banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 11:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2003, 16:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
Eh kako su to Japanci fino rijesili... Napredak Japana u Medici revoluciji se sastojao iz toga sto su car i drzava finansirali odlazak u inostranstvo na studije nekoliko desetina najboljih ucenika. Po zavrsteku studija, cije trajanje je bilo minimalno (znajuci Japance) svi do jednog su se vratili nazad u domovinu i iskoristili stecena znanja za unapredjivanje sopstvene privrede i industrije i edukovanje ostalih Japanaca. E to ja zovem patriotizmom! Kladim se da danas imaju razvijeniju zemlju od mnogih drzava u koje su slali te svoje najbolje ucenike na studije.
Al' ne mozes ti to ovdje, kad smo mi daleko od Japanaca...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2003, 17:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Zbor radni ljudi! Radnici, mi smo u teskoj buli! Proizvodite samo skarta,
zajebavate se tu na poslu, niko nista ne radi. Zasto? Zato sto se nakrkate!
Japan, mala zemlja, mali ljudi, male masine, a najbolji su.
Zasto? Zato sto u Japanu jedan covjek na dan pojede saku rize,
i sit je! A vi, dva kila mesa s' buta, kilo i po' kobasica, cvaraka i svargle,
nakrkate se, trpate u taj stomak ko u vrecu, i ne mozete da radite.
Normalno da ne mozete da radite kad ste se nakrkali! Ali, buducnost svetska, svetski trendovi, tehnologije, to vise nije u trulim fabrikama, propalim preduzecima. Jebes fabrike, u fudbalu je posao, u fudbalu je kapital! Sad cemo oformiti fudbalski klub! Evo ja cu biti direktor, ti ces biti clan uprave, ovaj mali sto radi na strugu on ce biti bek,
ovaj komsija iz kantine-golman. Trojica na krilo, jedan half, nema dva centarhalfa-kak'i dva! Ima da budemo najbolji! Bajern - nula, Minhen - nula, Papen - kakav, nista! Ko, Talijani!? Nemaju oni pojma, mi smo uvek bili najbolji! Kad nam skinu sankcije pokazacemo svima! Jel' tako? Tako je! Kraj zbora radnih ljudi.
Jebes fabrike!
Svi na polje, svi na fudbal, da trenirate!

Ajd' zdravo!
:)

Poslednji put menjao pilot babo dana 17 Jan 2003, 19:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2003, 17:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
uzačaranomkrugu je napisao:
RECEPT ZA USPJEH - KAKO OTIĆI U INOSTRANSTVO, I BITI TAMO SRETAN I ZADOVOLJAN. ZA TE BANJALUČANE KOJI SU PUNI VOLJE, AMBICIJA I POTREBA

Prvo . Nisi napisala koliko si godina tamo ?
S kojim si razlogom otisla ? Cisto ajd da probam ? Da vidim sta se desava, da vidi guzica puta ?A?
Tebi uopste nije bilo loshe ovde, ali eto imala si priliku pa otisla .

Argentina i Banjalucanka nisu tamo 1-2 godine pa su to stekle za taj period. A ti ocekujes da mozes a?

Poredis Cesku sa Svicom i Njemackom ?? Pa cesi su do prije 10 godina imali komunizam kao i mi.
Nisu zemlja EU ? Zasto ? Zato sto nemaju standard za to.

Banjaluka ? Mislis citav zivot kod staraca da zivis ? Dzabe stan i hrana ?

I tako tim poslovima tipa "vrijedna sam ja svasta cu da radim" mislis kupiti sebi stan za 10 godina ?

