banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 06:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Razdor u SPC-u
PostPoslato: 24 Avg 2008, 12:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
Beograd -- U Srpskoj pravoslavnoj crkvi nova neslaganja, a kako tvrdi episkop Artemije, neslaganja su prerasla čak u fizičke sukobe.

Episkop raško-prizrenski Artemije izjavio je za B92 da je smenio episkopa lipljanskog Teodosija zbog nediscipline, optužujući ga za stvaranje dvovlašća u eparhiji.

"Ima mnogo primera takvog ponašanja, pogotovo po pitanju naše tužbe Strazburu, u vezi sa četiri evropske države koje sam tužio zbog uništavanja naših svetinja, onda, pitanje memoranduma, kojeg je on podržavao. Dvovlašće u eparhiji raško-prizrenskoj moralo se prekinuti. Zato su usledile naše duboko promišljene odluke i onda je došlo do otvorene pobune u Dečanima", rekao je Artemije za B92.

Episkop Artemije tvrdi da su on i članovi njegove delagacije napadnuti kada su došli u manastir Dečane da uruče odluku o smeni episkopu Teodosiju.

Jednog od članova njegove delegacije, monasi su fizički napali i slomili mu nogu, dok je on razgovarao sa episkopima Teodosijem i Savom Janjićem, tvrdi on.

"Pobuna otvorena, neposlušnost demonstrirana na najgrublji način. Kada sam ja uručio kovertu sa odlukama, oni su je besno i naglas pročitali – Sava, pa Teodosije. Rekli su da oni neće poslušati to što sam ja napisao", tvrdi Artemije.

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve saopštio je da odluka piskopa Artemija o smenama episkopa ljipljanskog Teodosija i protosinđela Save Janjića nepromišljena i neočekivana, i zakazao za utorak redovno asedanje na kome će se raspravljati o dešavanjima u manastiru Dečani.

Sinod je pozvao episkope Artemija i Teodosija da prisustvuju zasedanju, navedeno je u saopštenju.

Episkopi Artemije i Teodosije bili su u sukobu oko obnove srpskih manastira i crkava i saradnje SPC sa međunarodnom administracijom na Kosovu.

Artemije je pripadao „tvrdoj crkvenoj struji“ i više puta otvoreno je kritikovao državne zvaničnike što nisu vojskom branili Kosovo.

Istovrmeno je oštro kritikovao i Teodosija zbog posete predsednika Kosova Fatmira Sejdiua manastiru Visoki Dečani, u kome je Teodosije bio iguman, i njegovo uspostavljanje kontakata sa kosovskim vlastima.

Sociolog religije Mirko Đorđević nije iznenađen odlukom eposkopa raško-prizrenskog Artemija da smeni episkopa lipljanskog Teodosija, jer između njih sukob postoji već duže vreme.

Taj sukob ima jednu novinu, a ta novina nije crkvenog već čisto političkog karaktera, kaže Đorđević.

"2007. godine vladika Artemija u dva navrata delio je beogradskim medijima svoja saopštenja u kojima poglavara naše države, Tadića, ministre Šutanovca i Jeremića bukvalno naziva izdajnicima. Zanimljivo je da je on, i po treći put, u martu zabranio sveštenstvu da uopšte komuniciraju sa predstavnicima kosovskih i međunarodnih institucija na Kosovu, pa je, čak, rekao da SPC treba da se svrsta uz Demokratsku stranku Srbije i Srpsku radikalnu stranku", kaže on.

"U međuvremenu, u dva maha, lipljanski vladika Teodosije je dao jednu, po mom sudu, vrlo značajnu izjavu: crkva na Kosovu nije jaka da određuje status pokrajine Kosovo, ali kakav god taj status bio, bilo Kosovo u sastavu Srbije, bilo autonomija, bilo nezavisna država, crkva treba da ostane na Kosovu, da sarađuje sa postojećim vlastima, što crkvu ne nagoni da prizne te vlasti", podsetio je Đorđević.

Nadležan samo Sabor

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je, na molbu vladike Artemija, njemu dodelio pomoćnog episkopa Teodosija i, prema tome, njega ne može niko razrešiti sem Svetog arhijerejskog sabora, izjavio je za KIM radio izvor iz Patrijaršije u Beogradu.

"Episkop Artemije je smenio vikarnog episkopa Teodosija sa mesta igumana Visokih Dečana bez ikakvog crkvenog postupka", ocenio je neimenovani izvor iz Patrijaršije.

Posle izjave vladike Artemija da je protosinđel Simeon napadnut u Visokim Dečanima i da mu je polomljena noga, KIM radio je u Domu zdravlja u Gračanici došao do informacije da je otac Simeon primljen sa lakšom povredom pete i da se ne radi ni o kakvoj ozbiljnijoj povredi, pa nije zadržavan u bonici niti je bilo potrebno bolničko lečenje.

------------------

Saopštenje Sinoda iz 2006.

Na sajtu SPC, uz saopštenje u kojem se najnovije odluke episkopa Artemija nazivaju nepromišljenim, stoji i saopštenje Sinoda iz 2006. godine u kome se zahteva da se episkop Artemije reši vlasništva nad nekretnima koje poseduje u Beogradu, jer na njih nema pravo.

S obzirom da eparhijski arhijerej nema pravo da poseduje nekretnine izvan područne mu eparhije, to njegovom preosveštrenstvu episkopu Artemiju staviti u dužnost da u skladu sa kanonima i Ustavom SPC reši vlasništvo nad kućama u ulici bistričkoj u Beogradu, u Sremčici, kao i u Banji Koviljači i o tome izvesti Sveti arhijerejski sinod, navodi se u saopštenju Sinoda iz 2006. godine.

