banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Apr 2008, 08:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2004, 11:18
simplicity je napisao:
svi tako pompezno najavlkjuju, kome god pomenem , dobijem odgovor u stilu "nije to josh krenulo" ... a sad cujem da je do 31.03. ...pa mislim stavrno?
Ja sam ocekivala da ce uslovi koji su navedeni biti jedna konstanta za buduci period i tj. d ace svakim danom biti sve pristupacnije i povoljnije... a ne u stilu "zgrabi i nema vishe"..?

i josh jedno pitanje, posto znam da ima ekonomskih strucnjaka ovde...da mi pprostim rijecima objasne sta znaci EKS tj. efektivna kamatna stopa? Dakle na konkretnom primjeru...?
hvala hvala :wink:

Kamatna stopa ti je ona koju banka reklamira (uvijek manja od efektivne) a efektivna ks je nominalna + troškovi obradekredite i ostali troškovi (uvijek je malo veća od nominalne). Efektivna ks je stvarna cijena koštanja kredita.
U ostale troskove ti mogu spadati i osiguranje kredita i troskovi uknjizenja hipoteke u sudu itd.

Got to pass the test first time, yeah
I know that people talk about me
I hear it every day
But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 22:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
murphy_law je napisao:
simplicity je napisao:
svi tako pompezno najavlkjuju, kome god pomenem , dobijem odgovor u stilu "nije to josh krenulo" ... a sad cujem da je do 31.03. ...pa mislim stavrno?
Ja sam ocekivala da ce uslovi koji su navedeni biti jedna konstanta za buduci period i tj. d ace svakim danom biti sve pristupacnije i povoljnije... a ne u stilu "zgrabi i nema vishe"..?

i josh jedno pitanje, posto znam da ima ekonomskih strucnjaka ovde...da mi pprostim rijecima objasne sta znaci EKS tj. efektivna kamatna stopa? Dakle na konkretnom primjeru...?
hvala hvala :wink:

Kamatna stopa ti je ona koju banka reklamira (uvijek manja od efektivne) a efektivna ks je nominalna + troškovi obradekredite i ostali troškovi (uvijek je malo veća od nominalne). Efektivna ks je stvarna cijena koštanja kredita.
U ostale troskove ti mogu spadati i osiguranje kredita i troskovi uknjizenja hipoteke u sudu itd.

hvala puno za objasnjenje :wink:
Osim EKS, josh sam se raspitivala i za pojam EURIBOR-a ...i na kraju smo sve to definisali---> to je zapravo ono za sta te za*ebe banka :lol: :lol:
ja stvarno ne znam...ali da li to ima igdje u svijetu kao kod nas sta se radi...

evo nasheg primjer..dizes kredit stambeni 100 000 KM na 15 godina otplate, rata je 950 KM i kad malo prekuckas digitronom, shvatis da za 15 godina banci zapravo vratis 170 000 KM. Mislim da je to zaista , ali zaista pretjerana kamatna stopa.
:x
Naravno na imovinu hipoteka, jedan zirant i primanja 2 puta veca od visine rate su min uslova.

Ja ne znam, ali banke ne promovishu programe preko Investicione razv. banke. Bar ja nsiam primjetila. Ja se uzdam d a ce informacije biti malo pristupacnije i na vidiku obicnom gradjaninu.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2008, 15:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2007, 23:37
simplicity je napisao:

evo nasheg primjer..dizes kredit stambeni 100 000 KM na 15 godina otplate, rata je 950 KM i kad malo prekuckas digitronom, shvatis da za 15 godina banci zapravo vratis 170 000 KM. Mislim da je to zaista , ali zaista pretjerana kamatna stopa.
:x

sasvim je normalno da je na duzi rok veca kamatana stopa zato sto je veci rizik od nevracanja kredita....
takodje kamatna stopa od 10% ne znaci da cete vratiti 10% od iznosa kredita vec je to naravno puno puno vise..
treba imati program otplate kredita i znati koliki je iznos anuiteta i otplate...

