banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 13:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Izbor
PostPoslato: 25 Maj 2008, 17:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
x

Poslednji put menjao lavić dana 09 Jan 2009, 12:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta: Re: Izbor
PostPoslato: 25 Maj 2008, 18:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Promjenio sam naslov teme iz "IZBOR" u "Izbor", nije dozvoljeno naslove stavljati velikim slovima.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 18:29 
Veteran
Veteran

Izvinjavam, zahvaljujem i pozdravljam.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 18:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Niko nikome ne postavlja uslove da bi ga pridobio.
Pruža se izbor.
Ali ako nema uslova i pravila, u čemu je razlika?

Što se tiče nejedenja mesa, čovjek na to sam nadođe, niko mu ne brani da jede meso.
Možete reći šta god hoćete, znam da zadiranje u vlastite navike boli, ali da bi čovjek bio civilizovan, mora biti vegetarijanac.
Neki smatraju da je vegetarijanstvo satanizam. Zar je satanizam pošteđivanje života?
A kakva crna evolucija kad američki kongres odobrava dodatnih 150 milijardi dolara u vojne svrhe?

Možda da ljudi žive 900 godina ne bi bilo ratova, ali rođeni u neznanju uvijek kreću iz početka.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 18:50 
Veteran
Veteran

Bog je odredio puteve a mi imamo izbor. Bog je rekao šta valja a šta ne valja a naš je izbor. Bog je odredio kaznu za prekršioce koji čine suprotno pravilniku.
Čovek dobija vođstvo i ograničenje od nekih crkvi koje ne pustaju da Sveti Duh vodi čoveka već oni kao organizacija i propisuju mu šta sme a šta ne jesti. Hrist izjede ribu imed u satu što znači da nije bio vegetarijanac a ti reče da nije čovek civilizovan ako nije vegetarijanac. Šta reći onda za Isusa Nazarećanina?
Ne pogani čoveka ono što ulazi u usta već ono što iz njih izlazi toga se boj a to je greh.
A hranu Bog dade na ZAHVALNOST SVETIMA. Ko je SLAB u VERI JEDE ZELJE.
Neka niko ne osuđuje nikog za hranu jer ga BOG PRIMA. AMIN.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 18:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ima jedno od onih jevanđelja koje je crkva zabranila, kako se zvaše, Jevanđelje Mira čini mi se, gdje Isus propovijeda vegetarijanstvo. To je nešto što će se tebi svidjeti, Džabaleban :)

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 20:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ау, мајку му Вориор, а ја те сматрао за озбиљног човјека...
Па не живимо ваљда у Шпанији 14 вијека па да црква нешто "брани"?
Сва апокрифна "јеванђеља" прво морају проћи археолошке и филолошке анализе да би се сматрала аутентичним,
а сад...и ја могу фаслификовати јеванђеље, у њега потрпати властите погледе на свијет и своје мисли гурати Христу и Апостолима у уста...

Ипак, данас срећом постоје озбиљни универзитети и научне институције које провјеравају сваки документ који претендује да се узме као историјски валидан,
ни данашња четверојеванђеља не би била узета у обзир да немамо сачуване и научним анализама потврђене сачуване примјерке из првих вијекова.

позз

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 20:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne kažem ja da je to jevanđelje istinito... nije ni jedno potpuno istinito, bilo ono prihvaćeno ili neprihvaćeno, ali se presjekom kroz sva može valjda doći do nekakvog koliko toliko tačnog odraza originalnog učenja. Naravno, koga to zanima.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 20:45 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
lavić je napisao:
Bog je odredio puteve a mi imamo izbor. Bog je rekao šta valja a šta ne valja a naš je izbor. Bog je odredio kaznu za prekršioce koji čine suprotno pravilniku.
Čovek dobija vođstvo i ograničenje od nekih crkvi koje ne pustaju da Sveti Duh vodi čoveka već oni kao organizacija i propisuju mu šta sme a šta ne jesti. Hrist izjede ribu imed u satu što znači da nije bio vegetarijanac a ti reče da nije čovek civilizovan ako nije vegetarijanac. Šta reći onda za Isusa Nazarećanina?
Ne pogani čoveka ono što ulazi u usta već ono što iz njih izlazi toga se boj a to je greh.
A hranu Bog dade na ZAHVALNOST SVETIMA. Ko je SLAB u VERI JEDE ZELJE.
Neka niko ne osuđuje nikog za hranu jer ga BOG PRIMA. AMIN.