Naveo sam ti u prethodnom postu cifre. Izracunaj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2003, 18:07 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Dec 2002, 09:53
Znaci mi obicni smrtnici koji nemamo uslova da odemo ili nemozemo ili necemo,preostaje nam samo duga devetka ili tetejac ko bude imao srece dobije 6.35.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2003, 18:14 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Dec 2002, 09:53
Mozda je dobro rijesenje otici odavde trenutno,ali kad se malo sire pogleda moje je misljenje za ostanak ovdje.Mi smo ti mladi koji bi trebali da damo doprinos u svakom pogledu za ovu nasu drzavu,mada situacija sada trenutno nije sjajna ali moramo se boriti za bolje sutra.I da ima jos jedno rijesenje,ako bi zemlje EU htjele da prime pola miliona ljudi pa da svi odemo u potrazi za boljim :grab:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2003, 23:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Ja ne kazem da svi treba da idu. Isto tako ne tvrdim da su svi nezadovoljni. Ima ljudi kojima tako nesto odgovara, koji ne
razmisljaju o necemu drugom. Odgovara im gdje su i sta su i to
je to. Ima ljudi koji su se pomirili da mu ne moze biti bolje, da mu
je sudjeno. Pa nemaju svi mogucnost da odu.

Postoje ljudi koji su otisli i vratili se. Nisu se uspjeli priviknuti,
nisu uspjeli promjeniti neke navike. Imaju drugacije stavove.

Ne govorim da treba da idu, samo govorim zasto ljudi hoce i
zasto odlaze odavde...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2003, 14:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
naravno da nema zadovoljnih....ako ima taj je lud ili sretno razveden!!! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2003, 21:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Radis ovdje istom zestinom kao na zapadu i lakse se probijes... Ima logike... Opet, mi nismo logican narod... Hmf!

uzacarnomkrugu: dolazim na ljeto u Prag, turisticki...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2003, 17:12 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Nov 2002, 23:18
MiskO ne znam gdje se u tebi uzima toliko nekog negativnog razmišljanja i odakle tebi pravo da ti donosiš takve zaključke u vezi mog života. Čini mi se da šta god da napišem ti ćeš misliti to što ti želiš... Ali hajde da pokušam, možda griješim.

1998. sam završila srednju školu, sanjala sam o tome da odem, jer mi se mučio pogled na seljašstvo, baš kako kaže Swabo, leti kesa smeća sa prozora i slično, bilo mi je dosta nezadovoljstva, naše politike, osjećala sam se ko ptica bez krila... Te godine je u BL došla jaranica iz dijetinjstva iz moje ulice, koja živi u Pragu, pile smo kafu i pričale nakon pet godina oči u oči. Obećala je da će mi ona i njeni pomoći da dodjem u Prag. Tako je i bilo. Krajem godine sam spakovala kofer i otišla. Živjela sam u Pragu godinu dana, onda sam otišla u Brno, pa u Česke Budejovice, i prije pola godine sam se vratila u Prag. Pokušavala sam na par mijesta u Čehi, nisam nezadovoljna sjedila na guzi i plakala kako ne ide.

Prije nego što sam otišla, sam u BL živjela kao i ostali školarci, fino kod staraca, oni mi davali neki mali dzeparac koji su mogli dati od kirije stana koji iznajmljuju, a mi smo živjeli u kući.
Kada se vratim stan će prestati iznajmljivati, ja ću u njemu živjeti i plaćati režije, isto tako ću sama plaćati hranu i ostalo. Neću živjeti sa njima, jer sam ovde naučila i odgovara mi da se sama za sebe brinem i borim, jako sam se osamostalila. Ali jedan muškarac bi dobro došao naravno.

Otvorila sam ovu temu, jer mi je muka kako naša raja u BL misli da je život u inostranstvu super, a to zbog toga što dodju Švedjani i tako ti što su dobijali pomoć od države, učili jezik bezplatno itd. znači jako olakšan početak i nemoraju da se bore za egzistenciju, bar imaju da prežive, pa dodju u BL i vozaju skupa auta, časte cijelu kafanu i pričaju kako je život na zapadu super i kako im BL ne fali. A ti drugi koji baš nisu otišli u tako te zemlje gdje su dobili pomoć su vidjeli u inostranstvu da se niko ne žali, svako živi kako može i šuti. Odvikli su se žaliti. Pa pitaš: kako je tebi dole, kaže dobro je, i taj kojem nije dobro i muči se da spoji kraj s krajem. Ne zato što želi da slaže nekoga, nego zato što se ne žali, neće da opterećuje druge sa svojim problemima, pa i došao je na odmor da odmara, pa i zato što se nekako očekuje da je bolje tamo nego tu, pa nekada i zato što baš ti želiš da čuješ, sada kada bi rekao loše je ti ionako nebisi vjerovao ili bis rekao svugdje je bolje nego ovdje šta se žališ, ili bi si se i ti krenuo žaliti i tako dalje.
Ne poredim Čehu sa Švicom, ne znam gdje si to ti našao, ali i Čeha je inostranstvo. Ima naših ljudi koji i ovde žive jako dobro ali došli su davno i rade privatan biznis kontaš, privatnici žive super.

