banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 15:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 158 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Pitanje za Srbe
PostPoslato: 15 Jun 2008, 22:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Maj 2008, 09:03
Uredu. Idemo malo u posjetu bogumilima.
Ovoga puta u malo različitoj verziji od one što gore naoisah. Pa ne slučajno!

Evo na kratko:
Bogumili su se pojavili prvo na istoku, da bi kasnije dobili svoje pristalice u Bugarskoj, Srbiji, Bosni, Crnoj Gori, Dalmaciji, djelovima Hrvatske, i nekim djelovima Francuske.

Njihova glavna vjerovanja su:
- da ne nose oružje i ne idu u vojsku
- da ne ubijaju ništa što diše zrak i zato su bili vegeterijanci
- nisu pružali nikakav odpor i nisu se branili od napadača, vjerujući da će ih bog čuvati
- Bili su apsolutni mirovnjaci i nisu poštovali i voljeli nikakvu vlast
- veličali su i poštovali siromahe i pomagali im
- nisu prihvatali niti pravoslavlje niti katolicizam i zato su bili od svih proganjani
- bježali su iz urbanih naselja u planine i tamo živjeli u svojem miru i vjeri
- razvili su i svoje posebno pismo bosančicu kao varijantu ćiriličnog pisma
- vjerski poglavar bogumila se zvao DJED
- nisu imali crkava, već su svoje molitve obavljali po kućama ili kako su ih zvali HIŠAMA
- najviše su voljeli i poštovali mir i slogu pa se zato kaže " Od Kulina Bana i srećnijeh dana.
- bogumilska tipična imena su bila hrišćanska kao na primer: Miroljub, Milisav, Radoje, Dragoslav, Ljubomir, Miroslav, Dragutin, Božidar, Milan, Godin, Tišemir, Didodrag, Bratič, Budislav, Dragoš, Dragić, Ljubin, Tvrtko, Kulin, Dražeta, Rastudije, Radovan, Dragost, Povržen, Radoslav, Boleslav, Ratko, Radomir, Miloje, Miroljub, Vidoje, Miladin, Spasoje,Trpun, Božen, Ilinko,Spasoje, Vid, Radislav,.....................

................... itd......................................

Za vrijeme Nemanjića, bogumile su u Srbiji proganjali kao jeretike i na njima pravili razna zvjerstva od spaljivanja na lomači do odsjecanja djelova tijela. Isto su bili proganjani i od katoličke crkve na slične načine. To je razlog, da su se ti ljudi, koji su prihvatili to vjerovanje sve više udruživali i razvijali neka svoja posebna obilježja u vidu malo drugačijeg pisma, jezika, običaja.

Dakle, istina je, da to nisu poseban narod, već mješavina mnogih naroda koji su se udružili u nekom vjerovanju.

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2008, 22:51 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 17:22
Evo ja sam ovo napravio na you tube danas:

http://www.youtube.com/watch?v=YeG1hTodcis

Slazete li se sa ovim? :evil3:

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2008, 23:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
- nisu pružali nikakav odpor i nisu se branili od napadača, vjerujući da će ih bog čuvati

Богумили су били анархисти који су спаљивали цркве и уништавали иконе, као и неистомишљенике у местима где би добили власт.

Мало не лежи теза о хипицима који беже у планине, а опет имамо цркву босанску, дједа на двору владара......

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 22:22 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Maj 2008, 09:03
To da su bogumili palili druge crkve i ikone nisam nikad čuo. Valjda su njihove svi palili.

A to "anarhisti"! ili "neposlušni" da, tako su ih kvalifikovali i pravoslavci i katolici.
I u francuskoj i Njemačkoj su ih proganjali kao u 2.sv.ratu židove ili još i gore.

Baš je čudno kako su se mogli održati toliko vjekova!!!!!!!!!!!

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 22:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Komšija je napisao:
To da su bogumili palili druge crkve i ikone nisam nikad čuo. Valjda su njihove svi palili.