-----------------------

Bratstvo ne prihvata odluku

Bratstvo manastira Visoki Dečani ne prihvata odluku episkopa Raško prizrenskog Artemija, kojom se od igumana Teodosija i protosinđela Save Janjića zahteva da napuste manastir i teritoriju Eparhije Raško-prizrenske, saznaje KIM radio.

Svih dvadeset sedam članova manastirskog bratstva, svojim potpisima je dalo podršku i izrazilo puno poverenje Teodosiju i upravi manastira.

-----------------

Vrana vrani ipak oči vadi...

Vrh

Tema posta: Re: Razdor u SPC-u
PostPoslato: 24 Avg 2008, 16:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Мала размена мишљења.

Не бојте се ви за Цркву коју "ни врата паклена неће надвладати" 8)

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2008, 18:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

TBPTKO je napisao:
Мала размена мишљења.

Не бојте се ви за Цркву коју "ни врата паклена неће надвладати" 8)

Neće vrata paklena, ali moglo bi ludilo vladike Artemija.

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2008, 11:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Citiraj:
Artemije tvrdi da su jednog od clanova njegove delegacije monasi fizicki napali i slomili mu nogu.

Citiraj:
U domu zdravlja u Gracanici potvrdjeno je da je otac Simeon primljen sa laksom povredom pete, te da se ne radi ni o kakvoj ozbiljnoj povredi pa nije bilo potrebe za nikakvim bolnickim lijecenje.

izvor NN
Kakvi gresnici...

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2008, 11:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

goci master je napisao:
izvor NN
Kakvi gresnici...

Izvor je B92, što je i navedeno u prvom postu. Osim ako taj medij nije podoban?

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2008, 15:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
:D
Nisam procitao cijeli prvi post (posto je malo duuug) inace ne bih ni postovao vidim da je ista materija.

P.S.
Dje mene nadje da mi b92 nije podoban, nemoj da te ja pocnem optuzivat da citas Kurir i ostale bulshit magazine :D
(znaci NN prenijele b92).

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2008, 17:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

goci master je napisao:
Dje mene nadje da mi b92 nije podoban, nemoj da te ja pocnem optuzivat da citas Kurir i ostale bulshit magazine

Prvo "Kurir", pa onda "Njujork Tajms"! :D

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2008, 20:05 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
I koje dobro se postiglo iznevši vesti o problemu između ljudi?
Ako ga nemožete rešiti nemojte ga ni iznositi jer hranite svoj ego na tuđoj nesreći i to nije hrišćanski.
Razdora ima svuda gde ima i ljudi tako da mediji žive od svih vrsta informacija bez obzira na njihovu tačnost ili ne a mi netrebamo da se time hranimo.

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2008, 09:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
I koje dobro se postiglo iznevši vesti o problemu između ljudi?
Ako ga nemožete rešiti nemojte ga ni iznositi jer hranite svoj ego na tuđoj nesreći i to nije hrišćanski.
Razdora ima svuda gde ima i ljudi tako da mediji žive od svih vrsta informacija bez obzira na njihovu tačnost ili ne a mi netrebamo da se time hranimo.

Ma da, treba prećutati i prepraviti kao što je prepravljano i Sveto Pismo.

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2008, 11:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Hebiga, tako je to, ko drugom jamu kopa sam u nju upada; kako siješ, tako žanješ; kako dole tako gore i obratno; ko s đavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju a ko huli na Svetog duha neće mu se oprostiti - to su istine i zakoni koje niko nikad neće moći da izbjegne. To pokazuje i ova tragikomična priča. Meni je još zanimljivija priča o odvajanju Zilota: znači, Crkva koja već 15 godina pokušava da zaplaši narod pričom o sektama, bez pardona, bez odvajanja ovaca od jarčeva, ta ista Crkva je doživjela da ima sekte u sopstvenim okvirima... Ne zanimaju me, iskreno, njihove afere, samo velim da su ovo stvari koje su se kad-tad neizbježno morale početi dešavati.

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2008, 12:04 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 18:37
Ovdje se kako pisu novine radi o borbi za prevlast: http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=107608

Iako Hristos rece: "koji hoce najveci da bude neka bude svima sluga..." Onda se vidi kakav je svijet kad oni koji tvrde da su Hristovi predstavnici cine ovakve stvari.
Inace, to nije samo u pravoslavnoj crkvi. Slicna trvenja su i medju muslimanima, posebno u Srbiji u Novom Pazaru, a ni katolici pa ni svi ostali ne zaostaju na zalost.

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2008, 12:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ко другоме јаму копа, физички је радник :-?

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2008, 14:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Саопштење Светог Архијерејског Синода поводом дешавања у Епархији рашко-призренској
26. август 2008 - 13:33

На проширеној седници Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, одржаној 26. августа 2008. године у згради Патријаршије у Београду, уз учешће Преосвећене господе Епископа рашко-призренског г. Артемија и липљанског г. Теодосија и представника Одбора Светог Архијерејског Сабора за Косово и Метохију, закључено је једнодушно и једногласно да се обуставе сви спорови везани за недавна збивања у манастиру Високи Дечани и све одлуке с тим у вези и све оно што може угрозити мисију Српске Православне Цркве у целини, а посебно на Косову и Метохији. Кључне одлуке о овим и другим горућим питањима донеће у догледно време Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве.

У овим невољама које сналазе нашу Цркву и наш народ на Косову и Метохији, Епископ Артемије, његово свештенство и монаштво и верни народ, имају солидарност и подршку читаве наше Цркве у сведочењу Христове љубави, истине, мира, правде и сваког добра.

Из канцеларије Светог Архијерејског Синода

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]