banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 21:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Apr 2006, 11:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 13 Apr 2004, 06:20
Sve preko telefonske žice

I Vodatel uskoro predstavlja svoju triple play uslugu

Nakon što smo prije nekoliko dana u nekoliko crta predstavili IPTV uslugu T-coma koja će nositi ime MAX TV, a koja sa komercijalnim radom kreće najesen ove godine, odlučili smo predstaviti i uslugu T-comovog konkurenta Vodatela koji će javnost o ovoj usluzi detaljnije izvjestiti na službenoj pressici koja je planirana za kraj ovog tjedna.

Iako se za sada radi o neslužbenim informacijama, očekujemo da će ih Vodatel do kraja tjedna i službeno potvrditi.

Krenimo redom: princip rada biti će gotovo isti kao kod T-comovog MAX TV-a, dakle imat ćemo mogućnost praćenja TV kanala preko STB-a (Set Top Box) uređaja, ali postojat će i mogućnost praćenja jednog dijela kanala bez STB-a odnosno samo na PC-u. Broj kanala dakako ovisit će o paketu koji uzmemo, no u osnovnom paketu moći ćemo pratiti već dvadesetak što domaćih što stranih programa. Da bismo mogli uživati u usluzi Vodatela prije svega morat ćemo biti u zoni pokrivanja: nakon što se na određenom području pokrivanja ove usluge prijavi određen broj korisnika, Vodatel će provući optiku odgovarajućeg kapaciteta, tj određenog broja niti. Nakon što se ti korisnici spoje na mrežu, neće biti moguće naknadno vraćanje i spajanje dodatnih korisnika koji su se naknadno odlučili da bi željeli ovaj priključak. Slijedeća mogućnost spajanja biti će za otprilike 2 godine, kada će Vodatel ponovo obići sva područja i povećati kapacitete ukoliko za to bude potrebe. Trenutno se usluga testira u gradu Zagrebu u naselju Vrbik, a prvo slijedeće naselje za priključenje su Srednjaci.

Sada prijeđimo malo na cijene, naime za priključak na mrežu morat ćete istresti oko 450 kuna, što i nije puno pošto je riječ o jednokratnom iznosu. Osnovni paket (dakle, obavezni) koštat će oko 200 kuna mjesečno, a za njega ćete dobiti slijedeće usluge:

TELEFONIJA:
1) dvije telefonske linije
2) 120 minuta besplatnih razgovora prema fiksnoj mreži
3) 30% niže cijene svih poziva

INTERNET:
1) 2Mbit/s download / 2 Mbit/s upload sa uključena 2 GB prometa

TELEVIZIJA:
1) Bez STB-a (dakle, prijem tv programa samo na računalu)
2) 20 TV programa
3) Video on Demand

O kojim kanalima je riječ? HRT 1, HRT 2, RTL Televizija, Nova TV, Otvorena Televizija, Zagrebačka TV, OBN, Slovenija 1, Slovenija 2, CNN International, Eurosport, Nickelodeon (Njemački), RTL Austrija, VIVA, DSF, Rai Sport Sat, BBC World, Fashion TV i MTV Njemačka.

Dodatni paketi mogu se formirati ovisno o potrebama pojedinog korisnika, pa ako ste veći ovisnik o internetu nego o televiziji, možete odabrati impresivne pakete velikih brzina veza prema internetu, a ako pak više volite televiziju onda imate mogućnost proširenja paketa sa 20-tak tv programa na gotovo 120 kanala. Za dodatne tv pakete trebat ćete i STB uređaj koji će Vam baš kao i kod MAX TV-a omogućiti prijem tv kanala na televizorima. Za razliku od T-comovog Max TV-a, Vodatel ima nešto sretnije rješenje za ostale ukućane, naime ako posjedujete više od jednog televizora u kućanstvu vjerovatno biste željeli imati mogućnost praćenja televizijskih programa na svim televizorima, a ne samo na jednom određenom. Stoga Vodatel omogućava da za svaki tv u kući imate STB, a što automatski znači proširenje video linka za dodatnih 5 Mbita/s po svakom dodatnom STB-u, dakle problema sa bandwidthom nebi smjelo biti. Korisnici će također imati mogućnost snimanja raznih tv sadržaja na diskovni prostor u centrali Vodatela za mjesečnu naknadu od 60 kuna.

