oni pravo na izbavljenje i da ne pripadaju samo oni Gospodu Bogu našem. Koliko je milijardi ljudi na Zemlji, a koliko ima Hrišćana? Koliko ima Kineza, Indijaca, itd? Rasprava o ikonama je besmislena. Sve što ljude pozitivno usmjerava putevima Bogospoznaje je dobro i korisno...

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 07:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Aurrora je napisao:
Svako od nas ima pravo na svoj izbor i svoju slobodnu volju. ISTINA JE SAMO JEDNA, a putevi koji do nje vode su mnogobrojni, za svakog drugačiji i posebni, već prema njegovoj mjeri koliko je Bog dao da se čuje i razumije. Kakvo bi to čovječanstvo bilo kada bi se svi isto odijevali, isto razmišljali, iste kuće gradili. Jednostavno nemoguće je. Meni ikone ne smetaju, one su mi nadahnuće i ohrabrenje da neko običan kao ja, ukoliko to umije i želi, može postradati za Boga i njegovu riječ. One su nada, da za nas obične smtrnike ipak ima izbavljenja. Isus je Bogočovjek, bezgriješno začet, za mene nedostižni san, strah da nemam dovoljno snage da svoj život ispravno vodim. A žitja svetitelja mi pružaju ohrabrenje da i ja u grijehu začeta imam nadu na izbavljenje, Ikone su podsjednik da i ja moram i mogu svoj život ispravno voditi.
Svake godine na dan Slave svoga svetitelja, moja porodica se podsjeti njegovog žitija i stradanja Gospoda radi... Sveto pismo je iznad svega, molitve su najvažnije, a ikone i žitija i stradanije svetitelja i Bogougodnih ljudi nada za sve smtrnike. Tako to ja vidim i takav to uticaj na mene ima. Npr. život Svete Petke, Prepodobne mati Angeline itd. su meni ohrabrenje kako sve nevolje i skušenja u životu trebam izdržati iako sam daleko, daleko od njih.
Na mene imaju pozitivan uticaj, mislim da sam i bolji i jači čovijek sa tim saznanjem. a mnogi se bave samo Svetim pismom, a sude u osuđuju, sebe i svoje spoznaje uzdižu... ISTINA JE JEDNA, A PUTEVI SPOZNAJE RAZLIČITU ZA SVAKOG OD NAS PREMA NJEGOVOJ MJERI i potrebi koje samo Bog zna... A Hrišćani ne smiju zaboraviti, da nemaju samo oni pravo na izbavljenje i da ne pripadaju samo oni Gospodu Bogu našem. Koliko je milijardi ljudi na Zemlji, a koliko ima Hrišćana? Koliko ima Kineza, Indijaca, itd? Rasprava o ikonama je besmislena. Sve što ljude pozitivno usmjerava putevima Bogospoznaje je dobro i korisno...

ovo je dobro receno Aurrora. ja stalno podvlacim, kad bi se bogdo svi drzali onoga sto im vjera propovijeda... bilo koja... bio bi raj na zemlji. a ne ovamo istice se neka vjera samo poradi mrznje onog koji ne pripada istoj. i dice se svojim znanjem, i srce im je oholo i prazno.

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 10:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
cicak je napisao:
ovo je dobro receno Aurrora. ja stalno podvlacim, kad bi se bogdo svi drzali onoga sto im vjera propovijeda... bilo koja... bio bi raj na zemlji. a ne ovamo istice se neka vjera samo poradi mrznje onog koji ne pripada istoj. i dice se svojim znanjem, i srce im je oholo i prazno.

...ooovvvvoooo je dobro receno...svi neki veliki vjernici a niko ne postuje ni 5% onoga sto bi trebao! Samo ju koriste da kazu komsiji kako je on ovakav ili onakav kako je njegov bog takav a njegov onakav!!!

