banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 16:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 201 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Sep 2008, 16:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Nigdje se ne spominje "raditi za drzavu"!

"Nakon zavrsetka skolovanja korisnik se obavezuje zaposliti se i raditi u okviru stecenog zvanja na podrucju RS, i to na nacin da za svaku skolsku godinu za koji je primao stipendiju radi 2 kalendarske godine"!

Stipendija je nepovratna i u slucaju da korisnik zbog nezaposlenosti bude na evidenciji Zavoda za zaposljavanje RS duze od 12 mjeseci.
Znaci nikakav posao ti ne nalazi Vlada!
Ako moras vratiti stipendiju onda je to isti iznos i moras poceti 2 mjeseca nakon te odredbe za povrat.

Medjutim nigdje ne navode sta se dogadja ako student zeli da nastavi skolovanje tj. da upise postdiplomski!? :-?
Logicno je da mu se omogucuje dodatno skolovanje tj. da ne mora vracati stipendiju sve dok je student...valjda :-?

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2008, 19:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Hvala što si nam ovo razjasnio!

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2008, 22:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Citiraj:

jos i pored toga sto te stipendiraju da ti i posao nadju. pa onda i stan i auto.malo bi i to bilo.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2008, 23:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa sto? To bi bilo i logicno!

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2008, 23:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:

s obzirom da su tu stipendiju dobila djeca ovih iz vladajuce strukture, oni ce to sve i dobiti. zalosno, ali je to tako.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2008, 00:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Vidim da moram da ponovim ono što sam ranije napisala. Dakle, prije 30 godina ako te država stipendirala, onda si tu stipendiju morao da odradiš - kao što sad moraš da odradiš specijalizaciju. Mala plata 2 godine, pa poslije ostaneš tu da radiš.
Ja sam se nadala da je to nepovratna stipendija jer mi je puno da radim 8 godina u Bl, odnosno da se obavežem vratit na 8 god u Bl. Ima logike za ljude koji se žele vratiti u Bl i raditi u istoj. Dobija se 500€ mjesečno, to je ok cifra, još poslije nađeš posao (mada bi ti ga oni trebali naći).
Rupa koju ne kontam: ako ne nađeš posao u Bl u nekom roku, ti stipendiju moraš vratiti? U roku od koliko?
Ako prihvatiš i poslije želiš da vratiš, može li se vraćati u ratama od po 500€ ili se mora iskeširati?
WinstonWolfe je napisao:
Citiraj:

jos i pored toga sto te stipendiraju da ti i posao nadju. pa onda i stan i auto.malo bi i to bilo.

:roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2008, 00:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

WinstonWolfe je napisao:
Citiraj:

s obzirom da su tu stipendiju dobila djeca ovih iz vladajuce strukture, oni ce to sve i dobiti. zalosno, ali je to tako.

Ocigledno nisi upucen...
Tu stipendiju su TREBALA dobiti djeca tih iz vladajuci sektora ali kada se digla prasina oko nepravilnosti i pocele predizborne igre, zajedno sa njima su dobili svi koji su konkurisali i zadovoljavali prosjek 8.5!
Tako da bar ove godine nece biti posla od vlade jer ima mnooogo ljudi, za ubuduce nisam siguran!

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2008, 00:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa i nisam bas upucen, kolika je bila frka oko toga, prestao sam da pratim. a to za posao, auto i stan je bilo malo ironicno od mene.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2008, 00:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

EiLeen je napisao:
Vidim da moram da ponovim ono što sam ranije napisala. Dakle, prije 30 godina ako te država stipendirala, onda si tu stipendiju morao da odradiš - kao što sad moraš da odradiš specijalizaciju. Mala plata 2 godine, pa poslije ostaneš tu da radiš.
Ja sam se nadala da je to nepovratna stipendija jer mi je puno da radim 8 godina u Bl, odnosno da se obavežem vratit na 8 god u Bl. Ima logike za ljude koji se žele vratiti u Bl i raditi u istoj. Dobija se 500€ mjesečno, to je ok cifra, još poslije nađeš posao (mada bi ti ga oni trebali naći).
Rupa koju ne kontam: ako ne nađeš posao u Bl u nekom roku, ti stipendiju moraš vratiti? U roku od koliko?
Ako prihvatiš i poslije želiš da vratiš, može li se vraćati u ratama od po 500€ ili se mora iskeširati?
WinstonWolfe je napisao:
Citiraj:

:roll: :roll: :roll:

Ja koliko sam skontao sve dok si na birou (nezaposlen) ne moras im nista vracati!
Takodje mislim da mozes da im vracas u ratama tj. isto kao sto si i primala mjesecno.
Napomena:
stipendija se dobija 9 mjeseci a ne 12!

