banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 158 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Pitanje za Srbe
PostPoslato: 17 Jun 2008, 20:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Maj 2008, 09:03
XIX century je napisao:

Ni ja nisam nikakav musliman vjeruj mi ali jesam Bosanac i smijem komotno reci da sam patriota. U Bosni je uvijek bilo hriscana i uvijek ce biti i upravo ta diverzija je bogatstvo Bosne samo sto to bogatstvo neki ektremisti vremenom iskoristavaju i ruse. Sto se mene tice neka u Bosni buse 100% kriscana ali ti kriscanima bi Bosna trebala biti na prvom mjestu i nikad nebi smjeli stati na stranu susjeda koji je zeli raskomadati i pripojiti njezine teritorije. Ali to je sada druga tema, drzimo se teme.

Citiraj:
ti si izgleda zaboravio da ja bilo komadanja i unutar same Bosne. Sad što hrišćani imaju svaki svoju stranu kojoj naginju za pripajanje, a ovi treći nemaju, šta ja sad tu mogu. Ali slažem se da se ne treba pripajati. Ja recimo nisam za pripajanje RS Srbiji, ali isto nisam ni za nuliranje RS ili pretapanje u BiH i nestajanje RS-a ( oboje mi je jednako ogavno). Sorry na Offtopicu. Povlačim se.

E ja se apsolutno ne slažem sa tim i sve to u interesu sva tri naroda u Bosni. Ne navijam ni za jednoga već želim samo svako dobro svima. Nisam niti musliman ni hrišćanin odnosno ja sam ateista od hrišćanskih predaka.
Bosna ovakva kakva je sada, nema perspektivu jer je previše nepremostivih razlika u kulturnom, vjerskom i svakom drugom smislu. Dugo živim u toj EU kao i na drugim cjelinama i dobro znam, šta zbližava i drži neki narod zajedno. U to sam apsolutno siguran. Sve te priče o EU i regionalizaciji su političke priče za malu djecu.
Perspektiva je, da se ta dva naroda spoje matičnom narodu srbskom i hrvatskom jer svi to negdje u podsvijesti to žele. Muslimanski narod neka ima svoju državu na teritoriji gdje su u većini. E to je dugoročno rešenje za Bosnu, pa me vi napadajte koliko hoćete.

I još nešto:
Na osnovu mnogih neutralnih autora- istoričara, raznih nacionalnosti, koji drže do svoje profesije i ne pljuju po njoj zbog političkih interesa, može se zaključiti i istina reći, da su predci Bosanaca u velikoj većini došli sa istoka. Prvo za vrijeme Nemanjića, bogumili su u velikom broju napuštali Rašku i bježali preko Drine. Dali su bili sve Srbi ili drugi, to nikad nećemo preciznije saznati. Kasnije, posle dolazka osmanlija, narod iz Srbije, kao i iz drugih istočnih teritorija (Bugarske, Grčke, Albanije, CG, Makedonije) masovno bježi prema zapadu. Tih seoba je bilo nekoliko i bile su dosta brojne.
Kasnije je asimilacija od raznih gospodara sa zapada i razni uticaji napravili svoje i danas je Bosna to što jeste, neka mješavina i neka posebnost, a mnogi njeni stanovnici nemogu tačno definirati svoje korijenje i zato ih mnogi pokušavaju naći baš u Bosni.

Poslednji put menjao Komšija dana 17 Jun 2008, 22:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 21:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Jun 2008, 17:05
Komšija je napisao:
Perspektiva je, da se ta dva naroda spoje matičnom narodu srbskom i hrvatskom jer svi to negdje u podsvijesti to žele. Muslimanski narod neka ima svoju državu na teritoriji gdje su u većini. E to je dugoročno rešenje za Bosnu, pa me vi napadajte koliko hoćete.

Potpuno si upravu!!! To je jedino resenje za ovu napacenu drzavu... Priznali to neki ili ne!!!

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 22:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2008, 02:32
balkanicusss je napisao:
Komšija je napisao:

Potpuno si upravu!!! To je jedino resenje za ovu napacenu drzavu... Priznali to neki ili ne!!!

Pitanje je koliko Hrvatska i Srbija zeli da se bosanski hrvati i srbi pripoje? Niko o tome ne misli. Licno mislim da im nebi bilo svejedno. Posebno ljubav hercegovaca i "obicnih" hrvata Zagreba i Splita nije bas bratska. Druga stvar, mislite li da bi Evropa dozvolila stvaranje mini muslimanske fildzan drzave, u ova doba? Ma dajte, nevjerujem ni da su sami Bosnjaci spremni i zele muslimansku drzavicu. Evo ja kao Bosnjak, prvi je necu.