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2008, 11:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
Ipak je previse.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2008, 21:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Jun 2003, 01:17
Jel dobio neko od ovdje prisutnih ikakav kredit iz Investiciono razvojne banke RS? Ja sam trenutno u fazi odlucivanja koju banku/MKD odabrati posto instrumenti obezbjedjenja nisu isti kod svih. Malo me zeza vrijeme od podnosenja zahtjeva do realizacije tj. isplacivanja sredstava. U nekoliko banaka/MKD-a su mi rekli da se to moze oduziti i na 2-2.5 mjeseca... Malo puno...

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2008, 06:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
malizarko je napisao:
Jel dobio neko od ovdje prisutnih ikakav kredit iz Investiciono razvojne banke RS? Ja sam trenutno u fazi odlucivanja koju banku/MKD odabrati posto instrumenti obezbjedjenja nisu isti kod svih. Malo me zeza vrijeme od podnosenja zahtjeva do realizacije tj. isplacivanja sredstava. U nekoliko banaka/MKD-a su mi rekli da se to moze oduziti i na 2-2.5 mjeseca... Malo puno...

Pusti babske priče... :) Pogledaj kako su drugi prošli:
http://www.irbrs.net/PlasiraniKreditiLista.aspx?id=5&god=2008&lang=cir
Obrati pažnju na datume u kolonama "Zahtjev dostavljen u IRBRS" i "Ugovor o zajmu"... Njihova razlika daće ti vrijeme koliko je drugima trebalo za čitavu proceduru.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2008, 19:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ovo je jos bolja lista:

http://www.irbrs.net/PlasiraniKreditiLi ... 8&lang=cir

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2008, 07:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa to je ista lista... Gledao sam ja to ali kazem sta su mi rekli sluzbenici u nekoliko banaka odnosno MKD-a. A sta bi sad, da dizem nepovoljniji kredit da bi dobio lovu 20 dana ranije, nema racuna.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2008, 10:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Nov 2005, 09:39
Nemojte da sve vjerujete tim likovima u bankama ili MKD.

Ako tražite kredit iz sredstava IRBRS budite isključivi da želite samo ta sredstva. Uslovi su znatno povoljniji a zahtjevi se brzo rješavaju. Da bi bili sigurni da ste u procesu nazovite u IRBRS i pitajte ih dokle se došlo sa procedurom i da oni provjere u banci gdje se čeka.

IRBRS bankama i MKD-ovima daje maržu od 3,3% što nije nešto puno i banke i MKD nisu pretjerano raspoloženi da daju te kredite.
Mikrofin, Sinergija i Zdravo kao MKD odobravaju kredite po 16% a sredstva uzimaju u bilo kojoj banci po 9% i imaju razliku od 7% pa zato nema interesa da zarađuju 3,3% od IRBRS i najlakše im je da kažu kako je potrebno dosta papira i kako sve to predugo traje u IRBRS.
Poslovne banke su se zadužile po 5-7% na finansijskom tržištu i kada uključe svoju maržu kamate moraju biti od 8,5 - 11% jer kapital poskupljuje. Novac koji posude moraju da vraćaju nazad. Ako ih ne obrnu ostvaruju gubitak pa im je draže da nude ta sredstva a ne sredstva IRBRS.
IRBRS dozvoljava bankama da naplate samo 1% ukupnih provizija (obrada, zatvaranje, monitoring, itd) dok u bankama to iznosi puno više oko 4%.
IRBRS nema nikakvih posebnih zahtjeva za dokumentacijom već samo što je neophodno i što banka i sama traži tako da nema priče o komlikovanoj dokumentaciji.
IRBRS uopšte nema uticaja na instrumente obezbjeđenja jer oni od banaka uzmu mjenice i sebe osiguraju dok su banke te koje odlučuju šta će tražiti od klijenata kao hipoteku.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2008, 19:21 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Avg 2008, 20:02
nikson je napisao:

Ako tražite kredit iz sredstava IRBRS budite isključivi da želite samo ta sredstva. Uslovi su znatno povoljniji a zahtjevi se brzo rješavaju. Da bi bili sigurni da ste u procesu nazovite u IRBRS i pitajte ih dokle se došlo sa procedurom i da oni provjere u banci gdje se čeka.

