Damaskin je napisao:
Колико знам (из личног искуства, и неких колега) у већини шеријатских земаља (па и код нас) се сматра увредом
за домаћина ако неко од гостију погледа у лице жени или кћерки.
Pa nije baš tako.
Dozvoljeno je gledanja i pričanje. Ali je zabranjeno buljenje, a i samo se nameće da je tako nešto nekulturno, da neko slini po nečijoj ženi ili kćerki, i normalno je i za očekivati je to uvreda.
Ali pošto Damaskin uglavnom izvlači sve ekstreme iz Islama, ja vjerujem da onaj ko je otvorio ovu temu nije mislio ništa ekstremno.
Dakle dozvoljen je razgovor, i gledanje, ali i tu ima razmimoilaženja u šerijatu, znači postoji pravilo ali je do žena koliko će da ga poštuju, da li će da pokriju kopletno lice i u tom slučaju vas neće vidjeti ili će imati pokrivenu glavu osim lica.
U svakom slučaju se slažem da se ne bi proveo dobro da vas je njen muž zatekao u ćaskanju, jer to je (ne gledajući na Islam) prirodna reakcija svakog čovjeka koji je imalo ljubomoran na svoju ženu.
Islamsko pravilo to dodatno pojačava izjavom od Poslanika s.a.w.s. koji kaže u smislu da čovjek koji nije ljubomoran na svoju ženu neće osjetiti miris dženneta. A poznato je da se miris dženneta osjećana udaljenosti od 40 godina hoda.
Damaskin je napisao:
Чак један познаник умало без главе није остао јер је у једној медитеранској (несврстаној

) земљи
гледао са терасе преко зида шта се дешава код комшије (чова није имао појма да се то тамо сматра смртном увредом),
па су једва објаснили да дечко није знао да не смије ни да баци поглед према комшијским женама.
Ovdje je posrijedi drugi slučaj, jer nam brat Damaskin nije rekao šta je to dotični kolega vidio.
Ali da objasnim, jednim drugim pravilom.
Znači.
U Islamu je isto tako zabranjeno špijuniranje, naročito od komšija iz nekoliko razloga.
Prvo se prenosi od Poslanika s.a.w.s. koji kaže: Džibril a.s. (Gabrijel) mi je toliko oporučivao (ili govorio o komšiji) da sam mislio da će komšija imati udjela u nasljedstvu."
Znači prema tom hadisu postoji jedna "svetost" prema komšiji. U hadisu se ne navodi da li je komšija vjernik ili nevjernik, to za hadis nije apsolutno važno, komšija može biti indijanac ili eskim ali hadis štiti komšiju. Sad zamislite jednog muslimana koji ima takvo povjerenje u komšiju a ovaj mu preko ograde žika njega i ženu.
Druga stvar. Zaštita privatnosti je u Islamu zagarantovana toliko da ako bi neko od komšija virio (svjesno ili nesvjesno) s balkona ili kroz neko rupicu i ako bi čovjek prema njemu bacio kamenčić pa mu izbio oko ne bi bio odgovoran za njegovo oko iz razloga što " si virio" u ono što nije tvoje.
Naravno oba pravila važe za obojicu.
Dakle postopji veliki respekt prema komšiji ali isto tako u zaštiti svoje intimnosti čovjek ne odgovara ukoliko je komšija "zloćo".
Treća stvar, u Islamu je dozvoljen samo prvi pogled. Znači ukoliko pokraj vas prođe neka izazovno obučena žena i oko vam krene prema njoj i gledate u nju sve do onog momenta dok do mozga ne dopre informacija (dok se ne sjetite) da je to zabranjeno, automatski nakon toga vam gledanje u dotičnu damu postaje haram (zaranjeno).
Četvrto: Poslanik s.a.w.s. kaže :" Pgledi su šejtanove strelice."
Dakle bilo kako bilo, oženi se, imaj svoju ženu, zaštiti svoju priatnost, ne diraj u tuđe , svoje ne daj, i da umalo da zaboravim.....merači s ženom koliko hoćeš. Uostalom ništa više niti išta manje je zapisano i u samoj Bibliji.
Ne kažem da je to sličaj kod tebe ali uglavnom je današnji čovjek takav da bi se seksao s milion žena a htio bi da oženi djevicu i naravno htio bi seks bez obaveze (bez da se brine o ženi), ali na ovom svijetu nema džabe ni u stare babe.
Damaskin je napisao:
Мисли се конкретно на гледање у лице између жене и мушкарца који нису у:
- крвном сродству
- браку
I ovdje imamo par ekstrema,ali vjerovatno Damaskin nije čitao fetve od Jusufa el-Kardavija, što mu srdačno preporučujem.
manitu uci da svira je napisao:
hvala.vise mi ovo znaci zbog odnosa i poznanstva sa jednom osobom koja kaze da je vjernica.dakle,brak samo ako ja predjem na islam a logichno,sex poslije toga...nametnuo se jedini moguci odgovor-eventualno prijateljstvo.
@avinoam1 takodje hvala--sad znam zasto joj je smetalo ako bi spomenuo zavodjenje sa njene strane
summa summarum : ona je vjernica a ja sam magarac.....kao i obichno

Ukoliko nešto silno želiš samo se založi : "Ja to hoću , ja to mogu....ja imam štelu."