Naj glavnije u tome svemu je ActionScript 3 a to im je novi OO jezik. Kompatibilan je sa JavaScript jer su oba izradjena po nekom ECMA4 (mislim?) standardu.
Iz Flash CS3 mozes da upotrebljavas AS3. Posto su se klasicni programeri mucili da u Flash-u urade biznis aplikacije, Adobe je izdao Flex a vec je posto "open softver". Adobe i dalje prodaje svoj FlexBuilder a to je IDE (IDE kao Visual Studio) u kojem se rade Flex aplikacije.
Sve sto se moze da uradi kroz Flex, odnosno MXML, moze da se uradi direktnim kodiranjem u ActionScript 3 u kojem postoje klase za sve ono sto se radi u Flex/MXML. Prednosti su to sto se dosta brze kodira u tom MXML nego da se kodira u AS3. Inace, Flex compiler jednostavno pretvara MXML u AS3 a onda ga kompajlira (: cija je to rjec

) AS3 compiler i od njega stvara SWF koji se koristi kroz Flash Player.
Sve sto se radilo kroz Flex, koristilo se kao SWF filmovi, koji su ugradjeni u web stranicu i za koje je naravno potreban Flash player kao plug-in za Firefox ili IE ili bilo koji drugi internet browser. Kao takve aplikacije, nije bilo moguce dodirnuti ni upotrebiti resurse recimo kao disk. E, to i jos neke druge stvarcice se omogucavaju kroz Adobe AIR.
Znaci, Adobe AIR aplikacije se rade skoro isto kao i Flex aplikacije, ali sa dodatnim sposobnostima. Za njihovu upotrebu je potreban sam Adobe AIR, koji mislim da je nesto oko 11 MB u velicini i kroz koji se direktno koriste aplikacije, bez potrebe za Firefox, IE ili bilo kojim internet browserom.
Jedino jos sto vrjedi dodati tome svemu je Microsoft i njihov Silverlight - koji ce da budne i te kakva konkurencija za Adobe AIR - za jedno 5 godina.
Eto, od prilike to je to, o tome