banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 22:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Jun 2008, 22:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dobar tekst.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 22:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Na tom sajtu ima brdo odličnih tekstova, kasnije ću da prenesem još neke :cat: :fadein:

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 22:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Warrior of the Light je napisao:
Vader je napisao:
Sveti spisi mogu dati dozu skromnosti i zrelog rasuđivanja, ali i puno toga drugog, zato smatram da bi prije bilo kakvog okultnog rada trebalo steći veoma jak temelj kroz svete spise, iako znam da se "okultisti" sa tim ne bi složili

Zašto se ne bi složili? Ja sam primjetio da mnogi značajni okultni autori itekako preporučuju proučavanje Sv. Pisma i religija uopšte kao veoma bitan faktor za samorazvoj

Više si onda od mene čitao tu literaturu pošto ja nisam naišao na autore koji "itekako preporučuju proučavanje Sv. Pisma". Primjetno je da oni poznaju Sveto Pismo u smislu da se može vidjeti da su ga čitali, zna tu biti i dosta zanimljivih komentara, tu i tamo pomenu nešto iz Svetog Pisma ili drugogo svetog spisa, ali ga ne potenciraju već se drže svog pogleda i usmjerenja i to je ono što potenciraju, a na Sveto Pismo ne gledaju "istim očima" kao vjernici već na neki svoj način. Ja sam rekao da bi bilo zgodno ne samo "proučiti Sveto Pismo i religije" što mnogi rade "reda radi" u okviru svog okultnog rada, već sam rekao "da bi prije bilo kakvog okultnog rada trebalo steći veoma jak temelj kroz svete spise", a to znači bar par godina dobro kopati samo po Svetom Pismu prije bilo kakvog ozbiljnijeg okultnog rada, na to sam mislio kad sam rekao da se okultisti sa tim gotovo sigurno ne bi složili :), prvenstveno zbog toga što na svete spise ne gledaju tako "ozbiljno" kao vjernici. Ovaj zadnji tekst koji si postavio samo potvrđuje koliko je nezgodno kada se neko upusti u nešto što može dati neke rezultate a da prije toga nije stekao temelj koji bi ga držao na zemlji. To naravno ne znači da nema i ne može biti egoista među onima koji ozbiljnije rade duhovni rad kroz svete spise, ali mislim da takav duhovni rad ako se radi ozbiljno može čovjeku dati neke dimenzije koje na druge načine neće zadobiti ili će zadobiti teško i nakon udaraca koje će podnijeti. Uostalom, mislim da sam čuo da je Sveto Pismo najznačajnija magijska knjiga :).

Warrior of the Light je napisao:
s druge strane, nisam primjetio ni jednog teologa da preporučuje proučavanje okultne literature u istom cilju

Ne znam za teologe ali znam za proučavaoce Svetog Pisma, tj. one kojima je to primarni vid duhovnog rada, da ni najmanje nemaju averziju prema okultizmu već i sami čitaju takvu literaturu i rade nešto od tehnika i koji neće nekoga odvraćati od toga jer su svjesni da je i to jedan od načina duhovnog rada pa ga zbog toga primjenjuju i na sebi.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 10:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da. što se tiče tih proučavaoca to je druga stvar, to je ispravno usmjerenje, problem "teologa" je drugačiji - oni najviše podsjećaju na "maga u fotelji" iz prethodnog teksta.
U svakom slučaju temelj za rad mora postojati, neka vrsta "uzemljenja" koja će individuu držati na nogama čak i kad stvari počnu postajati, hm, haotične :D ; s druge strane, temelj je osnova za nadogradnju. Bitno je da on mora postojati bez obzira na to da li je stvoren ozbiljnim proučavanjem svetih spisa (što je jako dobar temelj) ili na neki drugi način. U prethodnom tekstu se pominje značaj "vježbi istjerivanja (pročišćenja), uzemljenja i centriranja" - upravo su one materijal od kojeg se gradi taj temelj unutar ovakvih sistema. Može zvučati čudno da neke vježbe mogu odigrati takvu ulogu, ali one to sigurno rade - mogu da potvrdim 8) 8) 8)

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 10:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Onda bi mogao da navedeš, na nekoj prigodnoj temi, kako izgledaju rituali istjerivanja (pročišćenja), uzemljenja i centriranja :)

U vezi sa tim jedno pitanje iz prethodnog teksta

Citiraj:
Po sistemu Zlatne Zore, na primer, početnik je celu prvu godinu radio isključivo niži isterujući ritual pentagrama, i bilo mu je dopuštano da ide dalje tek kada bi taj ritual potpuno savladao

Kako se ispoljava "savladavanje rituala"? Kako se manifestuje?

