Sarajlija86. je napisao:
Naravno da ja, kao Bosanac, smatram da je Bosansko kraljevstvo bilo zasebno i da je se tu razvio jedan zaseban etnos Bosanski. Ja imam za to svoje argumente i stojim iza toga. Da sam ja ubijeden u to da je Bosansko kraljevstvo bilo Srpsko te da su Bosnjani bili jedna grupa ljudi koji su zivijeli na podruciju Bosne i sebe nazivali Bosnjanima zbog neke teritorijalne odrecice a ne zbog neke narodnosti, ja bih sebe nazivao Srbinom danas.
Zašto miješaš geografske odrednice i pripadnost naciji?!? Šta si ti po nacionalnosti?
Sarajlija86. je napisao:
Evo da ja pocnem sa argumentima koji potvrduju da su Bosnjani bili narodonosni. Ova povelja je prevedana od strane Maka Dizdara. Orginalno je bila napisana u nekom drugom pismu. Sada je li to bila Glagolica, Cirilica ili Bosancica ja to ne znam. Ono sto je vazno sam podebljao. U svakom slucaju ovo je prevod:
Citiraj:
POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1405 GODINE - KRALJ TVRTKO II
--------------------------------------------------------------------------------
(24. juna 1405)
U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.
I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju Bosanscimi ljudmi i Dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo I takozi pravimo i povelivamo: Da nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrijeme - dokoli stoji svijet. Kto li se obrite, potvoriv se - da je gospodstvu mi nevjeran, i da se raspe.
Sto sudije odluce nitko ne moze potvoriti. A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Bosnjanin, ljubo Kraljstva Bosanskoga, komu godi Dubrovcaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi Bosanski, koga sh njim Kraljevstvu mi poshlje.
Znaci rijec je o Bosnjanima. Ko gad da je Bosnjanin ali kraljevstva Bosanskoga. Znaci da je bilo i Bosnjana i izvan tog kraljevstva. Znaci da su Bosnjani bili narodnonosni. Ja to mogu zakljuciti iz ove povelje. Ako negdje grijesim u konstataciji zelio bih da cujem zasto. Evo neka ovo bude moj prvi argumenat za Bosnu kao zasebnu kraljevinu u kojoj je zivio zaseban narod.
Pozdrav,
Sarajlija
I opet miješaš geografsku odrednicu i pitanje nacije! Što je očigledno trend koji ne prestaje stotinama godina....
Sarajlija86. je napisao:
Izvini te ali ja ne znam da citam cirilicu posto zivim od malih nogu na zapadu. Ako bi mi mogli pisati latinicu kako bi vam mogao odgovoriti.
Hvala i pozdrav
... što bi značilo da nisi u mogućnosti ni pročitati veliki broj "argumenata" napisanih na tom pismu...
Veeelika mana za jednog istoričara... koji želi razgovarati argumentovano...
(naročito ako se uzme u obzir da je u pitanju živ jezik i živo pismo, a itekako se tiče problematike o kojoj želiš razgovarati)
Samo se bojim da ti i tu ćirilicu mnogo bolje čitaš no što želiš priznati... Pretke ne možeš izbrisati...
Ali... zovi je recimo bosančicom... biće ti lakše!
Komšija je napisao:
Uredu. Idemo malo u posjetu bogumilima.
Ovoga puta u malo različitoj verziji od one što gore naoisah. Pa ne slučajno!
Evo na kratko:
Bogumili su se pojavili prvo na istoku, da bi kasnije dobili svoje pristalice u Bugarskoj, Srbiji, Bosni, Crnoj Gori, Dalmaciji, djelovima Hrvatske, i nekim djelovima Francuske.