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2008, 01:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

EiLeen moraš da se probudiš iz tog sna i da shvatiš da se ne nalaziš u 1970. nego u 2008. Da je vrijeme socijalnog blagostanja davno isteklo i da ovo nije Švedska.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2008, 08:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Block out je napisao:

Било би логично шта? Да ти власт проналази посао? Преспавао си задњих 20 година. Волио бих да видим ту земљу у којој људи који заврше факултет имају резервисано радно мјесто. Додуше, постојала је једна у којој је донекле било тако, звала се СФРЈ, знамо како је завршила ...

Да се разумијемо, моје мишљење је да добри студенти сами по себи кроз различите ненаставне и наставне активности у сарадњи са факултетима и привредом треба да привуку пажњу на себе, створе добре референце, покажу да су другачији у односу на масу осталих незаинтересованих студената. Посао након тога је загарантован, а код нас је таквих примјера хвала Богу много. Они који су само вриједни студенти који гањају просјеке, а не показују никакву заинтересованост поред тога, на крају упадају у исти кош са масом лоших и незаинтересованих студената који након завршетка факултета иду на биро за запошљавање ...

Кад се већ поредимо са западом, ко је од вас додипломаца написао озбиљан рад из области интересовања и бранио га на неком симпозијуму нпр? Ко је од вас написао било какав допис или e-mail поруку некој од фирми које се баве оним што вас интересује са молбом да се за вас организује нека стручна пракса током студија? Ко је од вас радио дипломски рад у сарадњи са привредом? Итд, примјера је много, а јако мало оних који то практикују.
Све су то ствари које зависе искључиво од самих студената, и које су сасвим нормалне на тако вољеном западу, а могуће су и овдје. На крају, да споменем и ријечи гувернера Јелашића: "Када сам завршио факултет, послао сам апликацију за посао у 200 фирми, 10 ме позвало на разговор, у једној сам добио посао".

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2008, 10:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Niko ovdje nije trazio od drzave posao!
Prvobitna koncepcija stipendije je bila da se stipendira 40-50 ljudi, tako da je po meni bilo logicno da se zadrzi/zaposli tako mali broj najboljih iz svojih oblasti. Na kraju je stipendiju dobilo preko 500 ljudi!

Ne kontam cemu tvoje frustracije, predavanja i ta arogantna pitanja!
Ko je od vas ovo...ko je od vas ono??? :oops:

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2008, 12:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ja upravo to i govorim. Ovdje niko ne traži od države posao....
@medi: ta pitanja me nasmijavaju... Ne studiramo ni block out ni ja ništa vezano za privredu tako da ne možemo svojim zanimanjem da potpomažemo državu. Da li to znači da ne trebamo da dobijemo stipendiju?
Citiraj:
Кад се већ поредимо са западом, ко је од вас додипломаца написао озбиљан рад из области интересовања и бранио га на неком симпозијуму нпр? Ко је од вас написао било какав допис или e-mail поруку некој од фирми које се баве оним што вас интересује са молбом да се за вас организује нека стручна пракса током студија? Ко је од вас радио дипломски рад у сарадњи са привредом? Итд, примјера је много, а јако мало оних који то практикују.

A što se tiče diplomskog, nisam ga još pisala (neću ga ni pisati već predavati radove), al ovdje je to mnogo kvalitetnije odrađeno. Pripremaš se bar godinu dana, organizuju ti izložbu, umjetničko veče, dođu poznati profesori. Čitava moja diskusija na ovui temu je potekla od tog što ja ovdje lakše mogu dobit posao za svoje zanimanje nego u Rs, znači tamo bih morala biti na birou. Onda bolje vratiti pare...

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2008, 15:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

medi je iznio stvari onako kako jesu zapravo. A nije mogao znati da se vas dvoje bavite jednom granom ljudske kulture koja u ovo vrijeme na ovom prostoru neće pustiti korijene još dugo.

EiLeen uvijek sam držao da su umjetnici ti koji najbolje poznaju društvo i stanje u državi i u skaldu sa tim delaju.

Lako je sve to kad je stomak pun, pa tako i ovom društvu, kada privreda zaživi biće mjesta i za kulturu!

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2008, 17:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Medi je bio malo arogantan prema svim dodiplomcila kako sam ja shvatio! Tako da se ja licno nisam pronasao u njegovim pitanjima zbog fakulteta koji studiram ali nije bilo na mjestu da ikome postavlja takva pitanja jer kako on zna ko je kakav student i koliko se ko zalagao/zalaze za svoje obrazovanje i buducnost.
Ja dobro znam kakvo je stanje danas kod nas, toga sam svjestan i adaptiram se prema takvim uslovima.
Jasno mi je da drzavi nisu potrebni umjetnici, kulturni radnici vec samo ljudi u prosvjeti!
Samo mi recite gdje da se zaposli jedam magistar slikarstva ili grafike a da radi u svojoj struci i razvija se kao umjetnik???