A to "anarhisti"! ili "neposlušni" da, tako su ih kvalifikovali i pravoslavci i katolici.
I u francuskoj i Njemačkoj su ih proganjali kao u 2.sv.ratu židove ili još i gore.

Baš je čudno kako su se mogli održati toliko vjekova!!!!!!!!!!!

Да су нечему ваљали опстали би.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 01:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Procitao sam samo nekoliko prvih komentara. Na ovom podforumu Sarajlija ne mozes dobitib trazeni odgovor, jer o pitanju koje si postavio svaki od naroda ima svoju pricu. Iz tog razloga Srbi ce ti pricati svoju pricu, Hrvati svoju, a Bosnjaci svoju. Gdje je istina Bog sami zna, a to je najbolje srocio srpski istoricar Relja Novakovic.

"U svojoj knjizi " Podrijetlo Hrvata" Ivan Muzic napominje da je pisao srpskom istoricaru Relji Novakovicu gdje kaze. "..kada sam mu iznio neke nacelne primjedbe u vezi s povjescu srednjovjekovne Bosne, odgovorio mi je u pismu iz Beograda izmedju ostaloga i ovo, ".. Svi koji smo o tome pisali izgleda da smo patili od neke zelje da tu ranu Bosnu pripisemo bilo Srbiji bilo Hrvatskoj, a uistinu je mozda bilo nesto sasvim deseto".

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 07:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
zah je napisao:
Procitao sam samo nekoliko prvih komentara. Na ovom podforumu Sarajlija ne mozes dobitib trazeni odgovor, jer o pitanju koje si postavio svaki od naroda ima svoju pricu. Iz tog razloga Srbi ce ti pricati svoju pricu, Hrvati svoju, a Bosnjaci svoju. Gdje je istina Bog sami zna, a to je najbolje srocio srpski istoricar Relja Novakovic.

"U svojoj knjizi " Podrijetlo Hrvata" Ivan Muzic napominje da je pisao srpskom istoricaru Relji Novakovicu gdje kaze. "..kada sam mu iznio neke nacelne primjedbe u vezi s povjescu srednjovjekovne Bosne, odgovorio mi je u pismu iz Beograda izmedju ostaloga i ovo, ".. Svi koji smo o tome pisali izgleda da smo patili od neke zelje da tu ranu Bosnu pripisemo bilo Srbiji bilo Hrvatskoj, a uistinu je mozda bilo nesto sasvim deseto".

zah...znamo se...

pusti ljude neka argumentovano raspravljaju,meni se bas svidja niz postova gore kao i dosta istorijskih podataka koje nisam znao(.. ili sam ih zaboravio...)

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 13:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Da li je jedna od osobenosti tog bošnjačkog etnosa i bošnjački jezik u kojem se kaže aBsurd, a na aPsurd kako je jedino i jedino ispravno? Blah, čim se zah javio na ovoj temi, jasno je gdje će ovo završiti, mada se to da naslutiti već na početku...

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 17:32 
Početnik
Početnik

Daljac je napisao:
Da li je jedna od osobenosti tog bošnjačkog etnosa i bošnjački jezik u kojem se kaže aBsurd, a na aPsurd kako je jedino i jedino ispravno? Blah, čim se zah javio na ovoj temi, jasno je gdje će ovo završiti, mada se to da naslutiti već na početku...

Tp apsurd iliabsurd nema veze sa temom. Kao sto sam vec rekao, ja sam odrastao na zapadu i pisananje naseg jezika mmi nije najjaca strana. Na jeziku ovom zapadnom se kaze absurd i ja izgovaram to kao absurd, zato sam to tako napisao a ne iz nekog drugog razloga koji meni nije poznat uopste.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 17:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Mar 2008, 02:36
Sarajlija, za takve pojedinosti kakve ti ocekujes da neko napise nam treba vremeplov.
Zasto to tebe zanima? Da bi oslusnuo javno mnenje na forumu? Da bi utvdrio u kojoj mjeri su Srbi nacionalisti? Ili nesto trece?

