banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Jul 2025, 08:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Okt 2008, 14:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 14:20
Pa nema to veze sa nicim... 8)

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2008, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Citiraj:
Tu pravis gresku. Carigrad je bio najbolje utvrdjen grad u to vreme. Osmanlije jesu vec bile na Balkanu ali dok god Carigrad nije bio u njihovim rukama oni svoje pozicije tu nisu mogli da utvrde. Istina je da je Vizantija tada bila samo Carigrad sa okolinom ali ako pogledamo realno tada drzave i jesu cinili samo takvi utvrdjeni gradovi sa blizom okolinom a izmedju njih je bila samo suma, brda, doline, putevi itd...
Znaci ako si hteo nesto da napravis morao si da zauzmes grad.
To je i ovde slucaj.

ne bih se bas sa ovim slozio. Vizantija je pala davno prije zauzimanja Carigrada, to je bilo samo pitanje vremena kad ce pasti,turcima to nije bio neki problem zauzeti. vizantiju je odvajalo od ostalih drzava to sto su oni kontrolisali veliki prostor,a ne samo okolinu grada.

po meni kljucan dogadjaj za Srbe je bilo stvaranje SHS. po meni velika greska, umjesto Srbije, nastade ujedinjenje koje nije niko htio. danas bi sve drugacije izgledalo.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2008, 17:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
WinstonWolfe je napisao:
Citiraj:
Tu pravis gresku. Carigrad je bio najbolje utvrdjen grad u to vreme. Osmanlije jesu vec bile na Balkanu ali dok god Carigrad nije bio u njihovim rukama oni svoje pozicije tu nisu mogli da utvrde. Istina je da je Vizantija tada bila samo Carigrad sa okolinom ali ako pogledamo realno tada drzave i jesu cinili samo takvi utvrdjeni gradovi sa blizom okolinom a izmedju njih je bila samo suma, brda, doline, putevi itd...
Znaci ako si hteo nesto da napravis morao si da zauzmes grad.
To je i ovde slucaj.

ne bih se bas sa ovim slozio. Vizantija je pala davno prije zauzimanja Carigrada, to je bilo samo pitanje vremena kad ce pasti,turcima to nije bio neki problem zauzeti. vizantiju je odvajalo od ostalih drzava to sto su oni kontrolisali veliki prostor,a ne samo okolinu grada.

po meni kljucan dogadjaj za Srbe je bilo stvaranje SHS. po meni velika greska, umjesto Srbije, nastade ujedinjenje koje nije niko htio. danas bi sve drugacije izgledalo.

Citiraj:
to je bilo samo pitanje vremena kad ce pasti,turcima to nije bio neki problem zauzeti.

Грешиш. Био је велики проблем Турцима да заузму Цариград. Чал шта више Цариград је пао више случајно него што су сами Турци ту имали заслуга. Заборављате да се ради о најважнијем граду у средњем веку.

Citiraj:

С овим се слажем, мада се овде ради о новијој историји али дефинитвно највећа српска грешка у 20. веку.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2008, 23:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mozda im je bio problem da zauzmu samu teritoriju grada, ali oni su daleko prije toga bili gospodari i sila na tom prostoru. njegovo zauzimanje je samo bila zvanicna potvrda da su oni sila koja dolazi i da je vizantija pala. mislim da je cak vlast u Carigradu bila u nekom poluvazalskom odnosu prema osmanlijama. nisam neki poznavalc istorije, ali to je ono sto ja mislim o tome.
a to za Srbe i SHS sam rekao zato sto su u svojim rukama drzali sudbinu. kad su turci dolazili, nisu mogli proci nikako drugacije. SHS je stvarno promasaj i jos dugo ce se te posljedice osjecati na ovim prostorima.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2008, 08:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pa vazniji ndogadjaj od dolaska turaka, je podijela rimskog carstva na 2 dijela i sam nastanak rimskog carstva na ove prostore. Zanimljivo da su cva neka periferna drustva bila svijetske sile a samo mi nismo :wink:

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2008, 15:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

WinstonWolfe je napisao:
mozda im je bio problem da zauzmu samu teritoriju grada, ali oni su daleko prije toga bili gospodari i sila na tom prostoru. njegovo zauzimanje je samo bila zvanicna potvrda da su oni sila koja dolazi i da je vizantija pala. mislim da je cak vlast u Carigradu bila u nekom poluvazalskom odnosu prema osmanlijama. nisam neki poznavalc istorije, ali to je ono sto ja mislim o tome.
a to za Srbe i SHS sam rekao zato sto su u svojim rukama drzali sudbinu. kad su turci dolazili, nisu mogli proci nikako drugacije. SHS je stvarno promasaj i jos dugo ce se te posljedice osjecati na ovim prostorima.