Ionako cemo kad tad u EU, a tad granice nece biti ni bitne.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 00:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Mr. Daljac, pa zar jos nisi naucio lekciju, da se sadasnja pravila u jeziku ne mogu primjenjivati na jezik koji je bio u upotrebi do 1907.godine. Da li znas koliko je reforimi srpskohrvatskog jezika bilo od pomenute godine a svaka je donosila nesto novo. Nego kazi ti meni, da li si naucio upotrebu glasa "h" u bosnaskom jeziku. Ako nisi da ti prebacim koju staru narodnu pjesmu pa poslusaj.Da li si naucio sta je mandal, dovratak itd.

Samo vi raspravljate o pitanjima na koja nema tacnog odgovora. Dobro je to, narocito za one koji nemaju posla.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 01:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Sarajlija86. je napisao:
Naravno da ja, kao Bosanac, smatram da je Bosansko kraljevstvo bilo zasebno i da je se tu razvio jedan zaseban etnos Bosanski. Ja imam za to svoje argumente i stojim iza toga. Da sam ja ubijeden u to da je Bosansko kraljevstvo bilo Srpsko te da su Bosnjani bili jedna grupa ljudi koji su zivijeli na podruciju Bosne i sebe nazivali Bosnjanima zbog neke teritorijalne odrecice a ne zbog neke narodnosti, ja bih sebe nazivao Srbinom danas.

Zašto miješaš geografske odrednice i pripadnost naciji?!? Šta si ti po nacionalnosti?

Sarajlija86. je napisao:
Evo da ja pocnem sa argumentima koji potvrduju da su Bosnjani bili narodonosni. Ova povelja je prevedana od strane Maka Dizdara. Orginalno je bila napisana u nekom drugom pismu. Sada je li to bila Glagolica, Cirilica ili Bosancica ja to ne znam. Ono sto je vazno sam podebljao. U svakom slucaju ovo je prevod:

Citiraj:
POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1405 GODINE - KRALJ TVRTKO II

--------------------------------------------------------------------------------

(24. juna 1405)

U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.

I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju Bosanscimi ljudmi i Dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo I takozi pravimo i povelivamo: Da nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrijeme - dokoli stoji svijet. Kto li se obrite, potvoriv se - da je gospodstvu mi nevjeran, i da se raspe.

Sto sudije odluce nitko ne moze potvoriti. A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Bosnjanin, ljubo Kraljstva Bosanskoga, komu godi Dubrovcaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi Bosanski, koga sh njim Kraljevstvu mi poshlje.

Znaci rijec je o Bosnjanima. Ko gad da je Bosnjanin ali kraljevstva Bosanskoga. Znaci da je bilo i Bosnjana i izvan tog kraljevstva. Znaci da su Bosnjani bili narodnonosni. Ja to mogu zakljuciti iz ove povelje. Ako negdje grijesim u konstataciji zelio bih da cujem zasto. Evo neka ovo bude moj prvi argumenat za Bosnu kao zasebnu kraljevinu u kojoj je zivio zaseban narod.

Pozdrav,

Sarajlija

I opet miješaš geografsku odrednicu i pitanje nacije! Što je očigledno trend koji ne prestaje stotinama godina....

Sarajlija86. je napisao:
Izvini te ali ja ne znam da citam cirilicu posto zivim od malih nogu na zapadu. Ako bi mi mogli pisati latinicu kako bi vam mogao odgovoriti.

Hvala i pozdrav

... što bi značilo da nisi u mogućnosti ni pročitati veliki broj "argumenata" napisanih na tom pismu...
Veeelika mana za jednog istoričara... koji želi razgovarati argumentovano...
(naročito ako se uzme u obzir da je u pitanju živ jezik i živo pismo, a itekako se tiče problematike o kojoj želiš razgovarati)

Samo se bojim da ti i tu ćirilicu mnogo bolje čitaš no što želiš priznati... Pretke ne možeš izbrisati...
Ali... zovi je recimo bosančicom... biće ti lakše!

Komšija je napisao:
Uredu. Idemo malo u posjetu bogumilima.
Ovoga puta u malo različitoj verziji od one što gore naoisah. Pa ne slučajno!