jel moze ikako da ne dovodis zakljucke van konteksta. to sto je crnim slovima ima kontekst zbog cega je Pavle to izgovorio i ne uklapa se u semu o kojom ti pricas. znaci nemoj da shvati ovo kao nesto tebi licno, vec samo postoji kontekst. javi se na pp ako te interesuje.

Damaskin, pusti ih. sve su to darvinisti. :D i Kumranski spisi su im izmisljotine.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 20:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam ništa nazvao izmišljotinom. Kad smo već kod Darvina, Darvin je bio u pravu što se tiče opisnog dijela ali nije mogao da prodre u naduzročnost pa je sve uzroke pripisao - slučajnosti... što mu nije za zamjeriti, a paradigma koju je stvorio teorijom evolucije itekako je veoma značajna za modernu ezoteriju. :fadein: :fadein: :fadein:

Poslednji put menjao Warrior of the Light dana 25 Maj 2008, 20:53, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 20:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
dzabaleban je napisao:
da bi čovjek bio civilizovan, mora biti vegetarijanac.

dabome

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 11:52 
Veteran
Veteran

,,da bi čovjek bio civilizovan, mora biti vegetarijanac.''

Ovo ako nije bila šala onda je to morala izreći posebno mudra glava.
Pogledajmo one što su čisti vegetarijanci koliko su civilizovani? Puž, Konj, Krava, Nosorog, Slon,patka, ćurka, guska itd.
Ako nam hrana predstavlja uslov za ispravnije razmišljanje kako vegetarijanci u maloj zajednici (Adventnoj) ne uviđaju istinitost Božjih reči?
Bog daje i oduzima razum a ne hrana.

Spavacu
možda ja pogreših pa one reči treba da znače sledeće: Ko je JAK u veri taj jede zelje. Oprosti mi jer ja čitam i verujem pročitanom ali eto da i tebi udovoljim.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 17:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tačno, i majmuni i golubovi su vegetarijanci, mačka, ajkula, vuk su mesožderi, ali oni su životinje i nemaju izbor jer funkcionišu isključivo prema nagonima.

Čovjek ima izbor. Životinje osjećaju i strah i bol. Ako ćemo podržavati nenasilje onda ih ne možemo ubijati niti na bilo koji način podržavati njihovo ubijanje.
Ne znam šta adventisti misle o tome, koliko znam oni ne propagiraju nenasilje nad životinjama.
Nisam rekao da hrana uzima razum, nasilje uzima razum.
Čovjek koji godinama radi u klaonici ili je na nivou mašine ili nije dobar psihički.

Mislim da je neubijanje životinja i svih ostalih oblika života, kada to nije nužno, Bogu milo.
I biljke su žive dabome, niko ne obožava biljke ili životinje time što ih ne ubija ili ne jede, već pošteđuje.
Biljke jedemo jer su na nižem nivou svijesti od životinja i ljudi i što ipak nešto moramo jesti.
Ako bi situacija bila takva da se moraju jesti životinje, to ne bi bilo toliko grešno koliko u ovom dobu izbora, da ne kažem izobilja.
Već sam pisao o tome na drugom podforumu.

Ko zna, lavić, možda bi ja nekada jeo i ljude da moram, ne daj Bože, ali ne moram.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 23:37 
staromodan
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
,,da bi čovjek bio civilizovan, mora biti vegetarijanac.''

