spotting scope1 je napisao:
XIX century je napisao:
zašto onda nije bio pisac ili pjesnik,
Kakvo glupo pitanje... Ko god sad (a bogami i u zadnjih 50ak god.) nesto hoce da kaze bolje mu je da to ne pokusava kroz knjizevnost ili bilo kakav vid umjetnosti koja je jedna za sebe... osim ako, pored toga sto je genije, se ne poklope stvari, tajming bude perfektan... i sl.
Sad mozes postici efekat da te masa cuje samo ako si "multimedijalan". A ako ce te cuti malobrojna, npr. citalacka publika, cemu to?
Tu se donekle slazem jer apsolutno zivimo u vremenu intermedijalnosti, interdisciplinarnosti...
Takodje to shvatam kao ravnopravnost medija u umjetnickom izrazavanju i da taj medij moze biti bilo sta da bi realizovali svoje ideje, koncepte.
(na drugim temama vidim da se spominju masine-racunari koji zamjenjuju muz. instrumente tipa bubnja).
Mislim da si pogresno protumacio "umjetnost koja je jedna za sebe" u poredjenju sa multimedijalnoscu!
Tu si trebao napraviti paralelu sa interdisciplinarnosti ali nije ni to bitno, jasno je sta si htio reci.
Tako da se ne mogu sloziti sa tom konotacijom o "postizanju efekta"!
Sada sam se posjetio Bodlerove izvedenice "umjetnost radi umjetnosti".
To je estetska paradigma XVIII i XIX vijeka da umjetnost postoji samo zbog sebe, nesto sto djeluje bez interesa, kao lijepo, kao estetsko, kao umjetnicko.
Savremena umjetnost je nastala upravo na toj kritici da je umjetnost nesto posebno i da je izvan svakodnevnog zivota.
Tako da se vratim na temu...Rambu sa razlogom puca kurac za estetikom i za "lijepim" pjevanjem jer mu to apsolutno nije bitno niti potrebno.
Neki forumasi su upravo kritikovali njegovo pjevanje a to je apsolutno paradoksalno i nerazumjevanje njegovog rada jer njegov kvalitet je u svemu sem u pjevanju.
Zbog toga sam se i zajebavao poredeci ga sa Colom i da pjeva kao slavuj! To je naravo besmisleno...
A ti rozi konjicu nemoj puno da seres!