Evo na kratko:
Bogumili su se pojavili prvo na istoku, da bi kasnije dobili svoje pristalice u Bugarskoj, Srbiji, Bosni, Crnoj Gori, Dalmaciji, djelovima Hrvatske, i nekim djelovima Francuske.

Njihova glavna vjerovanja su:
- da ne nose oružje i ne idu u vojsku
- da ne ubijaju ništa što diše zrak i zato su bili vegeterijanci
- nisu pružali nikakav odpor i nisu se branili od napadača, vjerujući da će ih bog čuvati
- Bili su apsolutni mirovnjaci i nisu poštovali i voljeli nikakvu vlast
- veličali su i poštovali siromahe i pomagali im
- nisu prihvatali niti pravoslavlje niti katolicizam i zato su bili od svih proganjani
- bježali su iz urbanih naselja u planine i tamo živjeli u svojem miru i vjeri
- razvili su i svoje posebno pismo bosančicu kao varijantu ćiriličnog pisma
- vjerski poglavar bogumila se zvao DJED
- nisu imali crkava, već su svoje molitve obavljali po kućama ili kako su ih zvali HIŠAMA
- najviše su voljeli i poštovali mir i slogu pa se zato kaže " Od Kulina Bana i srećnijeh dana.
- bogumilska tipična imena su bila hrišćanska kao na primer: Miroljub, Milisav, Radoje, Dragoslav, Ljubomir, Miroslav, Dragutin, Božidar, Milan, Godin, Tišemir, Didodrag, Bratič, Budislav, Dragoš, Dragić, Ljubin, Tvrtko, Kulin, Dražeta, Rastudije, Radovan, Dragost, Povržen, Radoslav, Boleslav, Ratko, Radomir, Miloje, Miroljub, Vidoje, Miladin, Spasoje,Trpun, Božen, Ilinko,Spasoje, Vid, Radislav,.....................

................... itd......................................

Za vrijeme Nemanjića, bogumile su u Srbiji proganjali kao jeretike i na njima pravili razna zvjerstva od spaljivanja na lomači do odsjecanja djelova tijela. Isto su bili proganjani i od katoličke crkve na slične načine. To je razlog, da su se ti ljudi, koji su prihvatili to vjerovanje sve više udruživali i razvijali neka svoja posebna obilježja u vidu malo drugačijeg pisma, jezika, običaja.

Dakle, istina je, da to nisu poseban narod, već mješavina mnogih naroda koji su se udružili u nekom vjerovanju.

Evo i neke koristi od cijele ove priče...
Sad uviđam da ova novokomponovana ideja Bosanske nacije zapravo nije potekla iz Sarajeva sa početka devedesetih, već da je blijeda kopija, jednog jako starog koncepta.
Jedino što su skontali da je miroljubiva religija put u propast i samouništenje, pa na vrijeme odabraše jednu novu, mnogo agresivniju...

Sarajlija86. je napisao:
Pa zanima me u kojoj mjeri Srpski narod svojata narod i identitet sa kojim se ja identifikujem. Ja nisam neki vjernik i meni je nacionalni osjecaj i ljubav prema zemlji u kojoj sam se rodio vrlo vazna. Posto sam slucajno naletio na jedan film Srpski "Boj na Kosovu" ja sam iz toga zakljucio da Srbi mozda imaju neke pretenzije prema Bosanskoj istoriji i zanimalo me je na cemu oni baziraju Srpstvo Bosne.

Pošto se očigledno hraniš literaturom i medijskim proizvodima koji su bazirani na zamijeni teza, očigledno i ovde radiš isto...
Moja porodica živi na teritoriji Bosne više vjekova. Ova loza (od dolaska iz Dalmatinske Zagore i od kad se zna za nju) bila srpska i pravoslavna. E sad... ja ničiji identitet ne svojatam, niti imam želju i potrebu da se nazovem nečim što nisam. To sam što sam i nikakvih problema sa tim nemam!
Narodnost kojoj ti pripadaš, a koja je tek neznatno starija od tebe, upravo radi to što ti pokušavaš prišiti nekome drugom! Pokušavate vijekove istorije prisvojiti kao svoje. Pokušavate ubijediti mene kako zapravo nisam Srbin nego Bosanac!
Ako su istorijske "činjenice" podložne raznoraznim analizama i ako se možemo složiti da je istorija malo složenija nego što je mi možemo na četiri ili pet strana Foruma rastumačiti... smatram da je cijela ova tema malo isprazna! I ma koliko se ti trudio da objasniš kako ovo nema veze sa politikom u pitanju je čista politika! I ništa drugo! Tvoj poslednji post koji sam citirao sadrži određene (iz tvog rodnog grada plasirane) političke izjave i kao takav te diskredituje u cijeloj priči!
Dobro se zamisli kada sledeći put pomeneš "svojatanje tekovina nekog drugog naroda"!

