Citiraj:
1. Pa ako proucavamo kulturu i istoriju tog naroda mozemo vidjeti da je zeni tad bilo nepristojno doci u crkvu nepokrivene glave kao sto bi danas bilo nepristojno da zena dodje u kupacem kostimu u crkvu, dok za mozda 2000 godina ce sasvim biti normalno da zene idu i u kupacem kostimu u crkvu. Ali posto je danas nasa kultura takva danas je to nepristojno. Isto tako je bilo tad nepristojno da idu bez pokrivala. Recimo imas neke crkve po nekim zemljama gdje je zeni nepristojno da ode u hlacama u crkvu, dok kod nas nije jer kod nas vladaju drugi obicaji. Tako su i tad u to vrijeme bili takvi obicaji.
Ovo je površno poznavanje, možda iz razloga da bi se odbranila neka lična uvjerenja...zašto???
Naime i dan danas je nepristojno doći u crkvu nepokrivene glave kod žena, ali to svećenici toleriraju ne iz razloga što je to dozvoljeno nego iz bojazni da će to opteretiti žene, te da će uzeti taj razlog da još u rijeđem broju idu u crkvu.
Pavle kako je pisao za korićane tako je pisao i za tebe jer je Pavle apostol ostalim narodima (bar ga tako crkva tumači) a ti si "ostali narod" kao i ja, dakle ako je Pavle govorio Korićanima to se odnosi i na tebe, a ako je Pavle prekorio neki narod zbog nečeg što bi to i sam Isa a.s. učinio onda se to odnosi i na tebe. Po tvojoj logici ništa iz Pavlovih poslanica ne tiče se tebe jer ti nisi Korićanin, nisi Galaćanin, Efežanin itd. Pavle je morao imati poslanicu posebno za Hrvate, Srbe, Grke, Bosance,...druge ne važe za nas...hm....biser.
Evo ja ću biti toliko slobodan da kažem da nikad neće doći vrijem kad će žene ići u kupaćem kostimu u crkvu. Odakle ti samo takva ekstremna zamisoa, i takva nadriizvlakuša.
Sva sreća da nisi rekao da ima mogućnosti da će žene (Bože sačuvaj) za 2000 god. dolaziti gole u crkvu.
Ti bi vjerovatno iz "Ljubavi svoje vjere" dozvolio ženama da dođu u kostimu na molitvu.
Vjera jest ljubav prema bližnjem, ali ne možemo dopustati ljudima da čine ono protiv čega su svete knjige vjekovima bile, samo zato da pokažemo tim ljudima kako smo tolerantni.
Toleranciji negdje mora doći kraj, inače ćemo postati ekstremno tolerantni.
Citiraj:
Jer u arabiji ako se zena nepokrije preko glave odmah je ceka kazna, dok u drugim zemljama ne pa zato manje nose.
Kao što sam prije rekao , ovo nije istina i nije tačno da ih čeka kazna, ovo je čista laž, dokaz toga je Arabijska državna televizija, pa televizija države Katar Al-Jezira, pa razni programi koji se mogu vidjeti na setelitima tih država, tako da ja ne znam jarane gdje ti živiš i imaš li uopšte TV.
Citiraj:
Ali na zapadu gdje sam vidio te zene da nose pokrivalo, obicno je sa njima i muz bradonja, sto znaci da su neki radikali.
I ovo je laž broj dva... što se tiče zapada vjerovatno si prošao na zapadu sve države do Banjaluke, a da si otišao na isok do Sarajeva vidio bi da su mnoge žene samih imama pokrivene a imami u 95 % ne nose bradu (šta ćemo sad)??? A ako prema bradi i dužini brade mjeriš radikalizam, onda recimo da svi pravoslavni popovi ili veliki dio njih ima bradu, da su svi kraljevi u historiji ili veliki broj njih imali bradu, da je sam Isa a.s. (Isus) na vašim freskama i slikama prikazan kao čovjek s bradom....Jel možda Isus bio radikal, eksremista, ...nemoj biti smješan i nemoj se javno blamirati.
U svakom slučaju ideja dužine brade kao direktni pokazatelj radikalizma ti je za "sjedi 1".
Citiraj:
Ali vidjeli smo da kad je u prilici da bira, uglavnom zene biraju da ne nose.
O ovome se da raspravljati zašto je to tako.
Citiraj:
U arabiji moraju nositi zbog straha, a ne zbog toga sto srcem to hoce i vjeruju
Laž po drugi put...reci mi jesi li ti zavirio u srce svake žene muslimanke, pa da znaš njeno stanje srca, da li je u pitanju zadovoljstvo ili strah, nemoj mješati afrička plemena s Islamom i okani se BBC-a, Dicovery channel-a i TV kuća sličnog tipa, pokušaj 7 dana gledati Al-Jaziru i BBC pa onda uporedi stanje. Izvori iz kojih crpiš statističke podatke su jednobojni, svijet je šaren a ne siv.
Citiraj:
A vjera iz straha nije vjera.
A ko to kaže da je moja vjera iz straha, daj jedan primjer da ja vjerujem u Kur'an samo zato što mi stoji toljaga više glave, evo trenutno je ne vidim...ako je vidiš molim te spasi me da bih mogao postati uzoran hrišćanin...šta ti misliš da sam ja vitez crnog vilajeta...hm...doista si smješan i toliko predvidljiv da bi partija šaha s tobom završila u jednom potezu ( izvedljivo je).
Citiraj:
Jer bog da zeli da se vjeruje iz straha on bi na sili tjerao ljude da vjeruju.
Prvo imenica Bog se po svim gramatičkim pravila bivše nam države Jugoslavije piše velikim početnim slovom, dakle "Bog" a ne "bog", dok se "bogovi" pišu malim slovom.
Kur'anska maksima kaže :" Nema prisile u vjerovanju". -Šta ćemo sad ( La ikrahe fi din )
zatim :" Ljude i džine sam stvorio samo zato da mi se mole."
Bog ne djeli silu ali prijeti paklom i kaznom ako se ne posluiša šta On s.w.t. kaže.
Pokušaj svoju gornju izjavu umetnuti u pozitivno pravo , pa da vidim ogdje ćeš završiti, možda u "Lepoglavi" a vjeruj mi tamo ništa nije "lepo".
Citiraj:
Ali on zeli da ljudi u njega vjeruju iz ljubavi i slobodnom voljom
Prva pametna.....slažem se u potpunosti.
Citiraj:
A u arapskim zemljama je to vise strah, kaznjavanje i prijetnje, sto je suprotno pravoj vjeri jer je prava vjera iz ljubavi.
Nažalost kratko je trajala. Šteta.