DOPLATE (mjesečni iznosi)

INTERNET
1) 5Mbit/s download / 5 Mbit/s upload sa uključenih 5 GB prometa - 199 kn
2) 10Mbit/s download / 10 Mbit/s upload sa uključenih 10 GB prometa - 299 kn
3) doplata za flat rate na bilo koji paket - 100 kn

TELEVIZIJA
1) STB za gledanje IP TV-a na televizoru: 50 kn, u cijenu od 50 kn uključeni su: dodanih 60 TV programa (ukupno 80), VOD, EPG (elektronski programski vodič).
2) za svaki dodatni STB za druge TV prijamnike u stanu - 50 kn, u što je uključeno zasebnih 5 Mbit/s video linka.
3) moguća je zasebna pretplata samo na Video On Demand : 30 kn
4) dodatnih 38 premium Pay TV programa: 50 kuna
5) virtualni video rekorder: 60 kuna (omogućava snimanje tv programa u centrali Vodatela)

Usluga Vodatela sigurno će naći puno poklonika, pogotovo među ljudima koji žele brzu vezu prema internetu, ali problem bi mogao nastati upravo kod dostupnosti usluge, za razliku od Max TV-a koji bi trebao biti dostupan gdje je dostupan i ADSL.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2006, 15:02 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Mogao si jos samo napomenuti da je do za Hrvatsku, a ne za nas... Nazalost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2006, 10:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2004, 16:27
FLASH je napisao:
Mogao si jos samo napomenuti da je do za Hrvatsku, a ne za nas... Nazalost.

pa jednog dana ce doci i kod nas , bar se nadam :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2006, 16:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 16:58
Nece to bit do 2007 dok ne stigne ADsl u Rs...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2006, 17:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2004, 16:27
[Rs-Clan] je napisao:
Nece to bit do 2007 dok ne stigne ADsl u Rs...

ma kakva je kod nas situacija ni do 2010!! :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2008, 10:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Prije tri dana je neko iz Blica rekao

Citiraj:
u pripremi je dosta interesantnih stvari

Da li se to odnosi na "triple paly"? Meni to ne bi palo na pamet ali sam juče čuo od nekoga da Blic/Aneks sada radi na tome, a onda sam se sjetio da je bilo te neke priče još kada je WADSL uveden ali je tada pušten u rad samo internet.

Biće zanimljivo vidjeti šta to tačno Blic sprema. Telekom Slovenije je kupio kablovskog operatera Netkom tako da stvari idu u tom smjeru.

U Hrvatskoj TV preko interneta (IPTV) nudi T-Com u svojim MAXtv i MAXadsl uslugama, ali to kod njih ide preko fiksne liniije. Zna li neko kakve su prespektive ovoga u wireless izdanju, dakle preko WADSL-a? Tu se naravno prije svega podrazumjeva da riješe ove problemem sa mrežom, zanima me kako bi radio triple play preko wirelessa.

I kako radi IPTV a i ostalo u triple play, da li se koristi neki modem koji će na strani korinika odvajati signale za internet, TV i telefoniju, i na koliko TV uređaja može da ide IPTV?

Ovo će biti odlično ako bude urađeno kako treba i ako cijene budu povoljne.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2008, 18:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Jun 2008, 22:22
Ma sta vam je ni internet na wadsl neradi nikakako a kamoli IPTV.Za iptv treba 6-8 mbps sto je na wadsl nemoguca misija.Jos da je stabilno lol.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2008, 18:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

lolwtf2 je napisao:
ni internet na wadsl neradi nikakako

Radi. Nekima. A samo nekima ne radi. To su problemi na čijem otklanjanju se radi i koji vjerujem da će biti otklonjeni, nadam se što prije. Kritika se može uputiti na to što ti problemi kod nekih korisnika traju previše i što nema nikakvih informacija ni procjena o tome kad će biti otklonjeni, skoro nikake komunikacije sa korisnicima ni putem sajta, telefona, maila, helpdesk foruma. Zato mislim da nije na mjestu da pljuješ po firmi samo zato što je tebi ping bio neodgovarajući i zato što si čuo da neki korisnici imaju problema.

Svima je najbolje da ovde imamo što više dobrih ISP-ova, nikome ne bi odgovarali da neki od njih "puknu" jer ipak vidimo neke pomake zbog konkurencije. Neki su u zadnje vrijeme otišli sa Blica, neki razmišljaju i vrlo su blizu tome, neki će otići ako se uskoro stvari ne srede, ali kao što sam rekao to je dio korisnika koji ima probleme, neki drugi nemaju, baš sam juče pričao sa jednim poznanikom koji je na WADSL-u i tokom cijelog ovog perioda nije imao problema.

