SOLA SCRIPTURA
------------------------------------------------------
Otac John Whiteford je bivsi Nazarenski pastor koji se obratio u Pravoslavnu veru neposredno po diplomiranju na temu religije na Southern Nazarene University, Bethany, Oklahoma. Prvi susret sa Pravoslavljem je imao kroz svoje ucesce u lokalnom pokretu spasa, koji je takodje ukljucivao i Oca Anthony Nelson-a i nekoliko parohijana. Preko godinu dana je trajalo istrazivanje Svetog Pisma i ranih hriscanskih spisa, a uz pomoc i strpljenje Oca Anthony-ja i parohijana, Otac John je primljen u Svetu Pravoslavnu Crkvu. Rukopolozen je za svestenika i sluzbuje u Sv. Jonah of Manchuria Orthodox Church, Huston, Texas.
Uvod: Da li su Protestanti izgubljeni ?
----------------------------------------------------------------------------------
Od mog konvertovanja iz Protestantizma u Pravoslavlje, primetio sam opste iznenadjenje onih koji su rodjeni u Pravoslavlju, da se Protestanti mogu konvertovati. To nije zato sto su nesigurni u svoju veru, nego zato sto su se cudili da je moguce probiti to neprobojno Protestantsko insistiranje da "budu u krivu". Ono sto sam ja shvatio je da vecina Pravoslavaca ima ograniceno znanje i shvatanje sta je to Protestantizam, i odakle crpi svoje korene. Vrlo cesto se desava, kada Pravoslavni vernik diskutuje sa Protestantom da iako koriste iste reci, obicno nisu u stanju da se razumeju, zato sto govore razlicitim teoloskim jezikom. Drugim recima kazano, nemaju zajednicku teolosku osnovu da bi diskutovali o razlikama. Kada se uzme u obzir preko 20,000 razlicitih protestantskih pokreta koji postoje (sa jedinom zajednickom tvrdnjom - da samo oni razumeju Bibliju na pravi nacin), potpuno mozemo da razumemo zbunjenost Pravoslavaca.
Bez obzira na brojne prepreke, ipak ima nade za Protestante. Oni koji tragaju za teoloskim smislom, istinskim sluzenjem Boga, i drevnom hriscanskom verom, kucaju na vrata nase Crkve. Mnogi nisu zadovoljni sa kontradikcijama i izbledelom protestantskom Amerikom. Ali kada otvaramo vrata, moramo biti spremni da odgovaramo na pitanja. Mnogi od njih su protestantski ministri, ili spadaju u grupu bolje informisanih, koji istinski tragaju za istinom. Oni moraju dosta toga da promenu i zaborave, i to onda zahteva teoloski obrazovane Pravoslavne Hriscane koji treba da im pomognu. Pravoslavni Hriscani koji znaju mnogo o Protestantizmu, ali jos vaznije, koji znaju svoju vlastitu veru !
Ironicno je da je povecano interesovanje za Pravoslavlje u Americi doslo po obaranju komunizma u Istocnoj Evropi, a istovremeno se desio i nevidjen prodor sekti i kultova u Pravoslavne zemlje. Tako da smo mi, Pravoslavni, dobili dupli zadatak: Da misionarimo i prezentujemo nasu veru Protestantima ovde na zapadu, ali i da se borimo sa sirenjem jeresi kako ovde, tako i u tradicionalnim Pravoslavnim zemljama. U svakom slucaju, zadatak je da se naoruzamo sa znanjem i da razumemo probleme sa kojima se borimo.
Najzastrasujuca karakteristika Protestantizma jeste njena mnogobrojna razlicitost i kontradikcija. Bas kao mitologijska Hidra, njene mnogobrojne glave se stalno umnozavaju, i iako vredi tragati i boriti se protiv mnogobrojnih jeresi individualno, to ipak nije pravi kljuc za pobedu. Da bi se razumela jedinstvena ucenja svake sekte, potrebno je znanje istorijata i razvoja Protestantizma uopste, istrazivanja u oblasti svake glavne protestantske teologije, sluzenja, itd... kao i dodatno obrazovanje vezano za moderne trendove kao sto su liberalizam i emocionalizam. Cak i sa svim tim, nije realno za ocekivati da se moze drzati korak sa novim sektama koje se pojavljuju svakodnevno. Ipak, sve te razne grupe i sekte mogu da se okarakterisu sa generalnom kategorijom zvanom - Protestantizam.
Sve Protestantske grupe veruju da su upravo one istinski razumele Bibliju. Iako se izmedju sebe ne slazu u tumacenju Biblije, ipak se slazu da tumacenje treba da se obavlja na principu - uradi sam. Ako im se uspe objasniti zasto je takav individualisticki princip poguban, i koji je pravi nacin da se pritupi proucavanju Svetog Pisma, onda ce bilo koji Protestant, bilo koje sekte, razumeti zasto je Crkvena tradicija neophodna komponenta u hodu ka istini. Cak i razlicite grupacije poput Baptista i Jehovinih Svedoka, nisu bas tako razlicite kao sto to izgleda, kada se razume sustina problema. Ako ste ikada gledali raspravu Baptiste i Jehovinog Svedoka, primeticete da u svojoj analizi citiraju jedan drugom razlicite delove Biblije. I ako su podjednako teoloski potkovani, rasprava ih nece nigde odvesti, a pri tome ne vide da imaju zajednicki problem koji je vezan za pristup Bibliji. I tu upravo lezi srce te Hidre koja proizvodi jeresi, i ako se ubode u to srce, sve ce glave popadati...
Nastavice se...
_________________ Маран Ата
|