banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 00:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Maj 2008, 08:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
skitnica je napisao:
XIX century je napisao:
stormbringer je napisao:
http://www.youtube.com/watch?v=X8cz1Abu5C0

Kako im prof. dozvoli da joj onako blizu priđu ? Nevjerovatno :oops: :cry: :-? I posle se čude kad ih išamara. A prije toga im dozvoljava da se polijepe po katedri ko čičci. Već to je ogroman prekršaj !

jesi li ti sigurna da je to isti cas? i na osnovu cega

profesor da ne dozvoli da mu ucenik pridje blizu? kojim mehanizmima? zasto? da te ne bi osamario?kako bi ti to obavila?

ne, nije isti čas.. ovo je drugi čas. Kako 15-ak učenika može da se nadžidža po katedri, od kojih su neki profesoru i iza leđa... pogledaj malo klip. Jel to " po pravilima" ? Isto zaburivanje učenikove glave u dnevnik na 2 cm daljine?... Postoji nešto što se zove minimalna fizička akademska distanca ona iznosi najmanje 1 m.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 16:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ali ovo je samo jedna strana medalje, sta bi bilo sa onim profesorima i ucenicima ciji su odnosi na najvisem mogucem nivou.
Profesori koji daju uceniku mogucnost da vide ocjenu i dnevniku ili profesori koji ne pitaj taj put jer ucenik nije spreman.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 16:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
XIX century wrote: ne, nije isti čas.. ovo je drugi čas. Kako 15-ak učenika može da se nadžidža po katedri, od kojih su neki profesoru i iza leđa... pogledaj malo klip. Jel to " po pravilima" ? Isto zaburivanje učenikove glave u dnevnik na 2 cm daljine?... Postoji nešto što se zove minimalna fizička akademska distanca ona iznosi najmanje 1 m.[/quote]

ma kakva akademska distanca? to postoji mozda na fakultetu, u skoli ne

ona scena brisanja table tijelima ipak nije bila na casu, nego za vrijeme odmora, to je ne cini ispravnom ali eto...i otkud ti ideja da taj slucaj ima ikakve veze sa isamaranom profesoricom!? osim ako ne mislis na generalno stanje u najvisim instancama (Ministarstvo, Republicki pedagoski zavod)koje od profesora zahtijeva ponasanje ispod svakog ljudskog i profesionalnog dostojanstva?!
inace, za vrijeme odmora je za red zaduzen dezurni profesor koji treba da se setka po hodnicima i prijavi eventualno nedolicno ponasanje sto ce se zavesti u zapisnik koji niko nikad nece procitati, sto naravno ucenici vremenom skontaju i eto...

filozof sa vrbasa je napisao:
Ali ovo je samo jedna strana medalje, sta bi bilo sa onim profesorima i ucenicima ciji su odnosi na najvisem mogucem nivou.
Profesori koji daju uceniku mogucnost da vide ocjenu i dnevniku ili profesori koji ne pitaj taj put jer ucenik nije spreman.

jeste i to je tacno
jako zdravo razmisljanje!
pozitivne stvari, zajednicki projekti ucenika i profesora, uspjeli casovi i citavi moduli ostaju u zapecku, izvjestaji o njima came po nekim ladicama

a ovo sto vidimo na you tube je interesantnije za siroke narodne mase, dobro je umontirano, i iako govori nesto o problemima u sprovodjenju tekucih, od strane autoritativnih institucija pogresno shvacenih, demokratskih reformi u skolstvu, ipak nije reprezentativno za stanje po ucionicama

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 17:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Polazim od sebe, kao srednjoskolac volio sam najvise bilogiju i bio clan ekoloske sekcije svoje skole. Uvijek se profesoru odazivao na akcije uredjivanja grada sa ostalim gradjanima i na nekim skolsik projektima sam ucestvovao.

Moji starci tome nikad nisu poklanjali paznju, ali jedinici sa pismenog iz matematike udare mi zabranu izlaska i neke slicne sankcije.

Tako vjerujem da se razmisaljanje nasih roditelja nije puno promjenilo, njih je briga samo prolaz u skoli i nista vise!

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 17:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@filozof sa vrbasa

eeeeee to je ono pozitivno kod ove reforme
naime, ide se u susret ucenikovim predispozicijama i afinitetima, ucesce u projektima koje ucenik svojevoljno izabere i na njima se maksimalno angazuje dobija na znacaju, podstice ucenikovu kreativnost i osjecaj samosvijesti
kroz rad na takvim projektima ucenik se odgovornije ponasa i na casovima iz predmeta koji ga pretjerano i ne zanimaju, kako to?
pa potvrdio je svoju vrijednost tamo gdje je mogao iskoristiti svoje potencijale, dakle-osjeca se sposobnim i korisnim-a sa takvima nema ni problema ni samaranja

Ovo je POST.

Poslednji put menjao skitnica dana 27 Maj 2008, 19:11, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 18:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
filozof sa vrbasa je napisao:
Polazim od sebe, kao srednjoskolac volio sam najvise bilogiju i bio clan ekoloske sekcije svoje skole. Uvijek se profesoru odazivao na akcije uredjivanja grada sa ostalim gradjanima i na nekim skolsik projektima sam ucestvovao.

Moji starci tome nikad nisu poklanjali paznju, ali jedinici sa pismenog iz matematike udare mi zabranu izlaska i neke slicne sankcije.

Tako vjerujem da se razmisaljanje nasih roditelja nije puno promjenilo, njih je briga samo prolaz u skoli i nista vise!