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 10:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Aurrora je napisao:

Odlicno receno. Slika

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 12:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Aurrora je napisao:

Postujem tvoj stav u vezi ikona ali mi neke stvari ipak nisu jasne. Zar tebi nije Isus Hristos najvece nadahnuce i najvece ohrabrenje? Zar nije Isus Hristos dovoljna i jedina nada za izbavljenje? Takodjer mi je pomalo cudno da za jednog Hriscanina Isus predstavlja 'strah da nemam dovoljno snage da zivot vodim ispravno', i da se onda izlaz trazi u smrtnim ljudima.

Zanimljivo je da npr. Apostol Pavle nikada nikoga drugoga nije imao za uzor nego uvijek Isusa Hrista. Da je uvijek iskljucivo samo Hrista velicao, njemu se divio, da mu je Hristos bio apsolutno jedina motivacija i podstrek u zivotu, itd. A mogao je na primjer, kao uceni Jevrej i Farisej, da uzme za nadahnuce proroka Iliju ili partrijarha Enoha, koji su cak ne nebo uzeti. Ili mogao je uzeti za ohrabrenje Jovana Krstitelja ili bilo kojeg drugog bogobojaznog Bozjeg slugu. Ali vidimo da to on ne cini. niti to cini Petar (u djelima 10 gl. kaze Korneliju da mu se ne klanja jer je samo covjek) niti Jovan niti bilo koji od drugih apostola i osnivaca prve hriscanske crkve. Licno smatram da je to tako s razlogom.

Najveci mi je problem u tome da se u preteranom postivanju svetaca malo po malo izgubi glavni fokus hriscanske vjere. Toliko tih svetaca ima da Isus Hristos ponekad da jedva nadje svoje mjesto medju njima. A kada kazem postivanje mislim na neku vrstu obozavanja. Naravno da ja postujem-respektiram sve vjerne Bozje sluge, ali isto tako postujem i moju babu koja je bila vjerna zena, uzor meni licno i svom komsiluku, i do kraja njenoga zivota vjerna Bogu. Znaci respekt da, ali obozavanje nikako! Jos si rekao da ti je zivot Svete Petke ohrabrenje kako sve nevolje u zivotu treba izdrzati i kako si ti 'jos daleko od njih'. Po ovoj prici meni se cini kao da ti je, u odredjenim segmentima tvoga zivota, Sv. Petka jedan ideal koji se treba dostici, jedno mjerilo svetosti i posvecenja koje ti do sada jos nisi dostigla. A ako stavljas Sveto Pismo na prvo mjesto, kao sto si napisala, zar ne bi onda jedini moguci ideal i jedini moguci standard za tvoj zivot trebao biti Isus Hristos? Zato smatram da je tvoj stav kontradiktoran Hriscanskom ucenju i jednostavno ne mogu da shvatim kako se to moze povezati.