Prema tome, svjestan gdje se nalazimo nisam kukao, pljuvao, napadao niti imam namjeru da to radim, vec sam shvatio da sa radom i drustvenim angazovanjem bar malo mogu sve to da promjenim (u jednu ruku to spada u ono sto je medi govorio).

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 10:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2002, 19:32
DA SE VRATIMO NA TEMU:

vidbor je napisao:
Zna li iko ista o tome, hoce li biti i kad konkurs za ovu stipendiju? Hoce li se mijenjati uslovi?

blic je napisao:
Konkurs u novembru, a isplate od decembra

BANJALUKA - Fondacija „Dr Milan Jelić“ će, uprkos brojnim problemima koji su nakon njenog osnivanja potresali javnost, nastaviti sa radom. Ipak, nije poznato hoće li Fondacija postati i budžetski korisnik jer se još čeka zeleno svetlo Ministarstva finansija RS, mada priča o prelasku na budžet RS traje više od četiri meseca

Međutim, kako uverava predsednik Fondacije Nino Jauz, ona se neće ugasiti, a hoće li postati budžetski korisnik zavisiće od pregovora predsednika RS Rajka Kuzmanovića i Ministarstva finansija RS.
„To je sada najmanje u nadležnosti Fondacije. Požurujem ih da pregovori budu što pre završeni kako bismo mogli normalno da nastavimo sa radom“, rekao nam je Jauz.
Takođe, bez obzira na ishod, Jauz kaže da će konkurs za studente biti otvoren najkasnije u novembru jer predstavnici Fondacije žele da usklade konkurs sa oktobarskim rokovima.
„S obzirom na to da se u oktobru završavaju ispitni rokovi, sačekaćemo studente kako bi se svi koji žele mogli prijaviti na konkurs. On će biti otvoren 15 dana jer želimo da već od decembra počnu isplate“, kaže Jauz, objašnjavajući da se iznos stipendije neće menjati i za studente u RS iznosiće 400 KM, a za one koji studiraju u inostranstvu 800 KM.
Inače, od početka rada, Fondacija je bila izložena kritikama i osudama javnosti. Naime, prvi objavljeni spisak studenata koji su dobili stipendiju izazvao je veliko interesovanje, a usledile su kritike zašto su na spisku i deca pojedinih ministara u Vladi RS i drugih funkcionera. Premijer RS Milorad Dodik je nakon toga zatražio da svi ministri, njihovi pomoćnici, dekani, rektori i drugi državni službenici čija su deca dobila stipendiju, povuku njihova imena s liste.
Međutim, to nije sve što je uočeno u radu ove fondacije. Ogorčenje studenata izazvala je odluka Upravnog odbora Fondacije po kojoj su, na Dodikovo insistiranje, promenjeni kriterijumi za dobijanje stipendije. Tako da su po toj odluci svi studenti koji su imali proseke 8,5 mogli da dobiju stipendiju. Međutim, takvih studenata nije ni bilo, s obzirom na to da je kriterijum u prvom konkursu bio prosek devet. Zato će se ove godine, kako kaže Jauz, strogo voditi računa o kriterijumima za dobijanje stipendije, a posebno o proseku, dužini studiranja kao i o onima koji studiraju za profesije koje su deficitarne u RS.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 12:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Živi bili pa vidjeli! :D

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2008, 08:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
jel' ova fondacija ne daje stipendije za doktorske studije? jel' daje iko jos sem ministarstva prosvjete?

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2008, 13:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da još jedan paradoks, kako onima koji imaju veće apetite izaći u susret!

Valjda će i to zaživjeti u našoj državi za jedno 10 godina!

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2008, 20:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Погрешно сте ме схватили, није ми циљ био да вас искритикујем, нити да будем арогантан. Само сам критиковао концепт према коме држава треба да обезбјеђује посао људима који заврше факултет, јер то нема нигдје у свијету. Из моје приче се дало закључити на које сам факултете мислио, то се дефинитивно није односило на умјетност, већ на занимања која су усмјерена ка привреди. Успут сам поменуо праксу на западу, пошто је овдје већини људи запад апсолутни узор у свакој сфери живота ...

Кад смо већ код умјетности, ваш проблем је сасвим другачије природе, а то је тај да нам у друштву влада општа некултура, необразованост (свега 4% високо-образованих), поремећен је систем вриједности, и даље влада беспарица и сиромаштво. Поставља се питање који појединац у таквом друштву може себи да дозволи да уопште буде посвећен умјетности умјесто голом преживљавању?! Већина људи се брине како ће прехранити породицу и слично, и ни на крај памети им није мисао о томе каква изложба слика има у галерији или каква представа се игра у позоришту ... разумијете о чему причам.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 201 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]