IRBRS bankama i MKD-ovima daje maržu od 3,3% što nije nešto puno i banke i MKD nisu pretjerano raspoloženi da daju te kredite.
Mikrofin, Sinergija i Zdravo kao MKD odobravaju kredite po 16% a sredstva uzimaju u bilo kojoj banci po 9% i imaju razliku od 7% pa zato nema interesa da zarađuju 3,3% od IRBRS i najlakše im je da kažu kako je potrebno dosta papira i kako sve to predugo traje u IRBRS.
Poslovne banke su se zadužile po 5-7% na finansijskom tržištu i kada uključe svoju maržu kamate moraju biti od 8,5 - 11% jer kapital poskupljuje. Novac koji posude moraju da vraćaju nazad. Ako ih ne obrnu ostvaruju gubitak pa im je draže da nude ta sredstva a ne sredstva IRBRS.
IRBRS dozvoljava bankama da naplate samo 1% ukupnih provizija (obrada, zatvaranje, monitoring, itd) dok u bankama to iznosi puno više oko 4%.
IRBRS nema nikakvih posebnih zahtjeva za dokumentacijom već samo što je neophodno i što banka i sama traži tako da nema priče o komlikovanoj dokumentaciji.
IRBRS uopšte nema uticaja na instrumente obezbjeđenja jer oni od banaka uzmu mjenice i sebe osiguraju dok su banke te koje odlučuju šta će tražiti od klijenata kao hipoteku.

Mala ispravka marža je 2,8% a ne 3,3 %.Banke su sada veoma zainteresovane da daju kredite iz IRB linije, jer malo koja banka na stambenim kreditima može ostvariti prethodno navedenu maržu. MKD je već druga priča, ali oni i ne plasiraju stambene kredite (namaju interesa).

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2008, 11:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2004, 11:18
nikson je napisao:

Ala nas ocrni kume :D
Nije sve tako crno kao sto izgleda, IRB navalila da se im se odma pare plasiraju.
Polako,dok malo inflacija pojede ovo sto je mile zaradio,a usput i da se vidi oce li doci do promjene valute.
Znas kako mi iz MKD-a moramo da trazimo bilo kakav razlog za odlaganje.
P.S. Sajkaca i majica iz guce su stigli kume :D

Got to pass the test first time, yeah
I know that people talk about me
I hear it every day
But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2008, 08:02 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Nov 2005, 09:39
Šajkača je prava stvar, samo što je meni glava povelika pa se nadam da će odgovarati.

Naravno da hoćemo da sve plasiramo odmah. Grabi što više i to što prije, ko zna šta donosi sutra.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2008, 08:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
nikson je napisao:

:thumbright: :thumbright: :thumbright:
Svaka cast za post. Lijepo objasnjeno.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2008, 03:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
ttp://www.banjalukalive.com/rs-i-bih/zalozio-imovinu-rs-pod-hipoteku-2.html

E svašta ima na ovom svijetu. Mi i ne znamo šta imamo u inostranstvu.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2008, 17:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Nakon tri mjeseca borbe uspio sam dobiti kredit i lovu iz stambenog kredita IRBRS-a pa ako nekome trebaju informacije sta i kako, tu sam...

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2008, 18:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2006, 11:20
Čestitam..našao si pravo vrijeme za dizanje kredita... 8) :wink:

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2008, 19:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ebi ga, kada bi uvijek nesto cekao... Uostalom kada sam poceo ganjati kredit, svjetska kriza je jos bila mala beba. Kamatna stopa je bila 6.0 a do kraja realizacije se povecala na 6.39... Kredit nije veliki pa cu ga valjda nekako vratiti.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2008, 21:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2006, 11:20
fiksna ili varijabilna stopa???
ako nije tajna,kolika je mjesecna rata?

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2008, 21:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Promjenljiva naravno... 235 KM.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 08:46 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 20 Avg 2003, 17:45
Ako neko može da mi objasni jednu stvar koja je izgleda tipična prevara...
Dakle, iz Vlade su najavili da su sredstva za kreditne linije IRB RS obezbjeđena privatizacijom. Po toj logici to su sve pare RS.
Kako onda mogu da se pozivaju na EURIBOR i da ga ugrađuju u izlaznu kamatnu stopu? Pa ne kupuju oni pare na tržištu...

Unaprijed zahvalan

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]