Sasvim je realno očekivati da će Blic ove probleme riješiti, moraju ako uopšte žele nastaviti poslovati sa WADSL-om u koji pretpostavljam da su dosta uložili a ako sam dobor shvatio imaju i ove neke planove oko triple play. Jedino je pitanje koliko će sadašnjih korisnika koji imaju probleme to dočekati :)

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2008, 19:18 
Pripravnik
Pripravnik

Ja br brate volio da teol napraviti sljedece:
Poveca brzine na:
1 paket. 1mbps/256k. 15 km
2. 2mbps/360 k. 25 km
3. 3mbps/ 512 k. 35 km
4. 4mbps/ 512 k. 45 km
5. 5mbps/640 k. 55 km
6. 6mbps/768 k. 65 km
7. 8mbps/1mbps 75 km
Dalje necemo jer se to uklapa u adsl1 .
I da,
uvede IPTV.Znaci 60 najjaci kanala domacih i stranih i mislim da bi to bilo vrh.
Cjena 60 kanala + 10 km i da uvede ona sranja tipa hbo i to i ti paketi da se naplacuju.
A jesam manager xD.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2008, 19:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Izgleda da je moguće imati triple play s Canopy opremom:

http://findarticles.com/p/articles/mi_m ... _n19042243
(treći pasus)

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2008, 01:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Evo ni u Srbiji ne sjede skrštenih ruku!

--------------------------------------------------------------------------------
Preduzeće za telekomunikacije „Telekom Srbija” a.d. obaveštava korisnike da, u skladu sa razvojem i primenom savremenih telekomunikacionih tehnologija, intezivno radi na uvođenju mreža nove generacije (NGN mreže) u postojeći telekomunikacioni sistem. Telekomunikacione mreže nove generacije donose značajno kvalitetnije i naprednije servise kao što su Triple-play – širokopojasni pristup Internetu, prenos TV signala i, naravno, IP telefonije preko jedinstvenog uređaja.
Radovi na osavremenjavanju telekomunikacione mreže primenom novih tehnologija uključuju, između ostalog, i uvođenje novog Softswitch sistema klase 5 (SSW5).
U sklopu realizacije projekta SSW5, u Beogradu je, u noći između 5. i 6. februara 2008. godine, iz tehničkih razloga, izvršena promena numeracije pretplatnicima analognih sistema čiji brojevi počinju ciframa 6 (6xx-xxx) i 7 (7xx-xxx), o čemu su pretplatnici obavešteni krajem 2007. godine. Pretplatnici su ispred postojeće numeracije dobili cifru 2 (26xx-xxx i 27xx-xxx), po istom principu koji se primenjuje prilikom zamene analognih priključaka digitalnim, s tim što će navedeni priključci određeni period ostati na analognim centralama (kao direktni, odnosno, dvojnički brojevi), dok se ne realizuju svi potrebni uslovi za njihovo prebacivanje na digitalne sisteme, ili pak, na mrežu nove generacije.
U periodu od dva meseca, od trenutka promene numeracije, na svim priključcima iz navedenog opsega, govorna poruka će pozivajuću stranu obaveštavati o promeni numeracije.
„Telekom Srbija“ će u ovoj, 2008. godini, kao i u godinama koje su pred nama, nastaviti da gradi i unapređuje telekomunikacionu mrežu, kako bi, na obostrano zadovoljstvo, mogao da pruži, odnosno, ponudi svojim korisnicima, najpouzdanije servise nove generacije.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2008, 07:59 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 11 Jul 2001, 01:00
blue je napisao:
Izgleda da je moguće imati triple play s Canopy opremom:

http://findarticles.com/p/articles/mi_m ... _n19042243
(treći pasus)

teoretski jeste, ali praktično? internet i voice da, ali IPTV ...

osim toga, triple play u tom članku se odnosi na internet, voice i video pozive, a ne IPTV. Po pitanju potrebnog bandwidtha video poziv i IPTV se ne mogu porediti. Drugo, riječ je o državnoj mreži na kojoj je gotovo sigurno uvedena vrlo stroga kontrola šta se može raditi i koji su servisi dostupni (p2p, youtube i sl sigurno ne idu po tim linkovima)

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2008, 08:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Okt 2005, 21:36
Bilo bi super kad bi ip tv mogao ići preko wadsl-a. To bi bilo spas za nas jer je kod u Karanovcu loš, gotovo nikakav signal zemaljskih televizija.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2008, 08:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
filozof sa vrbasa je napisao:
Evo ni u Srbiji ne sjede skrštenih ruku!

