Dakle konstatovali smo da lingvisticki Bosanski jezik ne postoji jer rijeci kao sto su sabah, selam, insan, hajvan i slicne su tircizmi i arabizmi kao karakteristika govora bosanskih muslimana a ne nekog posebnog bosanskog jezika. Srbi kada koriste turcizme (cizma, tepsija, rakija oluk) te rijeci obicno nemaju srpske sinonime te je njihovo koristenje poslijedica visevjekovne turske vladavine. Prekomjerno koristenje turcizama i arabizama je jedina prepoznatlljiva odlika govora bosanskih muslimana tako da o nekoj bosanskoj posebnosti nema ni govora. Tako kaze lingvistika.
A sta je kultura tradicija i obicaji bosanskih muslimana reci ce nam Rasim delic u svom oprostajnom govoru bjelosvjetskim mudzahedinima:
"Ja bih kao prvo prenio selame od naseg predjsednika Alije Izetbegovica koji zbog obaveza politicke prirode nije mogao licno doci na ovo sijelo ali je prenio moju …na mene obavezu da poselamim u njegovo ime. Moje prisustvo ovdje dovoljno govori da kad je rijec o predsjedniku Izetbegovicu kad je rijec o meni kao komandantu armije da niti smo zaboravili niti ce mo zaboraviti sve ono sto ste vi u ratu za muslimanski narod Bosne i Hercegovine dali. Ja nikada nisam krio da ova jedinica postoji da je to jedinica armije Republike Bosne i Hercegovine da je u sistemu rukovodjenja i komandovanja armije Bosne I Hercegovine a to sam potvrdio i ovih dana na sastanku na sarajevskom aerodromu sa komandantima NATO snaga. Poslije govora nase brace Abu Malija i Sakiba mislim da neke … neki veliki govori neke velike rijeci nisu potrebne.
Vi ste i ovdje u Bosni i Hercegovini kao i svugdje drugdje u svijetu dosli da branite muslimanski narod i njegovu vjeru islam. Dosli ste kao i u nizu drugih zemlaja da na alahovom putu pruzite pomoć ”Muslimanima„ Bosne i Hercegovine.
Pruzili ste im pomoć ne samo u borbi nego u vracanju svojoj vjeri, svojoj tradiciji, svojoj kulturi i svojim obicajima. Kao sto jedan od prethodnih govornika rece ovo je samo prva runda a ne znamo kada će doći do druge ili slijedece. Zbog toga je dosla pomoć i pomoc islamskog svijeta za ovaj narod koji se nalazi na granici islama i hrišćanstva i dalje neophodna i biće neophodna dok islam ne pobjedi na ovom svijetu. Zato u svoje ime u ime ”Muslimana„ Bosne i Hercegovine kažem samo privremeno hvala jer nas na alahovom putu cekaju još mnogi brojni zadaci. Eselam alejkum."
http://www.youtube.com/watch?v=XWRSoMBL82MDa konstatujemo da ni ovde nema nikakvih etnickih izvornih bosanskih komponenti kod bosanskih muslimana nego samo preuzeto arapsko kulturno nasliojedje putem islama. A sto je sad Radovan (licnost izvornog bosanskog imena tj ja

) za bosanske muslimane sovinista a da ne mogu da daju neki pametan protiv argument to je njihova stvar i sramota.
Radovan