Тачно је то али да су Византинци успели да одбране Цариград можда би се све окренуло у њихову корист јер је и у самој западној Европи већ разматрана могућност да се помогне Византији и да се пошаљу трупе. Нажалост Цариград није издржао.
Иначе тек падом Цариграда, Османлије су се усресредиле на Балкан и затим су заузеле Смедерево(дефинитивни пад Србије) а затим и Босну.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2008, 10:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Urbani ...

Planovi zapada da se pomogne Vizantiji nikada nisu radjeni ozbiljno niti sa dobrim namjerama. Uvijek se trazilo od Carigrada nesto, da bi im se pruzila pomoc. Konkretno, prihvatanje unije sa katolickom crkvom, tacnije prihvatanje vrhovne papske vlasti, sto naravno u Carigradu niko nije zelio prihvatiti.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2008, 13:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ajde sta ste se ufatili vizantije i turaka. vi kao da ste istraumirani tim dogadjajima ili imate neku bolesnu opsesiju njima. Vizantija je koliko znam ratovala sa srbijom :mad:

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2008, 15:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Acrobatico je napisao:
Urbani ...

Planovi zapada da se pomogne Vizantiji nikada nisu radjeni ozbiljno niti sa dobrim namjerama. Uvijek se trazilo od Carigrada nesto, da bi im se pruzila pomoc. Konkretno, prihvatanje unije sa katolickom crkvom, tacnije prihvatanje vrhovne papske vlasti, sto naravno u Carigradu niko nije zelio prihvatiti.

Твоји наводи су делимично тачни.Византијски цар Константин Драгаш је покушао да договори унију са Римом међутим народ и виши официри то нису прихватили и то је пропало. Ипак приликом последњег османлијском покушаја да заузму Цариград (тај пут су и успели) западне хришћанске земље су озбиљно разматраче могућност помоћи Византији. Након што је султан Мехмет пресрео један млетачки брод и погубио све на њему, западним хрушћанским земљама је постало јасно да су Османлије постала опасна претња.Једна делимична помоћ је Византији и стигла за време последње опсаде (додуше то је била помоћ у житу и храни), док су само Млеци послали један војни одред као помоћ Византији. Као што рекох Турци су више случајно освојили Цариград, јер су данима опседали град без успеха и већ је у њиховим редовима почело да се рађа незадовољство и побуне. Али судбина је очигледно хтела да Цариград падне. Након побуне старијих турцких официра, Мехмет се одлучује за последњи покушај тј. последњи напад. Овај напад су Византинци скоро били одбили али су приликом претходног напада заборавили да затворе једну мању капију. Ту капију су успели да пронађу турски плаћеници, тако су ушли у град и истакли турске барјаке на капију, што је изазвало панику међу браниоцима. Овај упад је затим спречен али је ђеновљански комадан Лонгин том приликом рањен. Његов захтев да му се дају кључеви једне капије да би био однесен у град је одбијен и то му је одобрено тек предвече. Када су његови борци видели да је Лонгин однесен у град, мислили су да је реч о повлачењу и сами се повукли. Тако су бедеми где су боравили остали неодбрањени и Турци су на том месту ушли у град. Даље је све познато.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2008, 19:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2008, 16:49
Najvazniji dogadjaj na Balkanu je rodjenje Nikole Tesle, kojeg uzgred budi receno nije boljela patka za vjersko preseravanje (iako mu je otac bio svesteno lice) Juznih Slavena koji se toliko vole dichiti svojim porijeklima i tradicijama a koje su jedne od najraznovrsnijih ali i najnekompitabilnijih u svijetu (svako selo drugi obicaj). Sramota je tih istih naroda da ne shvataju da je jedan od najvecih intelektualaca u postojanju ljudske rase prakticno otjeran odavde i nije mu pruzena nikakva ozbiljnija pomoc u radu i stvaranju za vrijeme njegovog zivota na Balkanu. Ipak taj covjek u svojoj ljudskosti nikada nije zaboravio ko je i odakle je, a pogotovo nije htio da razdvaja ono sto se razdvojiti ne moze (bar josh ne) pa se jednostavno predstavljao kao Jugosloven. Nije to sigurno uradio zbog politickih ideala nego iz svjesti da su svi juznoslavenski narodi uglavnom isti. Najcesce zaglupljeni inventar onih malo bistrijih koji svoju energiju ne trose svadjajuci i ubijajuci se medju sobom vec iskoristavaju svoje potencijale i uzimaju od ovakvih njihove. A vi se josh tu malo posvadjajte ciji je bog (namjerno malim slovom, ako neku bude primjetio a vjerovatno nece jer niko nije procitao Bibliju - pretpostavljam) jaci i koji ima vishe muda. Ko je koga zaklao, nabio na kolac, silovao...Bar dok ne nestane struje.

