manitu uci da svira je napisao:
svidjela mi se jedna u sarajevu ( u stvari dvije

) ali su zamotane.. e sad pitanje : smijem li im prici ,upoznati se i da li mi prijeti kakva opasnost, poshto me drug istripao da im se ne smije gledati chak ni u lice.ja njemu kazem,mozda ako je udana a on meni ,logichno,otkud znas da nije? aj neka mi to neko liepo objasni....
1. Nisu zamotane. Kaze se drugacije. Da bi nekome prisao sa iskrenim namjerama moras da imas malkice respekta. "Zamotana" bi vrlo lako mogla da bude uvreda. Ovde si sam sebe diskvalifikovao.
2. Smijes im prici. Smijes ih pogledati u lice. Ako ne smijes ona ce ga sigurno pokriti i prije nego sto bude srela tebe i nece izaci takva kakva jeste u grad. Mozda bi dobio neke plus poene kad bi gledao u pod i izgledao stidljiv.

Ne znam tacno kako je u drugim zemljama ali tumacenja Islama ima dosta i vrlo cesto se sve to mijesa i sa lokalnim tradicijama u jedan ekstreman buckuris pa ispadne da se ne smije gledati sto bi bio Damaskinov slucaj... Buljenje je mozda malo drugacija prica.

Kod nas to nije tako, rekao bih velikom vecinom sa izuzetkom onih koji tjeraju u krajnost.
3. Ne budi iznenadjen ako se ne bude htjela rukovati sa tobom. Neki drze do toga da se zene ne rukuju sa muskarcima.
3. Ako ti se svidja a doticna je vjernica (ali istinski) onda zaboravi ista vise od poznanstva ili eventualno prijateljstva ako nisi Musliman. Muslimankama nije dozvoljen brak sa nemuslimanima niti seks prije braka. (Isto je i sa Muslimanima osim onoga sa brak sa nemuslimankama)
Dakle, ne vjerujem da ti prijeti ikakava opasnost od samog "Zdravo" ili Selam-alejkum sto bi bio puno bolji pozdrav za datu priliku no nikad se ne zna. Mozes i u sjojoj kuci da naletis na pogresnog i nastradas... Ako imas iskrene namjere i podje ti za rukom da ih upoznas, mozda se nesto i naucis.
edit: bio sam procitao samo tvoj post prvi put. "Najbezbjedniji" i "najsigurniji" izraz bi ti bio "pokrivena" iako se kod nas cesto znalo reci i "zavijena".
Eto toliko od mene. Ako sam negdje pogresio neka me neko ko bolje zna ispravi.