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 17:55 
Početnik
Početnik

mala.garava je napisao:
Sarajlija, za takve pojedinosti kakve ti ocekujes da neko napise nam treba vremeplov.
Zasto to tebe zanima? Da bi oslusnuo javno mnenje na forumu? Da bi utvdrio u kojoj mjeri su Srbi nacionalisti? Ili nesto trece?

Pa zanima me u kojoj mjeri Srpski narod svojata narod i identitet sa kojim se ja identifikujem. Ja nisam neki vjernik i meni je nacionalni osjecaj i ljubav prema zemlji u kojoj sam se rodio vrlo vazna. Posto sam slucajno naletio na jedan film Srpski "Boj na Kosovu" ja sam iz toga zakljucio da Srbi mozda imaju neke pretenzije prema Bosanskoj istoriji i zanimalo me je na cemu oni baziraju Srpstvo Bosne.

Ali evo kao sto mozes da vidis posle toliko postova nisam dobio jos niti jedan ozbiljan niti konkretan odgovor i zakljucujem da uopste ne postoji nikakav dokaz o Srpskoj kraljevini Bosni a vjerujem da ne postoji ni jedna o Hrvatskoj Kraljevini Bosni jer bi valjda do sada neki Srbin vec nesto napisao o tome.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 17:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Sarajlija, ja ne prisvajam ništa. Mene svako pita jesam li muslimanka kad sam u inostranstvu, i kad vide bosanski pasoš. Jesi sad ponosniji, sretniji? I trebam li ja njima odgovoriti da jesam, kad nisam? Smijem li im ja reći da u Bosni ima 40 % hrišćana ( ovo je slobodna procjena al mislim da nisam puno mašila) itd.. :roll: Il ne smijem, jer ako kažem, biće srpsko svojatanje Bosne? 8)

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 18:10 
Početnik
Početnik

XIX century je napisao:
Sarajlija, ja ne prisvajam ništa. Mene svako pita jesam li muslimanka kad sam u inostranstvu, i kad vide bosanski pasoš. Jesi sad ponosniji, sretniji? I trebam li ja njima odgovoriti da jesam, kad nisam? Smijem li im ja reći da u Bosni ima 40 % hrišćana ( ovo je slobodna procjena al mislim da nisam puno mašila) itd.. :roll: Il ne smijem, jer ako kažem, biće srpsko svojatanje Bosne? 8)

Ni ja nisam nikakav musliman vjeruj mi ali jesam Bosanac i smijem komotno reci da sam patriota. U Bosni je uvijek bilo hriscana i uvijek ce biti i upravo ta diverzija je bogatstvo Bosne samo sto to bogatstvo neki ektremisti vremenom iskoristavaju i ruse. Sto se mene tice neka u Bosni buse 100% kriscana ali ti kriscanima bi Bosna trebala biti na prvom mjestu i nikad nebi smjeli stati na stranu susjeda koji je zeli raskomadati i pripojiti njezine teritorije. Ali to je sada druga tema, drzimo se teme.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 18:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sarajlija86. je napisao:
XIX century je napisao:

Ni ja nisam nikakav musliman vjeruj mi ali jesam Bosanac i smijem komotno reci da sam patriota. U Bosni je uvijek bilo hriscana i uvijek ce biti i upravo ta diverzija je bogatstvo Bosne samo sto to bogatstvo neki ektremisti vremenom iskoristavaju i ruse. Sto se mene tice neka u Bosni buse 100% kriscana ali ti kriscanima bi Bosna trebala biti na prvom mjestu i nikad nebi smjeli stati na stranu susjeda koji je zeli raskomadati i pripojiti njezine teritorije. Ali to je sada druga tema, drzimo se teme.