Fino receno, slazem se stobom....

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 19:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
skitnica je napisao:

ma kakva akademska distanca? to postoji mozda na fakultetu, u skoli ne

ona scena brisanja table tijelima ipak nije bila na casu, nego za vrijeme odmora, to je ne cini ispravnom ali eto...i otkud ti ideja da taj slucaj ima ikakve veze sa isamaranom profesoricom!?

rekla sam da pogledaš klip i tamo bi ih vidjela nadžidžane oko prof i katedre, a ti ga nisi pogeldala. Kakve veze ima? Ta distanca nije napravljena iz hira, već, između ostalog, što u tom prostoru od van 1 m oko tebe on ti ne može naškoditi ( kao npr išamarati te).. Dakle, ako učenik hoće da zna koju ocjenu ima u dnevniku, zar nije prof. ovlašten da je tačno pročita, prema tome za koji moj ima učenik prilaziti prof. i dnevniku za katedrom i zaburivati nos u dnevnik? Ja to u gimnaziji nijednom nisam vidjela. Samo u elektro i u osnovnoj ( tu je negdje izgleda mentalni nivo učenika, isti) :confused2: :confused1: Al, opet, zar nije prof tu da kaže, "stop", nema dalje, stani-sjedi tu i čućeš svoju ocjenu?

to izgleda kod nas neki fazon.. tako mi ljudi dahću za vratom u redovima na šalterima, ne znaju se odmaknuti barem onih minimalnih, pristojnih pola metra. :roll:

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 20:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
davno si ti izgleda zavrsila skolu ...
meni se licno xxx puta desavalo dok sam isao u srednju da kad pitam profesora da mi procita ocjene on kaze da nece...

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 21:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
Ta distanca nije napravljena iz hira, već, između ostalog, što u tom prostoru od van 1 m oko tebe on ti ne može naškoditi ( kao npr išamarati te).. Dakle, ako učenik hoće da zna koju ocjenu ima u dnevniku, zar nije prof. ovlašten da je tačno pročita, prema tome za koji moj ima učenik prilaziti prof. i dnevniku za katedrom i zaburivati nos u dnevnik? Ja to u gimnaziji nijednom nisam vidjela. Samo u elektro i u osnovnoj ( tu je negdje izgleda mentalni nivo učenika, isti) :confused2: :confused1: Al, opet, zar nije prof tu da kaže, "stop", nema dalje, stani-sjedi tu i čućeš svoju ocjenu?

skolstvo je kod nas trenutno, zapravo vec 6-7 godina, u fazi intenzivnih reformi, sto prije svega obuhvata reformu nastavnog procesa u metodickom smislu, pa shodno tome i izmjenu odnosa profesor-ucenik
ono sto profesori uce na seminarima je, izmedju ostalog, i ovo:
-nepozeljno je forsiranje autoritativnog stava od strane profesora, on treba da je "tihi", "neprimjetni" usmjerivac toka casa, on nikako ne smije biti u centru paznje, osim u toku sto krace uvodne frontalne faze; u centru zbivanja na casu moraju biti ucenici
-grupni rad kao oblik socijalne forme je, pored plenuma, najpozeljniji oblik rada; u toku aktivnog rada na zadacima pozeljno je da se ucenici slobodno krecu, razmijenjuju misljenja i ideje, tradicionalni frontalni nacin predavanja je zastario pa shodno tome i klasicno stanje u ucionici -djaci sjede kao kipovi u klupama a profesor sjedi za katedrom ili stoji ispred table-je prevazidjen
-u skladu sa modernom metodikom je koristiti sto vise alternativnih, zabavnih metoda, ne samo u toku vjezbanja vec obradjene materije nego i tokom obrade nove materije pa i za vrijeme vrednovanja znanja
-alternativne, zabavne i ucenicima primjerene metode su, recimo, izrazavanje kroz pokret, ples, igru, pjevanje, prakticne radove, glumu, skeceve, itd. a sve u cilju da ucenici na taj nacin opusteno, rastereceno i "neprimjetno" prihvate i usvoje materiju doticnog predmeta a nikako kroz pritiske, autoritativno nametanje i prisilu tipa: to se, djeco, mora znati i tacka!
-profesor se mora u nastavi postaviti tako da ucenik ne osjeca strah od njega, dok bi postovanje profesor trebao steci iskljucivo na taj nacin sto ce i sam postovati licnost ucenika, te mu pomoci prisnim razgovorom i ostalim pedagoskim metodama u slucaju neprimjerenog ponasanja uzrokovanog adolescencijom

i tako dalje

mnogi su se pogubili u ovim reformama

tesko je
ali
ja tu licno ipak vidim mjesta za akademsku distancu i trebalo bi da je bude (mada je bas i nema)iako ucenici nisu akademski gradjani

pa ipak ne smatram da je doticna profesorica pogrijesila i zato dobila samar
pogrijesila je sto se izvinula
mogla je nastupiti i bez gorcine i dostojanstveno

XIX century je napisao:
to izgleda kod nas neki fazon.. tako mi ljudi dahću za vratom u redovima na šalterima, ne znaju se odmaknuti barem onih minimalnih, pristojnih pola metra.

da, to je uzasno, ili oni likovi sto stoje non stop na vratima autobusa a izlaze valjda na zadnjoj stanici (ili i ne izlaze nikad, samo se vrte u krug)

Ovo je POST.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Sva vremena su u UTC [ DST ]