Sarajlija86. je napisao:
Ni ja nisam nikakav musliman vjeruj mi ali jesam Bosanac i smijem komotno reci da sam patriota. U Bosni je uvijek bilo hriscana i uvijek ce biti i upravo ta diverzija je bogatstvo Bosne samo sto to bogatstvo neki ektremisti vremenom iskoristavaju i ruse. Sto se mene tice neka u Bosni buse 100% kriscana ali ti kriscanima bi Bosna trebala biti na prvom mjestu i nikad nebi smjeli stati na stranu susjeda koji je zeli raskomadati i pripojiti njezine teritorije. Ali to je sada druga tema, drzimo se teme.

Znaš li ti šta je uopšte patriotizam? Teško.
Šta ti znaš o životu u Bosni? Izgleda ništa.
Očigledno znaš samo ono što vidiš u medijima i pročitaš po Forumima...
Loš ugao gledanja na stvarnost.

Ili te opet kopka, što ni tu gdje živiš ne pripadaš nikome... pa bar ovako pokušavaš pomoći matici ?!?

A možda ima i drugo rješenje... Provjeri koliko ti potpisa treba da napraviš neku novu naciju. Čak možeš i da je krstiš! Pardon... imenuješ!

A onda se baciš na proizvoljno tumačenje istorije i dođeš do zaključka da ste potekli sa obala Ženevskog jezera i da imate pravo na svoj kanton u Švajcarskoj...

Ništa te ne košta da pokušaš... I onako si dokon!

Komšija je napisao:
Bosna ovakva kakva je sada, nema perspektivu jer je previše nepremostivih razlika u kulturnom, vjerskom i svakom drugom smislu. Dugo živim u toj EU kao i na drugim cjelinama i dobro znam, šta zbližava i drži neki narod zajedno. U to sam apsolutno siguran. Sve te priče o EU i regionalizaciji su političke priče za malu djecu.

Al’ imamo jedan problem. Kako utvrditi ko je gdje u većini kada neki ni dan danas ne pristaju na popis stanovništva? Imaju poneku tisuću viška izgleda…
A nešto slično smo imali i prije nekih 16 godina! Eto ti đav’la…

zah je napisao:
Mr. Daljac, pa zar jos nisi naucio lekciju, da se sadasnja pravila u jeziku ne mogu primjenjivati na jezik koji je bio u upotrebi do 1907.godine. Da li znas koliko je reforimi srpskohrvatskog jezika bilo od pomenute godine a svaka je donosila nesto novo. Nego kazi ti meni, da li si naucio upotrebu glasa "h" u bosnaskom jeziku. Ako nisi da ti prebacim koju staru narodnu pjesmu pa poslusaj.Da li si naucio sta je mandal, dovratak itd.

Samo vi raspravljate o pitanjima na koja nema tacnog odgovora. Dobro je to, narocito za one koji nemaju posla.

I kad već pretresamo Bosansku tematiku... a dotičeš se nečega što me jako interesuje... Šta je to bosanski jezik?!? I iz kojih se to knjiga uči?

Slika

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 02:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Najbolje bi bilo da se vratis na temu Srpski jezik i srpski jezici. Tamo smo nadugo i nasiroko raspravljali o bosanskom jeziku, a osim toga naslov teme glasi drukcije.

Bosna je drzava i u njoj treba da zive Bosanci, kao sto u Srbiji zive Srbi, u Hrvatskoj, Hrvati, u Italiji Italijani, u Njemackoj Nijemci , u Bugarskoj Bugari itd. Medjutim, Bosna je specificna po mnogo cemu pa tako i po narodima koji u njoj zive:Bosnjaci, Hrvati, Srbi i drugi. Nije tesko zakljuciti iz kojih se razloga negira bosanski jezik i nacionalno odredjenje Bosnjaka.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 02:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zah je napisao:
Najbolje bi bilo da se vratis na temu Srpski jezik i srpski jezici. Tamo smo nadugo i nasiroko raspravljali o bosanskom jeziku, a osim toga naslov teme glasi drukcije.