Sveci na ikonama ne bi ni kod jednog Hriscanina smjeli zauzeti veci polozaj od recimo tvoga oca ili majke, ili djeda, ili poznanika- od bilo kojeg drugog smrtnika na ovoj zemlji.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Poslednji put menjao Avinoam1 dana 10 Okt 2009, 08:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 13:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Dobar post Avinoam.
Daleko bilo da nekoga osudjujem, ali dio sa obozavanjem ikona, ikone u crkvi i ljubljenje slika i mostiju svetaca, to apsolutno ne mogu da shvatim niti odobravam, jer pomjera nas centar paznje sa Isusa Hrista na druge, postajemo obozavaoci svetaca. Licno nemam nista protiv toga da neko drzi sliku sveca kao sto drzi sliku recimo majke ili oca, ali sve sto je vise od toga mi je idolopoklonstvo. Ali kao sto ne obozavamo apostole nego svece koji su nam na neki nacin bliskiji, tako vjerujem da je licnost Hrista svima predaleko, kao sto rece Aurrora. Ne znam zasto je to tako, ko je kriv sto danas govorimo toliko mnogo o svecima a tako malo o Hristu? Zar smo mi zaista sami od sebe vise zainteresovani za svece nego za Izvor sam? Meni je iskreno receno nepojmljivo da neko pored Pisma moze da zavoli bilo koga drugog osim Hrista. A skoro sam spreman da se opkladim da vecina onih koji obozavaju svece nisu uzeli Pismo jednom u zivotu da ga procitaju. Mislim da je crkva kriva sto se toliko prica o svecima a tako malo o Hristu.
Htio bih u vezi tog straha od Hristove savrsenosti da kazem, osjecam se ponekad tako kao i ostali, najteze mi je prihvatiti cinjenicu da sam ja zahvaljujuci Hristu ovog trenutka cist i savrsen.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 13:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Svako posvecenje, posvecenost, put, usmjerenost, posveta...kako god hocete, trazi u svom pocetku neprekidno podsjecanje na ideal kojem se tezi.
Svako ko trenira fudbal ili kosarku vrlo cesto ima potrebu da pogleda neku utakmicu, ili snimak,
a potpuno nam je prirodno da on ima i recimo sliku nekog vrhunskog sportiste, koja mu svjedoci da njegov podvig i trud nije nemoguc i neostvariv.

Sa druge strane, nemoguce je "proslavljati svetitelje vise nego Hrista", iz prostog razloga:
sila Apostola, njihovih ucenika i Episkopa koje su oni postavljali sirom svijeta, ne dolazi od njih,
no od Onoga koji je njihov ideal i cilj - zivotodavca Hrista.

Cinjenica da postoji mnostvo onih koji su ostvarili hriscanski ideal zivota, moze nam samo biti radost i podsticaj
da upodobljavanje Hristu i hriscanskim zivotnim idealima nije nesto nemoguce, neostvarivo i neprirodno,
nego naprotiv, sasvim dostizno svakome ko se tome putu okrene cistog srca i dobre namjere.

Tako karakteristican manihejski duh kroz vijekove provejava u ljudskoj misli i psihologiji, jos od Platona, pa i prije,
jer je najlaksi put bio da se tjelesnost (koju manihejci nisu mogli prevladati) - prosto prezre i oznaci kao nistavna.
Hristos je vo vsja vrjemena ovo shvatanje ponistio svojim vlastitim primjerom, uzevsi na sebe ljudsko tijelo
i ljudsku prirodu sa svim njenim stranama i karakteristikama i pokazavsi kako se ta tjelesnost moze i treba nositi.
On je svagda zivuci dokaz da nista nije po prirodi zlo, vec da je sva tvorevina blagoslovena da se koristi dvojako i slobodno:
na spasenje i radost covjeku ili na stetu i propast.

Primitivni covjek koji je strahovao od prirodnih pojava u tom bogozaboravnom pesimisticnom strahu im se klanjao kao bozanstvima,
te koji je iz slicnog straha, od zivotinja i prirodnih pojava od kojih mu je ovisila prehrana i egzistencija, stvarao idole i lazne bogove
jos uvijek zivi i u danasnjem, savremenom covjeku.
Obozavanje novca, luksuza, moci, zivotne udobnosti i lagodnosti i danas je itekako prisutno u modernim drustvima,
i po malo cemu se razlikuje od nekadasnjeg idolosluzenja i idolopoklonstva, jer te strasti covjeka odvajaju od sustinskog,
od elementarno humanog dozivljaja svijeta, ljudi sa kojima ga dijelimo i napokon, odvajajaju ga od Boga.

Tesko je danas izreci osudu da neko od vjernika se u postovanju svetih ikona okrece od Boga i obozava drvo, boje i materijal ikone.
Sve je manje, i gotovo da uopste i nema onih koji "od drveta ne vide sumu", a u licnosti svetitelja ne vide Hrista kojim se ovaj i osvetio.

