banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 21:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 137 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 15:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Utopija je napisao:
Pre bih rekao da do vise dece dovodi nesmotrenost.

hm i ja isto. ili nedostatak svijesti i planiranja, a bogami i zdravog razuma. Ovo kod onih koji nemaju gdje ni živjeti, a štancaju po jedno svake godine.. šta reći nego- samo razmišljaju primarnim nagonima.

jel to plemenitije i da li oni imaju više ljubavi od onih koji odluče da neće imati djecu uopšte dok mu ne budu mogli priuštiti koliko-toliko pristojne uslove za život?

jel plemenito ne dozvoliti djetetu da bude idjete i iživi svoje djetinjstvo, jer već sa 12 godina mora da radi neke poslove kao smećar ili da prosi itd.. da bi preživjelo i prehranilo ostatak braće i sestara?

ma aj bjaži... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 19:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
ma jasno ko dan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 19:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Da, bolje je ne imati ako nemas uslova nego imati. Medjutim na zalost, vecina ludi ne razmislja tako. Upravo gdje je stanovnistvo najsiromasnije, u Africi na primjer, je i najveci natalitet. Dok je recimo u najrazvijenijim zemljama svijeta natalitet ispod nule, ako izuzmemo imigraciju iz siromasnih zemalja kao i radjanje tih ljudi koji su dosli iz tih zemalja.
Dakle, vecina ljudi upravo razmislja nagonski, a nagon je da se ostavi potomstvo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 20:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
vim je napisao:
Da, bolje je ne imati ako nemas uslova nego imati. Medjutim na zalost, vecina ludi ne razmislja tako. Upravo gdje je stanovnistvo najsiromasnije, u Africi na primjer, je i najveci natalitet. Dok je recimo u najrazvijenijim zemljama svijeta natalitet ispod nule, ako izuzmemo imigraciju iz siromasnih zemalja kao i radjanje tih ljudi koji su dosli iz tih zemalja.
Dakle, vecina ljudi upravo razmislja nagonski, a nagon je da se ostavi potomstvo.

ne bi se baš složio sa ovim :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 21:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
dzabaleban je napisao:
vim je napisao:

ne bi se baš složio sa ovim :lol:

Pa osim seksualnih postoje i materinski nagoni :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2007, 13:30 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Okt 2007, 11:12
XIX century je napisao:
jajaj je napisao:
Imam 30 godina i dvije predivne djevojcice.
Jednu od 5, a jednu od 2 godine. I obe sam rodila iz ljubavi, i iz zelje da imam djecu.

ja nemam nijedno dijete. isto iz ljubavi.

Po meni to se zove sebicnost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2007, 15:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jajaj je napisao:
XIX century je napisao:
jajaj je napisao:
Imam 30 godina i dvije predivne djevojcice.
Jednu od 5, a jednu od 2 godine. I obe sam rodila iz ljubavi, i iz zelje da imam djecu.

ja nemam nijedno dijete. isto iz ljubavi.

Po meni to se zove sebicnost.

Nisam još vidjela osobu koja ima djecu da je sebična. Sve sami velikodušni altruisti.

Ja imam malo drugačije parametre za određivanje sebičnosti, i nemaju ama baš nikakve veze s ostvarivanjem potomstva.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 18:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ja mislim da je to iskljucivo problem onih koju su stupili u brak. Vise nema porodica sa puno djece. Obicno se radja jedno ili dvoje djece. Obaveze su sada drukcije u odnosu na raniji period. Osim toga, sad treba ulagati u djecu, u njihovo skolovanje, dok se ranije gledala korist u djeci. Mladici su se rano zenili, djevojke se rano udavala, djeca se rano radjala. Ali sve se promijenilo, pa i gledanja na problematiku kada radjati i koliko djece radjati.

