banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 16:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Avg 2008, 16:49 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 11 Jul 2001, 01:00
lolwtf2 je napisao:
Mene sada bas nesto zanima,koliki je MTU najbolji za nas ADSL.
Ja si drzim 1492(klaiska za xp ppoe),e sada moj download se vrti na nekih 455 kbps na speed test,a trebalo bi barem 500 kbps.Mislim da je to do mtu.Znali neko koji je mtu najbolji za nas(teol) adsl.

možeš pogledati http://help.expedient.net/broadband/mtu_ping_test.shtml
i http://www.elifulkerson.com/projects/mturoute.php

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 00:24 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
mirko je napisao:
caesar je napisao:
fantomacan je napisao:
Ako postoji mogućnost korištenja vlastitog modema mogli su to negdje i napisati, ali izgleda da bi to bilo previše.

Pa nema potrebe da bilo sta pisu, jer onda ljudi postavljaju svoje uredjaje, koje ne znaju konfigurisati. Time samo povecavaju broj poziva prema korisnickoj sluzbi. Ovako svako dobija modem i nema problema. Jednostavnije i korisniku i ljudima iz tehnicke.

upravo tako

Pa onda ta mogućnost i ne postoji, zar ne? Ili postoji ali treba biti član neke sekte da se sazna za nju? Ili je logika da prvo oni stave modem, pa poslije može korisnik kačiti šta hoće a prepiše podešavanja iz njihovog modema? Zar ne bi bilo jednostavnije da objave mogućnost korišćenja vlastitog modema i na sajtu lijepo napišu podešavanja? A korisnička služba se ubi od posla :lol: :lol: , to provjereno znam.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 01:23 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Feb 2004, 23:37
Stvar je jednostavna, ako postavis sve na svoje mjesto i malo razmislis.
Onaj ko zna njemu ne treba objasnjenje, a onaj ko ne zna njemu treba i objasniti i nacrtati. Zato se postavlja pitanje zasto pisati i crtati objasnjenja za stotine modema koji danas postoje na trzistu, kada 99 % tih korisnika kojima treba to objasnjenje se ne bi ni snaslo da skinu pravi pdf fajl sa upustvom, a da ne spominjem nesto vise. Ako uzmemo jos i cinjenicu da je investiran poprilican iznos na modeme koji se daju za 1KM bas da se ne bi korisnici sami mucili i trazili sta da kupe i da ih podesavaju. Tada ni tehnicka sluzba ( koje nema ) nema potrebe da napamet uci podesavanje za svaki modem i gdje sta treba "kliknuti", posto kada bijesni korisnik nazove ( a koji je nesposoban da sam konfigurise modem ili ruter) jako je tesko objasniti mu sta da radi. Da ne pricam o tome sto 95% ljudi ne zna ispravno ni procitati poruku koja im se ispise na ekranu, posto je na engleskom.
Zato rekoh ko zna njemu ne treba objasnjenje, a ko ne zna ne treba ni njemu posto ga vjerovatno nece znati primjeniti. Ne ide to tako u stvarnom zivotu kao sto ti mislis.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 09:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
- Kliknite na Start!
- Čekaj jel' to ovo dole lijevo ?

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 12:19 
Veteran
Veteran

Ne treba naravno pisati uputstva za stotine modema, nisu oni to ni dužni, ali ako postoji mogućnost korištenja vlastitog modema trebali bi to negdje i napisati, jer inače ne zna niko za to, zar ne? Kad god sam gledao ADSL ponudu provajdera iz Srbije, Hrvatske, uvijek je bilo naznačeno da se može koristiti vlastiti modem. Ali ovdje uvijek važe neka drugačija pravila. Korisnik može uključiti vlastiti modem jedino poslije dolaska njihovih tehničara, nekome jednostavno treba ruter koji možda već posjeduje a Teol vjerovatno naplaćuje dodatno. Zar ne bi recimo bilo logično da onda njihovi tehničari prilikom uključenja usluge odmah konfigurišu korisnikov modem/ruter? A ovako ljudi ne znaju da je to moguće.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 12:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Oni po defaultu dolaze sa modemom a ne ruterom? Ako se misli odmah spojiti više kompjutera treba im reći da dođu sa ruterom? I koliko se to plaća? Ili je bolje sam uzeti ruter naknadno pa spojiti?

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 15:26 
Stara kuka
Stara kuka

fantomacan

Ne znam u cemu je tvoj problem ?

Jesi dobio modem?
- Jesi !
Jel radi?
- Radi!

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 15:55 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 11 Jul 2001, 01:00
Vader je napisao:
Oni po defaultu dolaze sa modemom a ne ruterom? Ako se misli odmah spojiti više kompjutera treba im reći da dođu sa ruterom? I koliko se to plaća? Ili je bolje sam uzeti ruter naknadno pa spojiti?

uređaj koji dobiješ je ADSL modem/ruter, zavisno od toga kako ga podesiš. Ako ga podesiš kao modem, tj. bridge, onda radi kao npr. Canopy, a pppoe podesiš na računaru ili nekom drugom ruteru koji je vezan ethernet kablom na modem. Ako podesiš kao ruter (NAT) onda radi upravo tako i možeš iza njega staviti mrežu računara (preko dodatnog sviča).
Jedina opcija kako možeš potpuno izbaciti njihov uređaj je ta da nabaviš ruter koji ima u sebi ADSL port.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 16:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Hvala.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 16:31 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Avg 2008, 12:10
mirko je napisao:
.........................Jedina opcija kako možeš potpuno izbaciti njihov uređaj je ta da nabaviš ruter koji ima u sebi ADSL port.