Iskrena sam i pišem da nije zlato sve što se sjaji, a ti ćeš najvjerovatnije opet nešto naći da ti neodgovara pa ćes se oko toga bakćati. Ali ja se nadam da si shvatio da ja ne govorim da je svima život u inostranstvu loš, ali to da svima nije dobar kako neki sanjaju i misle a i misliće dalje, jer tako je lakše, bar imaju o čemu sanjati, o normalnom životu, boljem nego što je u BL. Nešto može biti bolje ali nešto gore, sada zavisi kome šta treba za sreću, nekome trebaju skupa kola i dobar stan, neko je sretan kada doživi dobar sex i kada pobijedi Borac, nekome kada je sunčan dan taman za vikend pa može na kupanjac na Vrbas, neko kada si kupi cipele za 100 EU i dobru kožnu jaknu, a neko je sretan kada si kupi nove šnale za kosu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2003, 00:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Cinjenica je da je ono sto je druga Juga bila za Cehu prije 90. to sad Ceha za nas. Finansijski gledano naravno... Negdje sam citao reportazu o Pragu, cini mi se u buki [ http://www.6yka.com ] i izmedju ostalog procitao da si prije rata na Jadranu od Cehinje mogao imati itekakve koristi time sto bi je pocastio kolom. :D Eh, ta vremena... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2003, 21:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Okt 2001, 01:00
Rosy, moram priznati da me tvoje razmisljanje malo razocaralo. Shvatices jednoga dana, kada za sav svoj trud i skolovanje dobijes jako malo ili gotovo nista.
Rosy nije kukavicluk okrenuti se i otici. To je hrabrost. Hrabrost je otici u nepoznato gdje nemas nikoga i ne znas nikoga. Hrabrost je preuzeti rizik. Hrabrost koja se na kraju isplati.
Imas mnogo predrasuda o zapadu, predrasuda za koje mi je jasno odakle dolaze. I sama sam ih imala nekada, nekada prije dok nisam osjetila zivot na zapadu. Ucili su nas tako, zapad je sirov i sve je samo truli kapitalizam. Vjeruj mi Rosy kada kazem da je to daleko od istine.
Ovdje se jako cijeni trud, znanje i rad. Ovdje je zivot ono sto sam napravis od njega.
Nije tacno da ovdje nema bliskosti ni prijateljstva, niti da je sve hladno. To su opet sarene laze nase propagande.
Kazes ovdje je sve materijalno. pa gdje se materijalna strana vise gleda nego tu. Ljudi nemaju sta da jedu ali jos uvijek hlace , cipele, haljine pa i majice moraju biti samo najbolja marka. Glupost. Ja sam ovdje naucila da ja mogu biti jako lijepo obucena a da zamisli to sto je na meni i nije neka marka. Cak sta vise ljepse mi stoji i izgleda nego nesto sto je kao od marke. Bolovanje od marke su samo karakteristike i kompleksi siromasnog drustva.

Zatim tvoj prijatelj se vjerovatno nikada nece vratiti, jer ce prije ili kasnije shvatiti da je ovo zemlja perspektive za njega i njegovu djecu. Njegova djeca kao i moja uostalom ovdje imaju sansu a sta tu imaju? Tu ih samo ceka nada u bolje sutra i nada da ce ih politicari jednoga dana prestati lagati i krasti od njih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2003, 22:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Balkan: bila bih luda kad ne bih priznala opste poznatu cinjenicu koliko smo mi daleko u razvoju za svijetom. Ja to neosporavam, samo kazem da nikome , koliko god da je stabilno negdje drustvo, nije sigurno da ce uspjeti, pogotovo u tudjini, gdje te svagdje gledao kaju stranog drzavljanina.