Njihova glavna vjerovanja su:
- da ne nose oružje i ne idu u vojsku
- da ne ubijaju ništa što diše zrak i zato su bili vegeterijanci
- nisu pružali nikakav odpor i nisu se branili od napadača, vjerujući da će ih bog čuvati
- Bili su apsolutni mirovnjaci i nisu poštovali i voljeli nikakvu vlast
- veličali su i poštovali siromahe i pomagali im
- nisu prihvatali niti pravoslavlje niti katolicizam i zato su bili od svih proganjani
- bježali su iz urbanih naselja u planine i tamo živjeli u svojem miru i vjeri
- razvili su i svoje posebno pismo bosančicu kao varijantu ćiriličnog pisma
- vjerski poglavar bogumila se zvao DJED
- nisu imali crkava, već su svoje molitve obavljali po kućama ili kako su ih zvali HIŠAMA
- najviše su voljeli i poštovali mir i slogu pa se zato kaže " Od Kulina Bana i srećnijeh dana.
- bogumilska tipična imena su bila hrišćanska kao na primer: Miroljub, Milisav, Radoje, Dragoslav, Ljubomir, Miroslav, Dragutin, Božidar, Milan, Godin, Tišemir, Didodrag, Bratič, Budislav, Dragoš, Dragić, Ljubin, Tvrtko, Kulin, Dražeta, Rastudije, Radovan, Dragost, Povržen, Radoslav, Boleslav, Ratko, Radomir, Miloje, Miroljub, Vidoje, Miladin, Spasoje,Trpun, Božen, Ilinko,Spasoje, Vid, Radislav,.....................
................... itd......................................
Za vrijeme Nemanjića, bogumile su u Srbiji proganjali kao jeretike i na njima pravili razna zvjerstva od spaljivanja na lomači do odsjecanja djelova tijela. Isto su bili proganjani i od katoličke crkve na slične načine. To je razlog, da su se ti ljudi, koji su prihvatili to vjerovanje sve više udruživali i razvijali neka svoja posebna obilježja u vidu malo drugačijeg pisma, jezika, običaja.
Dakle, istina je, da to nisu poseban narod, već mješavina mnogih naroda koji su se udružili u nekom vjerovanju.
Evo i neke koristi od cijele ove priče...
Sad uviđam da ova novokomponovana ideja Bosanske nacije zapravo nije potekla iz Sarajeva sa početka devedesetih, već da je blijeda kopija, jednog jako starog koncepta.
Jedino što su skontali da je miroljubiva religija put u propast i samouništenje, pa na vrijeme odabraše jednu novu, mnogo agresivniju...
Sarajlija86. je napisao:
Pa zanima me u kojoj mjeri Srpski narod svojata narod i identitet sa kojim se ja identifikujem. Ja nisam neki vjernik i meni je nacionalni osjecaj i ljubav prema zemlji u kojoj sam se rodio vrlo vazna. Posto sam slucajno naletio na jedan film Srpski "Boj na Kosovu" ja sam iz toga zakljucio da Srbi mozda imaju neke pretenzije prema Bosanskoj istoriji i zanimalo me je na cemu oni baziraju Srpstvo Bosne.
Pošto se očigledno hraniš literaturom i medijskim proizvodima koji su bazirani na
zamijeni teza, očigledno i ovde radiš isto...
Moja porodica živi na teritoriji Bosne više vjekova. Ova loza (od dolaska iz Dalmatinske Zagore i od kad se zna za nju) bila srpska i pravoslavna. E sad... ja ničiji identitet ne svojatam, niti imam želju i potrebu da se nazovem nečim što nisam. To sam što sam i nikakvih problema sa tim nemam!
Narodnost kojoj ti pripadaš, a koja je tek neznatno starija od tebe, upravo radi to što ti pokušavaš prišiti nekome drugom! Pokušavate vijekove istorije prisvojiti kao svoje. Pokušavate ubijediti mene kako zapravo nisam Srbin nego Bosanac!
