Komšija je napisao:
Iz svega ovoga se može zaključiti jedno:
U BOSNI SE NE DEŠAVA NIŠTA NOVO.
Razlike u mišljenju su ogromne. Nije to posldica rata, već je to sve davno viđeno i prirodna borba čovjeka za obstanak.
Srbi i Hrvati žele ono što su vjekovima željeli a to je da se pripoje matici. Tako bi se sigurnije osjećali i lakše razvijali svoj narodni, kulturni i svaki drugi identitet. I zato im na tome niko nesmije zamjeriti. To je sve logično.
Muslimani žele cjelovitu BIH, iako su svjesni, da jedinstva tu nema i da ga vjerovatno neće nikad ni biti.
Zašto onda to žele-cjelovitu BIH?
Svi kažu, vi možete ići ali nam teritoriju ne možete nositi sa sobom.
To kažu zbog nekoliko vrlo važnih razloga;
1. Bosna bi posle odvajanja ta dva naroda, postala jedna mala islamska "fildžan" državica u srcu Evrope, pa se opravdano boje, da bi došlo do njene izolacije. I sigurno bi došlo, najprije od susjeda, pa onda i šire od EU. Posledice bi bile, da bi to postala jedna od najsiromašnijih država Evrope a onda bi razni vjerski fanatici iz islamskih zemalja iskoristili siromaštvo ljudi i tamo organizovali razne terorističke i druge neželjene akcije unutar kao i široj okolini. Toga se i EU boji i zato hoće BIH kao cjelinu.
2. Vrijeme radi za muslimane, jer imaju mnogo veći natalitet od druga dva naroda i u budućnosti će postati apsolutna većina, koja će prirodno potisnuti ova druga dva naroda na iseljenje, nešto slično kao što se desilo na Kosovu. Zato muslimani kažu, zemlju ne damo a vi se možete seliti.
Sad je pitanje, dali ima ipak neko rešenje za sve u BIH ali bez podjele??
odgovor bi bio VRLO TEŠKO ali MOŽDA???????? ako:
1. Ako se muslimani više okrenu svojim susjedima iz druga dva naroda i manje traže povezivanja sa islamskim zemljama. Ipak su muslimani većim dijelom postali baš od tih naroda sa kojima žive, pa ih je vjera nekako razdvojila i otuđila. Muslimani ništa osim islamske vjere nemaju zajedničko i ne veže ih ništa sa tim dalekim zemljama, koje su usput i vrlo nazadne, zaostale, u kojima se govori neki tuđi nerazumljivi jezik, u kojima vlada neka podpuno druga kultura i običaji.
Zašto Srbi i Hrvati nemogu biti vaši najbolji i najbliži prijatelji i sunarodnici, nego tražite tuđina za prijatelja. Po meni je to glavni problem, da ova dva naroda BIH ne doživljavaju i ne osjećaju kao svoju zemlju koja će ih zaštititi.
Možda će neki reći da ovo nije vezano na temu, ali jeste. To su glavna pitanja koja prave probleme i pomisao da Bosnu terba dijeliti.
Zato Bosnu sva tri naroda svojataju, željeli bi tu ostati i živjeti ali je prirodno, da svak misli i brine se kakva će biti budućnost njihove djece. Dali će im ta država pružiti zaštitu kao svojim državljanima ili će se ponoviti ono što je već viđeno i što niko ne želi.
Buraz ja ne znam zasto ti nastavljas sa tim svojim glupostima..... Dodji drugar ovamo pa ratuj, urlici i deri se alahu kurac palac, nece mi biti prvi put to da slusam...pa onda ces izgubiti sve sto ti je najmilije zbog tvojih bosanskih granica i sta ces imati od toga????
Nece ti tad biti Svedjana da li lizu guzicu i da ti daju socijalnu pomoc koju ne zasluzujes...trebaces posle toga naci posao, zaraditi pare za hljeb a o fakultetu ne bi trebao ni razmisljati jer bi ti otisli i zivci i mladost u onom pozanatom vasem uzvikivanju bog je milostiv ili sta vec...e onda kad vidis da te zajebavaju na svakom koraku doci ces i od drzave traziti neku pravdu jer si se ti ipak borio za cjelovitost, granice, islam, hareme, dzamije ili sta vec, a oni ce ti se samo nasmijati u facu i reci:"To nije nas problem. Niko te nije tjerao, nisi jedini".......
E moj djecak, trebas ti jos pogace jesti da skontas neke stvari.....