Ja samo hocu da kazem , da ja i ovde mogu da budem zadovoljna,da ucim i radim, da obucem ono sto zelim, da jedem sta zelim,da se druzim skim zelim, da radim, da studiram, da budem zaljubljena(kao sto jesam) :angel: itd...
Tacno je da je buducnost svakome neizvjesna, ali ne samoovde vec i svagdje... niko nikome ne moze garantovati da ce tamo negdje biti bolje.

No, sve je pitanje sta koga cini sretnim i sta nekom pricinjava zadovoljstvo!

Skoro slusam intervju Ramba Amdeusa(koga inace gotivim, zbog otvorenost i iskrenosti da kaze svj stav o svemu :)) i tom priliko izjavio je otprilike ovako:
Provincijsko je msiljenje da je mnogo bolje tamo DJE nisi, NEDJE vani, no najbolje je tamo DJE si !!!

:)))))) nisam vjerovala da ce tako nesto da izjavi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2003, 15:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Rosy je napisao:
Balkan: bila bih luda kad ne bih priznala opste poznatu cinjenicu koliko smo mi daleko u razvoju za svijetom. Ja to neosporavam, samo kazem da nikome , koliko god da je stabilno negdje drustvo, nije sigurno da ce uspjeti, pogotovo u tudjini, gdje te svagdje gledao kaju stranog drzavljanina.

Ja samo hocu da kazem , da ja i ovde mogu da budem zadovoljna,da ucim i radim, da obucem ono sto zelim, da jedem sta zelim,da se druzim skim zelim, da radim, da studiram, da budem zaljubljena(kao sto jesam) :angel: itd...
Tacno je da je buducnost svakome neizvjesna, ali ne samoovde vec i svagdje... niko nikome ne moze garantovati da ce tamo negdje biti bolje.

No, sve je pitanje sta koga cini sretnim i sta nekom pricinjava zadovoljstvo!

Skoro slusam intervju Ramba Amdeusa(koga inace gotivim, zbog otvorenost i iskrenosti da kaze svj stav o svemu :)) i tom priliko izjavio je otprilike ovako:
Provincijsko je msiljenje da je mnogo bolje tamo DJE nisi, NEDJE vani, no najbolje je tamo DJE si !!!

:)))))) nisam vjerovala da ce tako nesto da izjavi

Naravno da zapad ne obecava svakome uspjeh, zato sam i rekla da je zivot ovdje ono sto napravis od njega. Na poslu gdje radim imala sam sansu da mnogo puta vidim ljude koji nisu uspjeli, kako nase tako i domace.

Divno je biti mlad, zaljubljen, ici u skolu i provoditi se. Sjecam se i ja tih mojih skolskih dana, nije ni to bilo tako davno, sjecam se mojih prijatelja bezbriznih i veselih kao sto je vecina mladih ljudi uopste. No Rosy, nije to sav zivot ima nesto i poslije toga, nesto nakon te bezbriznosti , igre, zaljubljenosti i mastanja. SRETNO :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2003, 16:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Zadovoljan sam ja :D .Zadovoljan sam zbog svih onih stvari koje tebi Balkan fale.Što mogu da pričam na svom jeziku,što sam u svom gradu...
Isto tako sam i nezadovoljan :mad: zbog svih onih stvari koje ti imaš tamo ,a ja ih ovde nemam i kako stvari stoje neću ih skoro ni imati.Ali tako je to.Niko nije u potpunosti zadovoljan.To nije u ljudskoj prirodi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2003, 17:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

taurus79 je napisao:
Zadovoljan sam ja :D .Zadovoljan sam zbog svih onih stvari koje tebi Balkan fale.Što mogu da pričam na svom jeziku,što sam u svom gradu...