Bosna je drzava i u njoj treba da zive Bosanci, kao sto u Srbiji zive Srbi, u Hrvatskoj, Hrvati, u Italiji Italijani, u Njemackoj Nijemci , u Bugarskoj Bugari itd. Medjutim, Bosna je specificna po mnogo cemu pa tako i po narodima koji u njoj zive:Bosnjaci, Hrvati, Srbi i drugi. Nije tesko zakljuciti iz kojih se razloga negira bosanski jezik i nacionalno odredjenje Bosnjaka.

Niko ne negira opredjeljenje Bošnjaka da se više ne zovu Muslimani, kao ni njihovo pravo da svoj jezik zovu Bošnjačkim. Isto kao što ga Srbi zovu Srpskim, Hrvati Hrvatskim, Talijani Talijanskim, Njemci Njemačkim, Bugari Bugarskim... Ja još ne čuh da se u Srbiji govori Srbijanskim ili u "Americi" Američkim!
Izvini, ali pomen Bosanskog jezika me vrijeđa, jer sam Bosanac ali govorim Srpskim jezikom!

Ali... pošto je naziv teme "Pitanje za Srbe" očigledno Srbi smiju samo odgovarati. Ne i pitati. :roll:

Slika

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 03:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Istina je bolna sarajlija....

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 03:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 17:22
Hebemu mu vraga Srbi pa vi nis osnovna pravila diskutovanja ne znate. Potreban je bio jedan moj post da ovu citavu temu pretvorite u kokosinjac za lijecenje licnih frustracija. Evo sada da vam ja dam svoje misljenja kad smo vec ovu temu razhebali.

Vi mozete trubiti koliko zelite o tom vasem odcjepljenju i o tome kako Bosna nema buducnosti i tako dalje ali to kod nas ne pije vodu. Vi vrlo dobro znate da mi citavu Bosnu smatramo nasom domovinom, da je ona nasa majka jedina. Za mene je banja Luka Bosna i to je ce uvijek tako ostati. Ako je potrebno da ratujemo, ratovat cemo nije uopste problem. Mi se nismo bojali kad su nam zelene beretke bile vrhunac naseg otpora. Sto bi se sada bojali kada imamo i tenkove i obucenu vojsku citavu po NATO standardima. Fakat se naivni ako tako mislite. Neka Bosna nije odrziva i neka je mrzite ali vi imate da zivite u njoj. U koliko zelite komad da odvojite vi ste u ratu sa nama. Vjerujem da vam nije do toga kao ni nama.

Na pocetku rata su 35% Armije BiH cinili ne muslimani. To je zvanicna izjava Dragan Vikica za Hrvatsku Televiziju. To je ono sto zaboravljate. Ako je muslimana bilo 44% lako je izracunati da nas koji volimo BiH i kojima je ona jedna jedina ima najvise i da imamo apsolutnu vecinu. Zeljka Komsica su izglasali Federalni Srbi. Ako su vam isprali mozak sa pricama o Handzar divizijama i zelenim Beretkama koji bacaju nejac lavovima i o Islamskim Deklaracijama ne znaci to da je se vasa pozicija u bilo kojem smislu ojacala i da vas svijet gleda na bilo koji drugi nacin nego sto vas je gledao za vrijeme ratka i rase. Pa i kad bi vam svijet odobrio da uzmete i odvojite istocnu Bosnu, prijedor (etnicke ociscene teritorije) opet vam mi nebi dozvolili. Nas je samo u dijaspori oko 1,5 miliona. Sta vi mislite da je nama sve jedno sto se desava u Bosni? Naravno da nije. Nas lobi je jak. Pogledajte kako se Mesic ponasa kao pravi Bosanc. Pogledajte sta se desava u SAD-u, osnovan klub prijatelja BiH u senatu. Nama je Bosna sve i mi cemo tu igru igrati vrlo lukavo.

Poslednji put menjao Sarajlija86. dana 18 Jun 2008, 03:53, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 03:45 
Početnik
Početnik

skeva je napisao:

Istina je da ste vi izgubili policiju samo vam to Dodika jos nije objasnio. :D

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 03:49 
Početnik
Početnik

Tiki the Boyler je napisao:
zah je napisao:

Niko ne negira opredjeljenje Bošnjaka da se više ne zovu Muslimani, kao ni njihovo pravo da svoj jezik zovu Bošnjačkim. Isto kao što ga Srbi zovu Srpskim, Hrvati Hrvatskim, Talijani Talijanskim, Njemci Njemačkim, Bugari Bugarskim... Ja još ne čuh da se u Srbiji govori Srbijanskim ili u "Americi" Američkim!
Izvini, ali pomen Bosanskog jezika me vrijeđa, jer sam Bosanac ali govorim Srpskim jezikom!