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2008, 00:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ovako razmiljaju pubertetlije. Izgleda da nisu svjesne, sta znaci rodjati i odgajati djecu?
http://www.nezavisne.com/svijet/vijesti ... kolki.html

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2008, 17:52 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Svasta...
Da vam iskreno kazem, ako cemo gledati na to da vrijeme radjanja zavisi od toga kad se kome javlja zelja da radja, to je individualno. Evo naprimjer, ja bih i sad da zivim u nekoj sredini ili vremenu kad se zensko ne skoluje (a imam 17 godina...) :lol: .
Iako je sad rano razmisljati o tome, definitivno sam sigurna da se necu odlucivati na trudnocu dok ne zavrsim fakultet, zaposlim se i postanem svoj covjek, u smislu da imam neku finansijsku stabilnost i da mogu tom djetetu pruziti ono sto mu je potrebno. Jer ljubav nije bas jedino sto djetetu treba. Potreban je vrtic, skola, knjige, rekreacija... A ne bih voljela imati dijete kome to ne mogu pruziti.

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2008, 19:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
MonaLisa je napisao:
Svasta...
Da vam iskreno kazem, ako cemo gledati na to da vrijeme radjanja zavisi od toga kad se kome javlja zelja da radja, to je individualno. Evo naprimjer, ja bih i sad da zivim u nekoj sredini ili vremenu kad se zensko ne skoluje (a imam 17 godina...) :lol: .
Iako je sad rano razmisljati o tome, definitivno sam sigurna da se necu odlucivati na trudnocu dok ne zavrsim fakultet, zaposlim se i postanem svoj covjek, u smislu da imam neku finansijsku stabilnost i da mogu tom djetetu pruziti ono sto mu je potrebno. Jer ljubav nije bas jedino sto djetetu treba. Potreban je vrtic, skola, knjige, rekreacija... A ne bih voljela imati dijete kome to ne mogu pruziti.

To znaci kad budes imala 35 tad ces da radjas,ovo sam zakljucio po tvojim kriterijima............ :D :cat:

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2008, 19:50 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Pa dobro, ako si ti tako zakljucio. Ja sam prije racunala 28-30.

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 23 Jun 2008, 08:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2007, 09:48
slayerized je napisao:
Zašto rađamo decu? Pa ja ću roditi iz prostog razloga što želim da imam dete, da podelim ljubav sa njim, da mi život bude ispinjen. Jel postoji neki drugi razlog?

Od citavog posta jedino ovo ima smisla, vece gluposti odavno nisam procitala, u kojim ste vi godinama, ja sam ocito zalutala ovde, djeca su vam se svela na cistu racunicu, neko cak napisa da nece imati dok mu ne mogne obezbjediti sve do kraja skolovanja, majko mila, :roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2008, 13:17 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 18:37
Pa ne znam. Osnovni uzrok siromastva u svijetu je sto roditelji ne razmisljaju o buducnosti djece kad ih prave. To je posebno izrazeno u Africi i nerazvijenim zemljama. Odgovornost ljudi u razvijenim zemljama je veca, vjerovatno zbog boljeg obrazovanja pa se odlucuju za jedno ili ni jedno dijete iako imaju daleko bolje uslove od zemalja treceg svijeta kao sto su Afrika, Pakistan itd. gdje su ljudi mnogo siromasniji a imaju u prosjeku 4 do 6 komada.
Mozda je bolje ne imati djecu nego da tesko zive. Ali to je moje misljenje sto ne znaci da je i ispravno.
Inace, rekao bih da je medicinski najbolje imati djecu od 20 do 23 godine jer je tad najmanja vjerovatnoca za genetske bolesti. Poslije 30 godine vjerovatnoca za genetske bolesti se drasticno povecava.
Takodje za zene je bolje imati medicinski djecu jer se smanjiva vjerovatnoca dobijanja raka na dojci ako se radjaju djeca.
Pitanje, odnosno tema glasi kad. Pa medicinski oko 20-e godine, psiholoski i materijalno oko 40-e, i kad to izracunamo dobijemo prosjek da je najbolje oko 30-e.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2008, 13:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2006, 14:28
Citiraj:
Od citavog posta jedino ovo ima smisla, vece gluposti odavno nisam procitala, u kojim ste vi godinama, ja sam ocito zalutala ovde, djeca su vam se svela na cistu racunicu, neko cak napisa da nece imati dok mu ne mogne obezbjediti sve do kraja skolovanja, majko mila, :roll: :roll: :roll:

Cek cek ovo sto ti pricas je glupost....najlakse je nastancati djecu,a hranit ih,oblaciti ih,ljeciti ih...najlakse je bjedu napravit zenska glavo...misli malo sta pricas!!!

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2008, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
Ljudi koji zive pored pruge isto imaju puno djece..........nemogu spavat kad im brzi iz Zagreba prodje oko 2 ujutro :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2008, 13:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

e mi smo sad otvorili pitanje za podforum filozofija :

jel život vrijedan sam po sebi, ili samo kad je standard života visok?

i jedno i drugo, ja bih rekla.

ne možeš baš ni na sve čekati, onda ne bi bilo reprodukcije uopšte.

s druge strane, tancanje siromaha ugrožava i utiče na svakog stanovnika, jer će cijela država da ih hrani.. dakle, ako žele potomstvo, imaju na to puno pravo, ali nek to bude 1,2 a ne 10????? Extra bogati nek ih rađaju 3,4... itd.. ovo meni ima logike.. dakle, ako želiš da ih praviš više, potrudi se pa im zaradi. a ne da jadna djeca prose i rade za tebe, užas i horor

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2008, 09:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2007, 09:48
ronny_legenda je napisao:
Citiraj:

Cek cek ovo sto ti pricas je glupost....najlakse je nastancati djecu,a hranit ih,oblaciti ih,ljeciti ih...najlakse je bjedu napravit zenska glavo...misli malo sta pricas!!!

Znam ja sta pricam, ali ti sa 23 godine vjerovatno ne znas, ovo nije prepiska ljudi koji imaju 5 i vise djece i radjajuci samo prave sirotinju, malo ko, ko se ukljucio u razgovor ima djecu, koliko sam ja shvatila, da bi i jedno rodili oni razmisljaju hoce li mu imati sta dati jesti, hoce li imati sta obuci, hoce li ih moci ljeciti, sta pricas uopste, djeca nisu nuzno zlo i moranje ili produzetak vrste i sirotinja radja djecu iz ljubavi, bas oni sto imaju pricaju tako kao ti.
Cujemo se ja i ti kad dodjes u tu fazu, onda ces i promjeniti misljenje

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2008, 10:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
Ja zaista ne razmisljam o tome. Nemam taj "materinski instinkt"...
Neke od mojih drugarica imaju i po dvoje djece, ali su rodile iskljucivo zato sto "im se desilo".
Ne zelim nista da bude "zato sto se desilo".
Ako ikada budem htjela dijete, porodicu i slicno, bice jer to zaista zelim, a ne zasto sto se slucaj poigrao sa dvoje ljudi obgrljeni strascu.
Mislim da dvoje ljudi prvo treba dosta vremena da posvete jedno drugom, i da steknu maximalno povjerenje da bi osnovali porodicu. A o uslovima da ne govorim. Koliko kosta stan u BL? Pa da ga otplacuejm jedno 50 godina, jedino tako, jer ga naslijediti necu sigurno :lol: :lol: :lol: .
... ili da se udam bogato :lol: :lol: :lol: . Shala.
Treba radjati/imati djecu kad se osjetis spremnom/spremnim za to.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2008, 10:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Gizzzmo je napisao:
Treba radjati/imati djecu kad se osjetis spremnom/spremnim za to.

Naravno...
Samo znaš kako se kaže, sila Boga ne moli...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 137 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]