P.S. Ni jedan rat ne zasluzuje da bude proglasen velikim dogadjajem!

fighting pollution and fear!

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2008, 19:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Spori je napisao:
Najvazniji dogadjaj na Balkanu je rodjenje Nikole Tesle, kojeg uzgred budi receno nije boljela patka za vjersko preseravanje (iako mu je otac bio svesteno lice) Juznih Slavena koji se toliko vole dichiti svojim porijeklima i tradicijama a koje su jedne od najraznovrsnijih ali i najnekompitabilnijih u svijetu (svako selo drugi obicaj). Sramota je tih istih naroda da ne shvataju da je jedan od najvecih intelektualaca u postojanju ljudske rase prakticno otjeran odavde i nije mu pruzena nikakva ozbiljnija pomoc u radu i stvaranju za vrijeme njegovog zivota na Balkanu. Ipak taj covjek u svojoj ljudskosti nikada nije zaboravio ko je i odakle je, a pogotovo nije htio da razdvaja ono sto se razdvojiti ne moze (bar josh ne) pa se jednostavno predstavljao kao Jugosloven. Nije to sigurno uradio zbog politickih ideala nego iz svjesti da su svi juznoslavenski narodi uglavnom isti. Najcesce zaglupljeni inventar onih malo bistrijih koji svoju energiju ne trose svadjajuci i ubijajuci se medju sobom vec iskoristavaju svoje potencijale i uzimaju od ovakvih njihove. A vi se josh tu malo posvadjajte ciji je bog (namjerno malim slovom, ako neku bude primjetio a vjerovatno nece jer niko nije procitao Bibliju - pretpostavljam) jaci i koji ima vishe muda. Ko je koga zaklao, nabio na kolac, silovao...Bar dok ne nestane struje.

Ako cemo vec rodjenja,bolji je Tito,dao nam je 50 finih godina,jebo struju, imali smo san u koji bi se vecina koji su bili odrasli,rado vratila i da se nikad ne probudi....

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2008, 20:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2008, 16:49
Dobar je Tito! Al' nisam siguran gdje je taj rodjen! A i on je brate ratov'o i pravio kojekakav dar-mar.

fighting pollution and fear!

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2008, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Spori je napisao:

:roll:

Ко је НТ отјерао одавде? Ко му није помогао?
Гдје се то НТ представљао као Југославен?
Јужни Славени "najnekompitabilniji" (ваљда најнекомпатибилнији) народи на свијету? Шта то значи? Што им је то минус? Села у Кини или Јужној Америци имају исте обичаје?

НТ је један од највећих научника свих времена, оно што је он патентирао и замислио омогућиле су да имамо данашњу цивилизацију какву имамо... Његово дјело је значајно за човјечанство!

Али за историју Балкана његово рођење није значајан датум, није нека прекретница након кога је све било другачије, није одредило прерасподјелу политичке моћи и измјенило историјске токове!

П.С. Најзначајнији догађај за историју Балкана се десио 4. марта 1945. године...наравно, потпуно субјективна перцепција историје! 8)

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008, 01:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
4.marta ?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008, 16:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
П.С. Најзначајнији догађај за историју Балкана се десио 4. марта 1945. године...наравно, потпуно субјективна перцепција историје!

SD CZ. kulminacija 1991. :D

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2008, 17:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
WinstonWolfe je napisao:
Citiraj:
П.С. Најзначајнији догађај за историју Балкана се десио 4. марта 1945. године...наравно, потпуно субјективна перцепција историје!

SD CZ. kulminacija 1991. :D

8)

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2008, 12:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Metodoloski je potpuno neispravno za neku istorijsku prekretnicu uzimati datum rodjenja neke osobe.
Kada vec govorimo o Tesli, niko njega nije otjerao odavde. Prosto je sam otisao tamo gdje je imao bolje uslove za rad i skolovanje. Da je ostao u zabiti u kojoj je rodjen, sasvim sigurno se ne bi razvio u velikog naucnika.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2009, 07:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ONWxosmLWfQ[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 30 Jun 2009, 14:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jul 2008, 00:31
Ако све могуће врсте догађаја рачунамо онда је сигурно да их је било стварно много важних, занимљиво их је набрајати али ко ће бројати толико...

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2009, 21:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2009, 21:11
Po meni najvažniji istorijski dogadjaj na Balkanu je osnivanje Banjalučke pivare 1873.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]