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 11:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Po sistemu Zlatne Zore bi ti rituali trebali biti, redom:
Centriranje: Kabalistički Krst;
Uzemljenje: Srednji Stub;
Pročišćenje: Istjerujući ritual Pentagrama;
A oni su, vjerujem, opštepoznati. :)

Što se tiče savladavanja, u idealnom slučaju bi neofit trebao da vodi dnevnik koji redovno pregleda njegov Majstor. Praktični rad je ograničen samo na taj jedan ritual ali se teoretsko proučavanje nastavlja. Na kraju tog dijela "treninga" majstor bi trebao da prepozna da li su se kod neofita stvorili novi kvaliteti: da je izgrađena nova sposobnost razumijevanja, da je dostignuta određena duhovna perspektiva i da su se stvorili uslovi za inicijaciju u naredni stepen. Naravno, ovo je potpuno individualna stvar kod svakog pojedinca ("moja Kabala nije ista kao tvoja Kabala") što samo govori o odgovornosti koju pred sobom ima Majstor...

Zato i postoje organizovane grupe ili redovi koje se bave ovakvim Radom. Problem je kad takvih grupa nema u okolini, ili kad su sumnjivog kvaliteta... onda pojedinac može da radi i sam, naravno to je često mnogo sporije i zahtijeva konstantno preispitivanje i samokontrolu, a mogućnost da se uhvati u zamke egoizma i sl. je daleko veća, ali je moguće i tako raditi. U svakom slučaju, bitno je raditi. Godine teoretskog proučavanja ne mogu donijeti ono što može donijeti nekoliko mjeseci praktičnog rada, jer se samo uz praktičan rad dešavaju veoma opipljive kvalitativne promjene u svijesti - a one su "radni cilj" i apsolutno su neophodne za nastavak i progres.

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2008, 16:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Robert Bruce, iz knjige "Rasprava o astralnoj projekciji"

Želim da vas upozorim na simbolične aspekte vizije. Ako ne razumete prirodu simbolizma, to može mnogo štetiti vašem životu. Ovo upozorenje se odnosi na sve vizije, generalno, bez obzira da li su iskušene u astralnoj formi ili ne. Na primer: Vi ste odvedeni "vetrom budućnosti" (pojava koja često prethodi viziji, moj komentar) u scenu u kojoj vidite sebe da dobijate ogromnu količinu para. Sedite za stolom i proveravate brojeve na tiketu. Vi vidite da je nagrada 18 miliona dinara. Proveravate svoje brojeve i zaključujete da vaš tiket dobija. Uzbudjeni ste, proradi vam adrenalin, snovi vam se ostvaruju... Nakon ovakve vizije, vi počinjete da kupujete mnogo tiketa. Takodje, počinjete da pravite odluke u životu sa stavom "kad se ja obogatim...". Ovo može da vam upropasti život! Vi ćete izgubiti nagon, ambicije, npr. prestaćete da pokušavate da se trudite oko bilo čega. Ovo proizvodi "kult rasterećenja" kod vas, tj. verovanje da vam sve biti dato, sa svim negativnim aspektima koje ovaj primitivni sistem verovanja nosi. Ovo rezultira time da počinjete da živite život veštaki. Ono što ste možda propustili iz simbolizma gore navedene vizije je: Iznos novca je malo neobčian za nagradnu igru: 18 miliona dinara je prevelika količina para, vrlo su retki toliki iznosi. Ovo ja zovem Poštanski znak - markica budueg života. To znači da kada lokalna lutrija ima nagradu od 18 miliona, nešto važno će se desiti u vašem životu ili u vašoj okolini. Ako znate kako simbolizam radi, tokom vizije upoznaćete mnogo detalja vezanih za predstojeći dogadjaj. Podešavanja, simboli, povezanost sa vama, radnje i sekvence dogadjaja, sve su to važni aspekti značenja vizije. Nerazumevanje vizije može da vam upropasti život. Samo iskustvo i sraučnata primena logike, mogu vas naučiti kako da protumačite viziju. Dok ne steknete dobro iskustvo, najbolje je da prilazite svakoj viziji sa puno pažnje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]