Ali... pošto je naziv teme "Pitanje za Srbe" očigledno Srbi smiju samo odgovarati. Ne i pitati. :roll:

O cemu ti pricas makje ti? Za vrijeme Bosanski kraljeva narod na tlu Bosne se naziva u raznim izvorima pod
a) Bosnjanima
b)Bosancima

Posle Turske invazije katolici se pocinju nazivati Bosnjacima i Bosnjani koji prelaze na islam se takoder nazivaju Bosnjacima. Tek u 19. vijeku se katolici pocinju nazivati Hrvatima. Srbe cijeli srednji vijek Vosansko stanovnistvo zove Vlasima. Kao forimiran narod (ne kao pleme) Srbi (Vlasi) u Bosnu dolaze tek nakon upada Turske u Bosnu. Bosanac = Bosnjak = Bosnjanin. To su nazivi za jedno te isto za etnos Bosasnki u raznim vremenima. Ja sam znaci Bosanac po nacionalnosti isto kao sto sam i Bosnjak. Moja baka je Srbe uvijek zvala Vlasima a nije joj nikada bila najera da nekoga uvrijdi vec je to svako tako radio. To je bila normala.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 03:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Jesi ti sta u rodu sa Zahom?Sta je poenta ove teme?Uporedi ove odgovore i prvi tvoj post na ovoj temi.Kazes diskutovao bi a ne znas cirilicu.Ajd malo odmori.Ne interesuje tebe sta misle Srbi o svemu vec si tu da malo podjebavas.Ako nisi zbog toga,onda ces sigurno ostaviti link ovog foruma na nekom "bosanskom" forumu i reci kako smo mi nacionalisti,cetnici ili statijaznam.

Zato... :blah5: :blah5: :blah5:

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 04:02 
Početnik
Početnik

La Point je napisao:
balkanicusss je napisao:
Komšija je napisao:

Pitanje je koliko Hrvatska i Srbija zeli da se bosanski hrvati i srbi pripoje? Niko o tome ne misli. Licno mislim da im nebi bilo svejedno. Posebno ljubav hercegovaca i "obicnih" hrvata Zagreba i Splita nije bas bratska. Druga stvar, mislite li da bi Evropa dozvolila stvaranje mini muslimanske fildzan drzave, u ova doba? Ma dajte, nevjerujem ni da su sami Bosnjaci spremni i zele muslimansku drzavicu. Evo ja kao Bosnjak, prvi je necu.

Ionako cemo kad tad u EU, a tad granice nece biti ni bitne.

Ma taman neka zele najvise na svijetu mi nedamo i tacka. Svaki pedalj Bosne koji se zeli odvojiti znaci automatski rat. Evo ja sam odrastao na zapadu, imam sve sto pozelim, zivim ugodan zivot, idem na fakultet i imam perspektivu vrlo finu za zivot. Moji roditelji rade obadvoje. Mogu otici gdje god zelim na godisnji odmor. Mogu sebi zaraditi kako god zelim. Ali ipak ja sam siguran da bi odmah dosao u Bosnu da se borim ako njezin integritet bude ugrozen. Granica Bosne je na Drini i to ce tako ostati. Zvanicno se taj dio Bosne zove Republika Srpska ali i to ce se morati mjenjati jer to nije nikakva republika (to je entitet, provincija BiH) a nije ni Srpska jer su 3 naroda konstutivna. Ako je vama lakse da vjerujete suprotno ja vam srecu zelim u tome.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 04:12 
Početnik
Početnik

Ja se povlacim sa ovog foruma. Nije mi uspjelo da razvijem neku diskusiju na vecem nivou na ovu temu i zao mi je zbog toga. Mislim da je premalo ljudi na ovom forumu ali i premalo onih koji ne dalaze na forum samo radi politike. Da bi ovakva tema imala perspektive potrebno je da se javi nekoliko forumasa koji znaju dosta i koji zabranjivaju drugim forumasima da pricaju o politici i o drugim stvarima koje nisu vezane za temu. Mozda sam i ja pogrijesio. Mozda je naslov teme vec sam po sebi bio pogresan. Nadam se dan nisam nikoga uvrijedio iako su ova moja zadnja posta bila malo ostrijeg karaktera.