Ako su istorijske "činjenice" podložne raznoraznim analizama i ako se možemo složiti da je istorija malo složenija nego što je mi možemo na četiri ili pet strana Foruma rastumačiti... smatram da je cijela ova tema malo isprazna! I ma koliko se ti trudio da objasniš kako ovo nema veze sa politikom u pitanju je čista politika! I ništa drugo! Tvoj poslednji post koji sam citirao sadrži određene (iz tvog rodnog grada plasirane) političke izjave i kao takav te diskredituje u cijeloj priči!
Dobro se zamisli kada sledeći put pomeneš "svojatanje tekovina nekog drugog naroda"!
Sarajlija86. je napisao:
Ni ja nisam nikakav musliman vjeruj mi ali jesam Bosanac i smijem komotno reci da sam patriota. U Bosni je uvijek bilo hriscana i uvijek ce biti i upravo ta diverzija je bogatstvo Bosne samo sto to bogatstvo neki ektremisti vremenom iskoristavaju i ruse. Sto se mene tice neka u Bosni buse 100% kriscana ali ti kriscanima bi Bosna trebala biti na prvom mjestu i nikad nebi smjeli stati na stranu susjeda koji je zeli raskomadati i pripojiti njezine teritorije. Ali to je sada druga tema, drzimo se teme.
Znaš li ti šta je uopšte patriotizam? Teško.
Šta ti znaš o životu u Bosni? Izgleda ništa.
Očigledno znaš samo ono što vidiš u medijima i pročitaš po Forumima...
Loš ugao gledanja na stvarnost.
Ili te opet kopka, što ni tu gdje živiš ne pripadaš nikome... pa bar ovako pokušavaš pomoći matici ?!?
A možda ima i drugo rješenje... Provjeri koliko ti potpisa treba da napraviš neku novu naciju. Čak možeš i da je krstiš! Pardon... imenuješ!
A onda se baciš na proizvoljno tumačenje istorije i dođeš do zaključka da ste potekli sa obala Ženevskog jezera i da imate pravo na svoj kanton u Švajcarskoj...
Ništa te ne košta da pokušaš... I onako si dokon!
Komšija je napisao:
Bosna ovakva kakva je sada, nema perspektivu jer je previše nepremostivih razlika u kulturnom, vjerskom i svakom drugom smislu. Dugo živim u toj EU kao i na drugim cjelinama i dobro znam, šta zbližava i drži neki narod zajedno. U to sam apsolutno siguran. Sve te priče o EU i regionalizaciji su političke priče za malu djecu.
Perspektiva je, da se ta dva naroda spoje matičnom narodu srbskom i hrvatskom jer svi to negdje u podsvijesti to žele. Muslimanski narod neka ima svoju državu na teritoriji gdje su u većini. E to je dugoročno rešenje za Bosnu, pa me vi napadajte koliko hoćete.
Al’ imamo jedan problem. Kako utvrditi ko je gdje u većini kada neki ni dan danas ne pristaju na popis stanovništva? Imaju poneku tisuću viška izgleda…
A nešto slično smo imali i prije nekih 16 godina! Eto ti đav’la…
zah je napisao:
Mr. Daljac, pa zar jos nisi naucio lekciju, da se sadasnja pravila u jeziku ne mogu primjenjivati na jezik koji je bio u upotrebi do 1907.godine. Da li znas koliko je reforimi srpskohrvatskog jezika bilo od pomenute godine a svaka je donosila nesto novo. Nego kazi ti meni, da li si naucio upotrebu glasa "h" u bosnaskom jeziku. Ako nisi da ti prebacim koju staru narodnu pjesmu pa poslusaj.Da li si naucio sta je mandal, dovratak itd.
Samo vi raspravljate o pitanjima na koja nema tacnog odgovora. Dobro je to, narocito za one koji nemaju posla.
I kad već pretresamo Bosansku tematiku... a dotičeš se nečega što me jako interesuje... Šta je to bosanski jezik?!? I iz kojih se to knjiga uči?