Iskreno mi se cini da ova prica svoj temelj upravo ima sto u povrsnosti rasudjivanja o ovoj tematici,
sto u prostoj, skoro ispolitizovanoj, propagandi odredjenih grupacija koje sebe smatraju neprikosnovenim duhovnim uciteljima,
a koji svoju propovjed ne baziraju na pozitivnoj (optimizmu vaskrsenja), vec negativnoj poruci - kritikovanju "drugih".

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 13:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
I Jevreji su blejali u zlatno tele, pa su mislili da ostvaruju kontakt sa Jahveom. Hrišćani, barem oni koji ne pripadaju protestantizmu, takođe bleje u izrezbarene odnosno nacrtane prikaze i sparušene posmrtne ostatke raznih ljudi, pa misle da ostvaruju kontakt sa bogom ili Yeshu-om.

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 13:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ne misle, niti je to iko rekao.

Dolazis na forum, mjesto dijaloga, sa potpuno zatvorenim i formiranim stavom
bez imalo zelje za potovanjem onih koji tvoje stavove ne dijele.
Da si imalo dobre volje unio, vidio bi da niko ne tvrdi da su ikone "vid komunikacije" sa Bogom,
vec samo podsjetnik da hriscanski ideal zivljenja nije nedostizan.

Ali zalud prica onome ko ne trazi zadovoljstvo u zrelom dijalogu, no u samoj provokaciji i samoeksponiranju poput kakva razmazena djeteta.

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 13:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Uloga svetaca je ista kao apostola, posvetili su sebe Bogu, i skoro nikad nisu ostali u osami, nego su sisli medju narod i upucivali ga na Hrista. Kad je Pavle dosao da govori o Bogu u Atini, narod je htio njemu da zrtvuje, krenuli su njemu da se klanjaju, sto je Pavle naravno zabranio. Taj dogadjaj govori o dvije stvari, ne samo o tome kako su apostoli sami gledali na to obozavanje njih kao smrtnika, vec i o tome da je narod sklon idolopoklonstvu. Narod ne moze odjednom da se promijeni i da "vidi samo sumu" i nista drugo, tome svjedoci i samo stanje duhovnosti u nasem narodu. Moje licno misljenje je da sveci nikad ne bi dozvolili da ih neko na taj nacin svetkuje. Volio bih cuti misljenje patrijarha Pavla sta misli o tome da ga za 100 godina nasi praunuci tretiraju isto onako kao sto danas tretiraju Svetu Petku ili Bogorodicu. Sjecam se neke emisije, ne znam tacno o cemu se radilo, u pitanju su bili katolici, nijedan jedini put nisam cuo da spominju Hrista nego se prica svodila na "Neka nam pomogne majka Bozija", "neka nam Gospa pomogne", "da nas Bogorodica zastiti", itd...

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 13:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
Jamesdin Kurtovic je napisao:
Da si imalo dobre volje unio, vidio bi da niko ne tvrdi da su ikone "vid komunikacije" sa Bogom,
vec samo podsjetnik da hriscanski ideal zivljenja nije nedostizan.

A što će ti drugi podsjetnik, osim Tore, odnosno za hrišćane Novog zavjeta? Nema li tamo dovoljno svijetlih primjera kako treba živjeti da bi bio u redovnom kontaktu sa onim gore?

Na šta treba da me podsjeti kad gledam u posmrtni ostatak nekog leša - ostatak ruke, noge ili nožnog palca što moštima se zovu? Ili, šta treba da razmišljam dok se zagledam u konture lica nekog "sveca" - kako je lijep(a), ima mladalački ten, blistavo bijele zube, trendovsku "obleku" za ono vrijeme, šta li?

Uostalom, biografije mnogih ljudi koji su proglašeni svecima su "prepeglane" i uljepšane, a dosta toga je i potpuno izmišljeno.