Pozdrav svima

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 05:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Sarajlija86. je napisao:
skeva je napisao:

Istina je da ste vi izgubili policiju samo vam to Dodika jos nije objasnio. :D

Koji ce mi kurac policija, radije bih da je nema, nebi bilo racija i moglo bi se drogirati i na javnim mjestima:)
E moj jarane, kakav si ti debil :D

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 07:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
..drago mi je sto sam ti dijagnozu dao stranu ranije pa si se uz blagu anesteziju totalno otvorio...ti bi ratovao,imas svjetlu buducnost i sl.smeta ti prije svega drina a ubija te sto 50 posto stanovnika bosne za bosnom boli racku ,iz ovih ili onih razloga....prvo bogumili a onda dodik i policija,nema sta ...dodji ratuj,evo sav se tresem....o diskusiji na vecem nivou:ja sam vec zapazio par takvih "polaznika" na ovom forumu i GROHOTOM se smijem vasoj uzvisenoj inteligenciji...

Citiraj:
Ma taman neka zele najvise na svijetu mi nedamo i tacka. Svaki pedalj Bosne koji se zeli odvojiti znaci automatski rat. Evo ja sam odrastao na zapadu, imam sve sto pozelim, zivim ugodan zivot, idem na fakultet i imam perspektivu vrlo finu za zivot. Moji roditelji rade obadvoje. Mogu otici gdje god zelim na godisnji odmor. Mogu sebi zaraditi kako god zelim. Ali ipak ja sam siguran da bi odmah dosao u Bosnu da se borim ako njezin integritet bude ugrozen. Granica Bosne je na Drini i to ce tako ostati. Zvanicno se taj dio Bosne zove Republika Srpska ali i to ce se morati mjenjati jer to nije nikakva republika (to je entitet, provincija BiH) a nije ni Srpska jer su 3 naroda konstutivna. Ako je vama lakse da vjerujete suprotno ja vam srecu zelim u tome.
Sarajlija86. je napisao:
Ja se povlacim sa ovog foruma. Nije mi uspjelo da razvijem neku diskusiju na vecem nivou na ovu temu i zao mi je zbog toga. Mislim da je premalo ljudi na ovom forumu ali i premalo onih koji ne dalaze na forum samo radi politike. Da bi ovakva tema imala perspektive potrebno je da se javi nekoliko forumasa koji znaju dosta i koji zabranjivaju drugim forumasima da pricaju o politici i o drugim stvarima koje nisu vezane za temu. Mozda sam i ja pogrijesio. Mozda je naslov teme vec sam po sebi bio pogresan. Nadam se dan nisam nikoga uvrijedio iako su ova moja zadnja posta bila malo ostrijeg karaktera.

Pozdrav svima

..kakav bijednik...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 08:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
stvarno si jadan jaHrane
kao i manitu i ja sam samo ocekivao kad ces pokazati svoje pravo lice.
upravo zato sto si odrastao na zapadu ti nemas pojma kako je ovde.
ti bi ratovao?
pa ti si neki klinac koji ima 60 kg zajedno sa krevetom, mislim da nebi mogao ni pusku nositi.
hajde malac, probudi se, pokusaj da shvatis koliko su neke tvoje izjave smjesne.
jasno mi je kad to BOSNJACKI lideri pokusavaju da plasiraju strancima al nije mi jasno kad se sami BOSNJACI upecaju na to.
zamisli majke ti, 35% armije BIH nemuslimani, pa uz takvu racunicu ispade da je trecina srba i hrvata ratovala na vasoj strani .. pa ako je tako ja se cudim zasto onda niste pobjedili u tom ratu .
ili nisi dobro cuo pa su to u stvari bili neBosnjaci, tj oni "sveti ratnici" iz islamskih zemalja ..
moj savjet ti je da svoj lagodan zivot vodis tamo gde i jesi, pokusaj biti svedjanin, holandjanin ili sta vec, mislim da su oni prosli evropske integracije i da ce te rado prihvatiti k sebi.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 08:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 08:56
Sarajlija86. je napisao:

Pozdrav svima

pozdrav, zao mi je zbog tvog odlaska, ipak navrati ponekada. Ja sam srbin po nacionalnosti, po religiji sam nedefinisan,zasada. Kraljevina bosna je istorijska tvorevina i pokusaj na nasim prostorima stvaranja jednog Kreljevstva koje nece biti jednoobrazno ni po vjeri ni po naciji, nesto slicno sto danas imamo u SAD, poznato je da su i jevreji dolazili nama usled progonstva u drugim djelovima evrope. Nazalost zbog naseg ponosa i zelje za ratom i dokazivanjem ko je u pravu i ko je bolji, nije uspjela jedna takva pozitivna ideja. |Ali nemora uvjek biti tako. Ja sam rodjen u Sarajevu, pa ako zelis javi mi privatnom porukom da se dopisujemo. I iako sam srbin Bosna je moja zemlja i ja sam bosanac. Ionako cemo svi zajedno biti evropska provincija i trbamo da se borimo da dokazemo da smo sposobniji od drugih... :lol: :D

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 15:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dragi Sarajlija...