Meni ne fali to uopste iz razloga sto ovdje ima toliko nasih ljudi tako da svugdje sem na poslu pricam na svom jeziku, drugo postoje i prodavnice sa samo nasom prehrambenom robom tako da ugl. od suhomesnatih proizvoda i jos nekih stvarcica kupujem iskljucivo u tim nasim prodavnicama. Pa cak imamo i nase kafice tako da kada se zazelim nase muzike i nase atmosfere odem tamo.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2003, 18:46 
NIĐE NIĐE NIĐE NE IMADE ŠTO SRBIN IMADE , ONO SAMO ISTO ILI EDNAKO
I AKO JE SEOSKO TO JE I ČIŠĆE EL I TIM BOLJE
MI OTROVANI SMO ZAPADNIM NASRTAJIMA I MAŠTOM TELEVIZIJSKOM

A MNOGI MNOGI ČE MUČITI I ŠČETI ŠTO MAŠTAJU I ČEG NEMA I MRZIT OVU ĐEDSKU GRUDU KAO I JA SAM NEKOČ I KAD DO CJEDILA DOĐEŠ ONO SVE SE RASTOČI I VIDIŠ GRUDU

DANAS U EVROPI SVI SLAVE BEČ
KOJI BEČ?
ONAJ OD PRE 200 GODINA

JA ZBORIM VAM DA JE TO DANAS UPRAVO TO BANJA LUKA S NEŠTO MANJE MUZIČKIH SADRŽAJA NAŽALOST , ALI ČEMU I ŽALOST TOME, ŽALOST JE K NAMA JER PRE SVEG NA CJENIMO SVIRALU TAMBURU I GUSLE ĐEDOVSKE, GAZIMO SVOJE I LJUBIMO TUĐE, A NIKAD MI NIKOG KAO NAROD NAPALI NIJESMO IZEV IZVRATI KOKOJI MEĐU NAM ŠTO NIJESU ZNALI
IMO JE BEČ I LIJEPIJE LJUDI, A I BANJA LUKA MOŽE I JOŠ LJEPŠE
I NAŠA SRPSKA - NIĐE LJEŠE, ĐE GOD IZ NJE U MUKU
KAŽEM JER PROĐOH, GDJE GOĐ ŠČEDOH GLEDAJU IMAM LI SAMO NOVCA I DA ME IZMUZU
ETO TOLIKO
KAD BI VI SAMO ZNALI
NIĐE NEMA ŠTO SRBIN KUČI IMADE
IZJEST, POPIT, STOKE I MNOGO ČELJADE

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2003, 19:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Ma sjajno, zbilja sjajno...sidje s brda pa prica o gradu... :o 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2003, 19:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Taurus 79', samo jednu stvar nisam uspjela naci nigdje ovdje koja mi stvarno nedostaje a to su Mujini cevapi. Posalji jedne ako mozes, jedna velika, bez luka. :wink: :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2003, 01:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Balkan: u potpunosti sam ja svjesna tezine momenta, teskog zivota ovde , loseg materijalnog stanja.

Gdje god da odem to nije MOJA zemlja, koliko god bilo naseg jezika, nasih ljudi, nasih prodavnica.....

Nema onog mirisa proljeca, duz aleja platana, setnje pored Vrbasa, panorama grada sa neke vjetrovite klupe na obliznjim Sehitlucima...
Neki ce reci...da sve to..ali od toga se ne zivi!!
Ima i toga ali to mene djelimicno cini sretnom, daje mi polet, da radim u trudim se da stvorim sebi ugodan ambijent zivljenja.
Vjerovatno je i kriva neka dedovska krv koja tece mojim venama ! :wink:

Zasto da negjde krecem od nule,kada ovdje imam solidnu osnovu za solidan zivot.
Zasto da crncim negdje u tudjini, jer i ovde mogu da crncim u svojoj reziji ...
Zasto da okrenem ledja svemu onome sto su ucinili moji bake, djedovi,roditelji da bih ja danas neizvjesno zivjela negdje u tudjini,zasto da krenem nekim putem neizvjesnoti na hladni zapad???

Nikakvo baustelanje niti pecalbarenje me ne privlaci, postoji xy nacina da se i ovde zaradi posten novac, za normalan zivot.

Poslednji put menjao Rosy dana 28 Jan 2003, 01:16, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2003, 10:26 
Rosy kada budes starim babama i djedovima kao medicinski radnik turala prst odzada i za sve to dobivala 300 maraka (i to ako budes imala srece da se zaposlis) a kod kuce te bude cekalo 3 djece e onda ces da vices "moja banjaluka , moj grad, moj jezik, moj narod)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]