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 14:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Aaron je napisao:
I Jevreji su blejali u zlatno tele, pa su mislili da ostvaruju kontakt sa Jahveom. Hrišćani, barem oni koji ne pripadaju protestantizmu, takođe bleje u izrezbarene odnosno nacrtane prikaze i sparušene posmrtne ostatke raznih ljudi, pa misle da ostvaruju kontakt sa bogom ili Yeshu-om.

Iz primjera sa zlatnim teletom se tacno vidi sta moze da se desi kada se covjek/narod udalji od Boga. Ne samo da se odalji, nego otudji. Bog mu postaje pomalo stran i nedokuciv. Za Jevreje koji su generacijama bili stanovnici egipatskog drustva i svjedoci njihovog religioznog sistema u momentima krize bilo je mnogo prirodnije i blize da se upute za nekim vidljivim bogom nego nevidljivim.

Isto tako, kao sto je Hristov napomenuo, covjeku je njegov svetac postao drazi i bliskiji nego sam izbavitelj Hristos. Mnogi 'pravoslavni' sveci poticu iz nasih zemalja, govore nasim jezikom, imaju nasa imena, itd dok je Hristos ipak jedna malo veca misterija, suvise svet, bezgresan, nedostizan, itd. Znaci kod Hriscana postoji jedan odredjen manjak identifikacije sa Hristom koji se kompenzira identifikacijom sa ljudima. A to je naravno katastrofalno. Zar nije jedan od Hristovih ciljeva (pored zrtvovanja na krstu) bio da 'dodje medju raju', da im prakticno demonstrira da je moguce zivjeti ispunjenim zivotom vec sada na ovoj zemlji, da im demonstrira da je Bog jedna realnost, vidljiva recimo u osmijesima onih ljudi kojim iskazujemo ljubav, vidljiva u nasoj djeci, da im pokaze da se Bog stvarno moze iskusiti, da se moze osjetiti u srcu i u mislima, itd itd..

Mozda je zaista jedna od najvecih tragedija da Bog zeli covjeku biti toliko blizak i dostupan a da covjek to jednostavno ne shvata ili ne vidi, ili odbija, ili stavise umjesto njega sebi postavlja substitucije prema kojima gradi i gaji cvrscu emotivnu/duhovnu vezu nego sa Bogom.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 14:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Jamesdin Kurtovic je napisao:
Tesko je danas izreci osudu da neko od vjernika se u postovanju svetih ikona okrece od Boga i obozava drvo, boje i materijal ikone. Sve je manje, i gotovo da uopste i nema onih koji "od drveta ne vide sumu", a u licnosti svetitelja ne vide Hrista kojim se ovaj i osvetio.

Iskreno mi se cini da ova prica svoj temelj upravo ima sto u povrsnosti rasudjivanja o ovoj tematici,
sto u prostoj, skoro ispolitizovanoj, propagandi odredjenih grupacija koje sebe smatraju neprikosnovenim duhovnim uciteljima,
a koji svoju propovjed ne baziraju na pozitivnoj (optimizmu vaskrsenja), vec negativnoj poruci - kritikovanju "drugih".

Slazem se sa ovim drugim odlomkom i zaista bi bilo pozeljno kada bi sve strane koje ucestvuju u diskusijama imale u vidu da ljubav stoji na prvom mjestu i da inspirisani tom ljubavlju gledaju na one koji se ne slazu sa mojim/tvojim stavovima.

Nije mi jasno sta mislis pod prvim odlomkom,'Sve je manje, i gotovo da uopste i nema onih koji "od drveta ne vide sumu", a u licnosti svetitelja ne vide Hrista kojim se ovaj i osvetio.'?

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 14:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislio je na to da skoro nema covjeka koji svece ne posmatra samo kao dio Hristovog tijela, kao kad bi gledao neciju ruku a bio svjestan tijela kome pripada ta ruka.

Ali to bi znacilo onda da mi slavimo Hrista na taj nacin, ali nisam uvjeren u to.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]