Pa zar su samo dva iskrena posta bila dovoljna da se u potpunosti razotkriješ... ?
Strašna je stvar da neko ko živi u Evropi razmišlja tako nazadno. Vajna BH dijaspora je željna krvi. Strašno!
Očigledno ste tamo zasićenio raznim Ultimate Fight i Reality Show TV sranjima, pa vam treba nešto realnije i krvavije kako biste mogli doživjeti erekciju!

Lako je sinak voditi ratove sa bezbjedne daljine od mamine i tatine plate i prosipati bjelosvjetsku politiku sa napušenim jaranima (koji btw. ne znaju ni gdje je Bosna) u nekom haustoru u Kelnu, Oslu, Amsterdamu ili gdje već...

Ti prvo nemaš pojma o životu, o sebi samom, a onda ni o temama kojih se dotičeš...
Teško mi pada što nas podvijenog repa napuštaš. Kao što vidiš, ovde te niko nije banovao (kao što se to tamo negdje u startu čini po provjeri IP adrese), pa nemoj da bude da te neko tjera.
Slobodno iznesi svoje stavove, ali budi spreman i na to da ih još neko ima... Uostalom, da si tri puta u životu popričao sa bilo kojim čestitim bosanskim muslimanom, koji je propatio u ratu, znao bi da se i njemu tvoja "ratnička" spika najblaže rečeno gadi...

Ako već, tamo negdje, nemate pametnija posla, trošite te teško stečene pare. Putujte. Jedrite. Ronite. Penjite se na Mon Blan. Jedite žive hobotnice... Povali nešto sinak... I mani se ti Bosne. Jer o Bosni pojma nemaš!

I dođi nam ponekad... da i ovde potrošiš nešto od tih para kojim se razmećeš...

... i da dobiješ po guzici!

Slika

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 17:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Mar 2004, 19:58
Tiki the Boyler je napisao:
Dragi Sarajlija...

Pa zar su samo dva iskrena posta bila dovoljna da se u potpunosti razotkriješ... ?
Strašna je stvar da neko ko živi u Evropi razmišlja tako nazadno. Vajna BH dijaspora je željna krvi. Strašno!
Očigledno ste tamo zasićenio raznim Ultimate Fight i Reality Show TV sranjima, pa vam treba nešto realnije i krvavije kako biste mogli doživjeti erekciju!

Lako je sinak voditi ratove sa bezbjedne daljine od mamine i tatine plate i prosipati bjelosvjetsku politiku sa napušenim jaranima (koji btw. ne znaju ni gdje je Bosna) u nekom haustoru u Kelnu, Oslu, Amsterdamu ili gdje već...

Ti prvo nemaš pojma o životu, o sebi samom, a onda ni o temama kojih se dotičeš...
Teško mi pada što nas podvijenog repa napuštaš. Kao što vidiš, ovde te niko nije banovao (kao što se to tamo negdje u startu čini po provjeri IP adrese), pa nemoj da bude da te neko tjera.
Slobodno iznesi svoje stavove, ali budi spreman i na to da ih još neko ima... Uostalom, da si tri puta u životu popričao sa bilo kojim čestitim bosanskim muslimanom, koji je propatio u ratu, znao bi da se i njemu tvoja "ratnička" spika najblaže rečeno gadi...

Ako već, tamo negdje, nemate pametnija posla, trošite te teško stečene pare. Putujte. Jedrite. Ronite. Penjite se na Mon Blan. Jedite žive hobotnice... Povali nešto sinak... I mani se ti Bosne. Jer o Bosni pojma nemaš!

I dođi nam ponekad... da i ovde potrošiš nešto od tih para kojim se razmećeš...

... i da dobiješ po guzici!

e vala nek si mu rekao :) btw primjetio sam da su "oni" preko grane bilo da su muslimani, srbi ili hrvati veci srbi musl.... od nas samih ... al aj ko ih ebe ... bolje da se prcaju neg da ... kasljuc kasljuc

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 158 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]