Ovo ako nije bila šala onda je to morala izreći posebno mudra glava.
Pogledajmo one što su čisti vegetarijanci koliko su civilizovani? Puž, Konj, Krava, Nosorog, Slon,patka, ćurka, guska itd.
Ako nam hrana predstavlja uslov za ispravnije razmišljanje kako vegetarijanci u maloj zajednici (Adventnoj) ne uviđaju istinitost Božjih reči?
Bog daje i oduzima razum a ne hrana.

Spavacu
možda ja pogreših pa one reči treba da znače sledeće: Ko je JAK u veri taj jede zelje. Oprosti mi jer ja čitam i verujem pročitanom ali eto da i tebi udovoljim.

ti ocito nisi dobar, il ti nisu svi kod kuce. ne slusas sta pisem. uzimanje tog stiha u kontekst o cemu vi pricate nema veze sa vezom. jer ne poznajes sam kontekst stiha zbog cega je Pavle napisao. takodje vidim da imas problema sa tumacenjem pastoralnih poslanica. a ni termin ti nije nesto poznat koliko vidim. i da opet parafraziram ukratko ZELJE NEMA VEZE SA VJEROM.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 10:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 08:56
Kazna za greh je smrt,kako je kazna ako se nastavlja zivjeti, ako se zivi posle smrti sto se svi boje smrt, Adam i Eva su bili u raju na zemlji. U bibliji Propovjednik 9:5,10 pise da je dusa smrtna. A Gehena za koji mnogi kazu da je pakao je vjecno unistenje jer vatra sve unistava a vjecna vatra znaci vjecno unistenje.... :evil3: :angry3: :wink: :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 14:27 
Veteran
Veteran

Dzabaleban
,,Čovjek ima izbor. Životinje osjećaju i strah i bol. Ako ćemo podržavati nenasilje onda ih ne možemo ubijati niti na bilo koji način podržavati njihovo ubijanje.
Ne znam šta adventisti misle o tome, koliko znam oni ne propagiraju nenasilje nad životinjama.''

Zato što čovek ima izbor zato bira. Neko uzima samo zelje, neko samo meso, neko oboje i to je njegov izbor i Bog ga prima a ko čoveku daje pravo da sudi drugog čoveka za izbor?
Biblija piše da je životinja stvorena za klanje.
Morate ukoriti sve i Noja i Avrama i Hrista svi oni jedoše meso i nisu se smilovali onoj jadnoj i nemoćnoj ribi, kao današnji svet što neguje životinje a ubijaju ljude.

Neka niko nikog za hranu ne ukorava i neka se ne sablažnjava. Jela su za trbuh i trbuh je za jelo ali će se oboje pokvariti. Hrana vas ne postavlja pred Boga ali srce da. Bogte se onoga što iz srca izlazi a ne onog što u usta ulazi jer Bog dade hranu NA ZAHVALNOST SVETIMA.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 17:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Zato što čovek ima izbor zato bira. Neko uzima samo zelje, neko samo meso, neko oboje i to je njegov izbor i Bog ga prima a ko čoveku daje pravo da sudi drugog čoveka za izbor?
Morate ukoriti sve i Noja i Avrama i Hrista svi oni jedoše meso i nisu se smilovali onoj jadnoj i nemoćnoj ribi, kao današnji svet što neguje životinje a ubijaju ljude.

to je civilizacijski ispit na kome hriscanstvo i biblija definitivno padaju

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 17:18 
staromodan
Korisnikov avatar

skitnica je napisao:
lavić je napisao:

padaju zbog ljudske filozofije i glupe PETA organizacije kroz koju takodje neko pere novac.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 17:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
skitnica je napisao:
lavić je napisao:

padaju zbog ljudske filozofije i glupe PETA organizacije kroz koju takodje neko pere novac.

ajde molim te
pojasni malo
koja je to filozofija ljudska -odnosno, koja to nije
i kakva je to PETA organizacija, je li to neki akronim ili sta?

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 18:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ko kaže da vegetarijanac mora biti član PETA-e?
"od svih osjetila, jezik je najteže kontrolisati"

Lavić, gdje piše da je Isus jeo meso?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]