A to je naprimjer ovaj:
Slika

Može se naći za $80.00 i kod mene radi ko podmazan :wink: (Nadam se da će tako nastaviti da radi i na TEOL-ovoj mreži)

.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 22:53 
Veteran
Veteran

mangia je napisao:
fantomacan

Ne znam u cemu je tvoj problem ?

Jesi dobio modem?
- Jesi !
Jel radi?
- Radi!

Problem je što se nikako ne mogu dovoljno načuditi genijalnostima i specifičnostima lokalnih provajdera. Postoji opcija korištenja vlastitog modema samo niko ne zna za nju??? Jesu zaštitili patent da im neko ne mazne?

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 00:49 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Feb 2004, 23:37
Ljudi NE ZELE da se muce sa pruzanjem teh podrske korisnicima sa svojim modemima. Lakse im je tako, jednostavnije i prije ce se otkloniti uzrok problema, da ne spominjem kompatibilnost opreme. Zar je to tako tesko shvatit? Tebi je sve teorija zavjere.

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 01:04 
Stara kuka
Stara kuka

U ostalom fantome nazovi Blic i reci: "Dobar dan ovde Vas korisnik X. Kupio sam ruter u neka-firma. Kako da ga podesim?"

Prva rečenica operatora će biti "Žao nam je ali ne pružamo podršku za opremu koju korisnici sami kupuju!"

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 01:25 
Veteran
Veteran

Nije teorija zavjere, razumijem ja šta vi pričate, ali kad sam prije nekog vremena gledao kakva je ponuda u Srbiji i Hrvatskoj, sjećam se da sam u ugovorima nekih provajdera u Srbiji koje su stavili javno da svako može pročitati prije potpisivanja, našao da kažu "moguće korištenje vlastite opreme". Kako kaže Mirko znači i Teol ima tu opciju, ali se nigdje ne pominje. Što je krajnje čudno, jer kako će neko saznati za nju? A to što vi pričate se lako riješi, samo se ograde sa "ne pružamo podršku za funkcionisanje i konfigurisanje vlastite opreme" i riješen problem. Jeste vidjeli link iz Australije? Postoje uputsva za mnoge modeme. I zašto toliko štediti podršku? Znam da u nekim provajderima od silnih kvota, parova, statistika nemaju vremena za posao koji rade. A nemaju ti modemi tako mnogo parametara i ne bi bilo teško naučiti šta treba upisati. Mada kad razmislim možda takav pristup Teola ima i neke prednosti, da dozvole korištenje vlastite opreme kod nas bi se to pretvorilo u univerzalni argument kad nešto ne bi radilo, uvijek bi bio odgovor "ne dajemo podršku za opremu koju mi nismo instalirali". Eto, možda sad ovi iz Teola promijene mišljenje :lol: .
I što ne stave svi provajderi ugovore javno za download da ljudi prije potpisivanja mogu pričitati sve što piše tamo? Mislim da bi to bilo korektno i potrebno.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 11:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2007, 19:36
Da li su se pokazali neki modemi/ruteri bolji od mtelovog Hauwei MT882 modema?
Da li su jace brzine??

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 19:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2008, 18:11
Vlada je napisao:
Da li su jace brzine??

Nema modem veze sa brzinom,koliko platis toliko dobijes,brzina je uvjek niza jer adsl ima nekih gubitaka.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Modem se moze koristiti bilo koji pa i vlastiti,odneses ga fino u telekom ako neznas i oni ti ga lijepo podese i gotova stvar.Ili najjednostavnije pozoves 080050005 telefon za servis adsla i oni ti preko telefona objasne kako se podesava modem,nema tu nista mudro i pametno.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2009, 11:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2007, 19:36
aleksw je napisao:
Vlada je napisao:
Da li su jace brzine??

Nema modem veze sa brzinom,koliko platis toliko dobijes,brzina je uvjek niza jer adsl ima nekih gubitaka.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Modem se moze koristiti bilo koji pa i vlastiti,odneses ga fino u telekom ako neznas i oni ti ga lijepo podese i gotova stvar.Ili najjednostavnije pozoves 080050005 telefon za servis adsla i oni ti preko telefona objasne kako se podesava modem,nema tu nista mudro i pametno.

Ima veze, bilo je vec prica na forumu da modem dosta utice na brzinu neta.
Upravo bas na te gubitke... Zato i pitam, posto mtelovi modemi su u najjlosijoj klasi, tako da su najslabiji.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2009, 14:09 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Modem može uticati na brzinu, ali ne može eliminisati gubitke koji nastaju zbog protokola.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2009, 15:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Nov 2008, 23:09
Valjalo bi isprobati nekoliko modema i javiti rezultate i napraviti statistiku.Mislim...huawei je jedan veliki noname i kinezic :) tako da bi vjerovatno d-link ili linksys bolje odradili taj posao :).
Al iskreno...jadno je kako se mi borimo za pisljivih 100 kbps a tamo vani im je problem ako im je brzina 17.99 mbps umjesto deklarisanih 18 mbps....Ili gledam tamo u srbiji i hrvatskoj oni bogte tuzbe dizu ako imaju 9.50 mbps umjesto 10.00 mbps.Daj jbt nek dodju malo vamo pa da vide ovo...onda bi ljubili one svoje provajdere tamo...ccc ljudi nikad nisu zadovoljni...Ih da ja imam 10 mbps...pa nek je brzina vala i 8 i po ja bi bio zadovoljan.
Ali eto...

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2009, 16:08 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Huawei noname i kinezčić? Firma koja zapošljava skoro 100000 radnika i peta je po veličini prihoda telekomunikaciona firma u sviijetu? Ne kažem da su im modemi The Best of, ali nisu ni loši. Same performanse modema zavise od chipseta koje koriste: ni Linksys ni D-Link ne proizvode svoje chipsetove, već koriste proizvode drugih firmi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]