ti si izgleda zaboravio da ja bilo komadanja i unutar same Bosne. Sad što hrišćani imaju svaki svoju stranu kojoj naginju za pripajanje, a ovi treći nemaju, šta ja sad tu mogu. Ali slažem se da se ne treba pripajati. Ja recimo nisam za pripajanje RS Srbiji, ali isto nisam ni za nuliranje RS ili pretapanje u BiH i nestajanje RS-a ( oboje mi je jednako ogavno). Sorry na Offtopicu. Povlačim se.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 18:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sarajlija86. je napisao:
XIX century je napisao:

iz posta u post odlazis sve dalje, mada je potpuno jasno od samog pocetka sta zelis....nije to tako ni strasno ,svako ima pravo na svoju viziju i svako moze dozivjeti bosnu na svoj nacin.traziti od nekoga da je prihvati(bosnu) po necijem stavu i diktatu je vec problem....zbog cega bi neko trebao biti patriota kad je to na zapadu deplasirano i svi streme multikulturi a vecina ovdasnjih lidera(sda,sdp) se zaklinje u evropske vrijednosti i gradjansku drzavu ....bicemo evropa regija :D ,jaka i centralizovana bosna je po meni zauvjek proslost a ni tu nema nista strasno,to je realnost koju svi moraju prihvatiti...

xix- oko 46%

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 18:29 
Početnik
Početnik

manitu uci da svira je napisao:
Sarajlija86. je napisao:
XIX century je napisao:

iz posta u post odlazis sve dalje, mada je potpuno jasno od samog pocetka sta zelis....nije to tako ni strasno ,svako ima pravo na svoju viziju i svako moze dozivjeti bosnu na svoj nacin.traziti od nekoga da je prihvati(bosnu) po necijem stavu i diktatu je vec problem....zbog cega bi neko trebao biti patriota kad je to na zapadu deplasirano i svi streme multikulturi a vecina ovdasnjih lidera(sda,sdp) se zaklinje u evropske vrijednosti i gradjansku drzavu ....bicemo evropa regija :D ,jaka i centralizovana bosna je po meni zauvjek proslost a ni tu nema nista strasno,to je realnost koju svi moraju prihvatiti...

xix- oko 46%

Drz mo se teme :wink:

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 18:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Moji postovi govore koliko sam aktivna na ovom forumu. Svega sam se ovde nagledala, al da neko ovako diktatorski usmjerava tok svoje teme, to još ne vidjeh. Svaka ti čast, alelujaaaa !!!!!

Sad bi mi svi trebali da se složimo sa tvojom tezom, kako bi bili regularni, ON topic, i složili se, pa klicali u sreći i zadovoljstvu od rodoljublja prema Bosni. Sve što nije ovo, biće off topic.

Demokratija, bolan.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ja se potpuno slazem,sam si skrenuo....obrisati sve sa zahom,do urbane e. na ovoj strani-predlog moderatoru

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 18:36 
Početnik
Početnik

XIX century je napisao:
Moji postovi govore koliko sam aktivna na ovom forumu. Svega sam se ovde nagledala, al da neko ovako diktatorski usmjerava tok svoje teme, to još ne vidjeh. Svaka ti čast, alelujaaaa !!!!!

Sad bi mi svi trebali da se složimo sa tvojom tezom, kako bi bili regularni, ON topic, i složili se, pa klicali u sreći i zadovoljstvu od rodoljublja prema Bosni. Sve što nije ovo, biće off topic.

Demokratija, bolan.

Ma ne ja znam da se ovdje 99% ljudi ne slaze sa mnom. :D Ali to ne slaganje zelim da skoncetrisem na ovu temu a da sam htio da diskutujem o politickoj situaciji u Bosni i o ratku radovanu i Aliji ja bi to radio na politici. Zato drzimo se teme i to nije nikakva Bosnjacka diktatura vec samo odrzavanje teme u zivotu inace ce je moderator zatvoriti jer nece imati smisla. Ovo je stvarno moj zadni off topic post.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 20:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
zamolio bih komsiju da nastavi sa svojim tekstovima

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 158 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]