--------------------------------------------------------------------------------
Preduzeće za telekomunikacije „Telekom Srbija” a.d. obaveštava korisnike da, u skladu sa razvojem i primenom savremenih telekomunikacionih tehnologija, intezivno radi na uvođenju mreža nove generacije (NGN mreže) u postojeći telekomunikacioni sistem. Telekomunikacione mreže nove generacije donose značajno kvalitetnije i naprednije servise kao što su Triple-play – širokopojasni pristup Internetu, prenos TV signala i, naravno, IP telefonije preko jedinstvenog uređaja.
Radovi na osavremenjavanju telekomunikacione mreže primenom novih tehnologija uključuju, između ostalog, i uvođenje novog Softswitch sistema klase 5 (SSW5).
U sklopu realizacije projekta SSW5, u Beogradu je, u noći između 5. i 6. februara 2008. godine, iz tehničkih razloga, izvršena promena numeracije pretplatnicima analognih sistema čiji brojevi počinju ciframa 6 (6xx-xxx) i 7 (7xx-xxx), o čemu su pretplatnici obavešteni krajem 2007. godine. Pretplatnici su ispred postojeće numeracije dobili cifru 2 (26xx-xxx i 27xx-xxx), po istom principu koji se primenjuje prilikom zamene analognih priključaka digitalnim, s tim što će navedeni priključci određeni period ostati na analognim centralama (kao direktni, odnosno, dvojnički brojevi), dok se ne realizuju svi potrebni uslovi za njihovo prebacivanje na digitalne sisteme, ili pak, na mrežu nove generacije.
U periodu od dva meseca, od trenutka promene numeracije, na svim priključcima iz navedenog opsega, govorna poruka će pozivajuću stranu obaveštavati o promeni numeracije.
„Telekom Srbija“ će u ovoj, 2008. godini, kao i u godinama koje su pred nama, nastaviti da gradi i unapređuje telekomunikacionu mrežu, kako bi, na obostrano zadovoljstvo, mogao da pruži, odnosno, ponudi svojim korisnicima, najpouzdanije servise nove generacije.

Uvodjenje NGN i IMS platforme je, (necete vjerovati) pokrenuto prvo kod nas u RS. Nakon toga su i u Srbiji odlucili da uzmu Huawei-jevu opremu. U toku je instalacija sistema a jedna od usluga koja ce se nuditi bice i triple play.

IMS (IP Multimedia Subsystem) je mrezna arhitektura bazirana u potpunosti na IP protokolu. Teznja je da jezgro mreze (core network) bude jedinstveno i standardizovano i da se ostvari konvergencija svih pristupnih mreza.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2008, 08:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

TSM je napisao:
U toku je instalacija sistema a jedna od usluga koja ce se nuditi bice i triple play.

Koji provajder? Kada?

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2008, 09:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
Telekom Srpske.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2008, 10:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

A kada se to može očekivati? Da li tek kod sledeće promjene paketa i cijena? To vjerovatno neće biti za manje do godinu dana jer su se tek nedavno "ponovili".

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2008, 10:18 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 11 Jul 2001, 01:00
Vader je napisao:
A kada se to može očekivati? Da li tek kod sledeće promjene paketa i cijena? To vjerovatno neće biti za manje do godinu dana jer su se tek nedavno "ponovili".

dve do tri godine, bar sudeći prema dosadašnjoj dinamici

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2008, 14:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Upravo pokusavam da pozovem jedan broj i teta iz "avtomata" mi ljubazno rece da je telefonski saobracaj otezan i da pokusam kasnije.

Kako se ovo odrazava na ADSL ?

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2008, 15:02 
Pripravnik
Pripravnik

Nema to veze sa adsl :D adsl pici ko nikada ^^.
Na adslu imas jednu logiku,
Ako ti ispunjavas svoje obaveze,i oni ce svoje.
Sto je:
Ako ti placas redovno i ne podjebavas se sa adsl i radi kojesta na netu,
oni ti daju 24/7 net sa sto brzom mogucom brzinom i sa sto vecom stabilnostcu.I naravno svaki kvar da otklone sto prije.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]